Új hozzászólás Aktív témák

  • mlinus

    őstag

    válasz donmackó #130848 üzenetére

    Az 5655v2-nek a viselkedése ping szempontból... érdekes.

    Többen írták hogy akkor ugrál a ping amikor több eszköz van a helyi hálón, és anno én is nagyjából így tapasztaltam. Egy-két eszközzel a hálón elég stabil volt a ping, minimális 10-20 ms kilengések voltak, de eléggé láthatóan "ütemszerűen" történtek azok a kiugrások. 5-6 eszközzel már nem 10-20ms hanem inkább 100-200ms.

    Ugye ezek a ping mérések ICMP protokollon működnek, és igazából másra nem is jó, csak pin gre. Így abszolút elképzelhető, hogy alapból úgy van bekonfigurálva az eszköz, hogy az átlagnál alacsonyabb prioritáson kezelje az ICMP kéréseket, ezért ahogy egyre nagyobb a hardveren a terhelés, úgy egyre lomhább, instabilabb az ICMP válaszidő.

    Maga a ping ingadozás akkor is látszódott amikor magát az ONT-t pingeltem, szóval nem is kellett kimennie a pingnek a világhálóra.

    Játékokban azonban én nem éreztem laggot, és netstat alapján játékon belűl nem is ingadozott egyáltalán a ping. Ez talán amellett szól, hogy tényleg csak ICMP-n ugrál a ping, és UDP-n amit általában használnak a játékok, rendben van a dolog.

    Azonban a helyzetet továbbonyolítja, hogy az intel puma chipsetre készült TCP ping stabilitásmérőkön simán elbukott az 5655v2 nálam, ugyanúgy ahogy anno a fehér UPC-s connectboxok, még akkor is ha csak az én gépem volt a hálón és az ICMP ping stabil volt. TCP-n viszont ott voltak folyamatosan a 100-as tüskék.

    Ezt persze jelentheti az ember a telekomnak, igazából semmit se ér, mivel egyrészt pingre nem nagyon vállalnak garanciát, másrészt egyértelműen látszik hogy sokaknál elő se jön, ami vagy azért van mert tényleg van ahol jó, vagy azért mert a helyi hálózat nagysága nem éri el azt a küszöböt ahol megnő elég drámaian az ICMP ping ahhoz, hogy "problémának" lehessen minősíteni.

    Viszont tény ami tény, lassan 10 hónapja egy Sagemcom 5670 van nálam az 5655 után, és a ping teljesen kisimult, nem számít hány eszköz van a hálón. TCP ping is sokkal egyenletesebb mint volt, teljesen megszüntek a tüskék.

    Ping statistics for 193.41.47.210:
    Packets: Sent = 1000, Received = 1000, Lost = 0 (0% loss),
    Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 2ms, Maximum = 3ms, Average = 2ms

Új hozzászólás Aktív témák