Új hozzászólás Aktív témák

  • sellerbuyer

    őstag

    válasz Atomgeszi #11017 üzenetére

    A vízcsere előtt a víz minimum 24 órát álljon. Lehet, hogy hónapokig nem lesz gondod azzal, hogy nem áll a csapvíz, utána pedig egy nagyobb fertőzöttség esetén telenyomják sokkal több klórral, mint eddig és annyi a halaidnak. Némelyik jobban bírja, némelyik kevésbé, ezért van, hogy nem egyszerre hullanak el. A pihentetésnél a klór gázzá alakul és távozik a vizből, ez fontos.

    A másik a növényritkítás: leegyszerűsítve a növények tiszítják a vizet, kiveszik belőle a káros anyagokat és ebből élnek, építkeznek. Ha elvágod a növényt, mindenképpen felszabadítasz némi káros cuccot, az biztos. Emellett minden egyes ritkítással borítod az egyensúlyt (már ha volt eddig). Az akvárium az egyensúlyról szól. Ha jól beáll a halak és növények egyensúlya, nincs szükség további szűrésre permanens vízcsere mellett, mert a növények mindent megoldanak önmagukban tisztítás ügyileg: lásd pl. aquapóniás rendszerek. Ha nem így lenne, nem is létezne aquapónia.

    Hogy érted, hogy milyen metilénkéket? Tökmindegy, milyen márka, csak metilénkék legyen. Ezzel sokat nem veszítesz, ellenben segíthet. Főként, ha nem tudod beazonosítani a problémát. Az Aqua Food kajáról mindenképpen váltanék a helyedben próbaképp.

    Tehát összefoglalva:

    - vizet pihentetni vízcsere előtt mindenképpen min. 24 órát,
    - egy evőkanál só a vízbe (ezt akár már most belerakhatod!),
    - vízhőfokot megemelni néhány fokkal,
    - kaja márkáját váltani (még azért a lejárat dátumát is ellenőrizném a dobozon, de az nem vészes),
    - metilénkék ha elérhető, akkor mehet bele.
    + szerény véleményem szerint a növényeket ne vágással ritkítsd (ha már ritkítani akarsz mindenképpen), hanem töveket szedjél szét.

    Így látatlanban ennyit lehet köbö javasolni szvsz.

    Annyit vettem még észre (persze a fotó lehet csalóka), hogy valami brutálisan vastag a talajod! Ráadásul így elég csúnya is, hogy az előlapnál is vastag. A felét nyugodtan ki lehetne szedni és az előlapnál vékonyabban, hátrafelé emelkedve rendezni. A jelenlegi vastag talajrétegedben olyan szinten megragad a mulm, hogy a Jóisten se tudja onnan kiszedni. A növények és a talajtisztító halak sem érnek így kb. semmit, sőt még a szűrő sem, lemérgezed a vizet. Miből van egyébként ez a talaj?

Új hozzászólás Aktív témák