Új hozzászólás Aktív témák

  • maximilian4

    addikt

    válasz Surci1 #36902 üzenetére

    Emlékszem még büntetőjogból első órákon vettük ezeket a fogalmakat (szándékosság, gondatlanság stb.).
    Eleve bűncselekményt (legyen az bűntett vagy vétség) vagy szándékosan vagy gondatlanul lehet elkövetni, vagy sehogy (nincs tényállásszerűség, nincs társadalomra veszélyesség stb.- lás bcs. fogalmi elemei).

    Gyorsan azért idefirkantanám hogy mit jelent a gondatlanság (amit egy jogász álmából felkeltve tud, "hétköznapi ember" meg nem tudja hogy ennek van jelentése).

    2 "fajtája" van:
    -luxuria (tudatos gondatlanság), mikor előre látom cselekményem lehetséges következményeit, de könnyelműen bízok azok elmaradásában (pl. tudom hogy a drónom nagy eséllyel le fog zuhanni (mert esetleg
    hibában szenved, de ennek ellenére felszállok, mert könnyelműen bízok a zuhanás elmaradásában)

    -negligentia (hanyagság), mikor azért nem látom előre cselekményem lehetséges következményeit, mert a tőlem elvárható figyelmet, körültekintést elmulasztottam

    Minden esetben jogi kérdés (azaz a bíróság dönti el) a szándék megállapítása (persze nem hasraütésre, hanem a körülményeket vizsgálva).

    Szándékosság esetén az elkövető tudattartama átfogja cselekményének következményeit és azt kívánja (egyenes szándék) vagy abba belenyugszik (eshetőleges szándék). Például ha én egy badass csávó vagyok és a drónommal kur*ára bele akarok repülni abba a szélvédőbe. Kívánom a cselekmény következményeit (azt hogy betörik a szélvédője, esetleg testi sértési szándékkal követem el), vagy rohadtul nem érdekel a cselekményem következménye, de én most fogom magam és belerepülök (lesz ami lesz).

    Amúgy vicces mikor olyan emberek jogászkodnak, akik nincsenek benne a szakmában. Sokszor még nekem is elő kell vennem a tankönyveket, mert mondjuk amit te látsz a Btk-ban jogszabályhelyet, ami adott esetben lehet csak pár szakaszból áll, én azt 10-20 oldalon tanulom kifejtve.

    Egyébként akit jobban érdekel a jogi oldala, az nyugodtan írhat a jogász topikba, ott van pár kolléga aki szívesen válaszol a kérdésekre. :D

    Maxi

Új hozzászólás Aktív témák