Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    válasz kabelmania27 #27997 üzenetére

    Jézusom micsoda baromságok már megint a magyar wikis szócikkben...

    A sima VDSL eleve nem si tud 100megát még elméletileg sem, a hozzá megadott távolságok meg szintén vastagon fölé vannak becsülve... Lényegtelen, mert úgy is VDSL2-ről beszélünk. Persze az a táblázat is szar: 100megabit éles hálózaton még 100%-os vectoring mellett sem jön ki 500 méteren, nade nem baj...

    A VDSL2-nek az az értelme, hogy elég mindössze egyetlen üvegszálat az előfizetők közelébe vinni és csak ki kell rakni a minidsalm-et, és máris hasít a net meg az iptv. Arról nem beszélve, hogy ha nem egy szálat húznak ki, hanem mondjuk 6-10-et, azt később felhasználhatják a GPON kiépítéshez is. Olcsó, gyors a kiépítés, és képes áthidalni azt az 5-8 évet amire az optikának szüksége van (mind technikai mind anyagi értelemben).

    DOCSIS ugyanez: kihelyezett modulátorokkal (Edge-QAM) egyetlen üvegszálat elég mondjuk egy nagyobb társasházba húzni, és máris van brutál kapacitás + IPTV és ez is olcsó, szintén felhasználható a behúzott üveg a későbbi GPON-hoz.

    Egyik esetben sem ússzák meg az optika közelebb vitelét de egyrészt ez felhasználható a távolabbi jövőben, másrészt töredék beruházásból kijön. Korábban számolgattam itt egy ilyen minidslam egy portra vetített költségét ami egy 96 portos kiépítésnél kb. 1-200 dollár. Elég gyorsan megtérül még a mai árak mellett is.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák