Új hozzászólás Aktív témák

  • KROK640

    veterán

    válasz RandomName #32814 üzenetére

    Nagyon jó megfogalmazás, "mint az ideális gáz kitölti a rendelkezésre álló keretet". Ezt én is rengeteg ismerősömnél látom, hogy nyomja el a hitelt erre arra amarra, nagyképernyős TV, meg laptop, meg autó, meg a franc tudja mi, minden hitelre meg részletre... és ez az a kategória, aki nem tud 500ft-al kevesebből sem megélni haviszinten, ez az a kategória akinek 5ft-ja nincs lerakva baj esetére, és még sorolhatnám.

    nem egy ilyen ismerősöm van, hogy megjön neki a fizu, és a nagyrésze már reppen is hitelekre, amikor emberek elmondják nekem hogy az én fizetésem háromszorosából nyomorognak, de persze villog a 700 ezres részletre vett iPhonenal (hogyha valami baja lesz legalább jó nagy legyen a veszteség) meg neki kell a korlátlan net meg beszélgetés csomag, meg ilyen-olyan amolyan előfizetés (netflix, spotify, mindenféle weboldalak, a franc tudja), és észre sem veszi de havi szinten tök komoly pénzekké állnak ezek össze. Amikor felhívod rá a figyelmét, hogy meglenne egy kétéves telefonnal is, vagy korlátlan net nélkül is, akkor jön a jó ha van, meg sosem lehet tudni szöveg. Mikor felhívom rá a figyelmét, hogy az előfizetéseinek felét havonta egyszer használja, és átgondolnám, akkor jön a "hát oszt havi ennyi semmi ezért, ennyit megér akkor is".
    Tavaly pl barátnőméknek havi 60 ezer ftnyi megtakarítást hoztam össze azzal, hogy minden ilyen nyavalyás előfizetést meg stb összeszedtünk, mi mennyibe kerül, és mi az amit le kéne mondani? mikor kérdeztem, akkor minden kellett, amikor kiderült, hogy mivel mennyit lehet spórolni, rögtön szinte minden mehetett a levesbe, csak maradjon valami a zsebben. Tehát a hitelek mellett a kiadások ésszerűtlen szervezése is nagyon komoly probléma.

    Mivel életemben már kétszer is váltam nagyon-nagyon hirtelen munaknélkülivé, és többször jártam úgy, hogy valamiből kevesebb pénz jött mint reméltem, ezért mindig is ügyeltem arra, hogy a havi fix kiadásokat a lehető legesleg alacsonyabban tartsam. Pl nem kell előfizus vagy korlátlan dumálós telefoncsomag, kb az összes haveronak van, majd hívnak ha beszélni akarnak velem, és így is van. Én meg éves szinten majd egyhavi fizetést csak ezzel megspórolok.

    A másik dolog tényleg a klasszikus hitelek, amiktől nincs is drágább dolog. Meg a hülyeség erre, mikro hitelmoratóriumot csontra kihúzva csodálkozva rájön, hogy megnátt a futamidő nem is kicsit. VOlt aki azt hitte, minél tovább hőzza ki, annál több havi részletet fog megúszni... Meg megmagyarázzák, hogy ez a htel bizony kellett, mert a fürdőszoba felújítás kellett, nagyobb TV kellett ami kevesebbet fogyaszt, a régi milyen ócska volt már... jajj az autó is csak vitte a pénzt, ezért kellett egy újabb, ha már új akkor nem Suzuki hanem BMW/Merci, ha már lúd legyen kövér ... olykor túlméretezetett házakban laknak, és persze kell amint van egy kis pénz rögtön kell a wellnes/nyaralás stb.
    Valahol megértem, hogy keményen dolgoznak, és szeretnék látni a gyümölcsét (mégpedig nyilván azonnal), de sokszor ezért nagy árat fizetnek. Pl némelyik aut, laptop, TV, telefon... mire kifizeti a törlesztőt már csereérettnek is számít, és jöhet hitelre a következő... Aztán 25-én már a haverokat hívogatja, hogy ki tud kölcsönadni 15 ezret (true stpory, tegnap esett meg velem, hogy felhívott egy haverom, aki 3× annyit keres mint én, és mellesleg lóg egy 10-essel, hogy 10-edikéig nincs-e 15 ezrem? Hát nem volt ... :( )
    Ha egyszer egy hónap kiesik, vagy csak fele pénz jön be, akkor kártyavárként dől össze a végletekig kifeszített rendszer.
    Ezek az ideális gáz tipusú emberek.

    Persze engem is kinevetnek, hogy miért nem megyek bele ilyen vagy olyan hitelbe, de sajnosszívtam már meg, így már egy előfizetéses telefont se merek bevállalni lassan, nemhogy komolyabb hiteleket.

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Új hozzászólás Aktív témák