-
Fototrend
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
modflow
veterán
válasz
Blackhole13 #11799 üzenetére
Mondjuk a csiszolás nem rossz ötlet!
Milyen csiszoló papírral csináltad?Amúgy senki nem tudja, mi az a fekete anyag rajta?
Ami középen porrá vált, elég gáz lenne megenni.... -
Új öntöttvas edényt / lábost, hogyan kell "beavatni"?
ChatGPT
Az új öntöttvas edény beavatása, vagyis a szezonálása (fűszerezése) fontos lépés ahhoz, hogy az edény tapadásmentes legyen és hosszú ideig tartson. Itt van egy részletes útmutató, hogyan kell beavatni az öntöttvas edényt:1. Előkészületek:
Tisztítás: Mosd meg az új edényt forró vízzel és enyhe mosogatószerrel. Ez segít eltávolítani a gyári szennyeződéseket és olajokat.
Szárítás: Szárítsd meg teljesen az edényt. Ez fontos, hogy az olaj jól tapadjon az edény felületéhez. Egy kis tűzhelyen melegítéssel gyorsan megszáríthatod.
2. Fűszerezés (szezonálás):
Olaj kiválasztása: Használj növényi olajat, például lenmagolajat, napraforgóolajat vagy repceolajat. Ezek jól működnek magas hőmérsékleten.
Vékony réteg olaj: Önts egy kis olajat az edénybe, majd papírtörlővel vagy egy ronggyal egyenletesen kend szét az olajat az edény belsején és külsején, beleértve a fedőt is, ha van.
3. Sütés:
Sütő előmelegítése: Melegítsd elő a sütőt 200-250°C-ra (400-500°F).
Edény sütése: Helyezd az edényt fejjel lefelé a sütő rácsára. Helyezz egy sütőlapot vagy alufóliát a rács alá, hogy felfogja az esetlegesen lecsöpögő olajat.
Sütés ideje: Süsd az edényt 1 órán át. Ez alatt az idő alatt az olaj polimerizálódik és tapadásmentes réteget képez az edény felületén.
4. Hűtés:
Hűtés a sütőben: Hagyd az edényt a sütőben kihűlni. Ez segít, hogy a fűszerezés rétege megszilárduljon és tapadjon az öntöttvas felületéhez.
5. Ismétlés (opcionális):
Ha a tapadásmentességet tovább szeretnéd javítani, ismételd meg a fűszerezés folyamatát 2-3 alkalommal.
További tippek:
Rendszeres karbantartás: Használat után mindig tisztítsd meg az edényt meleg vízzel és egy puha kefével vagy szivaccsal. Szárítsd meg teljesen, majd kend be vékony réteg olajjal, mielőtt elteszed.
Savanyú ételek kerülése: Az első pár alkalommal kerüld a savas ételek főzését (pl. paradicsom), mivel ezek károsíthatják a friss fűszerezést.
Ezekkel a lépésekkel biztosíthatod, hogy az új öntöttvas edényed hosszú távon jó állapotban maradjon és kiválóan működjön.
4o -
válasz
Mr.Csizmás #11794 üzenetére
Ráégetni a fekete rétegre? Lehet...
-
-
modflow
veterán
válasz
Tibicsucsu #11790 üzenetére
Én kifejezetten azért vettem, hogy kint tűzön tudjak grillezett, sütni.
A két szélén a fekete valami nem jöttv ugye le, mert a tűz ugye középen volt és a szélein nem úgy érte.....
De ha elkezdenék rajta húst sütni, és az A fekete lejön, akkor az a porszerű fekete cucc mind a húson lesz és nem biztos hogy jó megenni...
-
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
modflow #11786 üzenetére
Ne tedd kozvetlenul a tuzbe vagy fole h a lang erje. Sot sztem felejtsd el a tuzet. Nem nyari moka, de sutoben jobb. Az amcsik a tiszta lenolajat ajnljak. En probaltam mar egy kisebb ontottvas serpenyon es gyonyoru lett. Vekonyan bekentem egy ronggyal vagy papirtorlokendovel, nem emlekszem. Fejjel lefele betettem a sutobe asszem 220 fokon majd egy orara. Fustolt, budos volt de gyonyoru lett. A fejjel lefele ebben az esetben nem ertelmezheto persze. Keress ra youtube-on cast iron seasoning-re. Van sok jo video. En csak egyszer csinaltam meg es az is jo eredmenyt hozott.
Beni2360
Gratula a kenyerekhez! Kemenyen tolod a kanikulaban. Ket hete sutni akarok de nem visz ra a lelek. 30 fok van a konyhaban. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
modflow #11788 üzenetére
A zsiradék rá tud így égni, korábban az egyik edénnyel jártam úgy, hogy nagyon kikentem, és így égett rá, le kellett dörzsölni, majd újra próbálkozni, nem volt egyszerű.
Azóta már úgy csinálom, hogy egy kendőre teszek olajat, és úgy kenem le a vasat, így nem lesz sok.
-
modflow
veterán
válasz
krizmo_ #11787 üzenetére
Étolajjal.
De nem!
Az a fekete szín volt a gyári szín, mondanám ha wok lenne, hogy valami teflon réteg, és most ahol a tűz közepe volt, leégett a francba.De ez egy öntött vas lap. Milyen fekete réteg volt rajta???
Leírásban valami rozsdásodás gátló növényi olajat ír, hogy azt kell leégetni, de az lenne az a vastag fekete???
-
modflow
veterán
Vásároltam egy grill öntöttvas lapot.
A használati utasításban ez áll:Miért jó választás egy öntöttvas edény?
Azért, mert a legkülönfélébb típusú tüzhelyen használható, így hagyományos gáz -illetve elektromos tűzhelyen, sütőben, szabad tűzön, kemencében, egyaránt jól müködik."A beavatás: Első használat előtt mindenképpen be kell avatni az öntöttvas edényt. Ehhez óvatosan mosószeres vízzel mossuk el, majd töröljük szárazra egy puha ronggyal vagy papírtörlővel. Hagyjuk megszáradni, majd kenjük be olajjal és hevítsük tűzön vagy sütőben füstölésig. Hűtsük le, és kétszer-háromszor ismételjük meg a folyamatot. Ezzel az edény készen áll a munkára."
Ezt elvégeztem és az első alkalommal ez az eredmény fogadott:Mi ez a fekete réteg, ami most bizonyos helyeken eltűnt?
Ez mennyire normális??? -
Beni2360
félisten
válasz
body007 #11782 üzenetére
Akkor már késő. Amikor össze állt a kezdő dagasztásnál egy állaggá akkor adagold lassan hozzá a zsiradékot. Azzal lágyítja a tésztát is. Éppen most kezdi a sütést a gépem. A második dagasztásnál amikor látom, hogy jó a tészta állaga, most tettem egy alufóliát az üstre, úgy amikor a egy tálat a sütőben letakarsz. A RWM-nél kivettem az üstöt az egész tésztát kiszedtem ,lapátok félre egy kicsit át gyúrtam, formáztam, tengelyeket olajoztam és vissza raktam az üstbe a tésztát körbe igazitottam szép sima a teteje majd takarás az alu fóliával. A sütési idő 65p ebből 20-30p takarva sütöm, majd meglátom.
A takarás miértje: kelesztés is takarva van. A sütésnél is fedve van a kenyér, hogy a benne levő folyadék ne párologjon annyira el. -
válasz
Beni2360 #11779 üzenetére
Ez a zsiradék kérdés érdekes. Meg fogom próbálni, h akkor adom hozzá amikor csipog a gép (ilyenkor lehetne hozzáadni még a magokat pl.) és elkezdi a második dagasztást. Csak ezzel annyi a gond, h észre kell vegyem, h csipog
Egyébként amit leírtam recept az majdnem kitölti az egész gépet (akkorára megnő a végére a kenyér) szóval nem tudom mitől lenne úgy jobb, de megpróbálom.
A gőz problémádat meg nem értem
-
Beni2360
félisten
válasz
fradi81 #11780 üzenetére
Mi pedig enyhe ásvány vizet iszunk, kancsóval szűrt vízzel főzünk, kávé gépbe is szüret víz megy. Na meg a kenyérhez, de van olyan recept ahol kimondottan mentes ásvány vizet ajánl.
Én decemberben vettem sodastrem gépet de olyan savat csinált, hogy 2 nap alatt a párommal együtt fájt a gyomor meg has, savlekötő tabletták stb. Vissza csomagoltam és nyitottam a Kéforrás enyhe üveget, másnapra semmi bajunk nem volt.
Majd vissza viszem a heti 10 db üveget. -
Beni2360
félisten
válasz
body007 #11771 üzenetére
Köszönöm, de én a zsiradékot már csak akkor adom a kenyér tésztához amikor már össze állt egy homogén állapotban a dagasztásnál. Egy zsíros vizet nehezebben fogad be a liszt szemcse. Ugyebár a víz és a zsiradék taszítják egymást.
Holnap én is elő veszem a gépet és abban készítem el az előtésztás TangZongos kenyeret. Már egyszer csináltam. Valahogyan a gőz problémát kellene megoldanom. Azon filóztam, hogy alu fóliával letakarom az üstöt a sütés első felében. De még a kelesztésnél sem ártana.
Véleményed? -
válasz
lumpy92 #11772 üzenetére
Két összetevőből áll egy csésze kávé:
1. kávé bab
2. víz
Ha az egyiknek nem jó a minősége (íze) oda az egész. De írhattam volna kv helyet sört isSzóval sok mindentől meg kell(ene) tisztitani a csapvizet mielőtt felhasználod. pl.: lebegő szennyeződések (rozsda, homok, iszap fordul elő leggyakrabban), vízből a klórt, a rákkeltő klórszármazékokat, egyes gyógyszermaradványokat és a szerves szennyeződéseket, amelyek a víz kellemetlen mellékízét és rossz szagát okozhatják.
Összeollóztam egy oldalról
Ilyesmi.
Csak nálam kikerülhető az RO szűrő (a tetején keresztben a nagyobbik tartály), mivel ha azon is átmegy a víz akkor közel steril lesz = nincs íze, nem oltja a szomjat de tökéletes a kávéba és a kenyérbe
-
válasz
Beni2360 #11766 üzenetére
Itt az én tuti receptem:
- nedves dolgok a gép aljába:
240g tisztított víz
3 evőkanál olaj
1 evőkanál ecet (nem sima hanem valami finom, pl.: fehérbor, alma vagy balzsam ecet)
1 evőkanál só
Ezeket mikróban megmelegítem kicsit, elkavarom és megy a gépbe- száraz dolgok:
- 500 g liszt (garat malmos lisztet használok (bl-80) ezt tetszőlegesen keverem valami mással, pl: 450 / 50 bl-80 / rozs vagy: 400 / 100 bl-80 / teljeskiőrlésű
- 1 száraz élesztő
- 2 evőkanál cukor (nád)
- ha úgyvan "tuningnak" teszek bele: köménymagot / hagymát / kurkumát
Ezeket jól összekeverem és mehet a gépbe.A gépen semmit nem állítgatok mert alapból az 1-es programon van, 750 g-os kenyeren és közepes sütésen, csak nyomom a start gombot. 3 óra és készen van
-
Beni2360
félisten
válasz
Mr.Csizmás #11769 üzenetére
-
Beni2360
félisten
Előtésztás éjszakai kelesztésü zsúrkenyér. 🙂
-
fradi81
veterán
Na én meg ilyesmit akarnék csinálni, nagyon bejön az aldis ciabatta(vékony puha héj, felhő belső), csak a legtöbb amit látok az messze nem ilyen kinézetű, többnyire szottyos nedves bélzetűek amiket felraknak. Jó ez mondjuk biztos tele van mindenféle javító adalékkal
-
Beni2360
félisten
válasz
body007 #11762 üzenetére
Ha bármi segítség kell keress meg és messengeren megbeszéljük, nagyon finom kalács szerü kenyér.
Oda is bele kostoltam amikor operálták a kéz fejemet. Egy hét alatt már engem nyaggatak, hogy hogyan miképpen és a recept. Ha nincs kenyérsütést háttér nehéz jó kenyeret csinálni. Az elöre beteszem és reggel friss "akármi" vár a gépben. Vicc kategória, mivel minden zacsi liszt lehet már más folyadékot igényel. Nekem macerásabb géppel sütni. Van a Limara pékségek egy jó leirata a gépi sütéshez.
[kép] [kép] [kép] -
Beni2360
félisten
válasz
body007 #11760 üzenetére
Már többször csináltam, igaz kétfelé osztottam mert rövid sütöm volt. Kép1 [kép] kép 2 [kép]
Japán kenyér, YUDANE SHOKUPAN móddal.
Nem tangzonnal hanem yudane-val csinálja.
Pofon egyszerű. Tz kenyeret sütök hetente.
A formázás a már hibás mert ha osztod több felé a tésztát min 10p pihentetés kell, hogy a siker szálak a tésztába rendeződjenek és könnyebb lesz nyújtaji és formázni. -
Ezt a kenyeret megcsinálhatná valaki, mert a nyálam elcsöppen ahogy a videót nézem
Mondjuk annyira nem tűnik egyszerűnek (a robot asszisztensem írta a receptet, nem tudom mennyire valid...
Ezt tudod, h kell csinálni?
Fluffy Japanese milk breadChatGPT
Igen, a "Fluffy Japanese milk bread" vagyis a japán tejes kenyér (más néven Hokkaido kenyér vagy Shokupan) egy nagyon puha és levegős kenyér, amelyet a Tangzhong technikával készítenek. Ez a technika egy előfőzött liszt és víz keverékét használja, ami segít megőrizni a kenyér puhaságát és nedvességtartalmát. Itt van a recept:Fluffy Japanese Milk Bread Recept
Tangzhong (előfőzött keverék):
3 evőkanál liszt
1/2 csésze víz
1/2 csésze tejTészta:
2 és 1/2 csésze kenyérliszt
3 evőkanál cukor
1 teáskanál só
2 és 1/4 teáskanál instant élesztő
1/2 csésze langyos tej
1 tojás
1/4 csésze vaj, szobahőmérsékletenElkészítés:
Tangzhong elkészítése:
1.1 Egy kis lábasban keverd össze a lisztet, a vizet és a tejet.
1.2 Főzd közepes lángon, folyamatosan kevergetve, amíg besűrűsödik és sima, gélszerű állaga lesz (kb. 5 perc).
1.3 Vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni szobahőmérsékletre.Tészta elkészítése:
2.1 Egy nagy tálban keverd össze a kenyérlisztet, a cukrot, a sót és az élesztőt.
2.2 Add hozzá a langyos tejet, a tojást és a kihűlt Tangzhongot.
2.3 Kezdd el gyúrni a tésztát (géppel vagy kézzel), amíg összeáll.
2.4 Add hozzá a vajat, és folytasd a dagasztást, amíg a tészta sima és rugalmas lesz (kb. 10-15 perc).
2.5 Formázz egy gömböt a tésztából, és tedd egy enyhén olajozott tálba. Fedd le fóliával, és hagyd kelni meleg helyen, amíg megduplázódik (kb. 1-2 óra).Formázás és második kelesztés:
3.1 Miután a tészta megkelt, oszd három egyenlő részre.
3.2 Nyújtsd ki az egyes darabokat téglalap alakúra, majd hajtsd be mindkét oldalt középre, és tekerd fel, mint egy szivart.
3.3 Tedd a tésztatekercseket egy kivajazott kenyérformába.
3.4 Fedd le fóliával, és hagyd újra kelni, amíg a tészta a forma tetejéig ér (kb. 45 perc - 1 óra).Sütés:
4.1 Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra.
4.2 Kend meg a tészta tetejét egy kevés tejjel vagy felvert tojással, hogy szép aranybarna legyen.
4.3 Sütőben süsd kb. 30-35 percig, amíg a kenyér aranybarna lesz és az alja kongó hangot ad, ha megkopogtatod.
4.4 Hagyd a kenyeret hűlni a formában 10 percig, majd vedd ki, és hagyd teljesen kihűlni egy rácson.
Ezzel a recepttel igazán puha és levegős japán tejes kenyeret készíthetsz. Jó sütést! -
Blackhole13
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék venni egy jó rozsdamentes acél serpenyőt és néhány vastagabb aljú fazekat. Tudtok adni tippet, hogy nektek mi vált be? -
krizmo_
Topikgazda
Zserbó
Recept:
Tészta:
- 500 g liszt
- 200 g vaj
- 100 g tej
- 150 g porcukor
- Fél citrom reszelt héja
- Vanília, csipet só
- 12 g sütőpor vagy 10 g szódabikarbónaTöltelék:
- 350 g darált dió
- 200 g porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 300 g sárgabaracklekvárA tetejére:
- 100 g étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
A szobahőmérsékletű vajat elmorzsolom a liszttel, majd hozzáadom a többi hozzávalót. A tésztát csak addig szabad gyúrni, amíg összeáll, nem szabad "túlgyúrni". A hűtőbe tesszük kb. 30 percre, hogy a vaj ismét megdermedjen és dolgozni tudjunk vele.
Ezt követően 4 részre osztjuk a tésztát(4 db 250 grammos tésztánk lesz ebből a mennyiségből), majd kinyújtjuk(lisztezzük, nehogy kiszakadjon), aztán félbehajtjuk és egy határozott mozdulattal a tepsire emeljük, kihajtjuk és beleigazgatjuk.
Megkenjük baracklekvárral és meghintjük a diós töltelékből, amit elterítünk a lekváron.
Folytathatjuk a következő tésztával, lekvárral és diós töltelékkel, ahogy az elsőnél készítettük. Ha megvagyunk az utolsó tésztával is, egy villával a tepsi aljáig szurkáljuk meg több helyen a zserbót, hogy ne púposodjon fel sütés közben.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsül.Ha kihűlt a sütemény egy vékony pengés késsel "járjuk körbe" a tepsi széleit, majd terítsünk rá sütőpapírt, fektessünk rá egy deszkát és egy határozott mozdulattal fordítsuk át.
A csokoládét mikróban vagy vízgőz felett olvasszuk fel, öntsük hozzá az olajat és keverjük simára. Csorgassuk a süti közepére és egyenletesen terítsük el rajta.
Ha megdermedt a csoki, lehet szeletelni. -
erdey_a
addikt
spórolós topikban megjelent igényre:
Foszlós kalács Lidl kenyérsütő gépben
270 ml langyos tej
2 tojássárgája
70g teavaj
500g liszt
7g szárított élesztő
5 evőkanál cukor
20g vaníliás cukor
1 tk só
100g mazsola (opcionális)
1 reszelt citromhéj (opcionális)a tejbe elkeverjük a tojássárgákat, ez megy a sütő aljába. Hozzátesszük a puha vajat, rá a lisztet, cukrot, vaníliás cukrot, élesztőt, sót, citromhéjat. A mazsolát majd amikor jelez a gép akkor adjuk hozzá.
Édes kenyér program, közepes szín. -
Beni2360
félisten
válasz
Mr.Csizmás #11749 üzenetére
-
Beni2360
félisten
Ma egy kis gyors vajas zsemle készült, nagyon finom.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Keef_Lee #11744 üzenetére
Általában este kiveszem a hűtőből a kovászmagot, azt feletetem(50 g van elrakva ezt szoktam 70-100 g liszttel és valamivel kevesebb vízzel megetetni), majd reggel kiveszek 50g-ot, és teszem a hűtőbe. Érdemesebb kipróbálni, hogy kevesebb vizet adsz hozzá etetéskor, így egy keményebb tésztamasszát kapsz, ez elnyújtja a kovász munkáját, és nem lakik jól olyan gyorsan.
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
fradi81 #11745 üzenetére
Hűtőben van Péntek estig, akkor kap enni és a pulton marad. Másnap reggel megint kap enni. Aztán a hajtogatás, stb. után megy a kész kenyértészta a hűtőbe. Vasárnap meg megy a sütőbe. Ez megy 2 éve, de mégis a kovász ebben a melegben aktívabb, vagy nem tudom, de ez a vége.
-
Keef_Lee
senior tag
Egy kis tapasztalat: Tökös mákos rétest csináltunk, de cukkinivel. Ehető, de érzem rajta a cukkinit. (Ha tökkel készítettük eddig, akkor sohasem.)
Más:
A kovászunknak melege van. Olvastam, hogy 23 fokon kell tartani ahhoz, hogy normálisan működjön. Ezért télen babusgatni...
De most mit csináljunk vele, ha ilyen meleg van? (Ettől most egy kicsit megint tömörebb a kenyér.) Ti hogyan oldjátok meg ezt? -
mjxb90
csendes újonc
ááá, ezt kerestem, köszi! El is olvasom mindjárt a hasznos cikkeket. Köszi!!
Amúgy a cél a nápolyi lenne, ha már belekezdek -
fradi81
veterán
válasz
mjxb90 #11740 üzenetére
Hali, kérdés milyen pizza a cél, ha nápolyi akkor muszáj egy jó(drága) sütő amit tud legalább 450 fokot. Ha hagyományos mint az egyszerű pizzériákban, oda nem kell semmi max egy pizzakő/vas. [pizza topik]
-
mjxb90
csendes újonc
Sziasztok,
Volt itt már korábban téma, de egyszerűen nem találom a kapcsolódó bejegyzéseket, így elnézést de a következő témában kérném segítségeteket: szeretnék ősszel kicsit jobban elmélyedni a pizza készítés "tudományában". Receptek vannak bőven azt látom, viszont ki milyen sütőt / berendezést használ pizza sütésre? A neten fellelhető mindenféle gázos, vegyestüzelésű, pelletes stb.. nagyon speckó fancy sütők megérik a pénzüket? Egyáltalán merre érdemes nézelődni, mire érdemes odafigyelni?
Nagyon köszönöm előre is és elnézést ha volt már téma korábban (tényleg nem találom, fene egye meg)
-
Beni2360
félisten
válasz
TheProb #11700 üzenetére
Na ez kétszerre sikeredett.
Igaz, hogy régen írtál de inkább dagasztó gépre add a fejed. Én már 3 éve sütögetek kb 5 naponta és két hónapja műtötték a kezemet kellett egy sütö gép. Hát sokkal macerásabb ha szeretnéd a megszokott dagasztó gépi minőséget. Már el is pakoltam.keresd meg a youtuben a Gábor a házi pék csoportot regelj be hozzá nem fogsz csalódni. Három év alatt 100 e regisztrált követője van. A facén ezrével vannak a sütések. A mai délelőtti kenyerem. Egy magos és egy hagymás. Most izesitettem őket.
-
Izland`
tag
Sziasztok!
Kicsit off topic, de hátha valakinek van ötlete. Mitől lehetnek barna pöttyök, foltok a tésztában?
Nem a tésztán vannak ezek a barna foltok, nem külső behatás miatt lett szennyezett, hanem a tésztán belül vannak ezek a foltok.
Nem is alsó polcos tésztáról van szó, mivel Gyermelyi, de én ilyennel még nem találkoztam. Kerestem a gugliban, de nem hozott találatot.A biztonság kedvéért nem ettünk belőle.
-
KD6-3.7
őstag
Kösz mindenkinek a tippet, linket, tanácsot kovásszal kapcsolatban!
-
Beni2360
félisten
válasz
fradi81 #11728 üzenetére
Én ezt a Gábor féle töpörtyüs pogit szoktam csinálni, csak vigyázni kell vele ha túl zsíros töpi akkor kevesebb zsiradék kell bele.
-
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
KD6-3.7 #11722 üzenetére
Este szoktam etetni a kovászt, másnap reggel rakok el belőle 50 grammot a hűtőbe. Itt találsz néhány recept, és ötlet tőlem.
-
krizmo_
Topikgazda
-
KD6-3.7
őstag
Készült itthon kovászos kenyér. Teljes kiőrlésű rozslisztes. Elsőre jól sikerült. Ízre jó, kérge ropogós, nem is túl tömör.
Rozskovászunk van bőven, az lett nevelgetve, hogyan érdemes a hűtőben tartani? Saját tapasztalata valakinek? Saját, kipróbált receptet is szívesen fogad a kedves barátnőm! -
fradi81
veterán
Kipróbáltam a kovászos tepertős pogácsát pár napja ha már sütöttünk ki a szalonnából, nem lett szép mert nagyon puha volt minden, de amúgy ízre jóféle, van benne anyag. Instruktor Mária55
-
Beni2360
félisten
válasz
Beni2360 #11716 üzenetére
Na ma egy jénai kacsasütőben sütöttem az előtésztás kenyeremet. Tele lett a végeredménnyel a nagy tál.
-
dellfanboy
őstag
technikai kérdésem lenne: adott egy fagor indukciós főzőlap, és a legnagyobb "rózsája" nem muxik. másik hárman simán tudok fozni de a bal also nem megy. ez csak azért baj mert abban van a booster funkció. kérdésem, lehet ezeket javítani, vagy kuka az egész? 3 fozolap jó csak a legnagyobb bénázik.-.
-
Beni2360
félisten
válasz
fradi81 #11715 üzenetére
Az a recept amit a kenyér sütéshez használok: előtészta 12h/ 150 g lisz, 1g élesztő, 80ml víz, szoba hőmérsékleten.
Az egy kg kenyér fö tésztához 6g élesztő kell még.
Előtésztáról. -
fradi81
veterán
Élesztős előtészta az hasonlóan működik mint a kovász, vagy ha már megérett, akkor is kell hozzá tenni még egyszer élesztőt hogy jól működjön? 0,3g élesztővel indítottam múltkor, utána már nem is raktam hozzá többet, lassan nőtt, nem is kelt meg rendesen.
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Ha egy receptben az van hogy 25g élesztő és kelesszük 30-40 percig, akkor az működhet úgy, hogy mondjuk 10g-ra csökkentem az élesztőt és 80-100 percig kelesztem?
Pl recept amit épp olvasok és eszembe jutott: [link]
Köszönöm!
-
-
fradi81
veterán
Van hogy kókuszreszelékből csinálok tej helyettesítő löttyöt. Hűtőben a tetején megkeményedik ez a zsíros tömb, mire lehetne felhasználni? Vagy esetleg vaj helyett/mellett a zsíros kelttésztákba jó lehet?
-
Beni2360
félisten
válasz
TheProb #11707 üzenetére
Csak óvatosan vele elösször max fél kg liszttel próbáld a kenyér dagasztást és ne félj a lágy kezdeti tésztától. Bedasztódik össze ál és az érési idő meg hajtogatás is segít rajta.
-
TheProb
veterán
Köszi a tippeket, indulásnak ezekkel az infókkal elleszek szerintem.
Btw pénteken vettem aldi-ban egy karos robotgépet, korrekt áron volt. -
fradi81
veterán
válasz
TheProb #11703 üzenetére
Igen teljesen jó dagasztás nélkül, én is kovásszal csinálom, ott láttam talán először így egy csoportban. Liszttől is függ valamennyire hogy mennyi víz jó neki ezt tesztelni kell, de egy átlagos bolti bl55 lisztnek olyan 65% elég is. Nálam nem lesz jobb ha mixerbe rakom, mint mikor mindent összekeverek, aztán fél-1 óra múlva hajtogatom fél óránként 2-3 alkalommal, ekkor megtörténik az ami dagasztás közben, csak itt már nincs meg az a ragacsos állag mert közben összeáll.
De akkor neked lehet egy mixer kell, mindent bele és annyi. Épp most találtam ezt: [link] Talán llyen kenyeres videókat kezdenék el nézegetni próbálgatni, aztán majd idővel kialakul hogy melyik módszer válik be. A lényeg: kevesebb vizet rakj bele először, aztán még tölthető bele később, ha túl kemény, inkább a formázás sikerességére menj először, és idővel nem árt csökkenteni az élesztőt, hogy ne azt érezd a kenyérben. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
TheProb #11700 üzenetére
Üdv,
Amikor elkezdetem kenyeret sütni nekem se volt semmilyen gépem.
Szerintem, így a legjobb kezdeni, egyrészt, mert jobban megismered a tésztát, és a folyamatot, másrészt ha rájössz, hogy ez mégsem neked való, akkor nem költöttél feleslegesen gépekre. Sok olyan embert ismerek, akik elkezdték, megvettek mindenféle csodadolgot, de nem tartottak ki a sütés mellett.
Mivek a kenyérsütő gépekben készült, kocka/téglatest alakú kenyerektől rosszul vagyok, így azt max arra gondolnám használni, ha bedagassza és megkelessze a tésztát.
A kérdésed egyben meg is válaszoltad, inkább dagasztót vegyél, mint kenyérsütő gépet, mert így nem éri meg.Viszont, a gagyi dagasztók nem érnek túl sokat, így érdemesebb egy komolyabb gépbe beruházni, mint szenvedni, akár több vacakkal is.
Aki gyakorlott a témában és esetleg próbálta mindkét verziót, melyik javasolná?
Mindkét verziót próbáltam. Kezdetben kézzel sima élesztős kenyeret sütöttem, aztán vettünk egy gépet, és egy ideig abban, majd egy idő után csak dagasztásra használtam, de amikor elkezdtem kovászolni eladtuk, és vettünk inkább dagasztós gépet(nem egyből, egy jó ideig kézzel készítettem a kovászos kenyereket is).Többnyire nehezen kel, vizes, iszonyatosan ragacsos és kezelhetetlen marad a tészta.
Az is számít, hogy milyen lisztet használsz, előfordul, hogy ki kell ismerni egy adott lisztet, és csak azután tudsz jól dolgozni vele.Kezdetben ezt a receptet használtam(TK lisztet is használhatsz hozzá): [link] ez rozslisztes: [link] , Mielőtt kovászolni kezdtem ez a recept vált be: [link]
-
TheProb
veterán
válasz
fradi81 #11702 üzenetére
Hagyományos inkább, ahogy írtam a kenyérsütők kocka formájától egyenesen rosszul vagyok.
Olvastam igen, hogy a hajtogatós módszerrel elengedhető a dagasztás is. De ezzel is lehet olyan minőségű kenyereket készíteni, mint dagasztottan? Viszont a 70+%-os tésztát, hogy az istenben tudják olyan állagúra készíteni, hogy hajtogatni lehessen? Meg ugye a folyamatos, pl negyed óránkénti hajtogatás megint csak nem a low effort kategória. Ha dagasztással le tudom a processt és utána elég pihentetni, akkor az nekem kényelmesebb.Tegnap pl olyan teljes kiőrlésűs receptet olvastam, ami már az összekevérs követő negyed óra után hajtogattatni akarja a tésztát... Ezzel szemben én egy fél napos érlelést (jó szó?) követően is csak jó 2-3 kanál lisztes újrakeverést követően tudtam egyáltalán kivenni a tálból a tésztát. De a formáját utána sem tartotta meg.
Btw: tud esetleg valaki ajánlani, kipróbált, kezdőbarát, teljes kiörlésű receptet? (nem arra a fajtára gondolok, ami megfogja a golyót, hanem mondjuk fele-fele vagy minimálisan magasab arányú)
-
fradi81
veterán
válasz
TheProb #11700 üzenetére
Hali, formakenyér a cél vagy a hagyományos? Ha jó a sütő, nem vennék plusz gépet a kenyérhez, mivel dagasztani sem muszáj[elég hajtogatni], így olyat sem. Kelesztéshez csak idő kell, élesztő anyag mennyiségétől függ mikor süthető. Amitől ragad az a túl sok víz, mivel a legtöbb videóban 70+ % vizet használnak a gyakorlottabbak, de kezdőként ennyi nem ajánlott. Gondolom a hőtartása miatt divat az öntöttvas, de jénaiban is tökéletes a végeredmény.
-
Moleman
addikt
válasz
TheProb #11700 üzenetére
Én még a tápláléklánc alján vagyok, egy instant élesztős focaccia-recept nálunk a "kenyér", ez is egy nagyon vizes-ragacsos tészta (80% hidratáció, minimális gyúrással), de a végeredmény nagyon bevált.
Ma példáult őzgerinc formában indítottam, aztán kivettem belőle, ilyen lett:
A héja nem nagyon ropogós, cserébe 3-4 nappal később is finom puha marad.
Új hozzászólás Aktív témák
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Filmvilág
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Béta iOS-t használók topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- BMW topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen széket vegyek?
- Napelem
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest