Új hozzászólás Aktív témák

  • Intruder2k5

    MODERÁTOR

    válasz Levi123 #4813 üzenetére

    Ez egy elég összetett kérdés, többféle válasz is létezik rá...

    Hivatalosan a jog szerint a birtoklását nem tiltja semmi, de bármiféle engedély nélkül kizárólag vételre használható. Van benne sima FM rádió is, de pl. a Taxi-sok és rádióamatőrök adása sem védett, ahogyan a repsáv se, hallgatni bármelyiket lehet. Az adás egy másik kérdés, arra jogszerűen csak két módon lenne használható, vagy hívójellel rendelkező amatőrként az amatőr sávokon belül, vagy pedig ha valamilyen bérelt frekvencián, a frekvenciatulajdonos engedélyével használod. Kis hazánkban engedély nélkül rádiózni vagy a PMR vagy a CB sávokon lehet, de mindkét esetben szigorú szabványok határozzák meg az eszközök tulajdonságait, amiknek ez a rádió nem felel meg. PMR 446 esetén pl. maximum 0.5W kimenő teljesítmény, fix antenna, stb. Ezek ennél a rádiónál nem adottak.

    Nem hivatalosan viszont amíg ésszel használod, tehát adásra csak a szabad PMR frekvencián, addig senkit sem érdekel ez itthon. Sőt tovább megyek, elvileg forgalomba sem kerülhetne olyan rádió, ami az amatőr sávokon kívül adásra képes, de ez sem érdekel senkit, a hatóságokat sem, amíg nem zavarsz vele másokat. Kínából tucatjával jönnek be a hasonló rádiók, de itthon, hazai boltból is minden további nélkül lehet adásban is nyitott rádiót venni, amit elvileg nem lehetne.

    Szóval kb. olyan ez mint a jogvédett tartalmak torrentezése, elvileg tilos, gyakorlatilag meg a fél ország csinálja, és senkit sem érdekel. :B

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák