Új hozzászólás Aktív témák

  • RWhite

    csendes tag

    válasz bksgbr #16028 üzenetére

    Köszönöm az infót!
    ______
    Egyébként ezek nem "normálisak" a DIGInél, a meghatalmazás egy Ptk. szerint széleskörűen elfogadott képviseleti forma, igazából nem is vagyok benne biztos, hogy jogszerű az elfogadásának megtagadása!
    Ha a DIGIsek tényleg olvassák a fórumot - és mindenki másnak, aki fel szeretné használni ezt érvként -. ajánlom figyelmükbe:

    "2013. évi V. törvény. a Polgári Törvénykönyvről

    HATODIK KÖNYV
    KÖTELMI JOG

    ELSŐ RÉSZ
    A KÖTELMEK KÖZÖS SZABÁLYAI

    I. CÍM
    ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
    ...
    III. Fejezet
    A képviselet

    1. A képviselet általános szabályai

    6:11. § [Képviselet]
    (1) Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, más személy útján is lehet jognyilatkozatot tenni. A képviselő által megtett jognyilatkozat közvetlenül a képviseltet jogosítja és kötelezi.
    (2) A képviseleti jog jogszabályon, bírósági vagy hatósági határozaton, létesítő okiraton vagy meghatalmazáson alapulhat.
    ...
    2. Ügyleti képviselet

    6:15. § [Meghatalmazás]
    (1) A meghatalmazás képviseleti jogot létesítő egyoldalú jognyilatkozat. A meghatalmazást a képviselőhöz, az érdekelt hatósághoz, bírósághoz vagy ahhoz a személyhez kell intézni, akihez a meghatalmazás alapján a képviselő jognyilatkozatot jogosult tenni.
    (2) A meghatalmazáshoz olyan alakszerűségek szükségesek, amilyeneket jogszabály a meghatalmazás alapján megtehető jognyilatkozatra előír.
    (3) A meghatalmazás visszavonásig érvényes.
    ...

    6:16. § [Általános meghatalmazás]
    Ügyek egyedileg meg nem határozott körére adott meghatalmazás akkor érvényes, ha teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalták. A határozatlan vagy öt évnél hosszabb időre szóló általános meghatalmazás öt év elteltével hatályát veszti.

    6:17. § [A képviselet terjedelme]
    A képviseleti jog kiterjed mindazon cselekmények elvégzésére és jognyilatkozatok megtételére, amelyek a képviselettel elérni kívánt cél érdekében szükségesek."

Új hozzászólás Aktív témák