-
Fototrend
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
mephi666
nagyúr
válasz
RandomName #13374 üzenetére
...ezt mondom: maximum gusztustalan, viszont a hőkezelés miatt nem nagyon kell attól tartani, hogy ebből nyelsz szalmonellát
20+ éve asszem a megetetett társadalom-ban vettek elő egy esetet, hogy hamburgerhúsba került valahol usában egy kis trágya... Willis akkor még fejben 100%os volt és kb megvonta a vállát, hogy "minden húsba kerül egy kis sz*r is"
-
mephi666
nagyúr
válasz
Ajándékok #13370 üzenetére
...én szeretem a pörc chipset, de kb minden zacskóban lehet kifogni olyan darabot, amit meg lehetne borotválni
#13368: ezzel maximum akkor lehet probléma, ha vastagon tyúkszaros a tojás
...ha alapos hőkezelést kap, szalmonellától és mástól sem kell félni... maximum gusztustalan lehet, ha nincs rendesen megtisztítva
-
totron
addikt
válasz
RandomName #13368 üzenetére
Igen, a szalmonella az kegyetlen, a beszámolók nem lódítanak. Érdekes egyébként, mert van, akinek meg a kemencés módi túl bárdolatlan, ott az egész fokhagymagerezd, meg alapvetően nagyobb egységek játszanak, túlaprózottnak számítana ami egy gázos/villanyos sütésnél nem. Némileg más, rusztikusabb szabályok az iránymutatók, egy fine dininghoz képest meg végképp. Irányelvek mosódnak össze igényesség és igénytelenség kérdéskörével.
Spagettit is lehet egytálétel üzemmódban készíteni, ez csak a tojás-hús "praktikumáról" ugrott be. Ha a feltéttel főzöd össze a tésztát, benne marad az összes keményítő, sokkal laktatóbb, selymesebb lesz az eredmény, egyben a vércukrot is meredekebben tolja felfele, s könnyebb is túlfőzni, ez persze rutin kérdése is. Néha nem árt engedni, hogy a forma alakítsa a tartalmat, máskor meg megy a pepecs, a végén jó sok mosogatnivalóval. -
RandomName
senior tag
válasz
totron #13367 üzenetére
Olyan is van. Ezért jó, hogy az öregem szakács volt. Ő vágta a konyhatechnológiát, az öregek meg hozták az ilyen régi recepteket.
Ahhoz meg nem kell juhásznak lenni, hogy igénytelen/tudatlan legyen valaki.
Technikusit végzett ismerősöm, pl azt hozta a családjából, hogy a főtt kolbász mellé a főzővízbe rakták a tojást, hogy mire a kolbász megfő, addigra jó a tojás is. Természetesen piacról származó tojást, amit csak megmostak sima vízben, semmi hypós fertőtlenítés, vagy valami.
Nem is igazán ettem náluk sem soha.... -
totron
addikt
válasz
RandomName #13362 üzenetére
Birkaleves juhásztól. Rajta az 1-1 1-2-3 is volt ott szőr a bőrös húson. Öklendezés közeli hamizás, hamar befejezve.
-
Essejó
veterán
válasz
RandomName #13362 üzenetére
A köményre visszatérve, szokás elsőre a forró zsiradékba dobni és akkor adni hozzá pl a hagymát ha hallod, hogy kezd kipattogni.
-
Essejó
veterán
válasz
RandomName #13362 üzenetére
A konklúzió, ahány ház - annyi szobás.
Ahány szakács annyi értelmezése a receptnek.
Én meg elkövetem időhiány miatt azt a szentségtörést is, hogy Cosori Pressure Cooker-ben készítem a gulyást. -
yanna
addikt
válasz
RandomName #13362 üzenetére
👍
-
RandomName
senior tag
válasz
Essejó #13357 üzenetére
Fater anno a Hortobágyi csárdában dolgozott, (kicsivel születésem előtt kb 74-76 között) és ott az akkori hortobágyi juhászoktól kapta azt a receptet, hogy pörköltalap, és amikor a hús 2-3 alkalommal lesült, (minimális felöntésekkel, amikor már elfővi a saját levét, akkor kb 1kg húshoz 8-10cl vizet adunk vissza. Ez mindig elveszi a leégést, de nem ront sokat a pörzsanyagokon, de ha valahol lekapja, akkor paradicsommal fel kell dörzsölni. De vissza a témához:) akkor már a hagyma elkezd szaftot adni, de még darabos. Ekkor megy bele répa-fehérrépa, tájjellegűen karalábé, picit ezt is hozzáadott víz nélkül hőkezeljük tovább, majd amikor a zöldségek kb félfővésben, vagy túl vannak akkor megy bele a burgonya, amit mivel víz alatt tartottál eddig, hogy ne barnuljon, nedves. Ez a nedvesség elég, hogy ezt is hozzáadott víz nélkül forgasd össze az eddigiekkel, és ez is picit a zsiradékban kezdjen el melegedni (amiben azért van víz is) Majd ezt felengeded, elkezded főzni, és kb a krumpli a főnök, ha elég alkalommal sütötted le zsiradékig a húst, akkor most mire megfő a burgonya, addigra kész a hús is... Nokedlit meg kb érzed mikor teszed bele....
Ok, így átolvasva kömény, babér, kimaradt, de az meg annyi, hogy az egész kömény szeret a meleg zsiradékot, a babérnek kb a holnapi melegítés is elég, hogy ízt adjon.....Amúgy ez érdekes vonal, mert rengeteg olyan étel van, ami miatt mára hülyének néznek az elkészítési mód miatt.... Mitha a '80-as évek megúszós receptjei lennének mára az iparági standard.
-
mephi666
nagyúr
válasz
Essejó #13357 üzenetére
olaszos raguk alapja zöldséges általában: répa, gyökér, zeller... bolognai ragu is rotyog vagy 4-5 órán át is, mire ezek teljesen szétfőnek benne
ha otthon pörkölt, akkor főleg hagyma, esetleg nagyon kevés paprika+paradicsom (de mivel nem lecsót főzünk, ez akár ki is maradhat...)
-
Essejó
veterán
válasz
RandomName #13354 üzenetére
Nem értem az un pörköltalapon zöldséget. Én még úgy tanultam, hogy elkészítem a pörköltet, amit majd felöntök forró vízzel, aztán zöldségelem, és kicsit később megy bele a tészta. Megkóstolom a levét, és szükség szerint utánízesítem.
-
yanna
addikt
válasz
RandomName #13354 üzenetére
Erre gondoltam, hogy attól függ, milyen állapotban vannak, mikor azt írtam, hogy legfeljebb.
-
RandomName
senior tag
Az ebben a fázisban még amúgy is hersch(?) (Fővetlen, ropogós, de már puha részei vannak) mert alapban egy krumplifőzésnyi idő még hátravan a buliból.... Aminek egy része ugyanígy a pörköltalapon törénik egy ideig, és majd utána engedjük fel levesnek, és az első forrás után kb megy is bele a nokedli....
Szóval ilyenkor a zöldség még nincs megfőve, szerencsére időben tudtam meg, hogy kevesebben leszünk. -
yanna
addikt
válasz
RandomName #13352 üzenetére
Legfeljebb a répa, zöldség lesz löttyedt kiolvasztás után.
-
yanna
addikt
válasz
RandomName #13350 üzenetére
Simán.
-
RandomName
senior tag
Sziasztok. Fagyasztás kérdés.
Gulyáslevest terveztem főzni, A pörköltalapban már benne van a paradicsom, répa, zöldség, de a burgonya mèg nem.
Na ezt akarnám kettészedni, és a felét lefagyasztani. Van ennek létjogosultsága?
Kiderült, hogy nem 5 személyre akarok főzni, csak kettőre. -
Keef_Lee
senior tag
válasz
Digitalpimp #13345 üzenetére
Szódabikarbonátos vizet írnak néhol permetezni. Nem próbáltam. Viszont működhet, mert a cukkinire a tejes víz jó volt a levéltetvek ellen és ugyanott javasolták
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
krizmo_ #13343 üzenetére
Köszönöm. A paradicsom bijó volt idén, a paprikák kaptak Mospilant a Lisztecskék miatt, de kb. mintha semmit nem fújtam volna.
Lehet, hogy hamisítvány. Pedig régebben igen jól működött. Meg sárga ragacsos lapokat teszek ki, meg van egy elektromos csapdám, főleg a lepkéknek. A paprika nekem is katasztrófa idén, még némelyik most indulna be. Ilyen rossz szezonom rég volt.
-
Legutóbbi desszert: Túrós - mascarponés torta, feketeszederrel.
-
válasz
Digitalpimp #13340 üzenetére
Csodaszép!
Milyen növényvédőszert használsz? Nekem sajnos a paprikával sosincs szerencsém.
-
Moleman
addikt
válasz
megyer11 #13325 üzenetére
Én is a feleségemtől hallottam először, hogy tejföllel eszi a lecsót, de tényleg finom.
Nálunk az utóbbi időben úgy alakult, hogy kolbászon indítjuk, végig benne is fő a sült kolbász, sok lecsópaprika, 1-2 hegyeserős, pár szem paradicsom, a végén sok felvert tojást keverünk bele, és a tányéron kap még egy nagy kanál tejfölt.A paradicsomot nem szoktuk hámozni, nem figyelem, hogy marad-e benne héj, de ha benne is maradna, engem nem zavar.
-
válasz
Digitalpimp #13333 üzenetére
Nem semmi! Képed nincs esetleg?
Én is próbálkoztam idén néhány növénnyel.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
krizmo_ #13331 üzenetére
Paradicsom (Bajaja, Tiny Tim, Sungold, Super Sweet100, Tumbling Tom, Sárga Körte), paprika (Kecskeszarv, Cayenne, Poblano, többféle Jalapeno, Naga Jolokia Purple, Csoki Jolokia és Habanero, 7Pod Yellow, Pasilla Bajio, Kármin, Biquinho piros, meg még vagy kettő), koriander, menta, metélő zöldség, meg idén rengeteg lisztecske.
Annyi van most, nem bírni velük. Meg van pár virág is.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
krizmo_ #13326 üzenetére
Én ilyenkor sokféle paprikából és paradicsomból szoktam készíteni. Van erkélygazdaság, megy bele a sima tv-n kívül sokféle csili, meg 4-5 féle paradicsom. Mind egy külön íz. Plusz piros- és füstölt paprika, plusz a tavalyi vegyes örleményből is (még ez is vagy 7-8 féle+chipotlé), meg sok hagyma, kolbász és virsli.
-
Köszönöm a lecsós tanácsokat, mindenből megfogadtam egy kicsit, ilyen finom lecsót még sose készítettem.
Megfőztem az alap lecsót, hagyma, paprika, paradicsom, fokhagyma(eddig nem tettem bele, de nagyon jót tett neki), só, bors, kömény, pirospaprika(eddig ez se került bele) hozzáadásával.
Majd pirítottam egy kis mangalica szalonnát, és kolbászt, amire mertem a lecsóból, és ebbe jött még az egész tojás. Tényleg nagyon finom lett.Rizst is készítettem mellé.
-
megyer11
tag
válasz
krizmo_ #13321 üzenetére
Nekem még sosem főtt szét a paradicsom héja, ezért kb. negyedelem a paradicsomot és mikor már abban a fázisban jár a lecsó amikor már ledobta magáról a paradicsom akkor kihalászom. Hogy melyik a legjobb? Az éppen aktuális, amit készít az ember.
Amúgy pont a héten lepett meg egyik kolléga. Kérdezem tőle mit ebédel? Válasz: tejfölös lecsót. Még életemben nem hallottam, hogy így is kêszítik/eszik. Csak mint érdekességet meséltem.
-
fradi81
veterán
Hogy kellene ilyen betöredezős kis veknit gyártani? Amiben benne marad az ujj nyoma. Olyan állaga van mint régen a kis 10 forintos szemét zsemléknek
Olajos tejes tésztát próbáltam élesztővel de nem lett ilyen.
-
tibbike01
őstag
válasz
krizmo_ #13321 üzenetére
Meg, mindig meghámozom. Úgy a legjobb.
Füstölt mangalica szallonna, hagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom. Só, bors, pici pirospaprika.Külön serpenyőben szoktam kolbász karikákat pirítani és frissen evés előtt teszem a tányérra szett adag tetejére, plusz egy kis kisült kolbi zsírral csepegtetetm meg.
-
-
Ti meghámozzátok a paradicsomot a lecsóba?
Szerintetek melyik a legjobb lecsó?
-
válasz
freelancer68 #13318 üzenetére
Akkor nem hiszem, hogy erre a logóra gondoltak az ipartestületnél.
Köszi szépen a fotót és a háttérinfókat is! -
freelancer68
tag
válasz
solfilo #13315 üzenetére
Itt van jobb minőségben a logo.
Kézdy György Gasztro
A logó körül a "K KÉDY GYÖRGGY" és az "ÉRRA. HOLÁN. GÉAL. GIEGTÁN" feliratok olvashatók
A felirat valójában nem egy létező, standard szókapcsolat.
A Gasztroangyal című tévéműsor egyik adásából derült ki, hogy ez egy szójáték, amit a Kézdy család talált ki. A szöveg fordítottja és kissé módosított változata a következő mondatnak:
"Nincs megállás, leáll az óra."
Ez a család mottója, ami a megállás nélküli, kitartó munkájukra utal. -
totron
addikt
válasz
MrSealRD #13316 üzenetére
Szakmailag ez már legtöbbször nem csúcs, és ez laikusként is látható. Egyszerűen körbeértünk, de a növekedni, fejlődni "kell" vezényszava ott van minden fejben és megy a tekergés jobbra-balra, de inkább jó kifejezés erre a vergődés. Külön haragszom arra a jelenségre, amikor ezt összekapcsolják az ízlés fogalomkörével. A birka megveszi, még tapsol is neki, pénz kiadva, gourmet tudat évente frissítve, mindenki boldog.
Ettől még az értelmes újítás, kísérletező kedv jó és kell, csakhogy ez itt egyik sem. -
válasz
freelancer68 #13310 üzenetére
Redditen nagyon durván beleálltak a cukrász óvodás csoport picsogásába... ott aztán ment ami a csövön kifért. Ide még idézni sem lehetne semmit, mert instant ban lenne.
Vicces amikor elmondják ugyanezen cukrászok, hogy ha minden alapanyag követelményt betartanak akkor 600-700 forint a nyersanyag költség. Tehát a minden más...rezsi, munkadíj, kedves köszönés, meg levegő is rászámolva x3. Ugyanis 1800 körüli átlagárra lehet becsülni. Persze az sem mindegy, hogy a Gerbeaud-be mész, vagy Józsi bácsi cukrászdájába a sarkon.
Túl az árazáson... valahogy nem sikerül harmonikus ízeket és textúrákat lerakjanak az asztalra a tisztelt cukrász uraknak. Szóval ha a kis közösségüknek gyártják ezeket és örülnek együtt az eredménynek, mert szakmailag csúcs, az oké, és elfogadható. Csak semmi köze nincs a finom süteményekhez... -
válasz
totron #13313 üzenetére
A kérdés jogos, nem ismerem a cukrászpiacot én se.
A másik is aktuális, nem értem milyen megtévesztésre gondolnak, milyen logót használnak rosszul, s az hogyan téveszt meg bárkit is. A homályos fogalmazás lehet azért van, mert csak rúgni akartak egyet, de rágalmazási pert már nem szeretnének. Próbáltam az online újságot ránagyítani, de nem igazán tudom kivenni mi van ráírva. Lehet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány logójával élnek vissza, ha már velük együtt intézkednek valamit a fogyasztóvédelemhez fordulás helyett?
Ha valaki hozzájut Lidlből, lefotózhatná a topik számára. -
válasz
freelancer68 #13310 üzenetére
Igyák ki, itt is az egyik cukrászda 1200-ért árulja, a többi 1800 vagy több.
-
válasz
Mr.Csizmás #13311 üzenetére
Igen, a fb post alapján úgy fest a cukrászatok profitját féltik. Konkrétumok nélkül nehéz megítélni, van e itt beszerzési ár alatti értékesítés.
Azt mondjuk meg tudom érteni, hogy legalább az értékesítés elején szeretnének komolyabb bevételt szerezni a hype-on. Arra nem számítottak, hogy az egyik tagjuk úgymond lefölözi valamelyest a többiek használt a Lidl értékesítéssel. Majd jövőre a versenyfeltételeknél bevezethetnek egy ilyen kitételt, hogy mondjuk fél évig csak cukrászdák árulhatják, vagy vmi hasonló. -
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
freelancer68 #13310 üzenetére
gittegyletek országa
ha 1200 a lidlben, 1800 a cukiban, az árkülönbség szerintem tök indokolható a kiszolgálással és környezettel.
-
válasz
krizmo_ #13307 üzenetére
Bevallom, eddig nem tudtam milyen lett a cukormentes ország torta, meg kellett néznem. Végem is van, muszáj lesz megkóstolnom, a meggy-csoki párosítás a gyengém.
Zabkásában is gyakran ezt eszem (kakaó+fagyasztott meggy)
Most hogy így jobban belegondolok, ez lesz az első ország torta, amit kipróbálok.
#13305 solfilo
ehhez nem találtam meg a cikket, a mostani Lidl-et támadó cikkek mindent leuralnak, feladtam. -
mephi666
nagyúr
válasz
krizmo_ #13307 üzenetére
általában megkóstoljuk ezeket előbb-utóbb és 1 ország tortája van, amiből mindig kerül mellé egy szelet, mert abban még soha nem csalódtunk: az őrség aranya
ezen kívül nem soknak rémlik a neve... talán a mákvirág, de lehet hogy az is csak azért maradt meg, mert 1 éve volt
-
-
-
mephi666
nagyúr
válasz
krizmo_ #13302 üzenetére
csak fél füllel hallottam valamit, hogy annak az idei ország tortájához annyi köze van, mint nekem
kb az elnevezéssel csak gyorsan meg akarják ülni a marketing hype-ot
kaptam munkatárstól erdélyi fenyőrügy lekvárt... tettem tegnap belőle palacsintába: ízre nem rossz, de a darabos állaga miatt nem is a legjobb
...milyen süteménybe raknátok belőle, amibe mehet nagyobb mennyiség (nem magas nagyon a cukortartalma, de enyhén édes azért) ...valami kevert süteményre (aminek kb a tésztájának felébe kevernék egy nagy adagot), vagy kuglófra tudok gondolni elsőre... nem tudom hivatalosan mikbe használják
-
Mától kapható a Lidlben a cukormentes ország tortája ill. egy különleges cotton candy elnevezésű szőlő, aminek a nevéhez hűen vattacukor íze van.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
cattus #13299 üzenetére
Buonissimo, fordítóval
Új hozzászólás Aktív témák
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 5 – Edények és konyhai eszközök
- Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
- Nintendo Switch
- Robotporszívók
- Akciókamerák
- The Crew sorozat
- Androidos fejegységek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Fényeskedjék: ROG Strix OLED XG32UCWMG monitor tesztje
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- HP ZBook Studio G7 i7-10850H 32GB 512GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- Új monitor állvány- elegáns megoldás a dupla A/4-es papírcsomag helyett - csak össze lett szerelve
- Asus TUF Gaming M3 GEN II gamer egér
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3505, 93% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest