Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kenny123

    addikt

    válasz föccer #5856 üzenetére

    Hajajj, de kihalt ez a topik, idő közben még meglett, a másik topikban már le is írtam. :))

    Akit érdekelt a napokban, hogy mi volt az a fekete vágódeszka, az olvasson lejjebb:
    A dolog az egy Pekárdeszka, és a következőt kell vele csinálni:
    b.) Hogyan, milyen módszerekkel vizsgálná meg a lisztet?
     Érzékszervi vizsgálatok, sikérvizsgálatok
    A liszt tisztaságának, korpatartalmának megvizsgálására a legjobb és legáltalánosabban használt módszer a Pekár Imre-féle
    lisztpróba, amely lényegében a következő: az összehasonlítandó lisztekből egy kis fekete fatáblán négyszögletes
    halmocskákat alakítanak, és azokat szorosan egymás mellé helyezik. A halmocskák felső felületét egy üveglappal közös
    síkfelületté nyomják és simítják s ezután a táblácskákat a lisztekkel együtt óvatosan - nehogy légbuborékok keletkezzenek -
    ferdén a vízbe mártják a kiveszik. A vízbe mártás következtében a liszt halmocskok felső felületének a színe megsötétül s
    ekkor az egyes lisztfajták közötti legcsekélyebb színárnyalatbeli különbségeket is jól meg lehet különböztetni és ezáltal az
    összehasonlított lisztek viszonylagos korpatartalmára következtetni. A kereskedelmi lisztnek hamisítás elleni megvizsgálása
    kémiai úton s mikroszkopikus vizsgálat által történik. A sikérvizsgálatok a tésztanyújthatósát vizsgálják, a jó tészta kb. 7-9
    cm-re nyújtható ki.

    szerk: és ezzel nem is voltunk annyira távol a liszt minőségellenőrzésétől.

    [ Szerkesztve ]

    yo

Új hozzászólás Aktív témák