Új hozzászólás Aktív témák

  • raider21

    aktív tag

    válasz Bozek #95351 üzenetére

    Ha 750m hurokhosszon belül vagy, akkor a modem v. a HGW a vonalad max. letöltési sebességét kevés zaj esetén mérheti 22-24 Mbit/s környékére, de nálad annál a ténylegesen mérhető sebesség 4-5 Mbit/s -el kevesebb lesz.

    Zaj meg általában van az xDSL hálózatokon bőven...!!! A szekrényben le nem kötött régi előfizetők érpárjai, máig élő ISDN előfizetések :P :W :Y , ADSL2+ vonalak, VDSL2 vonalak, a régi riasztók vagy ősrégi faxok miatt máig használt analóg telefonvonalak :Y , stb.! Ez mind zaj, főleg az analóg technológia, meg a már nem élő le nem kötött vonalak okozta plusz zaj is növeli a vonalak és az érpárok közötti "áthallási" zajt, ami eléggé zavaró tényező is tud lenni. Írom mindezt, mint a téma iránt érdeklődő laikus.

    Az lenne az ideális, ha csak VDSL2 lenne a rendszeren, igaz akkor erőteljesen fejleszteni kellene a rezes hálózatot, kb. 1000-1100m -ként miniDSLAM -at kellene kiépíteni, erre meg az optika terjedése miatt nem fognak már költeni, ezért csúszik a Vectoring is, és ha majd esetleg lesz egyszer, akkor is csak kevés helyen lesz belőle bármi is. Így marad a Bonding, ami szintén növeli némileg a vonali zajt. (Tőlünk nyugatabbra általában a Bonding meg a Vectoring együtt kerül alkalmazásra.) A jelenlegi állapotok, és az információ morzsák alapján legalább is erre kell felkészülnünk.

    Egy fokkal az ideálistól visszalépve, ha csak kb. 1500m hurokhosszig VDSL2, e feletti hurokhosszon meg ADSL2+ xDSL net lenne, akkor is jóval kevesebb lenne a vonali zaj, de akkor sem jönne 24 Mbit/s -el az az ADSL2+ net, max. a DSLAM 10-50m -es környezetében.

    De mint ahogy föntebb írtam, ennél sokkal, hatványozottan sokkal több zaj van a hazai rezes hálózatokban!

    Továbbá az sem mindegy, hogy a nálatok lévő réz föld-, v. légkábelek 0,4mm v. 0,8mm vastagságú érpárokból épülnek -e fel. ;) :P :)

    [ Szerkesztve ]

    raider21

Új hozzászólás Aktív témák