Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Dißnäëß #26987 üzenetére

    Valószínűleg előbb akarja elérni a logikai köteteket, mint hogy a LUKS-ot fel tudta volna oldani. Azt még tudni kéne mi alatt csinálod, mert nekem ezzel csak olyan disztrókon van tapasztalatom, amelyek nem crypttabot, hanem initramfs-t használnak.

    Egyébként nem értem miért akarsz titkosítást, ha nem akarsz jelszót beírni. Annak pont az lenne a lényege, hogy jelszót kelljen beírni, és jelszó nélkül más ne tudja megnyitni. Lehet elvileg, hogy valami USB drive-ról húzza be a titkosításhoz használt kulcsot, de azzal később a támadó dolgát is megkönnyíted, mert elég lesz neki azt a drive-ot megszerezni, kicsit olyasmi, mint a lábtörlő alá a kulcsot odakészíteni. Jelszónál csak a te fejedben van meg a kulcs, nem létezik fizikai könnyítés, hogy hozzá lehessen férni az adatokhoz. Tudom, kényelmetlen minden bootkor meg minden egyes felcsatoláskor jelszót bekörmölgetni, de az adatbiztonság és a kényelem kölcsönösek kizárja egymást. A crypttab sem jobb megoldás.

    A random adatokkal felülírás nem kötelező, azt csak azért szokták használni, hogy ne lehessen adatmintázatok alapján a titkosítást támadni. De SSD-knél a TRIM úgyis felfedi, hogy mely szektorok nincsenek használatban, szóval ez úgyis bukó lesz, meg HDD-knél is egy idő után, mikor telepakolod titkosított adattal, egy nagy pszeudórandom adathalmaznak látszik az egész, úgyhogy nem tudnak visszakövetkeztetni adatmintázatra. Így ez a dd if=/dev/random inkább paranoia, mint a HDD több menetben legyalulása.

    Én mióta SSD-ket használok, nem használok többé LUKS-t. A TRIM miatt így is, úgy is támadható lenne, meg az SSD-nek nem tesz jót, hogy dugig van adattal (TRIM nélkül úgy érzi az SSD vezérlője, hogy minden szektorban lévő adat hasznos adat, és a wear leveling ellehetetlenül). LVM-et meg csak azért használtam korábban is, hogy az összes kötetet egyszerre, egy jelszóval lehessen feloldani. Így SSD-ken a hardveres öntitkosítást használom ATA jelszóval, ez transzparens az OS-ek számára és az SSD élettartamára sincs negatív befolyással. Igaz cserébe elméletileg kevésbé biztonságos, mint a LUKS, de a gyakorlatban nem olvastam még olyanról, hogy megtörték volna. Meg az SSD hardveres öntitkosításának a másik veszélye, hogy ha elfelejted a jelszót, kizárod magad a meghajtóból és többé nem lehet leoldani róla (mert nem csak az adatok biztonságát szolgálja, hanem lopás elleni védelmet is nyújt), ki kell dobni (a gyártó, NSA sem tudja leoldani róla a jelszót, nincs kiskapu, meg backdoor). LUKS-nál csak újrahúzol mindent szoftveresen, és max. csak az adatokat bukod, ha nem volt backupod.

Új hozzászólás Aktív témák