Új hozzászólás Aktív témák

  • Rawulf

    őstag

    válasz Attix82 #97002 üzenetére

    Alapvetően azok vették ezt észre először, akik 10-11. generációs Intelről váltottak 12-13. generációs Intelre. Mikro-akadozásokról van szó. Átlag felhasználó ebből általában semmit sem vesz észre. A processzor felépítésének változtatása okozza. Mivel az Intel ezzel kapcsolatban nem árul el hardveres titkokat, ezért csak annyi biztos, hogy a 10-11. generációnál még monolitikus volt az Intel procik felépítése, viszont a 12-13. (és valószínűleg a 14. is) már hibrid (kimmérának csúfolta a TYC videó) . Ha rákeresel, akkor egér akadozást szokták a legfőbb példaként felhozni.
    Túlzottan nem ástam bele magam ebbe a témába, de elvileg az Input/Output hub változtatásával függ össze.
    Nem egységesen jelenik ez a gond meg. Akiknél ez látványosabb, azoknak egyszerűen pech-jük (is) van (szilikon-lottó), mivel attól is függ, hogy milyen procit fogsz ki. AMD-nél is változó módon jelenik meg a C-State probléma.
    MartonX-szel van amiben egyetértünk, van amiben csak részben és van amiben két malomban őrlünk.
    Először is én nem a tavalyi állapotról beszélek (és még csak nem is a tavasziról). Ár és szoftver/hardver változás miatt is.
    Nem véletlenül nyilatkoztak a nagyobb tech csapatok (Hardware Unboxed, Gamers Nexus, stb... ), hogy változtatniuk kell a teszteken, nehogy olyan "anomáliákba" fussanak, mint a LinusTechTips.
    A memóriával kapcsolatban én is írtam, hogy Intelhez sokkal könnyebb memóriát választani. DDR5-nél például a sweet spot 5600Mhz-et ajánl Intelhez, míg 6000Mhz-et Ryzen-hez. A memória késleltetés is jobban számít AMD-nél jelenleg. Ebben sincs köztünk vita.
    Na meg a 12.-13. Intel széria DDR4 és DDR5 ramot is támogat, míg AMD élesen váltott AM4-ről AM5-re.
    A választék és az ár is jobb volt Intelhez alaplap terén is.
    Elég csak azt megnézni, mennyit kellett várni az 520-as és pláne a 620-as chipsetes alaplapokra az AMD-től.
    Intel kénytelen maradni még az LGA1700-nál, tehát a 14. generációs procikhoz elvileg nem kell alaplapot cserélni.
    Amiben totál nem értünk egyet MartonX-szel, hogy szerintem nem az Intel másolja az AMD-t most, mivel Jim Kellerrel az Intel pont az AMD Ryzen felépítését másolja, ami a 14. generációnál köszön vissza és a 15. generációnál az Intel már egy az egyben az AMD fejlesztési vonalát követi. Tuning terén csak a memóriák gyári XMP és EXPO támogatását említettem, ha nem alap ramot vesz az ember, amúgy engem sem érdekelt sosem, hogy ki és mit tuningolt manuálisan otthon a feszültség, órajel és szorzók össze-vissza állítgatásával.
    Alsó kategóriának AMD-nél csak az AM4-es vonalon lehet választani, míg Intel-nél egy B660-as lapba is betehető lesz a Meteor Lake Intel proci. AM5-nél fájóan hiányzik a Ryzen3 vonal azoknak, akik spórolnának, de AMD-t vennének. Ez látszik is a második negyedéves eladásoknál.
    AMD jó eséllyel jó darabig marad az AM5 foglalatnál az asztali PC-knél, míg az Intel Arrow Lake-nél azt pletykálják, hogy LGA1851, azaz megint egy új foglalatra váltásra lesz szükség. Én az árnál ezt is figyelembe szoktam venni, ha már arról beszélünk, hogy mi éri meg középkategóriában. Persze aki nem 3+ évente fejleszt és nem okoz gondot neki az alaplapcsere sem, annak lehet hogy középkategóriában MartonX választása jön majd be. A többieknek meg AM5-nél elég lesz egy proci csere akár. Meglátjuk.
    Egyébként számítástechnikában én mindig azt tapasztaltam, hogy az éles generációs váltásnál mindig érdemes megvárni a "facelift-et", azaz AMD-nél a 8. Ryzen generációt.
    Sajnos AMD megteheti, hogy ez esetben jóval vastagabban áraz, ha a 14. Intel generáció nagyon elmarad, mert papíron nagy lesz a két széria között a különbség az AMD javára.
    Persze AMD pofára eshet szerver vonalon is, ha az NVIDIA ARM tényleg akkorát durrant, mint rebesgetik.
    A Windows11 miatt 2025-ben úgyis váltani kell, aki Microsoft operációs rendszeren maradna és fejlesztene jóval régebbi gépezetet. Addigra kijön az Intel Arrow Lake és Jim Keller miatt lehet, hogy Intel lesz a nyerő. Hátha az Intel BattleMage videokártyákhoz (is) lesz addigra normális driver. :DDD

    "Please state the nature of the medical emergency."

Új hozzászólás Aktív témák