Új hozzászólás Aktív témák

  • N0zer0

    senior tag

    Nagyon csalódtam az Arch Linuxban is, meg a többi Linuxban is.

    Újratelepítettem a korábbi Mint16-os rendszerem, de ezúttal úgy, hogy nem csak 1-2 adatpartíció volt titkosítva, hanem az egész lemez (LUKS), rajta LVM (nem szándékozok már többet Windowst rakni a gépre). A disztróbeli választásom az Archra esett. Meg is csináltam a titkosítást, LVM kialakítását, Arch-telepítést, a hivatalos leírás alapján is, meg egy másik alapján is. Rendben települt is minden, mindkét esetben, de bootkor a GRUB nem tudta elérni a titkosított fizikai LVM partíciót, nem kérte be a jelszót, végül feladta a root csatolását. Szóval bukta.

    Nekiestem Mint 16-tal majd 17-tel. A Minteknek van is egy ilyen telepítési menüpontja, hogy egész lemez titkosítása LVM-mel. Ez működik is, de gányolt, egy logikai volume-be teszi a rootot, home-ot, én már nem tudom átszabni adatvesztés/újratelepítés nélkül, semmilyen beleszólást nem enged a rendszer, csak így hajlandó megcsinálni automatán.

    Próbáltam Mint 17-tel kézzel megcsinálni a titkosítást és az LVM-et, csatolási pontokat (ez megint működik is), de a telepített rendszer nem indul bootolás után. Próbáltam úgy is, hogy hagyon az LVM-ezést, csak sima partíciókat használok titkosítva (kivéve a titkosítatlan boot partíció), de úgy meg a Mint16 és 17 telepítője már az elején beleáll a földbe, nem megy tovább a partíciónálási résznél, ilyen ???? ????? kiírású párbeszédablakot dob fel, nem lehet eltüntetni, hiába nyomkodom az Ok gombját.

    Szóval maradt az alap Mint 17, LUKS LVM, egy logikai volume a root, home (pofám leszakad, hogy milyen amatőr automata megoldás). Hiába gányolás, nem lehetett máshogy kivitelezni a mai telepítőkkel. Nem hinném, hogy Fed Dórika vagy a Debillány telepítője vitte volna.

    Majd lehet szó az Arch-ról, ha csinálnak neki rendes telepítőt (ha más nem Text User Interface-eset), meg alapból fogja kezelni rendesen a titkosított LVM-et, és szépen be lehet neki állítani, hogy melyik logikai volume mekkora legyen, mik legyenek a csatolási pontok, és ehhez állítja be működőképesre a GRUB-ot. Addig ez csak hobbistáknak jó ez az Arch titkosítatlan alap rendszerre, de komolyabb dologra élből felejtős. Persze az Arch védelmére legyen mondva, hogy ezzel az alap feladattal a többi telepítő sem birkózott meg. Pedig a LUKS és az LVM is évek óta támogatott minden kernelben és minden főbb disztróban, a telepítőknek mégis gondot okoz, mintha sci-fi űrtechnika lenne.

Új hozzászólás Aktív témák