Új hozzászólás Aktív témák

  • kovaccss

    tag

    Közben rákerestem pár Szkarabeuszos tiltott anyagra. A Kálium-permanganát és az ecetsav-anhidrid forgalmát törvény korlátozza, mert drogok előállításához használható. A többi anyag meg robbanóanyagok, stb. gyártásához is használható, meg mérgező, és/vagy mérgező részekre bomlik, ezért tiltják. A nátrium-tetraborát = bórax. A kloroform = CHCl3, ez simán foszgénre (COCl2, méreg) és sósavra bomlik magától is. Stb.. Akkor is röhej hogy a tiltottakon kívül mi minden megvehető ott legálisan (az acetontól a kénsavig csak az egyszerűbbeket írtam le), és vannak még ilyen boltok Mo-on. Akkor még ott az ebay is, stb.. A HF pl. az üveget is oldja, 10e Ft 1 liter, már csak szórakozásból is mekkora kárt lehetne tenni csak üvegtárgyakban is 1 literrel, nem mondok példákat. A KOH még a NaOH-nál is erősebb lúg.

    90236-ra: Sok rozsdamentes acél csavar, stb. is kijött, amikor a bizmutos eladó termékeit néztem, tényleg sokminden kapható, ami Mo-on nehezen beszerezhető, és/vagy drága. Egyetértek azokkal, amiket írtál. Néhány éve a hobbim miatt kellett csavarokat is vennem, a közeli csavarboltban (a nagykörúton a Csavarker, Szeged) csak 4 mm-es, vagy nagyobb volt, pedig nekem kellett 5-10 db 2,5 és 3 mm-es is. Ezért külön másik, elektronikai alkatrészboltba kellett mennem, a RET-be, előtte megrendelni ott. Vicc. Ráadásul a RET is egyre rosszabb, csökkentették a nyitvatartást, mert az a nő, aki 20-30 éve ott dolgozik elérte a 40 ledolgozott évet, és már csak csökkentett munkaidőben vállalja. Mi ez a baromság? Egy ilyen bolt EGY emberhez EGY alkalmazotthoz igazodik??? Mi lesz, ha elmegy nyugdíjba, vagy meghal, vagy felmond? Bezárják a boltot, mert nincs senki, aki úgy ért az alkatrészekhez, meg a rendszerhez, mint ő? Mire valakit betanítanak min. 1 év, addigra csődbe megy a cég. Vicc az egész.
    Van még 1 érdekes jelenség a RET-nél, meg máshol is láttam. Az 1990-es években gyártott, régen elavult, alig használt, és azóta a raktárban álló termékek árát évről-évre emelik, mintha mostani, friss, modern termékek lennének. Pl. az EPROM-ok, és EEPROM-ok. Pár éve kellett 1 MB-os EPROM, még most is 2500/db-ért van a boltban. Most néztem, Kínából 10 db 6e Ft + 1e szállítás. 10 db a RET-ben 25e, és nekem kell elmennem a boltba, mert még Szegedről-Szegedre is 1e+ díjat számolnak fel a szállításért! Azért, hogy 2 km-re elhozzák! Hiába akarok Európából venni, hogy ne Kínából kelljen 2 hét szállítással, csak 1 hetet kelljen várnom, Németo-ban, Lengyelo-ban, UK-ban, stb. már drágák, és a posta se 3 USD, hanem 7-15 €, ott vagyok, mint a RET-nél.
    Egy 2 MB-os EPROM a RET-ben még mindig 5e Ft, Kínából ugyanannyi, mint amaz. A RET-ből 10 db 50e Ft lenne, Kínából 7e!
    Meg olyat csinálnak a RET-nél, hogy dec. 21-én bezártak, és jan. 11-én nyitnak, csak mert, és ez a TERVEZETT nyitás időpontja, még változhat, lehet később is. 3 hét szünet. Röhej.

    Meg mindenféle helyről kellett rendelnem egyéb alkatrészeket, a Szatellitből (megszűnt, a helyén nyílt bolt is, csak a RET maradt egy 160e-es városban, egy megyeszékhelyen!) Bp-ről a HQ elektronikából, az Elektrokonthából, stb.. Aztán a lengyel TME-ből (onnan postázták, mert nincs Bp-en raktáruk, nevetséges), és persze Kínából is. A Conrad egy külön vicc, mert ők is szinte mindent a német raktárból küldtek 8-10 éve, 7-10 napos szállítási határidővel! 1-szer vásároltam tőlük, elég volt. Hiába van magyar oldaluk, ha a cuccok nagy része nem Bp-en van. Most néztem, a cuccok nagy része még mindig csak rendelhető, 3-7 munkanapos szállítással. Hogyan létezhet 2021-ben ilyen nagy cég, ami így működik? Érthetetlen. Kínából 2-szer volt pár éve, hogy 8-10 nap alatt ideért a cucc China posttal 3 USD-os postaköltséggel! Németországból ugyanannyi idő a szállítás, mint Shenzenből???

    Miért vagyok Mo. 4. legnépesebb városában, ha szinte mindent nem hogy Bp-ről, de külföldről, sőt Európán kívülről kell megrendelnem, mert nincs helyben, vagy ha van is, sokszoros áron adják? Ezzel az erővel lakhatnék egy ásotthalmi tanyán is (max. 1 nappal később ér oda minden postával bárhonnan, mint Szegedre), nem sokkal vagyok jobb helyzetben, hogy Szegeden vagyok. Már pendrive-ot, SSD-t, stb. is Bp-ről kellett vennem, mert postával is olcsóbb, mint helyben Szegeden venni. DDR3 RAM-ot, stb. meg hardverapróról vettem X városból. A mai napig nincs egyetlen nagy központi számítástechnikai bolt se Szegeden, csak 10-15 kis bolt. Ez hogyan lehetséges? Miért nem keletkezett 1 nagy cég? Senki se vásárolt fel senkit? Sok más területen sincs 1 nagy bolt.
    Most van itt 1 hirdetésem, egyszerű dolgokat lehetetlen Mo-on beszerezni, senki nem írt még erre. A probléma nagy részét leírtam a hirdetésben. Külföldön is csak pár helyen találtam a keresett dolgot, de túl drága, és messze van, és még nekem kell összeforrasztanom. 3 éve még simán lehetett 3 USD/db-ért (900 Ft) venni a képen lévő DIP chipeket, aztán hirtelen mindenki a többszörösére emelte az árat Kínában. Vége lett az olcsó chipeknek. Most a legolcsóbb 3500 Ft/db, ennyiért nem éri meg.

Új hozzászólás Aktív témák