Új hozzászólás Aktív témák

  • kacsa7

    őstag

    válasz Wiz Khalifa #68221 üzenetére

    Értem a célt és mindenkinek más igényei vannak. A tisztánlátás végett azonban muszáj megkérdeznem, hallottad már az általad kedvelt zenéket normális rendszeren autóban/szobában vagy akár csak egy értelmes fülessel? Meglepődnél, milyen zenei részleteket fedeznél fel, általad jól ismert számokban. Egy RAP zene, nem csak annyiból áll, hogy legyen sok mély, ami mindent elnyom, aztán közben valami hülye vakerál valamit. Maga a stílus hangsúlyos eleme a mélytartomány, de nem csak ebből áll. A fejegységről hajtott hangszórók és külön erősítőről hajtott nagyobb láda azt fogja eredményezni, hogy nem fogják tudni az ajtó hangszórók követni a mélyládát hangerőben és hangtisztaságban. Ez már közepes hangerőnél jelen lesz, szar beállításnál meg úgy mindenhol.
    Hogy messzire ne menjünk, pl. Wiz Khalifa számainál az alsó nagyon mély tartomány a hangsúlyos, de a számaiban sok magas hangú hangszer jelenik meg, ami élvezhetővé teszi, hogy ne csak a terjengős búgó mély legyen. Na ebből pont semmi nem fog hallatszani, csak a búgás. Ráadásul a vokált is elnyomja.
    Egyébként erre a stílusra csak is refi való, zárttal vérszegény lesz. A zárt ládák alapból nem mennek annyira mélyre és nem emelik ki azt a frekitartományt, amit egy RAP/RNB/Hip-hop vonalon lehetne. Mellé a refi könnyebben hajtható, nem kell mögé ugyanakkora erősítő.
    Nem akarlak megtéríteni, mert nem is lehet. Határozott véleményed van, ami vagy igaz, vagy nem. Ezt majd saját magad megtapasztalod.
    A hangnyomásról csak annyit, hogy akik méretnek, azoknak a 90%-nak fogalma sincs arról, miről szól ez az egész valójában. Odaállnak egy nagy terhelhetőségű gyári reflex ládával, egy ahhoz képest lepkefing teljesítményű erősítővel, aztán feltekerik a hangerőt és várják, hogy a kontrollálatlan hangszóró mekkora hangnyomásra képes. Egy normális hangnyomásra hangolt rendszer normális tápellátást, erősítőt, hangszórókat és nem utolsó sorban egy jól hangolt ládát kíván. Ez ugyanúgy sok idő, mint akár SQ vonalon és minél magasabb szinten űzöd, annál több pénzt lehet belelapátolni minimális javulásért is. Ráadásul az igazi SPL rendszerekben több mélyközép és magas hangszóró van, pont azért, hogy tudja tartani a lépést a ládával és hozzáadjon a hangnyomáshoz.
    Érdemes beülni SPL-re épített normális autóba, tényleg élmény.
    Egyébként amit néztél MTX erősítő+nyomó még egy egész jól párosított történet terhelhetőség-teljesítmény oldalról, csak a dupla nyomó karakterisztikája miatt mindent el fog nyomni hangerőben, amíg a felette lévő tartomány megszólaltatására hivatott eszközök nincsenek ugyanúgy megerősítve.

Új hozzászólás Aktív témák