-
Fototrend
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Voice24
őstag
válasz Gabesz87 #446 üzenetére
Igen, nagyjából az emelkedő típusszám komolyabb, drágább gépet sejtet, és az ecam-esam-etam sorrend is jó. Ha jól tudom, az esam-etam széria már dupla kazános, tehát külön kazán van a kávéhoz és külön a gőzhöz. Az enyém ugye ecam, azaz egy kazános, de mégis gyorsnak mondható, ha elindítom a capuccino készítést, kb. 5-6 másodperc múlva már elkezdi a hab adagolását. A Jurán, ha gőzt akartam, jóval tovább kellett várni, mire készen állt a feladatra. Amúgy a tejtartály sem akkora macera. Ha lefőtt a capuccino, és már nem főzöl többet, a tekerőjét a megfelelő állásba fordítva az öblítő rendszerével forró gőzzel-vízzel átmossa a tejes járatokat, leveszed a tartályt a gépről, majd mehet be a hűtőbe. Tehát nem kell mindjárt a főzés után kiöntögetni a tejet, ugyanúgy a hűtőben tárolod, csak nem tejesdobozban, hanem ebben a tartályban. Nyilván bizonyos időközönként ezt is el kell mosni, mert hiába van utánaöntözgetve a tej, azért mindent az sem bír ki.
A mi gépünk akciósan volt 144 ezer, általában 160-180 körül megy akció nélkül. Philips-Saeco gépet még sosem használtam, így arról nem tudok véleményt mondani. -
Voice24
őstag
válasz adriankoooo #449 üzenetére
Gratula, jól néz ki a végeredmény! Én azt tapasztaltam úgy általánosságban, hogy sok függ a kávén is, nem csak a gép beállításain. Mi nem megyünk 4 ezer fölé kávévásárlásnál, talán egyszer vagy kétszer próbáltam ki 4 és 5 ezer közötti kávét, inkább 3 ezer környékén keresgélek. Mostanában ami mindig van otthon, az a Douwe Egberts Gold Creme, ízre nekünk finom és szép a cremája is. Most ami még bejött, az ez: [link] . Az olcsó ára ellenére szerintem finom, és ennek is szép a cremája.
A napokban próbálok én is képet lőni a végeredményről. -
Voice24
őstag
Amúgy érdekes,hogy a Jura E74-nél a tálcából mindig erősen zaccos vizet ürítettem ki nap végén, míg most a Delonghinál teljesen tiszta, zaccmentes a tálcában összegyűlt víz.
A napokban nagyon ráértem, kikaptam a főzőegységet egy tisztításra, hát mit ne mondjak, nem sok macera volt vele, lényegében tiszta volt. Meg mivel ugye ezen nincs automata mosó-tisztítóprogram, tisztítószeres vízzel csináltam jó pár öblítést. Hiába nincs szükség ilyesmire a forgalmazó szerint, azért szerintem csak jót teszek vele, ennyit meg megérdemel. -
Voice24
őstag
-
Voice24
őstag
Szerintem annyi a módosulás, hogy ha magasabb értékre állítod a vízkeménységet a gépen, hamarabb fogja kérni a szűrőbetét cseréjét, és talán hamarabb fogja kérni a vízkőtelenítő program futtatását..
Én amúgy már gondolkodom rajta, hogy ha lejár a mostani szűrőbetét ideje, nem fogok beletenni másikat, ugyanúgy használom a kancsós szűrt vizet, plusz magasabbra állítom a gépen a keménységet.
A kancsóban amúgy a normál Bi-flux betétet használjuk. -
Voice24
őstag
Ha az Omnia Gold Cremára gondolsz, az pl. nekünk bejön, legtöbbször azt vesszük, eurós boltban jó áron (2640-) hozzá lehet jutni. Nekünk ízre is jó és szép cremája van.
A pár napja felrakott képek nem erről, hanem egy még olcsóbb kávéról készültek, íme: [link][ Szerkesztve ]
-
Voice24
őstag
Ajánlásod alapján rendeltem egy Rome Espresso és egy Premium kávét a Pacificaffetól. Most előbb a Premium lett kipróbálva, azt tettem a gépbe, és első tapasztalat alapján nagyon finom, selymes íze van, a cremája is gyönyörű. Hamarosan sorra kerül a másik is, majd azt is véleményezem.
