Új hozzászólás Aktív témák

  • Geth

    addikt

    válasz Pyttawrx #112818 üzenetére

    arra kiváncsi lennék, hogy ha teszi bootolhatóvá akkor menne-e, én még se csináltam csak másolással.
    Ezt pontosan nem értem, UEFI-nél nincs olyan hogy "bootolhatóvá tenni". Az UEFI (a BIOS-sal ellentétben) filerendszer szinten működik, file-ként olvas be .efi fileokat.
    Alapértelmezetten (64 bites esetben) az \EFI\Boot\bootx64.efi útvonalat próbálja meg beolvasni, egyes esetekben maga a firmware ad UEFI shell-t, akkor kézzel bármilyen más útvonalról is betölthető az .efi.
    Filerendszerből a FAT32-t támogatja minimum (ez benne van a standardban), de esetenként egyes firmware-k tudnak más fs-t is (pl. NTFS). Sőt, vannak EFI fs driverek is (szintén .efi formában), pont egy ilyet használ a rufus is, amikor FAT32+NTFS pendrive-ot csinál (a FAT32-ről bootol a gép - mert pl. csak onnan tud -, majd betölti az ott tárolt NTFS EFI drivert, és onnantól már tudja használni az NTFS partíciót is).

    Mellesleg ahhoz is kell valami, hogy a pendrive-ot megformázd fat32-re, mert az sincs mindig kéznél.
    Nézz utána mely környezetek halmaza a nagyobb: amelyik alatt tudsz FAT32-t formázni, vagy amelyik alatt tudsz .exe-t futtatni. A Windows nélkül a különbség még számottevőbb :)

    Azt meg nem tudom elhinni, hogy valahogy nem tudja valaki megoldani azt, hogy arra a kis időre legyen egy gép windows-sal.
    Akkor ne hidd el, ezt Rád bízom.

    Természetesen van több alternatíva, így tud válogatni mindenki.
    Ja, csak amiket Te ajánlottál azok nem játszanak ebben a szituban :(

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák