Új hozzászólás Aktív témák

  • *Ropi*

    félisten

    válasz HollyBoni #19342 üzenetére

    A Photoshopban lévő Adobe Camera Raw és a Lightroom ugyanarra a motorra épülnek, csak más a körítésük. A Lightroom csak a CPU-t használja, a Photoshop elsődlegesen a CPU-t, a lebegőpontos ill. 3D számításokhoz pedig a GPU-t. A sok memóriát mindkettő szereti, főleg, ha RAMdisken tudsz dolgozni (Az SSD jó dolog, de nem csodaszer: találkoztam olyan MLC technológiájú SSD-vel, amit 2 év alatt kinyírt a Lightroom: program minden egyes csúszkahúzásnál ír a meghajtóra - a rawhoz tartozó sidecar xmp fájlba - , és az SSD-k ugye véges számú írási ciklussal rendelkeznek. RAMdrive-nál nincs ilyen probléma: a Lightroom napi szintű használatánál erősen ajánlott kategória.). Az tény, hogy az SSD használata nagyon meglátszik a kis fájlok írásán és olvasásán (ettől érezzük gyorsabbnak a programok betöltődését) a HDD-kkel szemben, de a RAMdiskkel szemben még ők is csigalassúak. ;) Szerintem nem mondok újat azzal, hogy mindent fejlesztened kell, ha LR / PS vonalra gyúrsz. 64 Bites oprendszer előfeltétel a 4 GB-on felüli memóriamennyiség kihasználásához, valamint a Win7 verziója sem mindegy, mert van, amelyik max. 32 GB memóriahasználatra van limitálva.

    A Premiere-t nem használom, de abból kiindulva, hogy a videofájlok alapból jóval nagyobb méretűek, mint a fotó rawok, így memóriából és háttértárolóból *sokkal több kell*. Azért csillagoztam meg, mert ugye ez relatív: egyrészt az alaplapnak / processzornak is megvannak a korlátai, hogy max. mennyi memóriát támogatnak (minél több annál jobb), másrészt az arányok nem mindig tarthatók: a mai adatállományok mérete nem éppen a helytakarékosságáról híres...Egy 64 GB-os kártyára ~2200 db, 22 MP-es raw fotó (ami egy egész napot lefed akár) vagy ~14 perc FHD ALL-I raw videó fér el, viszont egy nap alatt nem csak 14 percet veszel fel, ha ezzel foglalkozol. ;) Kaphatók már TB méretű Samsung 840 SSD-k is, csak győzzük megfizetni...

    Tudom, hogy a nagyon high-end végletet írtam le, de szándékosan: amikor az ember belekezd nem sejti, hogy mekkora pénztemető. Például ha fényképezőgép generációt váltasz: az új szenzor nagyságrendileg nagyobb rawokat köpköd magából (lásd a Nikon D800 36 MP szörnyetegeit: darabja 60 MB), egy korszerű vas is letérdel alatta, tehát a géppel párhuzamosan fejlesztheted a PC-t is. ;)

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Új hozzászólás Aktív témák