Új hozzászólás Aktív témák

  • Pist@bácsi

    őstag

    Röviden: nem cserélnek lejárt jogosítványt.

    Hosszabban: elsőre személyesen elhajtottak, azt mondták időpontra lehet csak menni. Időpontot csak ügyfélkapun keresztül lehet foglalni. Ez 20-25 próbálkozásból röpke 2 óra alatt sikerült is. Megjelentem időpontra tök egyedül voltam. Ott - az épületen kívül kell várakozni - közölte a hivatalnok, hogy nem cserélik. Csak az újat adják ki és a 03.12. előtt lejártakat cserélik.
    Én: - akkor miért ad a rendszer időpontot, mert ott annyira konkrétan kell megjelölni az ügyet, hogy még saját külön kódja is van a jogosítvány cserének? (az már csak hab a tortán, hogy a központi rendszer küld figyelmeztetéseket a lejáró okmányról emailben)
    Ő: - nekik központilag ez van kiadva. És különben sem gyártanak most igazolványokat.
    Én: -hol van ez leírva, mert erről tőle hallok először?
    Ő: - gov.hu

    Én csak a kormányhivatalok.hu oldalon találtam róla összesen ennyit:
    "Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló 41/2020. (III. 11.) Korm. rendelet hatályba lépését, azaz 2020. március 12-t követően lejáró okmányok érvényesek maradnak. A rendelkezés a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos valamennyi hivatalos okmányára vonatkozik."

    Ebből ugyan nem következik az, hogy nem cserélik, de a gyakorlat most ez. Az sem lepne meg, ha másik kormányablakban, másképp értelmezve a leírtakat cserélnék.
    Az odáig érthető, hogy érvényes marad idehaza. De külföldön? Mert azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy a vészhelyzet végeztével a felhalmozódott lejárt okmányokat belátható időn belül ki fogják tudni cserélni.

Új hozzászólás Aktív témák