-
Voice24
őstag
Én a szeptemberi vásárlás óta 3 vízszűrő patront tettem a Delonghiba, de eleve Laica kancsóval szűrt vizet öntöttem bele. Így a gépen lágyra volt állítva a vízkeménység (a víz nálunk nagyon kemény). Múlt héten kérte megint a cserét, és úgy döntöttem (már korábban), hogy jó lesz az a belső szűrő nélkül is, simán a Laicával szűrve. Inaktiváltam a gépen a szűrőt, meg átállítottam a vízkeménységet közepesre. Nem tudom, a gép bosszúja volt-e , vagy egyébként is elérkezett a kívánt időhöz, de utána egyből kérte, hogy futtassam le a vízkőtelenítést, amit meg is tettem a géphez mellékelt gyári vízkőtelenítő folyadékkal. Kíváncsi leszek, belső szűrő nélkül mennyi idő múlva fogja kérni a következőt.
-
Voice24
őstag
válasz tepenzed #589 üzenetére
Dolgoztatjuk a gépet rendesen, most néztem, 1244 kávé és 204 tejes ital készült vele szeptember óta. Mi a párommal 3-3- kávét iszunk naponta, fiaink csak capuccinót isznak, meg elég gyakran betoppan valaki, aki szintén kávézik, így pörög szépen a számláló.
Ahogy írtam, nálunk nagyon kemény a víz, és nem gondolom, hogy a Laica ezt a vizet teljesen lággyá tenné (meg is kellene nézni valami tesztcsíkkal), ezért használtam eddig a géphez való vízszűrőt is, amiből az első úgyis bent volt a csomagban a géphez. Az is bennem volt, hogy amíg úgymond új a kicsike, kapja meg a törődést, de innentől be kell érnie a Laica vízével.
Mi már régóta a Laicát használjuk az alap Bi-flux szűrőbetéttel. Ezt változó áron, de általában 5-6 ezer körül lehet beszerezni egy 4 db-os dobozzal, egy betét egy hónapig elég. De mi nem csak a kávégéphez, hanem a vízforralóhoz (azaz teához) is ezt a vizet használjuk, és a forralót sokkal kevesebbszer kell vízkőteleníteni.[ Szerkesztve ]
-
-
Voice24
őstag
válasz Maxibuci #618 üzenetére
Már kora este írtam, de most nézem, eltűnt a hozzászólásom.
Szerintem nyugodtan állítsd magasabbra a vízkeménységet a gépen, mert úgy gondolom, az az érték arra a vízre vonatkozik, amit a tartályba öntesz, nem pedig arra, ami már megszűrve a tartályból kijön, azaz, amiből a kávét főzöd. -
Voice24
őstag
válasz anadroid #636 üzenetére
Vannak szabályt erősítő kivételek, ezt én tanúsíthatom:
kb. 30 évvel ezelőtt, ifjúkoromban elmentünk a Forma1-re, a szilasligeti kempingben olasz család mellett sátoroztunk. Nagyjából össze is haverkodtunk velük (bár csak jelbeszéddel és pilótanevekkel tudtunk kommunikálni), és egyik nap a családfő megkínált minket kávéval. Mi köszönettel elfogadtuk, de eléggé megdöbbentünk, amikor ilyen müzlistál méretű edényben hozta oda nekünk. Haverral összenéztünk, hogy hogyan fogjuk mi ezt meginni, de a második döbbenet akkor jött, amikor beleittunk. Az ugyanis tényleg egy híg lötty volt, ami köszönőviszonyban sem volt azzal, amit mi kávé gyanánt ittunk (és iszunk ma is).[ Szerkesztve ]
-
Voice24
őstag
válasz konzumpro #640 üzenetére
Nagyon leült a topik!
Kipróbáltuk a másik Pacificaffe terméket, a Rome Espressot is. Ennek is ugyanúgy gyönyörű vastag a cremája, mint a Premiumnak. Ízre a Premium nekem kicsit ütősebb, karakteresebb, a Rome kicsit lágyabb, de mind a kettő finom.
Ha valaki látni akar tényleg vastag és sűrű cremát, érdemes legalább egyszer kipróbálni ezeket, árban sem vészesek. -
Voice24
őstag
Próbálta, kóstolta már valaki a Lidl-ben most kapható Barista kávékat? Ma vettem mindkét fajtából, még nem bontottam meg őket, de kíváncsi vagyok, másnak bejöttek-e.
Amúgy ezek mellett szorgalmasan rendelgetem a Pacificaffe kávéit, azokból is ma jött meg egy Roma Espresso és egy Premium, a cremájukat nem tudom megunni, és nem mellesleg finomak is. -
Voice24
őstag
Mivel most (tegnap, mert elmúlt éjfél) töltöttem be az előző Rome Espresso végét a gépbe, és holnap (azaz ma) fogjuk azt inni, legkorábban csütörtökön tudom tesztelni ezt a Baristát, akkor meg már elvileg nem lesz akciós. Bár, mivel tudtommal nem kapható állandóan, ha valamelyik üzletben marad készlet, azt még ezen az áron kint hagyhatják.
Oszy, bírom én is, amikor valaki úgy fikáz le egy terméket, hogy kipróbálta, jelen esetben megkóstolta volna. Persze vannak így páran, hogy az olcsó csak sz@r lehet, a drága meg csakis kiváló.
-
Voice24
őstag
Én most megfordítottam a sorrendet . Én mindenképp ki akartam próbálni ezt a fajtát, a múltkori akcióban nem tudtam venni, most sikerült. De attól, hogy már itthon figyel a polcon a két zacskó, még érdekel, hogy másnak hogyan jöttek be.
tepenzed: köszi, kíváncsian várom én is a kóstolást.
[ Szerkesztve ]
-
Voice24
őstag
Az öblítéshez annyit tennék hozzá, hogy a Delonghi 23.460-on elegendő a sima öblítés gombot megnyomni, nem kell őrölt kávéval (amit bele sem teszünk) átverni a gépet. Kikapcsoláskor ez is elég kevés vízzel öblít, de ha szükségét érezzük, kikapcsolás előtt lefuttatunk egy öblítést, az szerintem megfelelő mennyiségű vízzel dolgozik.
Amúgy kipróbáltam ezt az őröltkávés-öblítéses dolgot, az én gépemen nem működik, mert valahogyan megérzi, hogy nincs benne őrölt kávé, így végig sem fut a program."Teszteltem" a múlt héten emlegetett Barista Espresso kávét. Azt kell hogy mondjam, ennyi pénzért (1500) teljesen jó. Ízre finom, erős, bár a cremája meg sem közelíti a Pacificaffe általam próbált termékeinek cremáját.
-
Voice24
őstag
A vízkeménységgel kapcsolatban:
megjött Kínából a kis mérőkütyü [kép] , és ma ki is próbáltam. Hát, kicsit furcsállom az eredményeket. Eddig úgy tudtam, nagyon kemény a víz felénk, a különféle konyhai cuccok vízkövesedése is ezt mutatta, és ez volt a hivatalos infó is erről. Ezért már több éve Laica BiFlux szűrővel szűrt vizet használunk a forralóban és a kávéfőzőben is. Erre ma mértem a csapvíznél előbb 180 ppm körül, majd fél óra múlva 160 körüli értéket, ezek pedig a közepesen kemény víz felső határán vannak. Ezután jött a döbbenet, amikor megmértem a Laica kancsóban szűrt vizet: 160-163 között mozgott. Mi van? Többször mértem, ennél kevesebb egyszer sem volt. Nem lágyított semmit a csapvízen? Ennek igencsak ellentmond, hogy mielőtt elkezdtünk a kancsót használni, a forralót maximum 4-5 naponta vízkövezni kellett, olyan durván vízkövesedett, a kancsó óta viszont több hetet is simán dolgozik a forraló mentesítés nélkül.
A mérő sem lehet nagyon rossz, mert kint kipróbáltam esővízzel, 76 ppm-et mért, tehát lágy, ahogy kell.
Mi a fene oka lehet ennek az ellentmondásnak, hogy ugyanolyan keménységűnek méri a szűrt és a szűretlen vizet, miközben egyértelmű volt korábban, hogy a sima csapvíztől sokkal jobban vízkövesedett minden. Még ha az is lenne, hogy az évek során a szolgáltató valahogyan lágyított a vízen, szűrve akkor is még lágyabbnak kellene lennie, nem? -
Voice24
őstag
válasz konzumpro #811 üzenetére
Engem ez nem hagy békén. Nem hiszem el, hogy ennyire egyforma lenne a szűrt és a szűretlen víz keménysége, főleg a vízkővel kapcsolatos korábbi (leírt) gyakorlati tapasztalatom ismeretében. Nem tudom mire vélni a dolgot. Most akkor dobjam ki a fenébe a nemrég vásárolt új (drága) kancsót a még meglévő betétekkel együtt? Mert a mérés alapján kb. semmi értelme nincs használni.
-
Voice24
őstag
válasz Jegesmaci81 #845 üzenetére
De talán még ez is megfelelő lehet.
-
Voice24
őstag
Ha már videók, én is készítettem egyet, de akárhogy állítom a fényt, mindig csillog és tükröződik a gép háza, így nem az igazi: [link]
A kávé Segafredo Espresso Casa. Nem produkál olyan gyönyörű lefolyást, mint a Pacificaffe két, általam kipróbált terméke, de ez sem csúnya, és még finom is. -
Voice24
őstag
válasz coolabácsi #1022 üzenetére
Látom. Hogy kell normálisan beszúrni ide? Nem használtam eddig dropboxot. Ott rámegyek a videóra, és fent a címsort másolom ki, azt illesztem be ide linknek, de ezek szerint nem így kell.
-
Voice24
őstag
Talán megvan: [link]
-
Voice24
őstag
Hali!
Napok óta azt tapasztaljuk, hogy a Delonghi Ecam 23.460 gépünk valamiért nem csinál olyan jó és kemény tejhabot, mint eddig. Valamennyire felhabosítja a tejet, lesz réteg a capuccinón is, de nagyon hamar eltűnik a felső hab. Korábban, miután megittam "alulról" a lényeget, utána kiskanállal a megmaradt kávés habot még be tudtam kanalazni, annyira tartós volt, még magasan megállt a kanálon. Most a friss hab, a legkeményebb fokozaton is, lefolyik a kanálról.
A habosító rendszer mindig tisztítva volt, tegnap mosogatógépben is el lett mosva, de ma ugyanaz a gyenge végeredmény jött. Kancsóval szűrt vizet öntünk csak a gépbe, a belső rész lényegében tiszta, ha csak forró vizet engedek, simán jön, tehát dugulás elvileg nincs. A kávé is forró továbbra is, tehát a kazán is jó lehet talán.
Előfordulhat mégis valami belső hiba? Ez garanciális hibának minősül vajon? Én mondjuk gyanakszom a tejre is, lehetséges, hogy az lenne kissé túlvizezve? 1,5%-os olcsó fajta, valami cseh. -
Voice24
őstag
válasz konzumpro #1099 üzenetére
Lekopogom, úgy néz ki, a tej lesz a ludas, pontosabban ez a cseh, tejnek nevezett valami. Most hoztunk Lidl-ből szintén olcsó, de elvileg magyar tejet, és most behűtés nélkül, szobahőmérsékleten is sokkal jobb lett a hab, mint az előzővel. Nem minden olcsó tejnek híg a leve, de van, amelyiknek igen...
-
Voice24
őstag
válasz csabulaxi #1146 üzenetére
Én mindig kikapcsolás után ürítem a tálcát és a zacctartót. De a gép (Delonghi Ecam 23.460) valószínűleg készenléti állapotban is figyel és érzékel, mert ilyenkor is életre kel a kijelző a tálca kivételekor, és kiírja, hogy tegyem vissza a tálcát. Így mindig csak olyankor kéri a zacctartó ürítését, amikor az valóban tele van.
-
Voice24
őstag
Hali!
Vízkeménység ügyben nem hagyott nyugodni a dolog, ugye múltkor írtam, hogy vettem egy kínai kütyüt, amivel tudom mérni. Azt is írtam akkor, hogy furcsa nekem, hogy a csapvíz és a Laica Biflux szűrővel szűrt víz között a kütyü szerint szinte nincs különbség, 16,5 és 18,0 közötti értékeket mértem. Pár napja írtam a helyi vízműnek, ma válaszoltak, szerintük kicsiny falumban a vízkeménység három éves átlaga 19,9 (ami átlag, tehát változik szerintük is).
Ennyi mérési eltérés beleférhet egy ilyen kütyünél, vagy dobjam el nyugodtan? Most az előbb mértem, csapvíz és szűrt víz is 17,5-17,8 között ugrált. A szűrőbetét az időjelzése szerint a végét járja, ezek szerint ilyenkor már lényegében nem szűr semmit? Múltkori tapasztalat alapján frissen cserélt betéttel is csak minimálisan lett lágyabb a víz. Érdemes emiatt megvenni az amúgy egyáltalán nem olcsó kancsókat és szűrőbetéteket? Vagy van valakinek arra konkrét tapasztalata, hogy a direkt kávéhoz való szűrőbetét jobban lágyítaná a vizet, mint a sima Biflux? -
-
Voice24
őstag
Hali!
Van egy kis gondom a Delonghival. Napok óta azt csinálja, hogy amikor készenlétben van (tehát a kijelző sötét, de a főkapcsoló nincs kikapcsolva), és délután-este ki akarnám üríteni a tálcát és a zacctartót, a tálca nem jön ki a helyéről. Fixen, mereven bent van, tehát nem szorul, hanem inkább olyan érzésem van, mintha valami belső retesz nem engedné. Ilyenkor kicsit erőltetem, ki-be próbálom mozgatni, és egy kis idő után végre enged, ki lehet húzni a tálcát.
Jól sejtem, hogy bent van valami retesz-féle? Mert ha szorulna, az másképp érződne, ez keményen, mereven bent van, amikor nem engedi kivenni a tálcát. Mi a fene gondja lehet? Főzéssel, öblítéssel nincs semmi gond.