Új hozzászólás Aktív témák

  • frescho

    addikt

    válasz DBob #14086 üzenetére

    Igaen, arrol beszelunk. Debian alapu hommed NAS, anno domini meg nem lehetett elore gyartott dobozos cuccokat venni. Volt benne TV kartya mythTV-vel. Az utod meg RAM hibas. Azt hiszem a heten nem nyulok egyetlen eles gephez sem...

    DarthSun:

    Keresed parancs.

    A visszaalakítási folyamat tulajdonképpen az analóg-digitális átalakítás megfordítása. Először a PCM jelből D/A átalakító segítségével ismét impulzusamplitúdó-modulált (PAM) jelet kell előállítani. Ezután a PAM impulzusok szélességét mintavevő és -tartó áramkörrel megnövelik, kiküszöbölve egyúttal a D/A átalakítás miatt keletkező zavarokat is. Végül pedig a PAM impulzusokból integrálással állítják vissza az eredeti analóg hangfrekvenciás jelet. Az integrálás aluláteresztő szűrővel történik.

    A D/A atalakitas tobb modon is tortenhet, ebbol harmat emelnek ki:

    - Az elso, amikor szimplan egy n tagu (CD 16 mert 16 bites) R-2R letrara vezetik ra. Itt aprocska bibi, hogy a egyes ellenallasok pontossaga nagyon kritikus, raadasul a homerseklet egyuttfutas (elenallas valtozasa a homerseklet fuggvenyeben) is lenyeges. Szimplan nem egyszeru ilyet gyartani, jo ha 14-15 bitet tud valojaban a DA stabilan visszaadni. Itt a tarto aramkor egyszeru, mert a kovetkezo ertekig kiadjuk az adott feszultseget es kesz. Tovabbi hibalehetoseg, ha az egyes bitek nem egyszerre valtanak, erre megoldas, ha a DA kimenetet nemitjak, atallitjak a biteket es ujra engedelyezik a kimentetet.

    - A masodik esetben sima impulzus szelesseg modulalt jelet hasznalnak. Az adott mintaveteli idotartamot (pl. 1/44100 masodperc 44.1kHz-es mintavetelnel) tovabb osztjak. 8 bitnel 256 reszre t=1/(44100*256). Igy a legkisebb erteknel vegig nulla marad, meg a legnagyobbnal 128*t ideig megy egyesbe a kimenet. Megvalositasanak legnagyobb elonye, hogy idot jobban tudunk digit aramkorokkel kezelni es nincsa az elozo modszer ellenallasi hibaja. A sokkal kisebb idoegyseg miatt viszont gyorsabb atkapcsolasra van szukseg, kulonben a fel es lefutasi ido torzitast okoz.

    - A harmadik a masodik modifikacioja. Nem egybefuggo PWM jel van, hanem a mintakat sarokpontokkent hasznalva kiszamitjak, hogy a jel alak hogyan valtozik. Ez persze nem az eredeti jelalak lesz, de sokkal kozelebb van hozza, mint a "teglalapokbol" kirakott elozo ket verzio. Ahol a tarto aramkor kimeneti feszultsege az adott erteknel nagyobb lenne, hozzadnak egyet. Ahol kisebb, ott levonnak. Soka apro lepcsovel kovetik 1 biten a szamitott jelalakot. Az alulatereszto szuro kimeneten az ugrasok es a kozelites csipkezese eltunik, csak az eredeti jel marad vissza. Persze ehhez DSP, meg gyorsabb DA kell, de a minosege is jobb lehet, tobbek kozott azert, mert kisebb feszultsegugrasokat kell eliminalni.

    Az integralo tag elvileg egy RC tag is lehetne. Ilyenkor a kimeneten eleg nagy a hallhato tartomanyt meghalado zaj is van a kimeneten, ami terheli az erositoket es a csipogot is. Erdemes egy normalis alulatereszto szurovel levagni a 20kHz folotti tartomanyt.

    A hallgatasi lancban a DA-t erdemes a vegerosito ele helyezni kozvetlenul (esetleg szukseg eseten eloerosito/kevero lehet kozottuk) es arrol gondoskodni, hogy minden digitalis mahinacio az elotte tortenjen meg. DA utan az erositoben mahinalas (DSP) ujabb AD-DA-val es minosegromlassal jar. Ha olcsobb rendszert hasznalunk, akkor ilyenkor etessuk az erositot digitalis jellel, mert legalabb egy folosleges atalakitast meguszhatunk.

    https://frescho.hu

Új hozzászólás Aktív témák