Új hozzászólás Aktív témák

  • s4tch

    veterán

    válasz orbano #6987 üzenetére

    Tegnap volt szerencsém végignézni, hogy csinálja egy profi. Először a mélyközepeket állítsd be. Olyan állapotot keress, amikor időben és térben is egységes, nyugodt a muzsika. Olyan zenét vigyél a kocsiba, ami jó felvétel, szellős, laza, mégis sokszínű, tehát van benne mondjuk lábdob, bőgő, zongora, esetleg vonósok, fúvósok. Beszéd is lehet benne nyugodtan. Mondjuk Cserháti, Michael Bublé, Jacko lírai nótái, Napoleon Boulevard újravett dalai (hibátlan!), csak hangszeres zenéből Oscar Peterson Trio, ilyesmi. CD-t vigyél, mp3-nál könnyen elvihet a tömörítés pontatlansága. Viszonylag hangosan hallgasd, de nem kell torzításig hangosítani. Akár napokig hallgathatod szólóban a mélyközepeket transzparens, dinamikailag sokrétű zenékkel; ha egy este alatt akarod megcsinálni, az sem baj, csak pihenj fél óránként 3-4 percet, hamar lehet telítődni. Ha megvan a kick, akkor kell csak a magasakkal próbálkozni. Az időkorrekció állításával fogod hallani, ahogy térben először csak távolodik, majd elfordul (!) a magassugárzó. A lényeg, hogy azt a beállítást keresd, amikor megnyugszik, kisimul, "hazaér" a hang. Nyugodtan megcsinálhatod azt is, hogy kikapcsolod a kickeket, és csak a magasakat hallgatod, hozod előbb egymással szinkronba, majd illeszted őket a mélyközepekre. Fázisfordítással is mindenképp hallgasd meg a hangszórókat, könnyen lehet, hogy időkkel utána csak nagyon finoman kell játszani. (Ha csak magasat hallgatsz, utána mindenképp pihenő, csend.) Van, aki teszt cd-vel ért el sikert, azzal valóban jól lehet hallani, hol tart a hang. Ha valaha ültél már sweet pointban, és kimozdítottad belőle a fejed, tudod, mire gondolok.

    Az ülést úgy állítsd be, ahogy amúgy vezetsz. A fejen lődd be a "bal első" pozíciót, EQ off, minden alap. Csinálj egy audio resetet, aztán 0 centiről indítsd az időkorrekciókat. Ha elfáradsz és úgy érzed, már mindent hallasz, és annak ellenkezőjét is, akkor hagyd a fenébe, csinálj egy auto setupot (RSII tudja), abból kiindulva is meg lehet találni a fázist.

    Még valami: nem kell foglalkozni azokkal az értékekkel, amiket a fej éppen mutat. Menj a füled után. Nálam az Elementekkel a magasak 100 és 150, a kickek 100 és 135 centinél találták meg a helyüket a térben, a Jr/ProXT-nél bal oldalt 0 centi korrekció volt szükséges, jobb oldalt meg 30-40 körül. Semmi jelentősége a fejed és a hangszórók közötti fizikai távolságnak a végleges beállításokhoz. Megpróbálhatod lemérni, hány centire van a fejed/füled az egyes hangszóróktól, de semmi értelme.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák