Új hozzászólás Aktív témák

  • Aszpirin

    senior tag

    válasz moleculez #114385 üzenetére

    Én is ezt magyarázom itt, hogy annyira gyors az M1 Air beépített háttértára (6 GB/s-et is mértem a 2020-as alap Air-rel), hogy a swappelést jórészt észre sem veszed... Tehát csak akkor van pánik, ha olyan alkalmazást használsz, ami egymaga egy blokkban többet igényel, mint 8 GB. Ez tipikusan 4K-s videószerkesztés, rohadt nagy Photoshop-projektek sok-sok réteggel, kiadványszerkesztés, nagyon soksávos zene-mixelés, ilyenek. Ha ez nincs benne a használatban, akkor NEM kevés ma sem (3 év után) a 8GB a 2020-as Air-ben. Nem mindegy, hogy mivel hasonlítjuk össze, sem egy inteles Mac-kel, sem egy windowsos géppel való összehasonlítás nem állja meg a helyét, és ezt bárki megtapasztalhatja, ha alap M1 Air kerül a kezei közé..

    16 GB persze nem árt, de azért a plusz 8 GB-ért 100ezret kifizetni akkor érdemes, ha a (várható) használatban már most szükség van rá. Ha nem pro-felhasználás, akkor várhatóan sokkal több évig nem lesz rá szükség, mint kettő :) Ha meg igen, azt már most garantálhatom, hogy a leg-értékállóbb Mac-modell az alap M1 2020-as air lesz. Vagyis relatíve jó áron lehet majd eladni, ha upgrade kell (ellenben az "extrák" mint a +RAM, stb, nagyon sokat fognak veszíteni értékükből). Ezért én nem adnék +100ezret +8 GB RAM-ért, ha nem látom, hogy mire kellene. Az ilyen "jövőbiztos" és hasonló jelzők komoly ködösítések, pont erre megy rá a bővíthetetlenséggel az Apple. Hogy ott legyen a bizonytalanság, ami miatt az ember inkább rendel bele +8, 16 stb RAM-ot, horror áron.

    Böngésző: nálam tipikusan átlagban 10 lap van nyitva (van amikor sokkal több, mert egyszerűen úgy maradnak...), legalább két ablakban. Köztük Youtube, Netflix, fórumok és hasonlók. Vivaldit használok, SOHA nem futottam ki a memóriából a 2020-as Air-en. De emelett még Affinity Pro-ban elég nagy műveletekre is volt hely (tuti, hogy swappelt és tömörítette a memóriát már a háttérben, de így is elképesztő gyors volt). És gyakran használok Audirvanát (audiofil bitperfekt lejátszó), az Air-en 1GB puffer volt neki beállítva, háttérben ezzel ment a zene, előtérben a böngészés vagy fotószerkesztés vagy szövegszerkesztés, memórianyomás magas, de érezhető lassulás nincs. Csak mondom. Ez a tapasztalat. Azért kérdeztem, hogy konkrlét 2020-as alapmodell Air-re való tapasztalat alapján mire nem volt elég. Mert az támaszpontot adna, hogy milyen esetben kell kiadni +100ezret a +8 GB-ra.

    VISZONT az M2-es alapmodelleknél megfelezték a háttértár sebességét, ezért ott háttértárból érdemes dupla annyit kérni, mint amennyi az alapmodellben van. Ez még a Pro gépekre is igaz. Az alap M2 Pro (16GB/512GB) háttértára feleannyira gyors, mint a "középső" (16GB/1TB) modellé. Ezt nem győzöm hangsúlyozni: a 8GB azért érződik jóval többnek, mert villámgyors a swappelés az M1 Air-en. Az alapmodellben is. Az M2 Air alapmodelljében viszont akár feleakkora a swappelés sebessége, de legalábbis mérhetően lassabb . Többször leírtam már: ha alapmodell Air, akkor szerintem a 2020-as a jobb választás, performancia szempontból is. Ja, és én tapasztalatból írok, alap M1 Air-em volt szűk két évig, napi használatban. Most a középső (12 magos M2, 16GB/1TB) Pro-m van, és már látom, hogy fölösleges pénzkidobás volt, még úgy is, hogy külföldön (Kanadában) vettem, durván alacsonyabb áron, mint amiért itthon meg tudtam volna venni (beleszámítva az itthoni billentyűzet-magyarítás árát is).

    Jus my two pence.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák