Új hozzászólás Aktív témák

  • DigitXT

    félisten

    válasz mackosajt #9918 üzenetére

    Inkább sebességtől függ. Ha lassan áramlik a körben a folyadék, akkor jobban felmelegszik a meleg pontokon, majd amint elér a hőleadó pontra (hűtő), mivel lassan áramlik, jobban le is tud hűlni.
    Így lehetne nagyobb hőfokbeli különbség a "meleg" és "hideg" oldal közt.

    Ez pontosan így is működik PC vízhűtés esetén is.:R

    a legkisebb pumpa is 250 liter/ órás
    Ezt viszont (sajnos) el lehet felejteni, mert ez csak az "üresjárati" maximális érték. Terhelve (blokkok, csatik, csövek) a közelébe sem lesz egyik szivattyú sem a névleges maximális vízhozamának. Vegyük pl. a D5-öt, ami elméletileg vmi 1800 l/h-ra képes. Üresen. Valós PC vízhűtéses rendszerben (sok blokkal) meg jó, ha megvan "párszáz" l/h, de van akinek annál is kevesebb. (Nálam pl. 100 l/h alatt.:DDD)

    Szerintem egyről beszélünk amúgy.
    Szerintem is...:K Nekem csak az volt alapvetően a gondom fatal1ty1984 hozzászólásával, hogy állítása szerint bár 12 éve 30 vizes konfigot összerakott, még soha nem vette a fáradságot, hogy 2 db hőmérő beiktatásával meg is mérje azt, amiről most csak hasra ütve* állítja, hogy az biza 10 fok. Nem mondom: lehet 10 fok, de ahogy több HSZ-en keresztül fejtegettük, ahhoz extrém alacsony áramlás, és extrém nagy hőtermelés (min. 2 VGA + húzott CPU) is kell, valamint egy elég extrém radi, hogy tudjon rajta "esni" az a 10 fok. (Hiszen ha a hardver 10 fokot fűt, akkor a radi 10 fokot hűt a vizen.:D)

    Mondjuk egy D5-ös szivattyú 1-esen letekerve egy elég nagy rendszerben, ilyen 20-30 l/h körül járatva: akkor én már el tudom képzelni, hogy nagy(obb) lesz a hőingadozás. 60 l/h körül viszont nekem max. 4-et sikerült "kicsikarnom" (nem mintha ez cél lenne) terhelés mellett, idle meg 2 alatt van még így is. Szóval nem arról van szó, hogy csak CPU-t hűtünk, azért nem láttunk még ilyet, meg nem arról van szó, hogy a Mo-Ra 3 nagy, és azért nem láttunk még ilyet, hanem azért, mert marhára nem jellemző a PC vízhűtésben az ilyesmi.:R Azt meg nem kommentálnám, hogy a CPU maghő, és a GPU maghőből "számolható" a víz hőmérséklet-különbsége (mert nagyon nem, hiszen nem azonos blokkok).:))

    Ja, és még az az érvelés nem tetszett (bocs), hogy nem is kell vízhőfokot mérni, hiszen ha jól hűt, akkor minek. Okés: ez önmagában igaz is, ha a megrendelő elégedett.;] De ha nem hűt (elég) jól a cucc, akkor alap, hogy először a vízhőfokot nézi meg az ember, hiszen abból látszik, hogy hol lehet a gond. Pl. ha a CPU dT rendben van, csak a vízhőfok túl magas, akkor nagyobb radi kell, vagy erősebb ventik. Ha viszont alacsony a vízhőfok, és a CPU dT abnormális, akkor lehet, hogy pasztázási hiba történt, vagy rossz minőségű a blokk, stb. Elég kardinális pontja a PC vízhűtésnek a mindenkori vízhőmérséklet ismerete, szóval szerintem ennek ("szinte senkit sem érdekel a folyadék hömérséklet") épp az ellenkezője igaz: akit kicsit is mérnöki szemlélettel érdekel a vízhűtés, annak van vízhőmérője. Minimum 1 db. Ennyi.

    Átlag rendszerben tényleg kb. mindegy, hogy hol van a vízhőmérő, ha az az 1-2 fok pontosság nem számít. Én mondjuk pont a radi elé tenném, a "meleg" oldalra, ha már választanom kéne, mert az felülről becsli a maximumot, tehát tudhatom, hogy akármilyen sz*r is az áramlás a rendszerben, annál melegebb vizet egyik hardverem sem lát.:R Míg ha csak a "hideg" oldalt nézem, akkor azt hihetném, hogy hűdejó, ha csökkentem az áramlást, hiszen a lassú víz a radiban jobban hűl, tehát hidegebb vizet kap a vas. LOL. Lehet amúgy, hogy ez az alapja a topikban néha felbukkanó hasonló - téves - érvelésnek. Szerk: nem tudom, de gyanús.:D

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák