Új hozzászólás Aktív témák

  • k1csi

    senior tag

    válasz AtHoS #15228 üzenetére

    Az objektív cserélhetősége azért kellene szempont legyen mert nem lehet nagy átfogással fényerős objektívet gyártani (fizikai korlátok miatt amibe most nem mennék bele).
    Azaz vannak kitobik amik a tele végükön f/5.6-os fényerővel rendelkeznek (specifikáció szerint ami a két végpontra van megadva, de valójában már sok esetben jóval hamarabb).

    Azaz vegyük példának az itt sokat ajánlott Nikon 18-105-öt 50mm-en. Ott a fényereje (ha jól tudom) f/5 ami kerek 3 Fényértékkel gyengébb mint az 50 f/1.8 (fix obi). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ott ahol a kitobival ISO 12.800-at kell használj a fix esetében ISO1600 is elég. ISO12.800-on igazán csak a FF (full frame) vázak teljesítenek jól ahol a nagy pixelek sok fotont tudnak gyűjteni. ISO1600-on meg aminek nagyobb szenzora van mint a kompaktoknak (m43 - APS-C) már egész jól kezelhető.

    Persze a jobb fényerő nem ingyen van, a jobb fényerő azt fogja eredményezni, hogy az élességi síktól távolodva gyorsabban életlen lesz minden mint a fényerőtlenebb obinál. Viszont ez sok esetben nemcsak elfogadható, hanem egyenesen kívánatos is. Meg a fixeknek, ha van egyáltalán stabijuk, nem ilyen fényerőnél, azaz inkább a szenzorstabi jön számításba (ha van), míg a zoomoknak tipikusan van (kiv. ha szenzorstabis a rendszer). Adott esetben hátránya lehet még a fixnek, hogy relatíve többet kell rekeszelni mint a zoomot, azaz bár jóval több fényt ereszt át, kicsit többet kell belőle rekeszelni teljesen nyitott állapotból, hogy ugyanazt az élességet hozza (ez nagyon obi függő, itt rengeteg ellenpéldát is lehet hozni).
    Ha viszont nagyobb élességi tartomány kell akkor statikus témánál pl. állvány, mozgó témánál meg pl. vaku kell.

    Pótakku mindig kell. 300-400 fotót MILC vázak is simán hoznak, DSLR ennél jóval többet is.

    Röviden: Ennyiből, számlásan (azaz új cucc) jóformán csak kitobival elérhető. Viszont sok szitura egy-egy fixre is szükség lehet ami már a max érték felé dobja az árat.

    Azaz vsz. már vásárlás előtt egy kicsit bele kellene merülnöd a fényképezés minkéntjébe legalább azon a szinten, hogy értsd mi a különbség egy változó fényerejű zoom és egy fix között és lásd, hogy hogyan befolyásolja a gyutáv a látószöget.

    Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

Új hozzászólás Aktív témák