Új hozzászólás Aktív témák

  • oldmannn

    csendes tag

    Sziasztok,

    már kb. egy éve használom a Vargalex-féle Build-et 1043ND-vel (v1.1.4, r33174, Kernel 3.3.8 ), nagy megelégésemre. Köszönet érte Vargalexnek és mindenkinek aki segíti az ő munkáját!

    Most egy kérdéskörrel fordulok hozzátok, kérem szíves segítségeteket: Szeretném a jelenlegi 80GB winchestert egy 3TB-osra cserélni mert további terveim vannak a felszabaduló tárhellyel. Jelenleg kb. 8-900 MB-os partíciót lát a Vargalex-es TP-link, ez a jelenlegi tudásom szerint így van rendjén. 64 bites Windows7 alatt GPT módban inicializálva természetesen látom mind a 3 TB-ot, de ugye nem ez a célom. Szeretném, ha a tárhely (levonva a swap, overlay területet) egybefüggő maradhatna, ne kelljen pl. 1TB+2TB maradék területtel gazdálkodni. Amennyiben már volt erről szó, kérem szíveskedjetek a hozzászólás környékét jelöljétek meg. A 36074, 36076, 36078 hozzászólások érintik a témát de nem nyújtanak az én tudásszintemnek megfelelő választ. Ebben a fórumban a keresőszavaimmal nem akadtam más forrásra.

    Mr. G, A legjobb barátom is segített de a mozaik még nem áll össze. Amit tudok:
    - 2TB-ig jó az MBR partíciós tábla, e fölötti méretet csak a GPT kezeli.
    - A fentiből következik, hogy az oprendszer (ez esetben az OPENWRT) ***KELL*** támogassa a nagy winyókat (hétköznapi nyelven GPT :D ), különben nem fog működni.
    - olyant is olvastam, hogy kernel fordítás kell ehhez, ilyent még nem csináltam, ezért egyelőre nem mélyedtem el benne. Kulcsszavak: CONFIG_EFI_PARTITION flag bekapcs, vagy CONFIG_LBDAF bekapcs, kernelt forgat (forrás: https://dev.openwrt.org/ticket/8672 és http://forum.hwsw.hu/topic/123659-openwrt/page__st__80)
    - nem érdemes NTFS-sel próbálkozni. Vargalex is sok helyen kiemelte, hogy nem támogatja. Nem firtatom, elfogadom :)

    Valahogy így körvonalazódik a megoldás a fejemben. Kérem szíveskedjetek kiigazítani, hogy jól látom-e, ha zsákutcát láttok az elképzelésben kérlek szóljatok :R :
    - Az OPENWRT-t rávenni, hogy támogassa a GPT-t (pontosan nem tudom még hogy kell).
    - Valószínű live linux alatt kell kialakítanom a partíció struktúrát (ilyent sem csináltam linux alatt,de Mr G ígérte, hogy segít)
    - live CD segítségével a régi winchesterről átmásolom a cuccokat az új winchesterre
    - boot az új winyóval és ha jó a terv+megvalósítás akkor katarzis :DD .

    Kérdéseim:
    - valami rémlik, hogy olvastam, hogy az OPENWRT-ben lévő fdisk-ről, hogy nem támogatja a GPT-t csak az MBR-t így vagyon?
    -jó-e a fenti terv a feladat megvlalósítására? Ha nem akkor hol kellene javítani?
    - milyen leírást javasoltaok kezdő kernel fordítók részére?
    (eddgig szerintem már úgysem olvassátok el, úgyhogy aki eddig elolvasta, a legközelebbi személyes találkozásunkor vendégem egy sörre vagy amit szeret.)
    - Van mág másik két winchesterem is 1TB-os ill. 2TB-os de azért szeretném az említett 3TB-osat használni, mert az a WD RED sorozat, elvileg kifejezetten NAS-okba találták ki, a kisebb winyók GREEN sorozatúak. Javasoljátok esetleg, hogy fontoljam meg a kisebbek beszerelését a TP-LINK-be?

    Windows a fő oprendszer amit használok, ezért lehet, hogy egy-két rész9

    [ Szerkesztve ]

    Csaba

Új hozzászólás Aktív témák