Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz Blue Eagle #62456 üzenetére

    WC-be, kamrába mi LED-et használunk, persze nem foglalatosat, hanem házi kiépítésű világítást. Foglalatosból mi is csak a spotlámpákban használunk LED-es fényforrást, és teljesen kielégíti az igényeket.
    A konyhában a mosogató, és a pult fölött is led van. A kültéri lépcsőt is led világítja.

    Igazából, most hogy elkezdtem átgondolni, mi már mindenütt áttértünk LED-re, ahol nem zavaró a kevésbé természetes fény. Ezen kívül azért még bőven használunk fénycsöveket is (garázs) és energiatakarékos izzókat (asztali lámpa, folyosó, udvari világítás)

    Szerintem ez ott megy nehezen, ahol régebbi építésű a ház (a mienk is az, nehezen is ment mindenütt megoldani) az új házaknál, felújított épületeknél, üzlethelyiségeknél már mindenütt LED-re készítik fel a házat.

    Amikor pár évvel ezelőtt Angliában tanultam, egy családnál laktam. Ki voltam akadva, hogy ezek 0-24 világítanak bizonyos helyiségekben. Egy beszélgetés során kiderült, hogy a lakásfelújításkor bekerült egy 12V-os és egy 5V-os hálózat is a falakba. Egy kis szekrényben egy jó hatásfokú tápegységgel etették, így mentesítették a lakásukat a sok veszteséges konverziótól. Konkrétan pár tíz watt fogyasztásból világították az egész házat.
    Mi jelenleg ennek a hasznosságát tanultuk A jövő energetikája néven. Annyi kiegészítéssel, hogy így áramszünet esetén akkumulátoros üzem közben is elhagyhatjuk a DC-AC-DC konverziót.

    Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

Új hozzászólás Aktív témák