Új hozzászólás Aktív témák

  • korn

    aktív tag

    válasz Zsolt74 #8352 üzenetére

    Nem teljesen igaz, amit írsz. Ha 1C-vel töltöd a liion akksikat, akkor csak a konstans áram töltési szakaszban tölti 1C-vel, utána még jó ideig csökkenő töltőárammal és konstans feszültséggel tölt. Minél nagyobb a töltő áram a konstans áram töltési szakaszban, annál hosszabb lesz a konstans feszültség töltési szakasz. Szóval sokat nem lehet nyerni vele időben. Gyorstöltésre úgy lehet használni (és használják is sok helyen) ezeket az 1C-2C töltő áramokat, hogy addig töltenek, amíg el nem éri a 4.2V-os feszültséget a cella. De ez azt jelenti, hogy csak 70-80%-ra van feltöltve az akksi, mivel kimaradt a csökkenő árammal konstans feszültségen történő töltési szakasz.

    Az olcsó oem és wf-139 típusú töltőknél nincs konstans áram,feszültség töltési szakasz, mert szinte egyből csökken a kezdeti töltőáram. Ettől nem lesz semmi baja az akksiknak,
    ezek is feltöltik az akksikat probléma nélkül. Valahol olvastam, hogy 0.5C (vagy 0.3C?) alatti töltőáramnál, ha eléri a cella a 4.2V-ot akkor közel 100%-ig feltöltődik. Ez a helyzet az oem és wf-139 stb olcsó töltőknél is, ugyanis a töltés jelentős részét 0.5C alatt végzik (18650-nél).

Új hozzászólás Aktív témák