Új hozzászólás Aktív témák

  • EmberXY

    addikt

    válasz RandomName #31714 üzenetére

    De a kenyérrel kapcsolatban én más jelenséget látok, épp az ellenkezőjét: a visszáru azért jön vissza a boltból, mert senki nem vette meg. Legyen az kenyérféle vagy bármilyen sós vagy édes péksütemény.
    Itt túltermelés van, kivisznek a boltba X kenyeret, akár az ország másik végébe (!) is, és ott amit nem vesz meg senki, azért elmennek, és vissza is hozzák, és értelemszerűen csak azt számlázzák ki/fizeti ki a bolt, ami elfogyott.
    Véleményem szerint túl nagy a felesleg ahhoz, hogy ez spontán legyen. Sok éve ezt látom, nem tudom elhinni, hogy nem lehetett volna már valamilyen szinten csökkenteni ezt a túltermelést, és elmondani a vevőnek (vagyis a boltnak), hogy bakker, 10 éve rendelsz minden nap 50 kenyeret, amiből 30 rád rohad, ne rendelj ennyit, bazmeg.
    A vásárló (végfogyasztó) ki van szolgálva, mert ha bemegy a boltba, friss kenyeret talál, a viszonteladó, kisker-nagyker, nevezzük akárhogy (a bolt) is jól jár, mert a segge is ki van nyalva, de a folyamat végén van egy csomó felesleges "szárazáru" (ami egyébként simán fogyasztható, csak már kb 1 napos, és a kutyának se kell), amitől valahogy meg kell szabadulni, és egy minimális haszonnal még el lehet adni.
    A gyár szempontjából ez is nyereség, csak nem annyi, mintha "élesben" adná el a friss árut, és nyilván jópár plusz munkahelyet is jelent, mert sokan dolgoznak ebben a raktárban, és nyilván a túltermeléssel is bizonyára több munkásnak van dolga, mintha csak fele annyit kéne termelni, de az erőforrásokat viszont pazarolják, legyen az alapanyag vagy energia.
    Szerintem ez sehogy se jó, át kéne szervezni ezt valahogy, hogy munkahely is legyen, és pazarlás ne legyen.

    Amiről írtál, az inkább a személyes pazarlás, egyetértek veled, ezt én se szeretem, én soha nem is pazaroltam kaját, képes vagyok több napig ugyanazt a kaját enni, ha többet főztem a kelleténél, de ki nem dobok semmit, és nem is raktározok be előre túlzottan, pont ezért, hogy ne rohadjon rám.
    Én szinte minden nap vásárolok, de mindig csak annyit, ami aktuálisan, vagy éppen 1-2 napra előre kell, én ilyen "just in time" elvű vagyok, pont a pazarlás elkerülése miatt.
    De vajon azért van túltermelés, mert a végfogyasztó azért nem veszi meg a kenyeret, hogy ne rohadjon rá, pont amit te is írtál? Szerintem nem ilyen jó a helyzet, és rohadtul kevesen gondolkoznak ilyen tudatosan. Szerintem inkább a gyár tolja neki ezerrel, mert így maximalizálja a teljesítményét, a dolgozó meg ha kidöglik, majd jön másik.

    [ Szerkesztve ]

    Up the Irons!

Új hozzászólás Aktív témák