Új hozzászólás Aktív témák

  • Flow

    senior tag

    válasz Mag_ #2050 üzenetére

    Én a fulltime-os helyen cirka 840 font-ból úgy 730-740 et kapok. Szerintem az arány hasonló 1000 font körül is. HAcsak nem pont ott van a sáv határa. Viszont szvsz erre igen kicsi az esély. Javítsatok ki, de nem 3k körül van?

    Rationally I have no hope, irrationally I believe in miracles.

  • Balinov

    félisten

    válasz Flow #2051 üzenetére

    üdv Flow
    tavaly még nem úgy volt hogy évi 31400GBP-ig 22% a levonás tokkal-vonóval? (szja,tb,stb.)

    6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

  • Flow

    senior tag

    válasz Balinov #2052 üzenetére

    Lehet hogy úgy volt, sőt, tovább megyek, majdnem biztos,hogy nem változott. Ellenben amit leírtam az tény. MEnnyi a nettóm és a bruttóm. Mondjuk nem jár messze a 22%-tól. Ha akarod, bevágom ide a payslipemet, és akkor pontosan lehet látni, mi mennyi.

    Rationally I have no hope, irrationally I believe in miracles.

  • efge

    aktív tag

    válasz Flow #2053 üzenetére

    ez a durva, nem a raspoly. itthon meg a fizetes 51%at kapom meg :(

    A tűzfal a gyengék menedéke! A bátrak IEt használnak!

  • Balinov

    félisten

    válasz Flow #2053 üzenetére

    jaj,hát az nemkell,amugy sincs hozzá semmi közöm! ;)
    örülök neki,hogy neked is a törvény szerint vonják,szvsz az a pici különbség az vmi igénybevehető adókedvezménytől,stb. jöhet ki. :R

    6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

  • Balinov

    félisten

    válasz efge #2054 üzenetére

    jólbeszélsz! kész röhej,hogy 15k-val keresek bttoba többet,mint tavaly ilyenkor,mégis 10-13k-val kevesebb a nettóm! :W :W :W

    barci megvan még az asus deszkába? :DDD

    6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

  • Bondi

    csendes tag

    Adó miatt ne aggódjon senki, mert itt is ravaszok ám, nem ennyire egyértelműek az adósávok. Pl. tavaly év elején fizetésemelés volt, aztán néhány hónapra rá áprilisban szépen kaptam egy új adózási kódot, hogy a végén gyakorlatilag alig kerestem többet, mint a fizetésemelés előtt. Idén januárban is volt fizetésemelés, holnap kapom meg az áprilisi fizut, kíváncsi vagyok, idén is ugyanígy járok-e. Gyakorlatilag túlórázni sem igazán éri meg, mert amennyivel többet keresel, arányaiban annál több jön le az összegből N.I.+tax címén. Nem fenékig tejfel az élet itt sem.
    És remélhetőleg a P60-as űrlapot is megkapjuk, ami az éves befizetett adót, avagy adóelőleget összegzi, és remélhetőleg vissza is bírok igényelni belőle valamennyit.

  • Bondi

    csendes tag

    válasz Bondi #2057 üzenetére

    Nem lehet már szerkeszteni, úgyhogy külön hozzászólásba írom:
    megint megváltoztatták az adókódom, viszont most nem vontak le többet.
    Egyébként igaz, itt még akkor se jön le a fele, ha 40-50-k a fizud (nem a fele csak kb. 40 százaléka :)), de a lényegen nem változtat. Az is hülye volt (vagy okos, nézőpont kérdése), aki kitalálta a sávos adózást: vagy nagyon keveset kell keresned, mert akkor mindegy, vagy nagyon sokat, mert akkor is mindegy. Ha valahol középen vagy, akkor meg besz*ptad.

  • Bondi

    csendes tag

    Ha tud valaki olyan bankról Angliában, amelyik képes egy épkézláb internetes szolgáltatást nyújtani, nem csak szipolyozni akar biztosításokkal meg hitelkártyákkal, írja már meg, legyen szíves.
    Épkézláb alatt azt értem, hogy nem csak felkínálják nagyvonalúan, hogy megnézheted az egyenleged az interneten meg utalgathatsz, hanem mit pl. otthon a CIB-nél, hogy regisztrálhatsz egy virtuális számlát + kártyát, amit netes vásárláshoz lehet használni, és amelyik valós időben működik, nem pedig ötletszerűen.
    (Nagy elvárás lenne ez a XXI. században? Mert Angliában, úgy néz ki, igen...)

  • mynames

    senior tag

    válasz PaladiN #2045 üzenetére

    Ugyan miert kellen neki elhagyni az országot? Mi irja ezt elo?

  • mynames

    senior tag

    válasz Flow #2041 üzenetére

    Hát igen!

    ezek a kérdések mindenkit érintenek szerintem aki a hotel/vendéglátás bizniszben van. Az alábbiakra keresem a pontos, kimerítő választ!

    1 Holiday-ként járo napok számítása (nalunk ez igy megy: minden ledolgozott honap után 1.5 nap jár ami szvsz nem ok mert 21 jár egy évre)
    2. Holiday-ként kivett napokra járó pénz (itt most azt találták ki, hogy a holiday előtti 6 -de elhangzott már 8,10,12 is- hét átlaga jár.
    3. Mikor lehet holiday-re menni? (én február 22-én jöttem vissza és aug 27-én haza akarok menni két hétre, de nem akarnak engedni mert a hotel very busy lesz akkor, vagy mehetek de vissza sem kell jönnöm...Azt mondták, hogy mehetek haza nov-dec-jan-febr, kivétel karácsony és ujév, de akkor amit holidayként fizett az igen kevés pénz lesz vagy semi sem lesz. Utobbit nagyban ki is plakátolta a staff dining roomba, hogy már most szokjunk hozzá a gondolathoz...Mi az igazság?)
    4. bejelent-kijelent! Pl. idén jan 4-én hazamentem és mint irtam február 22-ig otthon voltam. Nem is szoltak semmit, hogy kijelentettek csak az első payslip-en láttam, hogy emergency tax kodba raktak (csak egy hetig) Szal arra az idoszakra ki voltam rugva magyarán, hogy még azt is megsporolják rajtam amit el sem tudok képzelni. Ezt megtehetik?

    Tax office vagy jobcentre tud-e ezen kérdések megválaszolásában segiteni, ill.mely szervezetek szankcionálhatnak abban az esetben ha a hotel ''breaking the low''?

    Sajnos a hülyének nézés álatalánossá vált ebben az iparban, de talán tehetünk ellene valamit.

    Majd elfelejtettem!
    Az application form az nem szerzödés!!! Az csak azt jelenti, hogy fizeted az államnak a szükséges szarokat, de a szerződés kell mert az rögziti a munkaköri leirásodat és a kondiciokat. ezzel a problémával én is küzdok...Legutobbi ismereteim szerint, munkába állástol számitva a 6 héten meg kell kapni a szerzödést!
    Ez egy Swallov hotel volt ami becsodolt tavaly szept kozepén, majd megvették decemberben. A swallovtol volt rendes szerzödés, az uj tulajtol fél év elteltével sincs. Egyszer fel is kérdeztem, akkor az elöző szerzödés érvényes? Azt mondta igen. Mondom neki, hogy abban bennne van 40 garanteed hours! Pislog nagyokat és mondja, hogy most már flexible hours van. Mondom neki akkor hogy is van ez? Erre a válasz: ne aggodjak, hamarosan megoldodik Soon or later!!! :W Tiszta vicc.

    Egyébként ma mondták nekem helyi ismerösök, hogy hivjam fel a Citizen Advice-ot, ott tudnak segíteni 99%! Holnap hivom is, majd beszámolok rola. Gondolom ez olyan lehet mint a nép ügyvédje otthon, csak ez egy nagy hálózat. Állítolag.

    Elnézést a hosszu post-ért, remélem hasznos lesz, még ha csak gondolat ébresztönek is, de a még hiányzó válaszok szvsz minden itt dolgozónak nagyon hasznosak lehetnek.

    Üdv: mynames

    [Szerkesztve]

  • mynames

    senior tag

    válasz Flow #2053 üzenetére

    522 L a tax code-od? nekem idén április 1-töl az lett.

  • Flow

    senior tag

    válasz mynames #2061 üzenetére

    Köszi ezeket a citizen bureau-s linketet! Találtam is egy irodát a közelben. At hiszem hétfőn el is nézek. Amit belinkeltél az nem Scotlandra van? Vagy mind1? Te felhívtad őket? Mit mondtak?

    Rationally I have no hope, irrationally I believe in miracles.

  • Flow

    senior tag

    válasz mynames #2062 üzenetére

    0503 meg pár betű a tax kódom, de érdekes, mert különbözik a ft és a pt helyemen. :D Miért, ettől mi függ?

    Rationally I have no hope, irrationally I believe in miracles.

  • mynames

    senior tag

    válasz Flow #2064 üzenetére

    Ha valaki törvények közt keresgél akkor tanácsos az adott országra megnézni, megkeresni a törvényt, mert más és más Angliára, Walesre, É-Írországra és Skociára. Csak lásd pl a bank holiday napokat...
    Nem még nem hívtam fel öket. Most adóvisszaigénylés lázába' égek. Szal bementem személyesen az Inverness-i tax officba az elbaszott P60-asommal és mondtam, hogy az elözö tulaj nem adott P45-öt, és hát ez igen szarul érint, mert a hiányzó P45 kb 7.5 hónapot fedne le.
    Erre kaptom egy tel számot amit fel kellett hívnom.
    Ök elmondták, hogy mindent fénymásoljak le -mármint payslipeket- és küldjem be nekik, majd lesz valami. :((
    Ja, szabadság! Azt hazudtam, hogy keresztelöre megyek, így kaptam 10 nap holidayt...Nem tudtam mást tenni.

    ''0503 meg pár betű a tax kódom, de érdekes, mert különbözik a ft és a pt helyemen. Miért, ettől mi függ?''
    Jó eséllyel jogosult vagy adóvisszatérítésre...Mikor is jöttél ki dolgozni?

    [Szerkesztve]

  • Flow

    senior tag

    válasz mynames #2066 üzenetére

    Jah, értem én, csaka linkben pont Skóciára vonatkoztaka törvények, de utánaolvasok. Júli közepén kezdtem el kb dolgozni. Nekem szerintem necces ez az adóvisszaigénylés, mert szeptember óta van ft jobom is, a pt helyen meg ráadásul a bnőm is dolgozik, de ''egy néven futunk'', tehát az ő órái is az én papíromra kerülnek. Mitől függ, hogy kapok e vissza adót, vagy sem? az összegtől amit összesen kerestem? Nem valahogy ugy van, hogy le kell osztani 12, kijön egy átlag, és az adóköteles szint fölött vagy alatt van e? Én egyelőre még csak a pt-os helyről kaptam egyetlen papírt, egy p60as kb semmitmondó formot. Várjam meg a másik helyről is?

    Rationally I have no hope, irrationally I believe in miracles.

  • Oreg_Nene

    tag

    válasz mynames #2066 üzenetére

    En 3 honapja melozom de meg semmilyen papírt nem adott a fonok, se nem kaptam postan adovisszaigenyles ugyben. Van ni cardom, wrs, bankszamla bar nincs kulon cotractom meg 3 honap utan sem, viszont megvannak a payslipjeim. Varjak meg (paran mondtak hogy majus 21-ig kellene a papirokat megkapni) vagy mit tudok csinalni?

    ''A mohóság motivál. A mohóság tisztánlátáshoz vezet, összefoglalja az evolúciós lényeget. A mohóság minden formája életért, pénzért, szerelemért, tudásért fellendítette az emberiséget.”

  • Flow

    senior tag

    válasz Oreg_Nene #2068 üzenetére

    Az, hogy bármilyen levelet kapj az adóhivataltól, nagyon ritka. Ha úgy érzed, visszaigényelhetsz, menj be a tax officeba, de előbb szerezz be a munkáltatódtól adókivonatot. P45 vagy p60 talán, de majd mynamis megmondja, mert én is láma vagyoka kérdésben. Viszont azért visgyyázz. Egyik román haverom 4 part timeos munkahelyen dolgozott, és ugye egyiknél sem fizetett vagy csak minimális adót, mert nem érte el a szintet külön/külön, egyben viszont igen, így mikor bement, hogy visszaigényeljen, 2000font körüli összeg befizetésére kötelezték adóhátralék címén. Kiderült, hogy kb 30% adót kellett volna fizetnie valamelyik part timeos munkák után. Pech. PErsze ez extrém eset, csak azért tájékozódj előtte, mert ilyen is van.

    Rationally I have no hope, irrationally I believe in miracles.

  • Bondi

    csendes tag

    A P60-as űrlap az évi összesítő - tehát az adott melóhelyen minden április után meg kell kapni az éves befizetett adóelőlegről (még ha mondjuk nem is jön ki az év, mert mondjuk előtte decembertől kezdtél). Ez az, amit be kell vinni az adóhivatalba az adóvisszaigénylésnél.

    A P45-öset meg akkor kell, hogy megkapd, amikor végleg elhagyod az adott munkahelyet. Fontos, hogy az új munkahelyeden le kell adni, hogy megtudják, abban a pénzügyi évben már mennyi adót vontak le tőled. Tehát nehogy többet adózzál a kelleténél, mert pl. velem történt már ilyen. Szerencsére még a melóhely jóváírta a „fölöslegesen befizetett” adót a rákövetkező fizetéseknél, miután koppantam, hogy én bizony elfelejtettem leadni nekik a P45-ösömet. :o)


    Ja, és igen, ha valaki több helyen dolgozik részmunkaidőben, akkor jó eséllyel el lehet sumákolni az adófizetést, csak ügyelni kell arra, hogy sehol se legyen „sok'' a hivatalos munkaórák száma. (Ez valami heti max. 30 óra, hogy részmunkaidősnek számítson. Igen nagyszabású láma lehetett az a gyerek, hogy négy sumák munkahely után még bement volna adót visszaigényelni(!!!), hijnye... Valószínűleg még olcsón megúszta.) Lavíroznak így egyesek, de szerintem hosszabb távon necces, legalábbis ha valaki leigazolható referenciát akar, mert nem csak egy-két évre tervezi az angliai létet.

    [Szerkesztve]

  • Flow

    senior tag

    válasz Bondi #2070 üzenetére

    Ehh, nekem csak p45öt adta. Sőt a ft-helyen még annyit sem. Pedig az korrektebb cég.
    Román volt. :D . :D

    Rationally I have no hope, irrationally I believe in miracles.

  • Oreg_Nene

    tag

    válasz Bondi #2070 üzenetére

    ''A P60-as űrlap az évi összesítő - tehát az adott melóhelyen minden április után meg kell kapni az éves befizetett adóelőlegről (még ha mondjuk nem is jön ki az év, mert mondjuk előtte decembertől kezdtél). Ez az, amit be kell vinni az adóhivatalba az adóvisszaigénylésnél.''

    Akkor engem szivatnak? Megkerdeztem a helyettes managart (boss nincs itt) azt mondta nem kell semmit tennem csak varjak majd szeptemberre lesz valami! De akkor kitol kerjem a papirt ha ok sem adjak? Ha jol ertem ok kitoltve adnak nekem ide a P60-as lapot es azzal kellene bemennem az adohivatalba?

    ''A mohóság motivál. A mohóság tisztánlátáshoz vezet, összefoglalja az evolúciós lényeget. A mohóság minden formája életért, pénzért, szerelemért, tudásért fellendítette az emberiséget.”

  • Bondi

    csendes tag

    A főnökökre sosem szabad hallgatni. :) Esetleg ha van külön személyügyi osztály (magyarul human resources :), akkor a problémás dolgokat ott kérdezd meg, illetve jobb lenne, ha azoktól kérdezne a főnök... (Mire kellene várjál szeptemberig, amikor a pénzügyi év vége áprilisban van?)

    És igen, a P60 az ún. End of Year Certificate.
    Mondjuk, az ideit még én sem kaptam meg, de jövő héten fizetés, talán majd akkor. Egyébként tanultam valami újat: az Inland Revenue neve már másfél éve HM Revenue & Customs ([link]), lásd HMRC.gov.uk.

  • #34929152

    törölt tag

    Sziasztok!

    Szeretném megtudni, hogy aki mostanság akar Angliába menni, az milyen élelmiszert vihet magával az útra, hogy ne haljon éhen, esetleg néhány tartalék napra is? Pl. lealufóliázott kész kaját edénykében, ilyesmit lehet? Van erre valami megkötés? Nagyon örülnék egy idelinkelt szabálynak, ha van ilyen szabály.

    Köszi szépen.

  • Flow

    senior tag

    Pontos szabályozást nem tudok, de nyers húst nem 100%, hogy be lehet vinni, viszont szalámit, meg készkaját szerintem igen. Az biztos, hogy a repülőn 100ml-nél nagyobb űrtartalmú folyadékot nem vihetsz a kézipoggyászodban.

    Rationally I have no hope, irrationally I believe in miracles.

  • Balinov

    félisten

    válasz Flow #2075 üzenetére

    1decinél többet nem? ez mekkora kicseszés...gondold el,megzabálsz egy zacsi sózott piritott tökmagot az idegességtől,míg várakozol a gépre,azt egész uton 1 deci saját piát ihatsz.ha fapaddal mész,még szerviz sincs a gépen.

    6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

  • Flow

    senior tag

    Ígértem még korábban egy kis úti beszámolót karácsony tájáról, hátha érdekel valakit. Minden esetre tanulságos sztori. Az előzményeket leírom most, ami utána kövekezett, azt pedig beillesztem, mert már szüleimnek leírtam, h nem bánjátok.

    Tehát karácsony előtt 2 hetet éjszakai műszakban kellett dolgoznunk a barátnőmmel. Ez eleinte nem volt megterhelő, de egyre rosszabbul bírta, ezért úgy döntöttünk, mi lenne, ha meglepnénk a családjainkat azzal, szentestét otthon töltsük. Jó, de miképp? Repjegy retúr 300font+ volt pozsonyba, és ez azért elég megterhelő lett volna mindkettőnknek. Rendben, akkor menjünk autóval. Irány a nagyobb autókölcsönzők weblapjai, hertz, europcar, stb. Frankó, nem is olyan vészes, azt hiszem megállt ilyen 140 font körül 4 napra egy fókusz szintű szekér. Rendben van, de azért 1700km-t nem szívesen vezet le az ember jobbkormányos autóban, így elmentünk egy helyi telepre, és megkérdeztük, van e lehetőség mondjuk calais-nál átváltani egy balosra, majd ugyan azt az autót visszacserélni hazafele, és mindenki boldog. Mi? hát ez kizárt, ők nem, mert akkor 500fontot kell fizetnünk z autó visszaszállításásért, meg blablabla. Mivan? most mondtam hogy visszafele visszacsere. Nem, mert igymegugy. Jó. Világcég, még jó, hogy hozzájuk mentünk. Jobb kormányossal viszont nem mertem volna nekivágni az útnak, kivéve ha nincs más választás. Ekkor jött az ötlet: nézzünk ''EURÓPÁBA'' olcsón repjegyet, ott autó, és irány kishazánk. Meg is találtuk a megfelelő úticélt: Frankfurt, a retúr pedig hamburgból indult. Csatlakozott hozzánk egy másik magyar lány is, Mónika, így már három fele oszlottaka költségek. LEfoglaltuka jegyeket, valamint az ő segítségével az autót is, mert 26 év alatt nem lehetett volna.LOL?

    Eljött a nagy nap előtti éjszaka, rohangálás, vásásrlás, nemalvás előzte meg, majd következett az év legbizibb nightshiftje, reggel 8kor végeztünk, irány haza, pakolás befejezése, én aludtam egy órát+ az autóbana reptér fele + a repülőn 1 órát, majd 8-9 körül végre Frankfurtban voltunk. Helyesebben Hahnban, ami persze nyugatabbra van 100km-re. Sebaj, innen már nem állít meg minket semmi, csak a betonfal meg a vonat.
    MEgyünk a hertzhez, mondjuk mi van, ja és szeretnénk +1 főt sofőrnek, én akkor 23 alatt voltam. Á, az kizárt. Miért, hát a honlapon semmi ilyen nem volt, csak annyi, hogy 24 alatt feláras. De 23 alatt nem, blablabla. Jó, legyen, nem érdekel, akkor vezetek engedély nélkül, csak add már a kulcsokat. Mónika aláírta apapírokat, erre közli az ürge (egy 407 kombit béreltünk volna), hogy itt az autó, de nyári gumikkal, és így nem vállalnak semmiféle biztosítást, bmi történik. MI? ÉS EZ A WEBLAPON MIÉRT NEM SZEREPELT TE NAGYOKOS? Hát nem tudja, de ez van. Jó, +70 fontot legomboltak rólunk, majd nagy kegyesen navigációs rendszert is kaptunk ''ingyen'' egy vw touranhoz. Oké, minden rendben, csak menjünk már. Az első 50 kmen a Móni vezetett, aztán átvettem. Előbb azért mondom megnézem hány lovas az autó, meg átlapozoma forgalmit. Aha, egy alfa romeo 156 froglamija volt ott. Semmi más. Na fasza. Vissza már nem mehettünk (még ha akartunk volna sem), mert bezárt az autókölcsönző, ezért inkább halgattam minta a sír, nem kell a pánik feleslegesen. :P

    Az út hazafelé elég szar volt, éjszaka ködben, ismeretlen autó, ismeretlen út, 1/2 éve nem vezettem jóformán, de azért töretlenül haladtunk. Érdekes módon 180nál nem ment többet még lejtőn lefele sem, de akkor ott elég volt. Passau előtt megálltunk tankolni, ott akkor nem bírtam tovább. halálosan kimerültem, aztán cseréltünk. 2 óra alvás után ausztriában ébredtem, a nap felkelőben. Istenem, 6 hónapja nem voltam ilyen közel a hazámhoz. Reggel 8 után nem sokkal értem haza Győrbe, mert a határnál majdnem 1 órát kellett várakozni, de azt hiszem jó tempót jöttünk, ha beleszámolom, hogy legalább 3x megálltunk. Pontosan nem emlékszem, kicsit összefolynak a dolgok.

    Annyit azért elmondanék a személyes oldalról, hogy életem legboldogabb karácsonya volt, és szerintem a szüleimnek is. Talán azért is, mert mi küzdöttünk azért, hogy hazamehessünk, a saját erőnkből, pénzünkből.

    Ez 24-e reggel történt. A következő pár nap alvással, kajálással és családlátogatással telt, majd 28-án reggel 5kor elindultunk ''vissza'', Hamburg felé. És itt kezdődik a következő felvonás.

    Rationally I have no hope, irrationally I believe in miracles.

  • Flow

    senior tag

    válasz Balinov #2076 üzenetére

    De van szervíz, és vihetsz fel a gépre itókát, csak azt már biztonsági vizsgálat utáni dutyfree shopokból kell beszerezned (aranyáron). :)

    Rationally I have no hope, irrationally I believe in miracles.

  • Flow

    senior tag

    válasz Flow #2077 üzenetére

    „Szia Anya és Apa!

    Ma itthon vagyok, úgyhogy van egy kis időm leírni az utazásunk történetét... Először is a szlovák határnál kellett vennünk matricát, ha jól emlékszem, 1400ft-ba került. Szerintem valami autópályafelújítás lehetett, mert be kellett kevernünk pozsonyba, nagyjából egyértelmű, merre kell menni, de kicsit olyan m1-m3 érzésem volt, persze a városban sokkal rövidebb és gördülékenyebb utat tettünk meg. Kb 140 kmt mentünk szlovákiában, majd átértünk csehekhez, ott nagyon jó minőségű az autópálya. Tényleg! Igen szép környezet, persze itt is kellett matrica, ha jól emlékszem 2000 forint körül, ha akarod, megkeresem a számlát. Útközben megálltunk tankolni és ablakmosót venni. Mielőtt kiértünk volna Csehországból, kb 60km-t sima úton kellett jönni, az utolsó falu például ilyen piroslámpás negyed féleség volt, minden második ház nightclub, striptease, stb... :)
    Német határon nagyon nem törődtek velünk, gondolom a német rendszám miatt, ezután néhány tíz kilóméter hegyi szakasz következett, szerpentinekkel, kis völgyben fekvő falvakkal, patakokkal, nagyon üdítő volt a hazafele vezető sötét ködös esős extraváltozatos autópálya után... Egy idő után megálltunk egy McDonaldsnál, ettünk egyet és cseréltünk a Mónival, mert már nagyon fáradt volt. Bár már kb 50 kmrel előbb mondta, hogy szóljak, ha cserélhetünk, mondom tőlem ebben a pillanatban is megállhatsz, de keress valami helyet, volt közben benzinkút, étterem, stb, de nem állt meg... Néha olyan érzésem volt, hiába beszélek meg vele valamit, nem jut el az agyáig. Vagy elfelejti, vagy úgy csinál, mintha elfelejtené.
    Nemsokára felmentünk az autópályára, innentől nem nagyon kellett keverni, bár érdekes volt, hogy pl: Berlinen keresztül-kasul kellett menni, és iszonyú nagy dugó volt... Kiderítettük végülis, az autó 1.6-os benzines, de egyszerűen hiába nyomtam tövig a gázt, 185-nél bebetonozták. Egy milimétert sem mozdult felfele. Érdekes, azért egy kicsit többet vártam volna... Berlin után valamikor elkezdett esni a hó, szél, havaseső.... Kellemetlen volt, mert az autópályán teljesen beborított a felverődő vízpára, így viszonyag nagy követési távolsággal lehetett csak menni. Igyekeztem mindig kifogni valakit, aki dinamikusan megy, de azért nem mint az őrült, mert sötét volt, és jobb volt, hogy előre láttam, mikor fékez, stb. Először kb 170kmre álltunk meg Hamburgtól, tankoltunk, ettünk, aztán indulás tovább. Nem emlékszem pontosan, de talán 8 körül voltunk hamburgban, megkerestük a repteret, ott a Hertzeseket, megkérdeztünk nem gond-e ha Lübeck-be visszük vissza az autót, ott nagyon kézszégesek voltak, egyből átírták a papírunkat, majd indultunk tovább. Kikeveredtünk a városból, Lübeck körülbelül 60km, megtaláltuk a repteret, bár közel annyira volt elrejtve, mint a sármelléki... Leadtuk az autót, bementünk, kicsit körbenéztünk, majd becsekkoltunk 1/2 10 körül. Beültünk enni még egy gulyásféleséget, el is égettem a számat, de nagyon. :)
    10kor bementünk a váróterembe, egy hangárszerű létesítmény, majd leültünk és vártunk. Nagyjából 1/4 órával a gép indulása előtt bemondtáka hangosbemondón, hogy törölték a járatot, a rutinosabbak már egyből felkapták a csomagot, és indultak kifele, mi akik még a sokkhatás alatt álltunk, csak pár másodperccel később kapcsoltunk, így a ryanair standjához várakozó sor végefelé szereztünk csak helyet, mely nagyjából éjfélig meg sem mozdult... Azt hiszem a nő a pultnál próbálta a jegyeket átírni más időpontra, de amint hallottuk vasárnap előtt nem volt semmi. .. mivel vártunk, semmi nem történt, az isten háta mögött úgy gondoltuk értelmetlen ott tölteni az éjszakát, ezért béreltünk egy autót a Budgetnél, ami először el sem akart indulni, majd visszaindultunk hamburgba szállást keresni. én itt elaludtam, mert végig én vezettem, majd valahol 2 körül ébredtem a városban, a lányok próbáltak hotelt találni, de mint elmondták, vagy 5 csillagos, vagy zárva volt a késői időpont miatt. 3 előtt találtunk egy IBIS hotelt, leparkoltunk, bejelentkeztünk, 50euro / kétágyas szoba, szerintem nem vészes ár, ezért kivettünk két szobát. Gyoran elaludtunk, majd korán reggel keltünk, lementünk netezni, megnéztünk minden járatot, 140 font alatt nem volt. Ezután buszra szálltunk, hogy bemenjünka közonti vasútállomásra, megkérdezni a vonatot. Mielőtt a buszról a földalattira átszálltunk volna, eszembe jutott, hogy 12ig ki kell jelentkeznia hotelből, úgyhogy a lányokat elküldtem tovább, én meg visszafordultam, majd összepakoltam, leadtam a kulcsokat, bepakoltam a kocsiba és indultam. Egyedül térkép nélkül, Hamburg elég nagy város, és persze a Fővasútállomás kb összesen 500 m-re volt kitáblázva a céltól, előtte már egy másikat pedig találtam, de az Emiék nem ott vártak. :) Szóval nagynehezen elkeveredtem hozzájuk, parkolót persze alig lehetett találni, ők ezalatt kiderítették, hogy 300 font lenne FEJENKÉNT a vonatjegy, de találtak egy buszállomást a közelben, ott valami lengyel utazási iroda tudott volna jegyet adni, de csak szombatra, 60euróért, viszont a srác segíteni akart, és ajánlotta, hogy nézzünk körül a reptéren, mert hátha van last minute jegy... jo. akkor visszabumliztunk a hamburgi reptérre (kb 10km), ott parkoló, bementünk, egy hapsi aznapra ránk akart tukmálni 140fontért jegyet, de ez is igen sok volt még a buszjegyhez képest. Rendben, menjunk vissza gyorsan, nehogy elfogyjon a jegy, megvettük, és elindultunk a még reptéren szerzett diákszálló keresésére. Meg is találtuk a hírhedt St Pauli negyed mellett a kikötőtől kb 1 km-re, viszont ott kiderült, hogy 6 idegennel kell egy szobában aludnunk, külön fiúk, külön lányok, úgyhogy inkább kerestünk egy hasonló hotelt, mint amiben előzőleg voltunk. (amugy ezért kettőnknek 10 euróval kellett volna kevesebbet fizetni) nem messze találtunk is egy ETAP hotelt, kb ugyanolyan árban, mint az ibis, ugyhogy beköltöztünk, szerencsére ugyanabban a háztömbben volt az autókölcsönzőnek egy irodája, tehát 1/4 óra alatt megtankoltuk, majd leadtuk az autót, egy gonddal kevesebb. Amugy valami Ipsylon vagy ilyesmi nevű volt... 3 ajtós, leggagyibb. Viszont amire kellett, jó volt, és nem fogyasztott sokat városban sem.
    6-7 körül kicsit nézelődni indultunk, minden méteren egy szexshop, olyan dolgokkal amiktől inkább elmegy az ember kedve, minthogy megjönne... mindig tudtam, hogy perverzek ezek a németek... Kicsit olyan volt, mint las vegas, csak nem casino-kal, viszont érdekes, mert az egyik oldalon kétes kinézetű hotelek, másik oldalon pedig panoptikum, operaház és egyéb kultúrdolgok. Mivel viszonylag fáradtak voltunk, hamar visszamentünk, rendeltünk valami kaját, valami gyrosféleséget, aztán elaludtunk... Másnap 13:45kor indult a busz, igy reggel 10 körül lementünk a kikötőbe nézelődni, de vihar volt, és esett az eső, szóval nem okozott valami nagy élvezetet, de mindenképpen meg akarom nézni még egyszer! Visszamentünk hát a panoptikumba, én pedig a cuccokért, mert megint majdnem 12 volt, amikor is ki kellett csekkolni a hotelből... elmetróztunk a buszmegállóhoz, ettünk valamit a mekiben, majd felszálltunka buszra. Emeletes, szuper jármű volt, leültünk egy helyre, ahol asztal is volt, feltettük a laptopot, bedugtam, hogy közben töltődjön, és majdnem végig filmet néztünk, amíg Amszterdamba nem értünk, ott volt egy kis keveredés, mert a busz végállomása nem ott volt, ahol a másik indult, de mivel ott is vihar volt, ezért jó fejek voltak a sofőrök (persze hogy hollandok), és elvittek minket oda, ahol a másik busz felvett. Sajnos amilyen jo volt az első busz, olyan szar volt a második, lengyel sofőrökkel, nem nagyon aludtam, élveztem Hollandiából azt, amit láthatok, például Rotterdam belvárosa nagyon tetszett még így sötétben is! A kompnál kellett kb 1 órát várakozni, nem tudom mire, talán az is a rossz időjárás miatt volt... El sem hinnétek hogy be tud hullámozni eg yilyen komp is... nem egy ember lett rosszul... köztük az Emi is, de szerencsére csak émelygett kicsit. Itt ettünk valamit, de nem sokat, mert baromi drága volt. Ezután csak arra emlékszem, hogy felkeltenek, mert le kell szállni Londonban. Itt megnéztük a buszokat Peterboroughba, majd átmentünka 10 percre levő vasútállomásra, ott drágább volt a jegy, úgyhogy maradt a busz. 11:30kor indult, és 2re értünk Peterboroughba, majd innen Stamfordba fél négy körül volt a következő járat. Ezek után kis házunkba 5 óra tájt értünk, ami 27 órás útnak felel meg, ha a hoteltól számolom, közel 30...
    Hát most aztán annyit írtam, hogy nem bírok többet. :)

    Gábor „

    Annyi. Meg egy bambi. Amugy az utazás így annyiba volt, mintha repülővel jöttünk volna. –de ha visszamehetnék sem csinálnám máshogy. ; )

    Rationally I have no hope, irrationally I believe in miracles.

  • Flow

    senior tag

    Szóval ennyi lenne. Remélem lel hasznos tanácsokra az, aki hasonlóban gondolkozik. Remélem megbocsátjátok nekem a rengeteg szóismétlést és helyesírási bakit. Mindenkinek köszi, aki végigolvasta. :C

    Rationally I have no hope, irrationally I believe in miracles.

  • Oreg_Nene

    tag

    válasz Flow #2080 üzenetére

    Nem semmi tortenet, probaltam elkepzelni a szulok arcat az ut vegen, gondolom potyogtak az oromkonnyek :) Kicsit fogalmazd at egy-ket helyen es mehet siman az itteni (b)logout topicodba - es respect hogy ennyit begepeltel

    ''A mohóság motivál. A mohóság tisztánlátáshoz vezet, összefoglalja az evolúciós lényeget. A mohóság minden formája életért, pénzért, szerelemért, tudásért fellendítette az emberiséget.”

  • Flow

    senior tag

    válasz Oreg_Nene #2081 üzenetére

    Nekem nincsen ilyen blogizém. Mire jó az?

    Rationally I have no hope, irrationally I believe in miracles.

  • Taki_

    csendes tag

    válasz Flow #2079 üzenetére

    Hja, hogy bérelt kocsi volt... Csak megtudja az ember a részleteket is:)

    Hát nagyon nagy respect azért amit Ti akkor véghezvittetek! :R

    http://Flickr.com/T4KI

  • Taki_

    csendes tag

    Mondjuk egy hasonlót Te/Ti is írhatnátok... [link] Engem pl nagyon is érdekelnek a kinti dolgok...

    http://Flickr.com/T4KI

  • Taki_

    csendes tag

    Ja és mielőtt elfelejtem, ha vkinek vannak további infói a P45, P60, adóbuli témában, akkor ne tartsa magában, légyszi! :) Nekem mondtak a munkahelyemen egy variációt, egy második, ennek ellentmondó variációt az inlandosok, meg ezeknek szöges ellentétte, egy harmadik variáció lett az egészből. Egyelőre feladtam... Majd egyszer lehet erőt veszek magamon és nekisesek mégegyszer a témának...

    (A 2084 a 2082-re válasz, csak rosszat nyomtam)

    [Szerkesztve]

    http://Flickr.com/T4KI

  • #47053824

    törölt tag

    válasz Taki_ #2085 üzenetére

    A P60-as papírt az utolsó munkáltatód adja az adott évben és május 21-ig meg kell kapnod. A p45-ös form-ot munkahely elhagyáskor kell megkapnod (kivéve az ilyen kötsög vendéglátóipari vállalkózó f@aszokat, akik általában tesznek rá nagyívbe)

    Ha valamilyen gondotok van (nem fizetnek holiday-t, bért) tessék elmenni a CAB office-ba, ott segítenek. Nekem egy ügynökség 5 hónapig nem akart fizetni 1 ledolgozott napomat. 5 hónap után kinyögte, hogy az már túl régen volt, nem fizet. Mikor közöltem vele, hogy akkor irány a CAB hivatal, megjelent a zabszem a seggében. Másnapra itt volt a csekk.

    Más: ha valakit érdekelne London-tól 20km-re personal shopper munka egy raktárban kb 1400font/hó, akkor bedobom a linket ide.

  • Balinov

    félisten

    válasz #47053824 #2086 üzenetére

    üdv,egy ilyen personal shoppernek mi az atyauristent kell konkrétan csinálnia? bedobnád a linket? :R

    6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

  • Bondi

    csendes tag

    válasz Taki_ #2085 üzenetére

    Én tegnap végre megkaptam a P60-asomat. Majd ha lesz időm, megyek vele az adóhivatalba. Ennyi.
    (Jut eszembe, az említett HMRC.gov.uk honlapon mindenki megkeresheti magának a hozzá legközelebb eső irodát.)

  • Bondi

    csendes tag

    Legutóbb (három hete) én is kocsival voltam otthon. Hazafelé sajnos elég gané időt fogtunk ki, Angliától hazáig szinte végig esőben mentünk.

    Egyébként két nap volt kényelmesen Birminghamből Békés megyébe az út. Hárman mentünk, de végig a srác vezetett, akié a kocsi. Oda- és visszafelé is megálltunk egy éjszakára Németországban. Illetve visszafelé szétnéztünk. Luxemburgban is.

    Az angol kocsival sincs semmi baj, ha autópályán mész. (Egyébként Németországban lehet haladni a leggyorsabban.) Otthon persze sz*rban voltunk a mellékutakon... Ha nincs veled mitfahrer, nem tudsz előzni. :)

    Visszaúton egy benzinkúton találkoztunk egy magyarral, aki gyakrabban jár haza, és
    saját bevallása szerint 14 óra alatt megjárja a magyar határ és a komp közötti távot... :o)

    Autópályadíj csak Fr.o-ban van (de ez nagyon rövid szakasz, a komptól rögtön fel kell menni a pályára, át Belgiumba, így nem kell semmit fizetni), illetve Ausztriában és persze Mo-on.

  • #47053824

    törölt tag

    válasz Balinov #2087 üzenetére

    Interneten keresztül érkezik a rendelés, és a megfelelő ládába (amiben 3 zacsi van) bele teszed a megfelelő terméket. Vagy futószalag mellett csinálod ezt vagy kapsz egy trolit és azzal mászkálsz.
    Műkörmös csajok és hasonló tápos csibék kíméljenek a ''de ugye én is tudnám csinálni'' típusú hozzászólásokkal.
    Mindenki másnak szívesen segítek. Ja és lehet hogy 0-5fok között kell dolgoznod.

    [kép]


    [link]

  • Balinov

    félisten

    válasz #47053824 #2090 üzenetére

    hát,köszi Péter80 a linket :R bevallom,nem erre számítottam.viszont nem fizet rosszul azok alapján,amit írtál

    6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

  • Taki_

    csendes tag

    válasz #47053824 #2086 üzenetére

    A p60-ast Én is kb tavaly ilyenkor kaptam meg a fizetési papírommal együtt, be is mentem a személyzetis főnőkünkhöz, hogy ez micsoda, mit kell ezzel csinálni. Erre mondja, hogy blabla ez az évi ősszesítő stb, tegyem csak el, nem kell vele semmit sem csinálni. Jó. Kérdezgettem kinti magyarokat, hogy mi van iylenkor senki sem tudot vagy akart segíteni. Egyik szlovák kollégám tudott végülis érdemben segíteni, Ő mondta, hogy ha majd felmondtam, menjek be az Inland Revenue-ba, vigyem a p45-öt, p60-at és visszaadják az adót, legalább is egy részét. Augusztus közepén felmondtam és még egy hetet kint maradtam, hogy el tudjam ezeket intézni, meg egyebek miatt is. Csütörtökön megyek be a fizetési papírért plusz a p45-ért, mondják, még nem jött meg jöjjek vissza másnap. Megyek pénteken, -papír? -az sajnon még mindig nem jött meg a központból, jökkek vissza vasárnap. Fasza. Azanap elmentem a p60-nal az hivatalba, hogy megkérdezem, hogy akkor most mi van. Mondják, hogy ok, semmi gond kitöltöttük a papírokat, p60-al kapcsolatban, stb, stb, mondja a végén, hogy ha megkaptam a p45-öst, akkor majd töltsem ki azt a papírt amit adott és majd küldjem vissza. A p60 után járó pénzt meg 5 héten belül utaják. Na most a gond itt van a pénzt 2 hónapra rá sem utalták a kinti számlámra, azt ugyan sajnos itthonról nem tudom megnézni, de sztem a mai napig sem utaltak rá. P45-öt rá 2 napra végra megkaptam adóirodába már nem tudtam menni vele, hazajöttem. Rá 1 hónapra küldtek nekem még egy ugyan olyan papírt amit adtak személyesen is. (Itt is köszi a 2 ''postásnak'';)) Na azt azóta sem töltöttem ki...
    Július végén, augusztus elején megyek Frankfurtba és néztem, hogy onnan már csak 800-850 km Stamford:) Ha addig biztossá válik, hogy igen is jár vissza nekem pénz, akkor sztem kimegyek és személyesen elintézem. Nem fogom én levélben elküldeni az eredeti p45-öt, meg p60-at nekik...
    Magyarul eddig semmi... :((

    Ja itt is van lap alján vmi féle kalkulátor, e szerint is jár vissza vmi... [link]

    [Szerkesztve]

    [Szerkesztve]

    http://Flickr.com/T4KI

  • Taki_

    csendes tag

    válasz Bondi #2088 üzenetére

    Hmm, legközelebbi 1600km... nincs túl közel;)

    Majd írd meg légyszi, hogy mi volt!

    http://Flickr.com/T4KI

  • #47053824

    törölt tag

    válasz Taki_ #2092 üzenetére

    Ha jól értem te már nem dolgozol kint. Ezek alapján (ha jól tudom) akkor az összes eddigi befizetett adód visszakapod, de ezt külön kell kérni! Pl ha én most hazamennék, tudom hogy visszakapnám az adóm nagy részét, de nagyon úgy rémlik hogy az összeset.
    Évi ~5000font keresetnél mindent visszakapsz!

    Igen, az itteni magyarság egy része suttyó, nem akar megosztani semmi tudást vagy egyszerűen csak hülyék. Pl. ha minimál bér körül keresel, igényelhetsz segélyt is.

    [Szerkesztve]

  • Taki_

    csendes tag

    válasz #47053824 #2094 üzenetére

    Igen, már itthon vagyok egy ideje.

    Erről az 5000-es határról már és is hallottam, csak nem tudom, hogyan kell értelmezni. Egy adóéven belül 5000, vagy pedig 12 hónap alatt 5000 fontos kereset. Ugyanis Én a 2005/2006-os adóévben, azaz áprilisig bezárólag 5000 fontnál többet kerestem, pedig alig fél évet dolgoztam, tehát ez után jogos a levonás, de nem annyi mint amennyit vontak, hanem annak csak a 10%-a kb. A 2006/2007-es adóévben, azaz tavaly augusztusig viszont pár fonttal, de 5000 alatt maradtam, tehát ezután visszajárna a teljes bevizetett adó. Elvileg.

    Én az 1 év alatt összesen 2 nagyon jó fej emberrel találkoztam abban a városban és velük is csak az utolsó 1 hónapban, nem túl jó statisztika. :) (Na jó meg még 2 emberrel, de velük nagyon ritkán találkoztam)

    [Szerkesztve]

    http://Flickr.com/T4KI

  • #47053824

    törölt tag

    válasz Taki_ #2095 üzenetére

    Természetesen 1 adóévre vonatkozik. Április 5-től április 5-ig. Második esetben mindent vissza fogsz kapni, de jobb ha ha kéred is. De ha végleg itthagytad a melót, akkor elvileg minden visszajár, az előző év is. Azt pedig egy másik lapon kell igényelni. Remlem jól tudom.

  • Flow

    senior tag

    Na frankó, megkaptama p60at, de csak az egyik helyről, másikról p45 van. Sajnos nekem nem jár vissza adó nagy valószínűséggel, majd azért még rákérdezek ebben a citizens büróban.Fenébe. :\

    Mind1, majd bnőm legalább kap. Csak be kéne mennünk az adóhivatalba.

    Rationally I have no hope, irrationally I believe in miracles.

  • Taki_

    csendes tag

    Ok, köszi a válaszokat! Már kezd kicsit feloszlani a köd az egészről. Úgy szeretnék már vmit tudni :D

    (to Peter80)

    [Szerkesztve]

    http://Flickr.com/T4KI

  • Taki_

    csendes tag

    válasz Flow #2097 üzenetére

    Hát légyszives! Meg majd az eredményekről beszámolni!

    Köszönöm!
    :D

    http://Flickr.com/T4KI

  • LvK

    csendes tag

    Helló!

    Szállások érdekelnének július 11-19 között a következő cím környékén:
    11 Bethune Road
    Park Royal
    London
    NW10 6NJ

    Erre tudtok ajánlani valamit? Vagy valami oldalt, ahol lehet óccsóé' szállást szerezni? Kb 100-120 font körül kellene. Asszem ez elég reális ár egy hétért. Nem kell semmi extra, éppen csak annyi, hogy ne a híd alatt legyen, vagy ha ott, akkor legyen fedele :D

    Másrészt meg munkák érdekelnének, hogy menniyre van a július 11-augusztus 17 közötti időszakban? Angolul tudok jól, van felsőfokúm, bár tudom hogy ez nem sokat ér, voltam már két éve egy hónapra angliában dolgozni, csak akkor a Merseysideon. Köszönöm a válaszokat!

    A kis munkát kis ívben, a nagy munkát nagy ívben kerüld el!

Új hozzászólás Aktív témák