Új hozzászólás Aktív témák

  • róland

    veterán

    válasz RexpecT #1215 üzenetére

    Természetes tudunk ajánlani, de magadtól is megtaláltad. Itt a Prohardver! HTPC fórumán tedd fel a kérdéseidet, s mi segítünk amiben tudunk.

    Egy kis bevezető:

    HTPC, azaz Home Theather Personal Computer (egész érdekes így leírva a hosszú név!). Magyarul talán házimozis személyi számítógépnek fordítanám, de elég suta fordítás, így inkább maradjunk az elterjedt HTPC mozaikszónál.

    Lényege: kiváltani az otthoni videót, dvd-lejátszót, dvd-felvevőt és egy általános célú eszközzel megoldani a feladatot. Miért is jobb ez kérdezhetik sokan. A válasz nagyon egyszerű, míg a speciális eszközök ugyan kifinomultabbak az adott feladat terén ellenben más feladat ellátására alkalmatlanok, addig egy általános célú eszközzel nagyon sok feladat ellátható, bár talán nem olyan frappáns némely megoldása, mint előbbieknek. (Pl.: DVD lejátszó - csak csatlakoztatod a tv-hez [értsd alatta a hagyományos tv-t, a plazma, az LCD tv-ket, a projektorokat, stb.], bekapcsolod, beteszed a DVD lemezt, s indítod is a lejátszást. Eddig nagyszerű, de mi van akkor ha mondjuk fel szeretnél venni egy tv adást? Vegyünk egy DVd felvevőt. De milyet? 30.000,- Ft körül már kapható felvevő, merevlemez nélkül, tehát kiesik a felvétel szerkesztése és a time shift funkció. Legyen mondjuk háttértárral rendelkező: 80 GB-os merevlemezzel jelenleg kb. 90.000,- Ft környéktől a csillagos égig terjed az ilyen DVD-felvevők ára. Szeretnék játszani is! - a következő kívánság. OK! Vegyünk egy konzolt. Legolcsóbb konzolok is (ami már megfelelő minőségű) 40.000,- Ft körül kaphatók. OK ezt is csatlakoztattuk a a tv-nkhez [Szerencsések voltunk/vagyunk mert az új tv-ken már több bemeneti csatlakozó is van.] De már 2 eszköz foglalja a helyet a nappalinkban. Szeretnénk internetezni is?! IGEN! Akkor vegyünk egy számítógépet otthonra. De hatalmas a probléma, azért mert egy-két honlapot meg akarunk nézni, ott kell hagynunk kis családunkat, mert valljuk be legtöbb otthonban nem a nappaliban van a számítógép.)

    Fenti általános kitérő után nézzünk egy hétköznapibb problémát:

    Kapunk egy ismerősünktől egy otthoni CD-t vagy DVD-t. Betesszük a nappalinkban lévő DVD lejátszóba/íróba, s megnéznénk. Meglepetéssel tapasztaljuk, hogy nem működik, pedig mielőtt elhoztuk volna barátunktól az ő lejátszóján kicsit bele is néztünk a filmbe. Mi a probléma? Első eset legyen a CD. Valószínű valami olyan kódolást használt a felvételnél, amit a mi lejátszónk/írónk nem ismer, pl. DivX (újabb verziói), Xvid, stb. Második eset, márkás lejátszónk nem szereti az újraírható, rosszabb esetben az írható lemezeket sem, esetleg csak valamelyik + vagy - szabvánnyal nem kompatibilis.

    Fenti leírásból kitűnik, hogy mik is az otthoni célgépek hátrányai. Ezen gondok legtöbbször fel sem merülnek egy HTPC esetében, esetleg egy kis ''barkácsolással'', programtelepítéssel fél-egy óra alatt megoldhatók, megszüntethetők.

    De mik a HTPC-k hátrányai. Elég drág mulatság egy komoly és szép HTPC megépítése. Egy jobb és ma divatos HTPC ház 70.000,- - 90.000,- Ft környékén kapható. Ezek tartalma általában egy-egy távirányító és VFD kijelző is. Méret: míg egy átlagos otthoni szórakoztatóelektronikai eszköz már csak 5 cm vastag, addig a számítógépek közel 20 cm-esek. 7 cm-es HTPC házak kaphatók, de ott a bővítéshez RISER kártyá(ka)t kell használni. Talán a legjobb kompromisszum egy legalább 135 mm magas HTPC ház, amibe már teljes magasságú PCI-s bővítőkártyákat tehetünk. Ezen házak legtöbbje ráadásul normál méretű ATX alplapot is támogat és szintén normál méretű ATC táp is szerelehtő beléjük.


    Hogyan is építsünk tehát egy jó HTPC-t?

    1.) Mérjük fel az igényeinket? Szükségünk van rá? Szeretünk barkácsolni esetleg a számítástechnika divathullámait követni?
    2.) Miután tudjuk, hogy mire is szeretnénk használni, következik az alkatrészek válogatása. Itt nem árt valami számítógépes gyakorlat, mert ez nem a hipermarketes, Sulinetes PC-építők területe.
    2/a.) Legfontosabb a háttérzajok kiküszöbölése, minimalizálása. Tehát úgy kell az alkatrészeket válogatni, hogy a keletkező hőt lehetőleg passzív hűtéssel tudd elvezetni.
    2/b.) Fontosabb alkatrészek: passzív táp, passzív északi híd hűtésű alaplap (akár lehet integrált videóvezérlős is, van egész jó ATi megoldás), kisfogyasztású processzor csendes hűtővel, tv-tuner kártya (lehetőleg hardveres mpeg2 kódolóval szerelt legyen), hangkártya (kezdetben jó az alaplapra integrált is), csendes ODD (azaz valamilyen DVD-író/újraíró), csendes HDD (mondjuk valamilyen notebook HDD).
    3.) Szerelés. Rábízhatod egy számítástechnikai boltosra, mivel ez is csak egy számítógép, de akár otthon is elvégezhető.
    4.) Szoftver telepítés.Egyik legfontosabb elem, hogy mi is néz majd szembe kis családunkkal, ha bekapcsolják a HTPC-nket. Gondolom nem szeretne senki a Windows felületével találkozni. Mivel mások is így gondolták találták ki a MEDIACENTER-nek nevezett szofteverket. (Hallani még Frontend-et is, az azonban minden szoftver azon része, amivel a felhasználó találkozik.)
    4/a.) Windows, (HTPC linuxon még nem igazán megy, bár állítólag Media Portalnak van linuxos verziója) legalább XP-t ajánlok, bár az igazi HTPC-s korszak a Vista-val kezdődik. Media Center alkalmazás: Windows XP MCE 2005 (sajnos Európában nem kapható), Meedio (Beencee tud segíteni itt a topciban a beszerzését illetően), Media Portal (nagy tudású, nyílt forráskódú, szabad szoftver. Azonban ez a ''csak úszóknak'' kategória.), tv-tuner media center alakalmazása (leginkább feledhető). Előbb említettem a Vista-t. Miért is tettem ezt? Windows Vista Home Premium és Ultimate verziói tartalmazni fogják az új Media Center (MCE) felületet, ami egy jól kezelhető frontend, kinőtte mér a korábbi MCE verziók gyermekbetegségeit. Kodekek: leginkább egy NERO (úgy is kell valami a CD/DVD íráshoz), valamint egy PowerDVD és egy DivX Player beszerzése ajánlott. Ezek tartalmazzák a legfontosabb kodekeket.
    5.) A telepített gép összekötése tv-vel.
    5/a.) LCD/Plazma/projektor: amennyiben ilyet használsz úgy könnyű dolgod lesz, mert ezek legtöbbje tartalmaz D-SUB bemenetet, amihez egy monitor kábellel kell csatlakoztatni a gépet.
    5/b.) Hagyományos tv: legjobb esetben a VGA-nak van s-Video kimenete is, így a megfelelő VGA driverrel konfigurálható egy tv-s megjelenítő. (Rosszabb eseteket el tudom képzelni, de nem tudok rájuk megoldást egy VGA kártya beszerzésén kívül.)
    6.) Bekapcsolás.
    7.) Szórakozás.
    8.) Fejlesztés. Hova, merre is fejleszthető egy HTPC? Leginkább egy otthonautomatizálási eszköz egyik vezérlőjévé. Otthonautomatizálásról van topic itt a PH!-n. (Egyik elképzelésem róla, hogy nagyon hasznos, amikor a videós kaputelefonon becsöngető ember arcképe megjelenik a a tv jobb felső sarkában, s természetesen annak a tv-nek a jobb felső sarkában amit éppen nézek az otthonomban.)

    Röviden ennyi, a kérdéseidre pedig a topicban válaszolunk.

    http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!

Új hozzászólás Aktív témák