Új hozzászólás Aktív témák

  • Z.É.T.

    őstag

    A Kemenesivel közösen is videót készítő orvostól - fb link

    Mit üzennek az Egyesült Királyság vezető intenzív terápiás szakemberei?

    "Az új hullám valóságos, súlyos, feltételezhetően rosszabb, mint az első hullám. Álljatok készen, és legyetek felkészültek!”- hangzott el ma délután a Európai Intenzív Terápiás Társaság webinárjának bevezetőjében.

    A koronavírus új variánsa fertőzőbb, és úgy tűnik, hogy nagyobb arányban betegíti meg a fiatal (40 év alatti) generációt. A karácsonyi időszak valószínűleg fokozott rizikót jelentett, a fiatalok könnyebben adták át a fertőzést az idősebb generációnak, ezért a szakemberek januárban a megbetegedések további növekedésével számolnak.

    Az angol kórházak súlyos kapacitásgondokkal küzdenek. A személyzet extrém stressz alatt dolgozik, és a nővérek, illetve az orvosok teljesítőképességük határára értek. A jelenlegi helyzet még nagyobb kihívást jelent, mint a tavaszi és az őszi hullám.

    ☝️Mi ad bizalomra okot?
    - Egy év alatt lett diagnosztika, elérhetőek bizonyítékokon alapuló hatásos terápiák (válogatott esetekben a szteroid és az Il-6 gátlás).
    - Egy év alatt lett hatékony védőoltás.

    Még folynak a vizsgálatok, de úgy tűnik, hogy a Pfizer és az AstraZeneca védőoltása hatékony az új variáns ellen is.

    ‼️ Szükség van nyilvános párbeszédre ‼️
    A szakértők kiemelték, hogy bár sokat tanultunk az első hullámból, és a kórházak ma félkészültebbek, jobban szervezettek - de az új variáns nagyon gyorsan terjed, a kórházi személyzet viszont kimerült, túlterhelt, így a vírus előnyre tett szert. A kórházak, intenzív osztályok egymaguk nem tudják legyőzni a járványt, azt csak a közösség támogatásával, együttes erővel tudják, tudjuk megtenni.

    Az emberek ugyanakkor mostanra elfáradtak (COVID-fatigue), és a hatóságok hiába vezetnek be új intézkedéseket, azokat nem tartják be olyan szigorúan, mint tavasszal. Az előadók felhívták a figyelmet, hogy a pándémia elleni védekezés és a gazdaság működtetése nem egymással szemben álló folyamatok. Ha hatékonyan tudunk védekezni a járvány ellen, akkor van esély arra, hogy korrigáljuk a gazdasági károkat.

    Kiemelték a frontvonalban dolgozó vezető orvosok felelősségét a nyilvános kommunikációban. Mint hangsúlyozták, az ő hangjuk sokszor erősebb, mint a politikusoké. El kell mesélniük, hogy mi történik a kórházakban, mit jelent a járvány, és hiteles tanácsokat kell közvetíteniük.

    Sürgették a nyílt és őszinte társadalmi párbeszédet a járványról, a következményeiről. Mit tegyünk, ha rosszabbra fordul a helyzet? (Mit tart például a társadalom etikusnak, helyesnek, ha elfogynak az egészségügy kapacitásai?)

    ☝️Mi akadályozhatja meg, hogy dolgok rosszabbra forduljanak?
    A panel közös véleménye szerint csak a gyors, hatékony vakcinációs program vethet véget a járványnak.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák