-
Fototrend
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Beni2360
félisten
válasz
totron #12498 üzenetére
Akkor miért nem melegszik fel annyira az edény mint pl a gázon? Képtelen pl a tej lekozmálódni ezen a föző lapon. Egy órán keresztűl forralom az egy liter tejet 45dkg cukorral és semmi let apadás, oda égés mint az a gáztűzhelyen. És úgy tapasztalom, hogy az edény az ételtől lesz meleg és nem fordítva.
-
totron
addikt
válasz
Essejó #12495 üzenetére
3500 Ft volt infláció előtti áron az a rozsdamentes, indukciósra való lábas, ami napi használatban van és még csak nem is alja minőség. Ezen felül legjobban az öntöttvasakkal boldogul, de széles a paletta. Sokan hiszik, hogy vagyonokba fog kerülni a lábaspark (új szó
) lecserélése.
#12492forras2, a fűtőszál a klasszikus rezsói hagyományokat viszi tovább, vagyis kalkulálni lehet/kell az utóhővel - így takarékosabbá tehető. -
Essejó
veterán
válasz
forras2 #12492 üzenetére
Indukciósmál az edény melegít az örvényáram hatására ergo olyan edény kell amit fog a mágmes. Ez takarékosabb cserébe nem olcsó. Egyet láttam 200K HUF alatt
Az infra vagy üvegketámia laposnál meg fűtőszál melegíti az edényt. Ezekhez nem létszükséglet a mágnesezhető edénytalp. -
forras2
őstag
válasz
totron #12491 üzenetére
25A adott, külön vezetéket húztam ki neki, ráadásul 6-os vezetéket, úgy hogy villany adott, villanyszerelő vagyok
Indukciós vagy infra? Nem tudom. Utána olvasok ennek még, mi a különbség.
Én csak annyit látok, hogy égőfej vagy sima lap van a tetején
4 helyes kell, majdnem minden nap főzök, szükség van rá. -
totron
addikt
válasz
forras2 #12490 üzenetére
Indukciós vagy infravörös főzőlappal képzeled el? Mindkettő elektromos.
Indukciós itt bevált, de ez csak a technológia méltatása, konkrét ártányokért nézelődni kell, sok véleményt begyűjteni. A méret sem mindegy, hányhelyesre van szükség, illetve az odáig elvezető elektromos ösvénynek, mint vezetéknek is bírnia kell a strapát, ahogy biztosíték-fronton is ajánlott a 32A.
-
forras2
őstag
Szevasztok
Nem tudom megállja-e a helyét a kérdésem a csoportban.
Tűzhely vásárlás előtt állok. Elektromosat szeretnék, sütővel egybe, de elvesztem a rengetegben... 150k a max keret, mit érdemes venni? Min főztök, amivel meg vagytok elégedve? -
Moleman
addikt
válasz
Donki Hóte #12487 üzenetére
Az ovális mellé nálam már nem fért oda másik edény a gáztűzhelyre, + a szélei kevesebb hőt kaptak. Dupla indukciós felületen nem lenne gond.
#12488 Digitalpimp
Jaj igen, a szilikon spatula is szuper! A nagy Silvercrest robotgép is, csak ritkán használjuk, mert két főre sokszor feleslegesen nagy. -
-
Moleman
addikt
válasz
attiati #12477 üzenetére
A top1 nálam biztosan az aldis öntöttvas sütőtál. Régen egy ovális lidlis öntöttvas kacsasütőt használtam, de ez a kerek aldis kicsivel nagyobb is, praktikusabb is. Az utóbbi időben az összes pörköltet is a sütőbe rakom vele, mikor már minden benne van.
De ez az aliexpresszes fűszertartó is nagyon bevált, így nem kell mindig szenvedni a zacskók kinyitásával.
-
Beni2360
félisten
válasz
Donki Hóte #12480 üzenetére
Én úgy tanultam megboldogult édesanyámtól, hogy vágó eszközt nem ajándékozunk mert elvágja a köteléket. Annó 1 Ft kért érte vagyis eladta.
-
-
válasz
peestike #12474 üzenetére
Már egy ideje csak az olaszoktól rendelek, itthon nagyon rossz ára lett. A másik megoldás, hogy a lakóhelyeden keresel olyan boltot, ahol Olaszországból hozzák be az ilyeneket és nem az éven belüli meggazdagodás a céljuk. Mondjuk ez ritka, de azért van, ha nagyobb város.
Ezeket szoktam rendelni:Általában ezt, mert ez csak olasz bogyóból van: [link]
Ez EU-s olajok keveréke (mint ami általában az itthoni kínálat), de az itthoniaknál jobb minőség: [link]
Persze ki lehet fogni drágábból is jó akciót. Kizárólag fémdobozost vagy bag in box verziót rendelj. Az olaszok hanyagul csomagolnak, az üveg nagy eséllyel nem ér ide.
Salátára és mártogatásra én már 2 éve ezt rendelem: [link] 5 literes bag in box, nem szűrt verziót. Ennek eléggé erős íze van, nekünk ez jön be. Sok olajat kóstoltam már, de ez benne van a nagyon jók között. Ár-érték aránya kiváló az biztos. A nem szűrtnél figyelni kell, hogy ne tárold meleg helyen, mert nem tesz jót neki, viszont 10 fok alatt nem is folyik ki a csapon, szóval nem egyszerű. A szűrtnél nincs ilyen gond. Külön üvegbe töltöm ki fél literenként, előtte mindig fel kell rázni rendesen. A postát profin intézik, pár nap alatt ideér, ha leszüretelték és betöltötték, mert általában arra kell várni pár napot. -
attiati
veterán
Mi a top3 - top10 konyhai cuccod, amit imádsz használni?
Mert annyira praktikus vagy nélkülözhetetlen.
Bármi jöhet, gép, kiegészítő, stb...
Csak szeretnék ötleteket meríteni, akár ajándékozáshoz is.Nálam az airfryer, konyhai időzítő, tefal pároló, sencor daráló
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Egy receptben szeretném a segítségeteket kérni. Kb 2-3 éve láttam és készítettem el, de én balga nem írtam le vagy mentettem el
Sertésszüzet csináltam, és amire emlékszem, az az, hogy száraz pácot használtam, sok hagymával, és a húst egy éjszakára a hűtőben hagytam. Másnap sütés: alacsony hőfokon, kb 4 óráig talán 85 fokon, és mintha fehérbor is került volna alá.
Ami a nehézség, hogy lehet ez eredetileg karaj volt, de én biztosan szüzet sütöttem.
Az emlékeim alapján próbáltam keresni, de kevés, vagyis inkább nulla sikerrel. Fejből pedig nem tudom az összetevőket és a pontos sütést felidézni.
Valakinek lenne ilyen receptje?
Köszönöm előre is!
-
peestike
senior tag
Jó ár/érték arányú olivaolajra lenne esetleg tippetek?
Ma megcsináltam életem első pácolt tonhal steak-jét, aztán ekkor figyeltem fel rá, hogy kevés van.
A tonhalat egy óráig pácoltam, aztán oldalanként 2-2 perc volt. Nem sűlt át, de nem is volt annyira rózsaszín a közepe. Legközelebb próbálkozom 1.5-1.5 perccel.
A pác meg olivaolaj, worcestershire szósz, szójaszósz, bors, friss reszelt gyömbér, fokhagyma, vöröshagyma, meg azért kis szárított habanero, mert szeretem a csípőset, egy fél citrom leve. A végeredmény nagyon jó lett, meg voltam elégedve. -
totron
addikt
válasz
bandus #12467 üzenetére
Aktung, bár ez is zománcozottak között van, de ez a zománc nem az a zománc, cserébe egy igazi átok. Az is oda tapad benne amire gondolsz, nem hogy még a gyakorlatban. Kerüld. [link] Ahogy látom a zománc, mint érdemi bevonat egybeforr az öntöttvassal, ez nem is biztos hogy akkora baj.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
totron #12469 üzenetére
Milyen mértékű vagy miből következő repedés tud így visszacsinálódni? Hány perccel az észrevétele után hatásos még a fóliázás?
Ez nem furcsa olyan számára, aki rendszeresen süt vajas/zsíros tésztával, amíg meleg a bejgli lehet formázni, mert puha a tészta, ha nem vészes a repedés, akkor elég fakanállal visszanyomkodni az oldalát.Húha, valaki nagyon bal lábbal van ma, illetve valami nagyon félre ment, nem értem a reakciódat.
Én úgy általában nem értem a te reakcióidat.Csak most kivételesen visszaszóltam, eddig nem tettem.
Általánosságban, amikor nők érdektelen bejgliversenygésekbe kezdenek, arra.
Nagyon jól teszik, legalább sütnek, ritka manapság az ilyen. -
krizmo_
Topikgazda
A korábbi évekhez hasonlóan idén is készült Wellington bélszín(recept), ilyen lett az idei:
:
-
totron
addikt
válasz
krizmo_ #12468 üzenetére
Milyen lisztet használtál? Az is sokat számít. Ha szétrepednek még melegen tekerd őket alufóliába jó szorosan, és így hagyd kihűlni. Szépen össze fognak állni.
Lehet, hogy így van vagy van eset, amikor ez működik, de számomra hihetetlennek hat, pont mint egy időutazás. Milyen mértékű vagy miből következő repedés tud így visszacsinálódni? Hány perccel az észrevétele után hatásos még a fóliázás?
Húha, valaki nagyon bal lábbal van ma, illetve valami nagyon félre ment, nem értem a reakciódat. De persze ne kímélj. A tészta nedvességtartalmára gondoltam egyébként, nem lisztre.#12467bandus, két külön dolgot jelöl. Igényesebb zománcos a tuti, a kerámia reped idővel, halandó-múlandó. [link] Vannak szépek.
Sütőbe: [link] -
krizmo_
Topikgazda
válasz
bandus #12442 üzenetére
A nagyi titkánál mindenképpen jobb.
#12465 totron
Hihetetlennek hangzik, hogy visszacsinálna repedést a fólia, de ha mégis, hát kiterjedhetne a hatás elrontott kapcsolatokra, halálra is.
Hogy mit szeretnél?
A repedések nem csupán esztétika okok miatt zavaróak, hanem mert nehezebb vágni, nem lesznek szép szeletek.
Én kérek elnézést, hogy tanácsot adok abban, hogy lehet egy ételt ízlésesen tálalni.
Nyilván nem az apró repedésekről van szó, ami hozzátartozik a bejglihez...
Sok szerepe van a lisztnek, ha használnád, akkor tudnád... minél magasabb a fehérjetartalma annál könnyebb nyújtani a tésztát, és annál nagyobb eséllyel marad egyben sütés közben.
Egyébként, nagyon szívesen fogadjuk a topikban a munkáidat, elméleti síkon nem nagyon szeretek vitatkozni gyakorlati problémákról vagy kérdésekről. -
kis guglizás után nem sikerült egyértelmű választ talánom. a zománcozott vs. kerámiabevonatos edényeg egy és ugyanaz a kategória, vagy különböző dolgokat jelentenek? vennék egy szép lábost ami nem rozsdamentes acél és nem is teflon, mindenféle ragu és curry készítéséhez, de nem tudom mi lehet a jó választás. van esetleg tuti tippetek? elektromos főzőlapon lenne használva főleg, de az se baj ha be tudom tenni a sütőbe fedőstől.
-
totron
addikt
Bűn ennyit enni... - mondta a totron, miközben az afrikába szánt lélegeztetőgépbe kezdett bele épp, 15. fogás gyanánt.
#12426attiati, az ellenkezőjéről is győzd meg magad és az legyen erősebb. Sehova nem kell teflon, de wokba meg aztán végképp nem. Érezd, uram, érezd. A mankó ilyen foka lefojtja a virtuozitásodat is.
#12440krizmo_, végül is mi a repedés fő oka? Túl száraz liszt? Hihetetlennek hangzik, hogy visszacsinálna repedést a fólia, de ha mégis, hát kiterjedhetne a hatás elrontott kapcsolatokra, halálra is. Általában unatkozó háziasszonyok felesleges rugózni valójának tartom a repedés témát, de fb-ra kikerült egy gigarepedéses eset, ami már tényleg ronda volt (alig volt felsőrész). Ettől függetlenül van helye a repedésnek, mint ahogy a térképeken is ott kanyarognak a folyók. -
Essejó
veterán
válasz
Donki Hóte #12461 üzenetére
A link szerint pedig kapható.
-
válasz
Essejó #12450 üzenetére
Persze, ott a neve a cégnek, de azt olvastam, hogy tönkrementek.
-
fradi81
veterán
Ilyeneket honnan érdemes venni? Alin látom sok a szakadt gyenge minőségű.
-
Beni2360
félisten
válasz
bandus #12455 üzenetére
Liszt kisokos. Mentsd el magadnak.
-
MrSealRD
veterán
válasz
bandus #12449 üzenetére
Jó lett a bejgli. Ez még a jobbik eset. Kicsit túl aggódtad, és pozitív lett a végkifejlet.
A kacsa szintén jól néz ki. A tányérokról érdeklődnék...honnan lehet ilyet venni?#12455bandus : [link] Felejtsd el... 80-as is tökéletesen jó választás volt. KBL-100-ból is csináltam már többféle süteményt... 65, 55-ös örlésekből is... Inkább ezt nézd el mint magát a liszt típust... Konzumer lisztek nem véletlenül nem annyira ajánlottak. Szóval inkább jó 80-as lisztből süss, mint kevésbé jó, de 65/55-ből...
-
válasz
Beni2360 #12453 üzenetére
most mar mindegy
azt hittem minel magasabb a szam annal jobb, de oszinten megmondom, lusta voltam utana nezni, hogy mit is jelent maga a szam. egyelore kinezetre jo, aztan majd meglatjuk egy ora mulva, hogy izre milyen. de a tavaly sima lisztbol sutott bejgli tesztaja sokkal jobb volt emlekeim szerint.
uh, a sajtos rudak hibatlanul neznek ki
-
Beni2360
félisten
Most jutottam sós süti sütéshez. Egy kis sajtos rudacskák.
-
-
Essejó
veterán
válasz
Donki Hóte #12433 üzenetére
De hát ott a gyártó neve az alján: Tupperware, és ez gyúrólap link
-
válasz
Juhaszatti #12446 üzenetére
most alatta pihen, meglatjuk mennyire jon ez ossze
pohar: nagylelkuseged szokas szerint hatartalan
nalunk is en vagyok felelos az unnepi kajakert. de csak ketten vagyunk, nem visszuk tulzasba. tegnap zsenialisan jo kacsacombokaz sikerult sutni vacsorara. ma estere pedig egy nagy adag beef bourguignon keszul, igy holnap mar nem kell a sutesfozessel bajlodni, csak krumplipuret csinalok hozza frissen
koszi mindenkinek a biztatast, tippeket, segitseget
meg plusz egy egy kepet beszurok a kacsarol es az elso keksztekercsemrol
-
válasz
Juhaszatti #12443 üzenetére
egeszen vallalhato lett az eredmeny. a kozepso is kirepedt alul, majd ovatosan kell mozgatni, de vegulis elegedett vagyok. majd szepen attekerem oket alufoliaba
-
fradi81
veterán
Mogyoróvajat mivel kevernétek össze, ha tölteléknek akarnátok használni, akár bejglibe?
-
Juhaszatti
addikt
válasz
bandus #12439 üzenetére
Igen, amelyiken most is látszik a töltelék, az szinte biztos hogy kireped.
Azon is múlik amúgy, hogy mennyire nedves benne a töltelék. Ha túl nedves, akkor szinte biztos hogy kireped. Egyik évben ezt szúrtam el, mikor baracklekvárral bolondítottam meg a dióstRendesen szét is nyílt..
-
válasz
krizmo_ #12440 üzenetére
sajna a nagy rohangalasban nem sikerult vegul egy forrashoz sem eljutnom, ami a tomoa utcaban volt a linkjeiden, azt pedig nem talaltam meg
az egyik bioboltban talaltam szabo malom bl80-ast, gondoltam ez jobb lehet mint a nagyi titka, igy vegul ezt hasznaltam a tesztahoz.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Donki Hóte #12435 üzenetére
Nagyon szívesen!
Vidd csak el asszonykát az IKEÁ-ba, hadd vásároljon, biztos vagyok benne, hogy megérdemli.
-
krizmo_
Topikgazda
-
válasz
Juhaszatti #12438 üzenetére
termeszetesen ezt megtettem
aztan hajra! sajna a teszta vastagsaga szerintem predesztinalja a repedest, de hiszek meg a karacsonyi csodaban
ez a masodik probalkozasom eletemben, meglatjuk hogy sikerul
az elso keksztekercsem tegnapelott nem lett rossz.
-
vajon melyik fogja tulelni a sutest?
sajna a teszta nyujtassal hadilabon allok, nincs nagy remenyem ezek fele a bejglik fele most :/
-
(ex)Cat
senior tag
válasz
Donki Hóte #12435 üzenetére
A szilikon nyújtólap(gyúrólapnak hívják a tupperware-nál) jellemzően nem sütésre való, hanem hogy azon nyújtsd a tésztát, tehát simán megolvad ha berakod a sütőbe.
-
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Donki Hóte #12433 üzenetére
Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek! 🎄🙂
Szilikon nyújtólap a neve, nekem az egyik az IKEÁból van. Elég sok helyen lehet kapni.
-
Békés, boldog Karácsonyt mindenkinek!
Az a kérdésem, hogy hogyan hívják ezt a kék-fehér alátétet, amin a képen a kinyújtott tészta van és hol lehet ilyet kapni?
Asszonynak 20 éve megvan, most viszont sikerült tönkretennem, rátettem egy forró lábast és egy helyen kiolvadt
-
válasz
attiati #12426 üzenetére
Elvileg a kerámia hátránya hogy ezeket is kell cserélni idővel, ezeknek sem örök életű a bevonata, meg állítólag kicsit kevésbé tapadás mentes mint a Teflon.
Én most nemesacél wokkal fogok próbát tenni, szeretek odapörkölni a kajának, a tapadás mentes bevonatokat kerülöm most már, ettem belőlük eleget. Régebben szénacélt használtam, gömbölyű fenekűt, de sajnos a kerámia főzőlapon nem az igazi.
-
attiati
veterán
válasz
totron #12423 üzenetére
Wok csak akkor kap nagyobb hőt, ha adsz neki, nem?
Csak arra kellene a wok forma, hogy magasabb a fala és időnként főzésre is jó. Ilyen allin1 megoldás.
A tapadásmentes bevonatú wok pedig nem öntöttvas, ha jól értem?
Így gyakorlatilag egy magasabb falú serpenyőként használható. Minden tulajdonsága ugyanaz, mint a klasszik formájú serpenyőnek?
-
Moleman
addikt
válasz
totron #12423 üzenetére
Nekem mindegy, hogy milyen bevonat, a mömaxos pl úgy néz ki, mintha csak feketére lenne festve. De olcsóbb volt, mint a bevonat nélküli "eredeti" wokok, én meg árérzékeny vagyok.
A teflontól se félek annyira, van egy régi Tefal serpenyőm, körömmel le lehet már kaparni a bevonatot a sérülések mentén, én még használnám, de az asszony nem engedi. -
totron
addikt
válasz
Moleman #12422 üzenetére
Teflonról írsz gondolom mindvégig. Pont a nagy hővel való felhasználás a legrizikósabb annál a kopás-karcolás mellett. A wok meg tipikusan erről gyorsan nagy hőről szól. Teljesen valid egy tapadásmentes felületű, vékony, olaj, zsír úgy is van a felületén. Legyünk már haladók. Hogy egy - súly/felhasználás tengelyen való - oximoron is szerepeljék: öntöttvasból is vannak wokok.
-
Moleman
addikt
válasz
attiati #12421 üzenetére
Az ilyen bevonatos Tefal wokok ugyanúgy viselkednek, mint a megszokott Tefal serpenyők, ugyanolyan a falvastagsága is. Nagyobb mennyiségű ragus húsokat szoktam ilyenben készíteni, a magasabb fal miatt kevergetés helyett lehet benne dobálni a cuccokat, amíg nincs nagyon tele.
A klasszikus wokok nagyon vékony szénacélból készülnek, ebből is lehet kapni tapadásmentest és kezeletlent is. Nekem nagyon olcsó teszkós/mömaxos vékonyfalú wokjaim vannak (elméletileg tapadásmentes bevonatúak), erős pirításhoz nagyon jól használhatók, pl szeletelt gombát is szépen körbe lehet benne pirítani, anélkül hogy kiengedné a levét.
A két linkelt klasszikus formájú Tefal között szerintem csak annyi a különbség, hogy a másodiknak van egy kis lekerekített pereme kifelé.
-
attiati
veterán
WOK edények miben másak, mint egy hagyományos serpenyő?
A fala magasabb és pont ezt a tulajdonságát keresem.De máshogy viselkedik benne az étel?
Vastagabb az alja is?Tefal WOK (kerámia) 28cm
ez pedig a klasszikus (nem WOK) változatHa már itt tartunk, akkor miben más ez a klasszikus forma, mint az előző klasszikus?
-
forras2
őstag
válasz
Beni2360 #12417 üzenetére
Ez lenne a 2. opció, de csak natúr habkarika, de elsősorban sósat sütnék, mert édesség már van 6 féle, most már kell a "nedvszívó" "süti" is, ez miatt érdeklődöm, hogy a tojás mennyire állja meg a helyét a sárgája nélkül a tésztában.
Zserbó golyókat én is megcsináltam, tényleg tuti süti
-
Beni2360
félisten
Én ma zserbó golyókat készítettem, isteni finom lett.
-
Beni2360
félisten
válasz
forras2 #12416 üzenetére
Süssél inkább ezt belőlük.
Mogyorós vagy diós csók.
15 dkg pörkölt sótlan mogyoró/ dió, mandula
2 db tojásfehérje
12 dkg porcukor
A fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan hozzákeverjük a porcukrot, majd a lisztesre darált mogyorót, teáskanálal diónyi halmokat rakunk a papírral bélelt tepsire, Sütés, 150 fokon 17-18 perc, ha kivettük a sütöböl hagyjuk rajt míg kihül -
forras2
őstag
Szevasztok!
Hájas süti sütéséből megmaradt 4 db tojás fehérje.
Sütnék szezámos kockát, amibe kell 2 db egész tojás!
Mi történik akkor, ha én nem 2 egész tojást teszek bele, hanem 4 fehérjét?
Mi fog változni? Nem áll össze a tésztám? -
válasz
Donki Hóte #12401 üzenetére
Nem hazudik, ez tényleg öntöttvas tárcsa. Annyi, hogy ez nem boronatárcsa, csak a nevében, mert a borona, amit a sütés előtt ténylegesen a mezőgazdaságban használtak bóracélból készül. Az én tárcsám is olyan, gyönyörű fényesre csiszolt, 5-6 mm vastag acél volt anno. Azt nem tudom a az öntöttvas jobb-e, mert nem próbáltam soha. Az öntöttvas tárcsa az tényleg csak sütéshez készül. Gondolom az öntöttvas divat miatt csinálják abból.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
bandus #12403 üzenetére
Üdv,
Szinte sose használok BL55-ös lisztet(feltételezem erre gondoltál), bár fehér lisztek, de átlagos tápértéket tekintve nagyon jók: KBL100, fehér tönkölybúza, manitoba. Ezek teljesen alkalmasak sütemény készítésre is, ill. nyugodtan tehetsz hozzá kb. 30%-ig bármilyen teljes kiőrlésű lisztet is.
-
totron
addikt
válasz
Donki Hóte #12399 üzenetére
Öntöttvas bográcsról beszélünk, ha igaz.
Az elején, meg ha savas étel készült benne (rajta). Vagy épp hal, de te húst akarsz, utózamat nélkül. Nem csak öntöttvasból van tárcsa.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Lenovo Legion 5 Gaming. Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged