-
Fototrend
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Beni2360
félisten
válasz
forras2 #10998 üzenetére
Bedagasztom, hagyom kelni 1-1,5 órát,
Na ez se így működik, ha túl kell már csinálhatsz amit akarsz. Lapos, keleten lesz. Precíz pontos idő és hőfok stb eljárások vannak. De van egy nagyon egyszerű receptem és gyönyörű zsemléket kapsz. Én 9 db-ra osztom és egy nagy tepsibe belefér.
A kép egy kicsit gyatra tabbal készült. -
válasz
forras2 #10998 üzenetére
Szerintem próbálj meg lisztet váltani. Lehet, amit használsz, annak nagyon alacsony a sikértartalma. Pl. Nagyi titka liszt az általában jó minőséget hoz és sok helyen beszerezhető. Ha van kenyérliszt belőle, annak még magasabb a sikértartalma így azt próbálnám, de a sima is jó. Ha ezt használod, maradhat.
Lehet cserélni a margarint vajra, az is segíthet. Mostanában azért már lehet találni jó árban.
Végül a szárított élesztőt is lehet váltani. Pl. a drOetker nekem nem hozta a standard teljesítményt, erősen változott mennyire volt hatékony. Egy ideje az Aldi saját márkását használom, az eléggé jó.
Szerk: Még valami eszembe jutott. A sütőbe tegyél be egy hőálló tálba vizet, amikor elindítod. Ne amikor beteszed a kiflit, akkor nem ér semmit. Vigyázz, mert amikor kinyitod ki fog csapni a gőz
A másik megoldás, hogy a sütőbe tétel előtt a kezeddel megspricceled a tepsin lévő kifliket, sütőpapírt. Nem kell sajnálni, ne ússzon, de jó nagy cseppek legyenek a papíron. Ezek mind segítenek.
-
forras2
őstag
Szevasztok
Újra itt
Egyre jobb és jobb a kis házi zsemlém/kiflim, viszont még mindig nagyon tömény a tészta.
Bedagasztom, hagyom kelni 1-1,5 órát, átgyúrom, kiporciózom, kiformázom, tepsire teszem, hagyom még 1 fél órát, had keljen meg 1 kicsit megint, és utána sütés, de mégis tömény lesz a tészta.
Mivel tudnám kicsit lazítani a tésztát, kicsit levegősebb, puhább legyen? -
-
Beni2360
félisten
válasz
forras2 #10990 üzenetére
Ha már egybe kevered akkor az olvasztott vajat a langyos tejben elkevert cukor, élesztőhőz keverd habverővel és úgy adagold a liszthez. Por élesztő él nem játszik a só nagyon szerepet mivel később kezdi kifejteni a hatását. Most csináltam hasonló keverékből zsemlét, majd fel nyomta a kelesztő tál fedelét.
-
forras2
őstag
válasz
Top cat #10989 üzenetére
Nahm, most egész jóra sikerült... Kicsit langyosabbra melegítettem a tejet, bele a kiskanál cukor, meg az élesztő, bár csak utólag vettem észre, hogy ez az élesztő 11 grammos, a másik 7 grammos volt csak, meg 1 kiskanál sót tettem a lisztbe, elkevertem, úgy ment bele az olvasztott vaj, meg az élesztős cukros tej, és most szépen megkelt
Kinyújtottam, ízesítettem, feltekergettem őket, és most a tepsin hagyom 1 kicsit, hátha nyújtás után megpuffadnak még 1 kicsit sütés előtt...Köszönöm a segítséget, talán sínen vagyok
-
Top cat
addikt
válasz
forras2 #10988 üzenetére
Én a pizza tésztához szoktam felfuttatni.
Tej, bele egy kis cukor, így melegítem meg, de csak langyosra. A cukor segít az élesztőnek.
Ez után kerül bele az élesztő. Hőmérséklettől függ, ~10 perc alatt felfut.Instant élesztőt nem kell felfuttatni.
Ha nem akar sikerülni, próbáld ki sima élesztővel. -
forras2
őstag
válasz
Top cat #10986 üzenetére
Mikrózom... 300 watton 1 perc a tejnek, nem mértem hőfokot, de épp hogy csak langyosnak érzem újjal, ebbe teszek 1 kiskanál cukrot, amit elkeverek benne, utána 1 csomag instant élesztőt, ezt is elkeverem, és utána öntöm a sós liszthez, nem szoktam megvárni, hogy felfut-e az élesztő, vagy nem.
Sajnos nem volt időm vasárnap óta gyúrni, de most neki állok, kipróbálom hogy a tejben felfut-e az instant élesztő, meg kipróbálom só nélkül, és legfeljebb sütésnél szórok a tetejére 1 kis sót, hogy azért íze legyen
Meg agyalgatok 1 kis ízesítésen, pirított vöröshagyma, esetleg 1 kis zöld fűszer... -
Nikaré
őstag
válasz
Top cat #10986 üzenetére
Pont erre gondoltam!
Olyan kevés vizet (folyadékot) kell
hozzáadni, amit gyorsan meg lehet melegíteni, de soha sem mikrózom.Az én módszerem az, hogy a sót, cukrot először feloldom a vízben (folyadékban), ez után a liszt kerül bele és ennek a tetejére teszem az élesztőt.
-
fradi81
veterán
válasz
forras2 #10975 üzenetére
Hali, első körben megnézném hogy működik-e az élesztő felhabzik-e. Az 50 fok lehet túl sok, nem tudom, de a kovásznak úgy rémlik ott már kampó.
-
válasz
forras2 #10975 üzenetére
Készítsd el a tésztát só nélkül. Amikor összekeverted a lisztet az élesztővel, ahhoz add a tejet, margarint és kezd el összekeverni, majd úgy félig összekeverve hagyd állni 10-15 percig. Amikor folytatod, akkor add hozzá a sót és úgy fejezd be a dagasztást. Elvileg meg kell kelnie, ha nem lakik boszorkány a közelben. Ha nem kel meg, akkor kell szerezni egy nagy mérleget és egy kacsát. Amelyik hölgy a környéken könnyebb, mint a kacsa, azt kell elküldeni, mert az a boszi.
A lényege, hogy a só kinyiffantja az élesztőt, ha egyszerre kerül bele. -
lumpy92
aktív tag
válasz
forras2 #10975 üzenetére
Szia! Én is arra tippeltem volna, hogy túl meleg a tej, nem csak langyos, de írtad, hogy erre figyeltél.
Maga az élesztő felfut? Mikor bekevered a langyos cukros tejbe, akkor haggyad egy 15 percig békén és fel kell futnia, ilyen habossá válik a teteteje.
Csak ezután öntsd a liszthez. Ha nem fut fel, akkor lehet döglött az élesztő. -
forras2
őstag
Szevasztok!
Segítsetek nekem légyszíves, mit baszok el, miért nem kel meg a tésztám.
Úgy találtam neten a receptet, "Az elronthatatlan kifli" néven.
350 gramm BL55-s liszt, bele 1 csapott evőkanál só, 25 gramm olvasztott margarin, meg 250 ml langyos tej, amibe 1 kiskanál cukor megy, meg 1 csomag szárított élesztő.
Ebből gyúrok 1 tésztát, 1 óra kelesztés, utána nyújtás stbstbstb
De nekem nem kel meg a tésztám. 3× próbáltam eddig, figyeltem rá, hogy a tej csak langyos legyen, ne meleg, tettem bele kis cukrot, de nem kelt meg, próbáltam, hogy az élesztőt a liszthez kevertem, és erre öntöttem a cukros tejet, meg próbáltam, simán, de sütőben 50 fokon keleszteni, de akkor sem kelt meg.
Mit rontok el? Mi lehet a baj? -
cucka
addikt
válasz
szabeska #10973 üzenetére
Nem vágom a különbséget a Tefal különböző szériái között, én eddig mindig személyesen vettem edényt. Gondolom minél drágább, annál vastagabb az alja, jobban elosztja a hőt (főleg gáztűzhelynél fontos).
Amit írtam, az általában erről az edény-típusról szólt:
- elég nagy felület, hogy tudj benne sütni
- elég magas oldalfal, hogy a szószos kaja beférjen
- van fedője, főzéshez pároláshoz ideális
- nem tapad le
- hosszú nyele van, nem égeti le a kezed ha mozgatni akarod -
szabeska
addikt
-
cucka
addikt
válasz
lumpy92 #10967 üzenetére
Én teflon serpenyőt nem tennék sütőbe.
#10969body007
Volt ilyenem, ez a nyerő tipp szószos kajákra. Szerintem a legsokoldalúbb edény, amit venni lehet. Tudsz benne sütni, mint a serpenyőben, tudsz benne főzni, tudsz benne párolni.
Kár hogy bedobtad, most eszembe jutott, hogy ismét be kéne szerezzek egyet.
Mod: látom, írtátok a wok-ot. A wok magas hőmérsékleten hirtelen sütésre van, és kb. semmi másra nem jó igazán a formája miatt + a legtöbb tűzhelyen nem is tudod rendesen használni. Általános célú serpenyőnek én nem ezt választanám.
-
pohár
félisten
válasz
szabeska #10964 üzenetére
höh, szerintem az felső karima lesz 28cm, jaja
én szeretem a wokot, szépen lehet benne pirítani, dobálni a cuccokat, de kinek hogy
max nézzetek szét még az oldalon, 10k fölött eszi a TEFAL30-as kódot, úgy már elég jó ára tud lenni sok dolognak, és az akciósokra is beveszi
-
szabeska
addikt
Asszony főz, én csak nézem és beszerzek
A mindenes felhasználásban főleg szószos, mártásos dolgok vannak, nem tudom melyik lenne alkalmasabb ehhez, ami azért jó husihoz, zöldséghez, pirításhoz és egyébhez is ha úgy van (Én inkább az IT-hez értek
) Ezeknek egyébként mi alapján van megadva a mérete? A felső szél átmérője a 28 cm?
-
pohár
félisten
válasz
szabeska #10960 üzenetére
ha nagyon nem találsz mást, Tefal 28cm wok 11k, és még rá tudsz tolni egy TEFAL30-as kuponkódot a -30%-hoz
-
válasz
szabeska #10960 üzenetére
Én mostanában főleg ezt használom: [link] Hivatalos oldal: [link] Érdemes elolvasni a tulajdonságait. A linkelt honlapon a leírás részben butaság, de ott a legolcsóbb.
Lényegében a Hexclad-hoz hasonló elven működik. Azt nem próbáltam, mert az ára miatt eszembe sem jutott: [link]
Érdekes egyébként, hogy a Berlinger Haus Eternal Collection szerintem előbb volt és a magyar forgalmazó nem is forgalmazza, nincs fent a honlapjukon. Az edény maga nagyon jó, tényleg alacsonyabb hőfok elég neki. Még egy wok-om van, ami nem az átlag wok méret, hanem kisebb, de azért jól használható. Azt pl. fém cuccokkal használom, de semmi baja.
Szerk: Serpenyőt kérdeztél és nem nagyobb főzésekre való edényt, ezt azért kiemelném.
-
szabeska
addikt
Sziasztok!
Milyen serpenyőt ajánlanátok mindenes felhasználásra 10k-ig, akár kicsit magasabb fallal, kb 28 cm méretben? Nem szeretnék olyat venni ami 2 hónap után tapad, kopik, oldódik, megég, stb...
-
FerNandor
őstag
Sziasztok,
van valakinek egy bevált pirított dara receptje (gyümölcsmártáshoz)?
Egyszer csináltam, az nagyon jó lett, de nem tudom már, milyen receptből, a neten meg mindegyik máshogy írja... -
KD6-3.7
őstag
-
Ispy
nagyúr
válasz
KD6-3.7 #10953 üzenetére
A fa az fa, csiszolni, olajozni kell, az meg sok munka, macera, nem megúszható, ezért nem javasolt fa munkalap max dizájner konyhába.
Ha nekem lenne tungolajoznám, 4-5 rétegben, de az nem két perc,.így nincs is fa munkalapom, pedig nagyon tetszik.
Csak olyan olajat használnék, ami food safe, lakk kizárva...
-
KD6-3.7
őstag
Nem tudom pontosan melyik topicba illik, de ti mivel kentétek le a fa munkapultot?
[link] ez jól hangzik! Valaki használta már? IKEA-s az nem elérhető, ahogy olvasom az inkább csak sima olaj és napok mire beszívódik stb. nem túl bíztató! -
AssAssynn
addikt
Igen, nem az egész olajat cseréltem le, hanem kb csak a fele lett új.
Kizárólag csak krumplit sütök benne, de ez így megy már egy éve, és nem volt gond soha, egyszer sem vele, most meg ennyire rossz lett. Az olaj, mivel részben távozik a párával, részben felveszi a krumpli, ezért mindig utántöltésre szorul, és éppen ezért mindig szép tiszta olaj van a sütőben. -
attiati
veterán
Héjában sült burgonya felturbózására tudtok jó módszereket?
Amelyik burgonya szétrobban a sütőben és leesnek a sütőlapra a darabjai, azok nagyon finom chips-esre sülnek meg.
Persze nem azt várom, hogy mindegyik olyan legyen.
De mondjuk be szoktátok vágni?
Vagy alufóliába csavarni?
Vagy vajazni? -
perempe
veterán
válasz
balazs1956 #10931 üzenetére
Szombaton vettem lejáratos Sága baromfi pálcát (1kg 999Ft), ma már zöldesbarnás volt helyenként. Kivágtam a rosszát, bevállaltam.
-
Essejó
veterán
válasz
grizlisandor #10932 üzenetére
Minden a csomagolása miatt van. A só ott van 100millió éve a föld alatt, kibányásszák, becsomagolják, és 1 év múlva lejár a szavatossága.
-
Nikaré
őstag
válasz
grizlisandor #10932 üzenetére
Szinte előírás szerinti tárolás volt!
Amit írtál, hogy mire kell figyelni az jooo, köszi!!!krizmo_
Neked is danke! -
Nikaré
őstag
válasz
balazs1956 #10931 üzenetére
Ezzz elég ritkán előforduló infó csomag számomra
Nem semmi.
Amúgy pár éve egy ismerősömnél, pincében több rozsdás külsejű konzerv volt a polcon. Kérdeztem tőle ezekkel mi lesz?
- most fogom az egyiket megenni!
Meg is ette, mint kiderül az elmondása alapján, hogy "gyíkhús" még sorkatonai szolgálat idejéből!
Jóízűen megette! Ennyi
És thx az infót! -
-
balazs1956
senior tag
válasz
Nikaré #10930 üzenetére
Ne viccelj!
A bátyám, aki aktív korában főorvosként egy nagy kórház konyhájáért is felelt, a napokban evett meg egy 25 éve lejárt krumplipüréport.
Én nem rég egy 28 éve lejárt szovjet halkonzervet ettem, ahová még a rubeles ár is bele volt a fémbe préselve.
Mondhatom életem legjobb halkozervje volt.
Szóval nyugodtam elfogyaszthatód, a tésztáknak évekig semmi bajuk nincs.
Általában ránézéssel, megszagolva, el lehet dönteni a fogyaszthatóságot.
Persze a húsoknál oda kell figyelni a lejáratokra, de ott is számít a tartás hőmérséklete. -
Nikaré
őstag
Hi!
Kicsit cinkes a kérdés
Barilla tészta 2023.01. lejáratút szerintetek lehet főzni és utána enni egészségügy következmény nélkül? -
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_ #10924 üzenetére
Erre csak a vacsi szendvics készítés után tudok válaszolni de szvsz igen lehet. Én is az Ance által linkelt Madoc forumtars általi receptet fél adagban és több pépesített aránnyal készítettem. Én tudok vékonyan szeletelni, asszonykámnál elcsúszik néha a kés.
Megfogtál évvel a leberkése stílussal, mit takar? Fasírt lenne? Biztos nem olyan. Nincs umlautos e betűm. Ismerem is a kifejezést 50 év távlatából de már elhomályosult. -
Beni2360
félisten
Na kész lett az első adag. Nagyon szépen össze állt kemény és a sajt kockák meg az olíva bogyók finom ízt varázsoltak. Egy kis cékla lével szinesítettem de nem lett piros mint a massza. Azok a morzsalékos darabkák a nyomó mellette türemkedtek fel. 47 dkg lett a vége. Szvsz jó barátok leszünk.👌
-
válasz
krizmo_ #10913 üzenetére
Szia! Jó, de akkor ajánlom, ha ledarálod a húst, vagy nagyon apróra vágod. Nem lehet vele olyan jól préselni, mint azzal, amit Madoc ajánlott anno: [link] Viszont az általa ajánlott kicsit nehézkesebben használható, azért vettem ezt is kipróbálásra. Eddig egyszer volt időm próbálni, nem lett rossz egyébként, de ha tökéletes eredmény kell, akkor az jobb.
Madoc receptje szerint készítek dolgokat, azt variálom, ha váltztatok, nagyon jó alap: [link]
Ami saját ízlés szerint változott: 2/3 darálás - 1/3 darabolás és adok hozzá füstöt, mert szeretjük a füstös ízű felvágottakat.
Beni: bocs, úgy láttam, mintha fent lenne a zár a tetején.
-
fradi81
veterán
válasz
Beni2360 #10905 üzenetére
A legkisebb lángon be lehet lőni teljesen megtöltve vízzel egy nagy lábost, a végén már 65fok körül főztem, tovább. Ezt a felvágott készítést én egyelőre feladtam, valahogy sosem lett az igazi, vagy alul vagy túlfőtt, szétesett, folyik belőle a lé, sok a gond. Ezzel többet kell kísérletezni mint egy élesztős kenyérrel de hajrá
-
lumpy92
aktív tag
válasz
Beni2360 #10905 üzenetére
Szia!
Szerintem csak annyit tudsz tenni, hogy nagy fazékba raksz fel sok vizet (mélységét a főzőhöz igazítod). Nagy fazéknál tartalék lángon nekem nem forralja fel, tehát azzal szerintem beállítható ez a hőfok.Ui.: sose hallottam eddig ilyen sonkafőzőről, házi sonka keszítésről. Érdekes cucc, majd esetleg írj az eredményről, érdekelne.
-
Beni2360
félisten
Sziasztok, vettem egy tescomat sonka prést, kérdezném, hogy azt a 85 c fokot gáz tűzhelyen hogyan tudom tartani 2 órán keresztűl?
Hétfőn délelőtt lenne esedékes.
Válaszokat előre is.
-
AssAssynn
addikt
Sziasztok.
Van egy olajsütőm, amiben kizárólag krumplit szoktam sütni. Napraforgó olajjal használom, kb. egy jó éve van meg. Hetente egyszer van használatban. Eddig mindig hibátlanul végezte a feladatát. Előző héten azonban kifutott, nagy tócsa volt alatta, mire megláttam.
Korábban sosem volt még csak semmi hasonló sem.
Ma felmelegítettem, utántöltöttem, és ahogy beletettem a krumplit, egyből kezdte is a felfutást, csupa buborék az olaj teteje. Ha rázárnám a tetőt, gondolom megint kifutna.
Miért lehet ez? Mit tudok tenni?
Olaj kristálytiszta, főleg most, hogy a fele új. -
#76500480
törölt tag
Képet majd utólag tudok csak feltölteni mert jelenleg “kifogyott”
de a receptet követve mindig szaftos, kellően diós, levegős marad a tészta. Ha maradna másnapra elég lefolpackozni.
Aranygaluska vaníliasodóval
Hozzávalók:
tészta:
• 30 dkg rétesliszt• 60 dkg finomliszt• 3 csipet só• 3 evőkanál cukor • 500 ml tej• 5 dkg friss élesztő• 10 dkg vaj• 1 tojás
hempergetni:
• 30 dkg darált dió• 20 dkg finom kristálycukor• reszelt citromhéj• házi vaníliás cukor• 20 dkg olvasztott vaj
vaníliamártáshoz:
• 5 tojássárgája• 3 evőkanál étkezési keményítő• cukor, vanília• 12,5dl tej• 2 dl tejszín• 1 rúd vanília
A hozzávalókból a géppel tésztát dagasztok, nem kell megijedni, szinte galuskaszerű lesz.
Egy tálba kotrom és letakarva hagyom duplára kelni.
Közben a darált diót összekeverem a cukrokkal, citromhéjjal. A vajat felolvasztom és hagyom hűlni.
A vaníliamártás: 2 dl tejjel elkeverem a tojássárgákat, keményítőt, cukrot, hozzáöntöm a többi tejet, kézi habverővel kevergetve kis lángon besűrítem. Folpackot teszek a tetejére, kihűtöm.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán a kezemmel ujjnyi vastagra lapítom, közepes pogácsaszaggatóval galuskákat szabok belőle.
Egyenként az olvasztott vajba mártom, meghempergetem a cukros dióban és lerakom egy nagyobb tűzálló tálba. Így folytatom, míg tart a tészta, a maradék diót is közé szórom, a maradék vajjal meglocsolom a tetejét és hagyom kelni 20 percet. Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütöm.
Nekem két emelet galuska került egymásra, ennél szerintem nem érdemes több réteget képezni, mert nyers maradhat a közepe, ha pedig hosszabb a sütési idő, akkor kiszáradhat.
-
macilaci78
nagyúr
Kamra itt is van, kicsi. 120 cm széles, 50 cm mély polcból van 7 egymás alatt, és a felső polcon lévő étkészletes koffer fektetve már éri a mennyezetet.
A sűrűn használt dolgok kb vállmagasságig vannak pakolva és így is használjuk a fellépőt, ami a kamrába van rendszeresítve.krizmo_: ebben az örökölhető konyhai gépben nem hiszek. Amiket manapság gyártanak, az nem az örökkévalóságnak szól. Nem elég az a veszély, hogy tönkremegy, hanem hogy lesz-e hozzá szakember, lesz-e hozzá alkatrész.
Kicsit olyan ez, mint a varrógép: amit megérné megvenni a tudása miatt, annak az ára már sok a felhasználáshoz és nem használjuk ki a teljesítményét.Amúgy a Tefal kézi rogotgépem (botmixer adapterrel) 15-20 éve van használatban, a műanyag tálból egy tört el ezidő alatt, jénai egy sem. A hagyományos öntöttvas húsdaráló öregebb nálam és erről elhiszem, hogy örökölni fogja valaki, "tésztagép" is van békebeli örök darab tekerős. Van még egy Tefal turmixgép.
De igazad van, a miénk két fős háztartás, sütemény elvétve van otthon. Feleségem süt kenyeret, a kis jénaiban a fél kilós cipó kényelmesen elfér, kézzel gyúrja pár perc alatt. A gépet elővenni, eltakarítani, elrakni tovább tart.
Új hozzászólás Aktív témák
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged