-
Fototrend
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ki-milyen lecsó variációkat szokott készíteni? Mivel benne vagyunk a szezonba így heti 1 lecsót meg kell enni
De, h ne unjam meg teljesen kellenek az ötletek
-
Keef_Lee
senior tag
Horvátoknál is hiányoztak a fűszerek. Meg Erdélyben is kevesebb pl. a paprika használata.
-
Sziasztok!
Mi a neve annak az étel kategóriának, ami kevés fűszerrel készül és minél natúrabb?
Kiderült, hogy pl mások számára normál mennyiségű borstól is tud fájni a fejem, ezért megpróbálnám most csökkenteni ezeket. Viszont ha csak kinézek egy random receptet és kihagyok belőle fűszereket, akkor egyszerűen ehetetlen lesz gondolom. Feltételezem, hogy olyat kellene keresnem, ami alapból kevés fűszerre van tervezve, ezért próbálom kideríteni mi ez a kategória, vagy hogy lehet erre keresni.
-
krizmo_
Topikgazda
Mai sütés: Kamut - királybúza - Bánkúti világos lisztkeverék
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Donki Hóte #11875 üzenetére
Sokáig azt se tudtam, hogy máshogy is lehet enni, nálunk a cukros változat volt ismert, még a menzán is úgy kaptuk. Sosem voltam kimondottan édesszájú, de van ami úgy finom.
#11880 Digitalpimp
Káposztás tésztát sok borssal, és cukorral szeretem.#11879tboj
Anno lakótársaim a krumplis tésztát barackbefőttel ették, a családjuk is.
-
Beni2360
félisten
válasz
Donki Hóte #11875 üzenetére
Hát akkor eléggé vissza fogtam magam az elmúlt több mint 70 évben.
A jó bórsós - édes és sok pörcös - édes . Az olyan mint az édes - savanyú.
-
válasz
Donki Hóte #11882 üzenetére
szerencsés vagy, én amit lehet édesen is enni, azt sajnos úgy jobban szeretem.
-
Ettem már spenótot ánizsos-gyömbéres cukorral elkészítve, meg sárgarépát fahéjjas cukorral sütve, úgyhogy az élet nagy meglepetésein már túl vagyok
Alapvetően nem vagyok oda az édes ízért, csokoládét kb. 5 éve nem ettem, persze kávéba teszek cukrot, de az ételek tekintetében nálam cukor csak a tejberizsbe kerül
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
Donki Hóte #11875 üzenetére
Én csak a káposztásra teszek, a túrós meg nem szeretem, lehetek így semleges?
-
Top cat
addikt
válasz
Donki Hóte #11875 üzenetére
Aki cukor nélkül eszi a túrós/káposztás tésztát, az bármilyen más bűntettre képes.
Na jó, a túrós lehet cukor nélkül is, kivételes esetekben.
-
-
Essejó
veterán
válasz
Donki Hóte #11875 üzenetére
Sőt még a tojásos nokedlit is úgy eszem.
-
Aki cukorral eszi a túrós/káposztás tésztát, az más emberiség elleni rémtettre is képes
-
-
Tegnap túróstésztát (nem csuszát mert nem volt olyan tésztám) csináltam és azon gondolkodtam, h lehetne feldobni. Alap "tuning" dolgok ugye: jófajta (zsíros) túró, tejföl valami jóféle tészta és a szalon pörc. Az utóbbit gondoltam kicsit feldobom (hamár gagyi dobozos előre felaprított szalonnát találtam csak): pirítottam hagymát zsíron (nem csak dinszteltem), megsóztam, abba a szalonnákat szinten lepirítottam (kicsit oda is kapattam). Kiszedtem a lábosból és a tésztát ebben a kicsit odakozmált zsíros, hagymás edénybe főztem ki (lekapargattam a kozmát az edény faláról, h belefőjön a tésztába az íze).
Fotó csak erről az állapotáról készült, utána gyorsan elfogyott -
-
bugizozi
őstag
válasz
Tibicsucsu #11868 üzenetére
Köszi, nem is tudtam, hogy van az Aldiban is
-
bugizozi
őstag
válasz
solfilo #11864 üzenetére
köszi, szal kb bármit belerakhatok aztán meglátom jó-e
"I've used almonds, walnuts, pistachios, cashews, pecans, and hazelnuts, all depending on the character you want the pesto to have."
Tibicsucsu: a beszerzés a másik bajom, de úgy látom a sparban lehet kapni, ha lesz lehet teszek vele egy próbát mégis. [link]Köszi!
-
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
MrSealRD #11861 üzenetére
Nem bontottam meg ki. Nem volt draga nem varok csodat tole, de azert remelem mellekiz mentes lesz. Egyebkent meg nem vagyok szakerto
csak nagyon szeretem a pisztaciat. Fagyizokat azzal szoktam "tesztelni".
Sziciliaban ettem tobbszor is pisztaciakremes croit meg mast is. Az nekem tul edes volt.
Vasarnap vettuk Budakeszin. De mar regota lattam h kint van. Meg is lepett h volt meg.
bugizozi
Draga a fenyomag de ugy tudom h nem kell bele sok. A beszerzes nehezkesebb. Budapesten en lattam a nagycsarnokban es a Feny utcai piacon is meg valamelyik bio boltban is. Engem is izgat a sajt pesto. Szoktunk venni neha Lidl/Aldiban de azok eleg gyengek viszont veszmegoldasnak mindig jo ha nincs otthon semmi csak egy kis teszta es kell egy gyors ebed. -
Blackhole13
senior tag
válasz
bugizozi #11863 üzenetére
Én a kesudióra esküszöm, jól áll neki a kicsit édesebb íz, de legnagyobb mértékben úgyis a parmezán minősége befolyásolja a végeredményt.
Recepthez ragaszkodni nincs értelme, bazsalikomból ezer féle van és teljesen máshogy működik adott arányok mellett.
Fokhagymával óvatosan. -
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Van itthon egy csomó friss bazsalikom, mit lehetne belőle csinálni?
Első körben pestora gondoltam, azt fenyőmag helyett lehet esetleg más (könnyebben beszerezhető, olcsóbb) magból csinálni? Ez a recept jó lehet? [link] Több helyen csak annyit írtak hogy "egy nagy marék" meg "egy csokor" bazsalikom, itt végre konkrét tömeget ír.
Köszönöm!
-
krizmo_
Topikgazda
-
MrSealRD
veterán
válasz
Tibicsucsu #11859 üzenetére
Olyan pisztáciakrémet vadásztam, de nem volt mikor mentem...kiírva sem. Ezek szerint létezik a yeti, csak én nem láttam. Van remény.
Milyen? Jónak tűnik?
-
Beni2360
félisten
válasz
Mr.Csizmás #11850 üzenetére
Nagyszüleim jó vastag hús vágó deszkán klpfoltak és vágtak. A hentesek is a rönkön. Sikálják is nőszen. Nekem van egy vastag sertés húshoz és egy vékonyabb szárnyasokhoz.
-
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
krizmo_ #11826 üzenetére
Utalom, amikor betolod ezeket a szep croikat, raadasul szendvicsnek megcsinalva ahogy a legjobban szeretem
. Ilyenkor szancsi, lusta embernek erzem magam, hogy meg mindig nem vett ra a lelek, hogy megprobaljam a recepted
.
Asszony most vett nekem pisztaciakremet a Lidl-ben szoval nincs menekves. Csinalnom kell croissant-t es meg kell kennem vele. -
Az szép fogás volt
Akit érdekel, h miért érdemes ilyen deszkát használni:
Először is tisztázzuk, hogy mit nevezünk vágódeszkának. A boltokban kapható egyszerű formára vágott falapot vágódeszkának csúfolják, pedig semmi köze a vágódeszkához. A erezete a felületen végig fut, ha vágunk rajta akkor elvágjuk az elemi szálakat. A vágásnyomok egyre csak szaporodnak, majd apró darabokban hullik ki a szilánkosra összevágott fadarab.
A vágódeszka közepe bemélyül, a kifarigcsált fadarabok egy apró részét meg észrevétlenül megesszük. Aki műanyag vágódeszkát használ, az ugyan úgy tele lesz vágásnyomokkal és bennük baktériumokkal. Hiába mossuk le alaposan a felületet, a baktériumok egy része a vágásnyomban benne marad, és elkezd szaporodni.
A jó vágódeszkának a bütüs felületén vágunk, így a keletkezett vágásnyomot a mellette futó újabb vágás szépen bezárja, odébb hajlítva az elemi szálak végeit. Minél kevesebb a vágásnyom annál kevesebb baktérium tud megtelepedni a vágásokban. A bütüs vágófelületű vágódeszkák sokkal tovább is használhatóak, mert nem mélyül ki a közepük, ha csak nem bárdolunk rajta. A bárddal történő darabolást a bütüs vágódeszkák is megsínylik, könnyen szét tudjuk hasítani a vágódeszkát erős csapással, mint a felállított fadarabot a tüzelő vágásnál. A húsboltokban lévő bütüs hústőkéket ezért acél pántokkal fogják körbe ami megakadályozza a széthasadást. Vágódeszkánál ez nem járható út, ezért az ilyen pár cm vastag bütüs vágódeszkán ne vágjunk bárddal. Nem erre készültek.
Már elég sok tanulmány bebizonyította, hogy a fa vágódeszka élelmiszer biztonsági szempontoknak jobban megfelel mint a műanyag társa. A húsboltokban nem is használhatnak műanyag húsvágó tőkét, csak bütüs végű fából készült tőkét. A fának van egy nedvesség elszívó tulajdonsága, így hamarabb szárad ki a vágásnyom mint a műanyagon, ezért a baktériumok is kevesebb ideig tudnak szaporodni a nedves környezetben. -
válasz
Mr.Csizmás #11853 üzenetére
Az nem rossz, 2 cm vastag: határesett
#11852Blackhole13:
Ilyesmi? Na jó, ez minden csak nem olcsóDe pl. ez már emészthetőbb:
És nem is usankás (erdélyi elvileg) -
válasz
Top cat #11849 üzenetére
Hát ha áztatod pár órát és megszívja magát akkor valóban. És nem ezekre az ikeás vackokra gondoltam - amik ~1 cm vastagok, azokat állandóan széttörőm - hanem a normális ~3 centisekre (még a múlt rendszerből maradtak rám, ilyenek vannak otthon), azok nem vetemednek sehová
Van egy ilyesmim is csak ettől sokkal szebb, lilás árnyalatú fából:
De ilyesmi is megteszi:
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Blackhole13 #11842 üzenetére
- mindenes deszka fából, hús nélkül (vagy csak fogyasztásra kész húst, szalámi stb.)
- nyershúsos deszka plasztikból (antibakteriális lehetőség szerint, pár éve a lidlben volt) -
válasz
Blackhole13 #11842 üzenetére
+1
Fa mindenképp. Le kell folyó vízben suvickolni (kis mosogatószer és/vagy ecet) aztán ki kell tenni a napra megszáradni (az uv sterilizál). Ettől nincs természetesebb megoldás -
krizmo_
Topikgazda
Mai sütés(bagel és perec)
:
-
btraven
őstag
Életemben először sikerült csomómentes habarást készíteni a spenótfőzelékbe. Vajon legközelebb megint sikerülni fog?
-
bugizozi
őstag
Ezt pl nemrég kaptunk ajándékba, mert hogy milyen szép, 2 használat után ilyen... valahogy nincs gusztusom többet használni
Viszont lusta is vagyok a fát kézzel mosni
Főleg amikor jó hagyma illatú, alig akar lejönni róla a szag.
Néztem amit linkeltél, 2990Ft+Áfa, hm nem is drága... ja az a szállítási díj
de gondolom ezt egy életre veszi az ember.
A kisebb testvérei is ugyanolyan anyagból lehetnek? Vágódeszka HACCP 450×300 – Piros – 455x300x(H)13 mm - HENDI 825525 -
válasz
bugizozi #11837 üzenetére
Az enyémen nem látszik semmi. Ezek direkt ipari használatra vannak kitalálva. A barátom éttermében 2018. óta használják őket, én 2023-ban vettem, mikor láttam azokon, hogy 5 év után sincs rajtuk sok használati nyom. Mondjuk nehezek, mint a dög.
Egyébként ez nem mikroműanyag, simán átmegy rajtad ha.megeszed, sok bajd nem okozhat.
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Ki milyen vágódeszkát használ?
Létezik olyan ami _nem_ műanyag és be lehet tenni mosogatógépbe?
Köszönöm! -
válasz
Essejó #11830 üzenetére
én egyszer vágtam le az egyik ujjamból egy hasonló darabot munka közben (akkoriban még dekoroztam - és ha jobban visszagondolok nagyobb darabot
). azóta semmi hasonló => megtanultam egy életre, h figyeljek oda jobban ha éles "szerszámmal" dolgozok. ezt valami "minden rosszban van vmi jó" hsz-nek szántam és jobbulást
-
Essejó
veterán
válasz
krizmo_ #11829 üzenetére
Én lassan gyógyulgatok. Múlt kedd délután édesburgonya hasáb vágás közben sikerül kb 2 mm-t vágni a ball gyűrűs ujjam végéből. A sebészeten nem volt ügyelet és miután vérhígítót szedek így nem állt el, a gégészet volt az ügyeletes, ott kaptam elsősegélyt. Aztán másnap de a sebészeten beköltöztek rendesen. Szóval vigyázzatok az IKEA 365+ késekkel, megfenve nagyon élesek.
-
krizmo_
Topikgazda
Mai sütés
:
-
Essejó
veterán
válasz
tomszli11 #11824 üzenetére
Konkrétan ott körben kapott túl magas hőt.
Gondolom beolajozva a tűzhelyre tetted, pedig jobb lett volna a maxra fűtött sütőbe, ott egyenletesebben kapta volna a meleget, vagyis ha rozsdamentes, akkor teljesen felesleges volt az olajos melegítése.
Azt az elszíneződést max flexre rakott csiszoló tárcsával tudnád kiszedni ha tényleg a megégett olaj difundált az acél felszínébe.
Azt mondanám vagy kidobod mert nem tetszik vagy nyugodtan használod így. Ugyanis normál főzés közben nem fog onnan semmi kioldódni. -
Essejó
veterán
válasz
tomszli11 #11822 üzenetére
Ez ránézésre rozsdamentes, mit akartál rajta beavatni? A ráégetett olajréteg (gyk: paraszt teflon) a sima vas edényeknél szokás. A közepén az a kékes folt szerintem ott túl magas hőt kapott, és bekékült tőle. Az az némi égett olaj maradék difundált az acél felszíni molekulái közé, és az okozza az elszíneződést.
-
tomszli11
tag
Segítséget szeretnék kérni!
Végül megvettem a korábban már említett paella sütőt és ez történt vele.
link
Nem volt hozzá semmilyen instrukció úgyhogy azt gondoltam majd beavatom mint egy vasedényt. Hát nem úgy sikerült. Most van középen ahonnan kapta a hőt egy jó nagy fekete folt és nem tudom, hogy merjek e csinálni benne bármit is. Valamit elszúrhattam? -
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #11819 üzenetére
Köszönöm a hasznos infókat!
Nekem az Artizan pekseg "sajat" lisztje jott be eddig a legjobban.
Valóban nem rossz, időnként szoktam használni, de nekem a korábbi jobban bejött, amikor még nem volt Király Rolandhoz köze.Szoktam keverni a kovaszba es a kenyerbe is Csoroszlya koves malmi lisztet is de azzal ovatosan kell banni.
A köves malmok lisztjei nem úgy "viselkednek", mint a hengermalmok lisztjei, nehéz őket kiismerni, de azért szeretem őket, és a kovász is.Csoroszlya lisztekkel is fogok tenni egy próbát.
Nem voltam meg ott, de a Nagymezo utcaban van a Kiskovasz pekseg es lehet kapni
Ma beszerzésre kerül néhány különleges darab.
Czellit is probaltam, neha veszek Szabo lisztet,
Szabó lisztet már rég ki szeretném próbálni, de panaszkodtak rá, hogy bogaras, és sajnos most a Garat lisztekkel is ez a bajom. -
Tibicsucsu
aktív tag
Czellit is probaltam, neha veszek Szabo lisztet, Tusket nagyon reg probaltam egyszer. Szerintem rendben vannak, de az en amator szintemen nehez kulonbseget tenni. Ahhoz sokkal tobb kenyeret kene sutni, akkor az is kijonne, hogy mennyire allando a minoseg. Nekem eloszor az Artizan liszten jott ki nemi kulonbseg az eredmenyben es miota valamivel jobban sikerulnek a kenyerek azota raereztem egy kicsit a Garatra is. Es persze ott vannak az emlitett inyencsegek, amik nem allagra hanem izre hoztak jot es ujat.
-
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
krizmo_ #11815 üzenetére
Nekem az Artizan pekseg "sajat" lisztje jott be eddig a legjobban. Kiraly Roland lisztje egyebkent. Szereztem ket Pasztoi bio-t is de nem ereztem akkora nagy szamnak, mint amennyire dicsertek. Persze nagyon jo liszt csak en vartam vmi csodat. Most volt nalam felbarna Lipiliszt, amit a Bake my day-ben vettem. Az terult, mint az allat de pl a garat kiralybuza liszttel keverve fantasztikus ize volt. Szoktam keverni a kovaszba es a kenyerbe is Csoroszlya koves malmi lisztet is de azzal ovatosan kell banni. Gyors a bulk, atveros az elejen, terul attol is. De izre nagyon jo es ha nem is lesz "hasasra" nyilt a kenyer, odafigyelessel szep es puha belzetet lehet kapni. Valamelyik nap lattam h tobb zsak Csoroszlya lisztet visznek be az Artizanba, a Pekmuhely elott meg Lipilisztes kocsibol pakoltak ki.
Nem voltam meg ott, de a Nagymezo utcaban van a Kiskovasz pekseg es lehet kapni Kiraly Roland (csaladellato.hu) liszteket sok felet. -
fradi81
veterán
Ha van közelben eco family, akkor ott vannak czelli lisztek, rendeltem már innen is tüskeszentpéterit. Ezekről jók a vélemények, nekem se volt bajom velük
-
krizmo_
Topikgazda
Már egy jó ideje főleg Garat Malom lisztekkel sütök kenyeret, és minden egyébhez is azt használok, viszont szeretnék egy kicsit váltani, kipróbálni más liszteket, nektek milyen lisztek váltak be(elsősorban kenyérsütéshez, de jöhet más kategóriában is ajánlás).
Illetve honnan szoktátok beszerezni a liszteket?
-
robag93
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás #11813 üzenetére
Az már van
-
válasz
robag93 #11810 üzenetére
A magyar piacon nem nagyon tobzódnak a bevonat nélküli serpenyők.
Én pl Lidlben vettem egyet, 7 vagy 8k volt, 28cm, nem tudom hogy van e benne aluminimum (árából kiindulva gondolom igen), de minden esetre jól lehet benne pirítani leragadás nélkül. Ehhez képest egy IKEA 365+ cucc feltételezem komolyabb minőség. -
robag93
aktív tag
Lehet nem jó topic, ha így van kérlek irányítsatok át.
Bestbuy rozsdamentes acél serpenyőt keresek. Pontosan két fajta kellene, egy ami teljesen rozsdamentes acél belül is, és egy olyan, ami belül kerámia bevonatos (NEM teflon). Ha tudtok ilyet kérlek ne tartsátok magatokban. -
tomszli11
tag
Ha valaki esetleg próbálta már, a Lidlbe lehet kapni paella tálat. Az érdekelne hogy milyen anyagból lehet a tál, esetleg tudtok nekem segíteni benne? Vas lemez lehet vagy alumínium?
-
modflow
veterán
válasz
Tibicsucsu #11804 üzenetére
Hétvégén beolajoztam szépen az ujjammal, sütőben 250 fokon megsütöttem.
Nem kicsit füstölt... attól féltem, ki ne gyulladjon.
Nagyon brutál volt.De egész jó lett. Olyan lett, mintha valami kérget csináltam volna rá.
Majd otthon lefotózom. -
krizmo_
Topikgazda
Mai sütés(az egyik ajándékba készült, egyszerű fehér kenyerek)
:
-
Blackhole13
senior tag
válasz
modflow #11800 üzenetére
Fúróba fogható drótcsiszolóval.
Minden öntöttvas bevonatosan érkezik, de nyilvánvalóan nem raknak rá mérgező anyagot.
Nálad, ahol más színű középen, valószíűleg ott érte a láng és ott szépen le is égetted róla. Nem csinálnék belőle ügyet, égesd le egyenletesen mindenhol, töröld át és mehet a seasoning.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Béta iOS-t használók topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- BMW topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen széket vegyek?
- Napelem
- Gurulunk, WAZE?!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- 100.000 ft -tól Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ASUS ROG Strix G18
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Ne hagyd ki ezt a lehetőséget: Vadiúj Ryzen 7 5800X! Kamatmentes rèszletre is!!
- Samsung Galaxy J6 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged