Új hozzászólás Aktív témák

  • BalanceR

    addikt

    válasz lacafaca #112398 üzenetére

    Köszi, jó tudni, hogy amit "csak keresnek a tudósaink" azt TE megtaláltad rég...
    Vezess minket Mester!
    Alapvetően szerintem sem itt a topicban, sem orvosi, tudományos körökben, sem sehol nem mondott vagy írt senki olyat, hogy a táplálkozás ne lenne fontos , sőt, nagyon fontos az egészségmegőrzésben. Viszont önmagában nem elég manapság, mivel olyan plusz hatások érik a mai embert, ami mondjuk 20-50-100 éve sehol nem volt:
    Mindennapi stressz, növekvő légszennyezettség, elektroszmog, fényszennyezés , invazív fajok... + a világ összement, olyan bacik, vírusok, gombák... is megjelennek akár két kontinenssel arrább, ami ~50 éve még kizárt volt, sokra mész az évezredes megfigyeléssel. Vagy esetleg a nagyapád nagyapja az alföldön találkozott a Dengue-lázzal, vagy Afrikából behurcolt vírusokkal és tudta őket gyógyítani réti virágokkal? Ráadásul amit már 1000x leírtunk, a mai világban, társadalomban nem kivitelezhető az étkezési utópiád:
    Egészséges, "bio", természetes, feldolgozatlan, tartósítatlan ételek fogyasztása:
    Hol az anyámban szeretnél a jelenlegi fogyasztási mennyiségeknek megfelelő , minőségi és olcsó élelmet termelni? Még megyénként is kivitelezhetetlen, pláne országosan, pláne világ szinten. Ehhez kb az kellene, hogy minden második ember termeljen valamit ( Hol, Panelban? az 50 Nm-es kiskertben vagy mindenki költözzön vidékre? ). És mikor? meló előtt után, vagy alvás helyett foglalkozzon vele? Sem hely, sem erőfrrás nincs a megvalósításához. Láss már el , mondjuk csak egy Székesfehérvár méretű várost, "feldolgozott élelmiszerek" nélkül, fenntarthatóan, gyorsan, és olcsón, hogy mindenki hozzáférjen, + oldd meg a logisztikát, mert a tartósítószer nélküli étel nem tárolható, nem bufferelhető, hűteni kell, és gyors a forgása. A szállítás így kiesik, mindenhol kb helyben termelt cuccot kell enni. Emellett az ilyen termelés erősen ki van téve az időjárásnak, kártevőknek, gombáknak. Ha a helyben termelt élelmiszer felét elviszi egy jégeső, vagy egy sertésinfluenza, és távolabbról nem tudsz hozni, mert azt tartósítani , hűteni, szállítani kell , akkor mi van? éhezés abban a fél évben? Egy faluban még megoldható amit mantrázol, egy kisebb városban már nem, pláne megyeszékhelyen, pláne nagyvárosban...
    Stresszmentes élet, rendszeres testmozgás mindenkinek: Ismételten csak utópia, egyszerűen nem kivitelezhető, hogy minden embernek legyen a meló, gyereknevelés, tanulás... mellett minden nap eleget mozogni "a várostól távol, a friss levegőn" majd időben lefeküdni, nem stresszelni a meló, a gyerek, a pénz, vagy a világ heyzete miatt.
    Az ipari forradalom előtt még talán kivitelezhető lett volna, amit írsz, de manapság lehetetlen.

    #Raspberry #Orangepi #HassOS #Esp32

Új hozzászólás Aktív témák