Új hozzászólás Aktív témák

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz Mat00 #3360 üzenetére

    Az első hsz-ben is kitértünk a képstabikra :) Az objetívbe épített azért előnyös, mert a keresőkép is stabilizált lesz. Egy 300mm ekvivalens gyújtótávtól kézben tartva azért már erősen zavaró lehet a keresőkép mozgása. Nagylátószögeknél ez nem túlzottan érdekes. Ezen kívül állítólag az objektívbe épített képstabilizátor valamivel jobban teszi a dolgát - de szintén a nagyobb gyújtótávolságoknál jelentkezik ez az előny, nagylátószögeknél kevésbé lényeges.

    Ha képstabit is akarsz, akkor kissé több pénzből:
    Pentax K20D + Tamron 17-50 F/2,8 - a K20D azért már egy elég komoly váz, felépítésében is(rendkívül masszív, nagy, jó fogású, két vezérlőtárcsával és rengeteg vázról elérhető funkcióval, igen nagy pentaprizmás keresővel) és a képességei terén sincs túl sok szégyenkeznivalója.
    Ha nem annyira fontos a képstabilizátor, akkor egy Nikon D90 (rendkívül jó képminőség, két vezérlőtárcsa, nagy pentaprizmás kereső, viszont kisebb és könnyebb váz, mint a K20D-jé) megfontoló lehet az említett Tamron mellé. A D90-el ugye nincsenek a D60-hoz hasonló megkötések, mert a D90 váz tartalmaz fokuszmotort. Canonból pedig az EOS 40D váz - összehasonlíthatatlanul masszívabb, minőségibb anyagokból feépített váz, mint az EOS 1000D. Kb a Pentax K20D kategóriája méretre, képminőség kiváló, kereső az előző ajánlott modellekhez hasonlóan szintén.
    Az objektív ugye maradt az, amit előzőleg ajánlottam. Ha ott feljebb akarnánk ugrani, igen csak mélyen kéne a zsebbe nyúlni. (Canon 17-55 F/2,8 IS USM - 300 ezer HUF, Pentax 16-50 F/2,8 SDM - 220 ezer HUF, Nikonnál pedig ne is kérdezd :) )

    Olympusnál érdekes a helyzet, ott a 17-50-esnél nagyobb ekvivalens látószög tartományt lefedő objektívet lehet venni 190 ezer körülért: ZUIKO 14-54 mm F/2.8-3.5. Nem kell megijedni, hogy nem végig F/2,8, ez nagyrészt abból adódik, hogy nagyobb a zoomátfogása. A 17-50-esek a fenti vázakon kb. 26-75mm kisfilm ekvivalens átfogást nyújtanak, ez az objektív Oly vázon pedig 28-108mm ekvivalenset - néha meglepően sokat tud számítani az a kis plusz a hosszabb végen. Kérdés, hogy milyen vázat lehetne hozzá ajánlani, ugyanis leginkább csak az E-520-ast, ami, mint váz, azért bőven elmarad a fent felsoroltaktól, így furán féloldalas rendszer lenne. Nem egy rossz megoldás ez sem, de én inkább a fent felsoroltabb verziókból szemezgetnék :K

Új hozzászólás Aktív témák