Új hozzászólás Aktív témák

  • kmarci25

    veterán

    válasz krizmo_ #3502 üzenetére

    Nem feltételnül kell öregtészta. Ken Forkish éjszakai kelesztéses receptjében ez így szerepel, két ~750 g-os kenyérhez.
    1000 g liszt
    780 g víz (32-35 fokos)
    22 g só
    0,8 g szárított élesztő (frissből 3szoros adag, azaz 2,5 g)

    Összekeveri a lisztet és a vízet, hagyja fél óráig pihenni. Hozzáadja a sót és az élesztőt, és kidagasztja. Hajtogat, 2-3 hajtás a kelesztés első 1,5 órájában, aztán hagyja szobahőmérsékleten kelni 12-14 órát, amíg 2,5-3-szorosára nem nő a tészta. Kettéválasztja, formázza, szakajtóba teszi. Hőmérséklettől függően kb. 1-1 és egy negyed órát keleszti még, aztán vaslábosban süti 250 fokon, 20-30 percig fedővel, és fedő nélkül még 15-20 percet.

    Így alig érezni az élesztő ízét a kenyéren, érdemes kipróbálni.

    "There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

Új hozzászólás Aktív témák