Új hozzászólás Aktív témák

  • Ear001

    addikt

    válasz kacsa7 #68246 üzenetére

    Akkor abban ki tudunk egyezni, hogy a zárt láda frekvencia átvitele pont fele akkora meredekséggel esik oktávonként, mint a reflexé?

    Nézzük akkor az autóhifis szemmel.

    Akkor jó. Ebből következik, hogy a fázist is kevésbé forgatja és az impulzusátvitele is jobb lehet. Egy jó 25-ös hangszóró kicsi 15-25 liter körüli masszív dobozban, jó erősítővel 22-25 Herztől meg tud szólalni, gyors, pontos tud lenni a zártsága miatt, és keresztváltóval, dsp-vel igen jól össze lehet hozni az első szettel, mert a fázisa is jó.

    Ahogy mondod, reflex dobozzal lehet játszani, de alapvetően ott hangos a doboz, ahova a reflexnyílást hangolták. Elvileg lehet nagyon mélyre, de ha ugyan azt az alsó frekvenciát, amit a fenti zárt doboz, legalább ugyan olyan jó hangszóró kell, sokkal nagyobb dobozban, valamint sokkal hepehupásabb lesz a frekiátviteled, nem is engedheted olyan magasra, mert ott már nem fog szólni, sokkal kezelhetetlenebb lesz a fázisátvitele és az impulzus válasza sem lesz olyan jó a reflexsége miatt, vagyis fülre is lassabb lesz. Igaz, a hatásfoka jobb, elvileg kisebb erősítő is elég hozzá, viszont nem csak a hangszórót kell kordában tartania, hanem a reflexnyílás miatt kialakuló anomáliákat is, így ez nem teljesen igaz. Nem véletlen, hogy reflexdobozba inkább olcsóbb, egyszerűbb, magasabb rezonancia frekvenciájú hangszórókat szoktak tenni, és hogy tovább könnyítsék a dolgukat ezért az egész doboz magasabbra 40-60Hz-re van hangolva. Így olcsón, viszonylag könnyen hallhatón lehet szubbal kiegészíteni a rendszert.

    Házimozi szuboknál annyival másabb a dolog, hogy ott kompletten, dobozolva, erősítővel DSP-vel kapod a rendszert. A fizikát ott sem tudják átverni, a zárt dobozok jobb fázis és impulzus átvitele ott is kijön, de az elektronikákkal sokat tudnak javítani a reflex hátrányain, aminek a hangosságbéli előnye vitathatatlan.

    Komplett dobozoknál pedig megint más a kép, az idézeted is inkább erre vonatkozik. Ott valóban lefelé támogatják meg az átvitelt a reflex nyílással a legtöbb esetben, hiszen nem akarnak lemondani a viszonylag kicsi 10-20 centis membrán előnyeiről, amik viszont önmagukban nem képesek kellő mélyeket előállítani, plusz rájuk fér az érzékenység növelés, de lehet is látni, hogy a tervezők mindent bevetnek, hogy valahogy csökkentsék a reflex nyílás hátrányait passzív membránnal, labirintus kialakítással, extrém kialakítású reflex nyílással, stb.

Új hozzászólás Aktív témák