Új hozzászólás Aktív témák

  • #75912448

    törölt tag

    No, akkor valami jót is tegyek a közösség érdekében, ne csak trollkodjak:

    Egyszerre 2 lejátszós topicban, nemrégiben ezen a szent helyen, és privátban is felmerült miként oldjuk meg a képeltolást, segítve vetítésnél a maszkolást, illetve ehhez igazodva feliratok pozicionálását, azok színezését DLP projik szivárványhatását csökkentve. Ha ide írom, rákeresve könnyen megtalálják. Ha bárki ügyesebben, egyszerűbben megoldja, jó lenne ha reagálva jelezné, így segítve a sötétben tapogatózókat.

    Megpróbálom egyszerűen, kiindulópontnak elég lesz

    Kodi:

    Képeltolás:

    Lejátszás közben videók-beállítások opció, ezen belül függőleges képeltolás. Ha a menüben alapértelmezetté tesszük, innentől fogva a 2.35:1 filmek indításkor az alsó fekete sávot eltolva kerülnek lejátszásra.

    Ha nem szeretnénk default eltolást, lehetőség van tetszőleges billentyűre ( vagy táv gombra stb) szerkeszteni. Szokásos keyboard.xml-re van szükségünk, ezen belül <FullscreenVideo> bekezdés:

    <m mod="ctrl">verticalshiftup</m>
    <n mod="ctrl">verticalshiftdown</n>

    Nálam tehát Kodi alatt a Ctrl+n és m kombóval lehet le-fel tolni, értelemszerűen ezt megváltoztatod tetszés szerintire.

    Felirat:

    Elhelyezkedése mozgatáshoz rögzítettként ajánlott, színét a beállítások/video/feliratok menüben változtathatjuk, pozícióját Ctrl+le-fel nyíllal mozgathatjuk. Illetve szintén lejátszás alatt lehetőség van a videók-beállítások menüben a Képernyő kalibrálás lehetőséget választva elhelyezkedését pozicionálni (2x Enter megnyomása után). Erre a folyamatra lehetséges, hogy filmek eltérő képkockasebessége szerint is szükség lesz.

    Végeredményként ezt kapjuk, előtte-utána:

    MPC-HC:

    Képeltolás:

    Beállítások/billentyűk menüben PnL fel és PnL Le lehetőséget választva állíthatjuk tetszőleges billentyűre, ahogy lehetőség van eredeti forma visszaállításra, ehhez a PnL Középre állít parancsot keressük.

    Továbbá lejátszáskor a Nézet/Pásztázás/Letapogatás/szerkesztés menüben lehetőségünk van előre beállított eltolást konfigurálni. Ehhez toljuk tetszőleges poziba a képet, majd az alsó infó sávon jegyezzük az eltolás mértékét. Ezt megadva immár a Letapogatás fülön egy gombnyomásra elérjük azt (a beállítás szerint 2.35:1 éven):

    Asztali gépes hevenyészett beállításaim eltérhetnek a nálad tapasztalható valós arányoktól.

    Felirat:

    Több módszer lehetséges, én alábbit kedvelem az MPC beépített feliratszűrőjével:

    A feliratok relatív pozicionálása fülről leveszem a pipát, ezzel a felirat hozzám igazodik, nem a videóhoz, annak képarányához, fekete sávjához. Megadom az alsó sor számomra tetsző értékét (jelen esetben 20), ezzel állandó fix helyre rakva azt.

    A számok szintén eltérnek nálad. Végeredmény egyéni baba-kék színnel:

Új hozzászólás Aktív témák