-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolnagy
őstag
válasz
Tomace91 #141043 üzenetére
A szűkítőn gondolkodtam én is, aztán belekerült. Nem tudom, hogy jól tettem-e. Én is a profilozás miatt gondolom, hogy lehet túl sokat fog alacsonyabb nyomáson. Nem tudom, van erről esetleg tapasztalt, akár külföldi fórumokon olvastál erről?
Űrgaggiám nekem is volt, fragolától vettem a kazánt. Aztán eladtam, majd visszavettem, majd megint eledtam, aztán megint megbántamÉn csak a kazánt vettem fragolától, a többit magam raktam össze anno. Gaggiuino akkor még nem volt, omron pid volt nekem is, csak a gépbe építve. Elvesztve ezzel a felső vízbetöltést, de annyira azt nem bántam.
[kép] [kép] -
Tomace91
senior tag
válasz
lszlfrng #141042 üzenetére
Egy "ŰrGaggiára". Ami lényegében egy full tuning GC csak fragola által csinált rézbojler van ebben. Omron E5CC PID (nincs használva, csak az SSR), rézbojler, duplán körbeteker rézcső, 6 ipari fűtőszál, réz állítható OPV, réz gőzkar, szűkítő 3 járatú és kazán között (ezt kivettem, hogy ne szóljon bele a profilozásba), tágulási (nem szoktam üríteni, hogy ne szoljon vele a profilozásba), nyomásmérő manométer (nem vettem ki, benne van a Gaggiuino sajátja is a körben), réz terítő, pumpaszabályozó (kivettem, mert a Gaggiuino saját maga csinálja ezt). Annyi a változást kellett a szoftverben eszközölnöm, hogy a dupla rézcső és a rézbojler miatt nekem a hőfokot nem kell offset-elni, alapból a Gaggiuino 7°C-os offsetet használ.
Még régen csináltam meg a Gen 2 nél a Lego build-et, akkor még a PCB verzió csak készülőben volt. azotn kicseréltem a Blackpill-t meg a kijelzőt és így teljes értékű Gen3 van. HW scale-t meg a TofnLed-et is megcsináltam. Kívülről a hátuljára van rögzítve a műanyag háza a Lego build vezérlésnek, mivel a gépen belül nem túl sok hely van.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
zolnagy #141020 üzenetére
Nekem is a kicsi kijelzős van, mert legalább 2 éve vettem meg a szettet. Úton van az újabbik verzió. A tied nagyon menő
, még rézcső is tekeredik. Azzal biztosan stabilabb a hőmérséklet. Lehet, hogy én is teszek rá. A rézbojlert is érdemes lenne. Lassan, de apad a kassza :-). A GC lehet, hogy jobb alap, kvázi egy nagy thermoblokk és gőzölést is szépen megoldották a szoftver is erre van optimalizálva (pláne, hogy bezárták a forráskódot). A mérleg sok fejtörést okozott, végül vettem egy bluetooth-os mérleget.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Speti69 #141034 üzenetére
ennél azért komplexebb, nálunk most hajtós hónapok vannak, hétvégén sincs időm kísérletezni. Robotra se próbálok rá mindig, Gaggiába megy a koffi, őrleményen, grammon néha változtatok reggeli rohanásban, ez kevés eltalálni sok esetben. jó értékelésű kávénál pláne felmerül a user error. ettől persze még vannak gyenge koffik 20EUR/200g-ért.
-
válasz
RetepNyaraB #141038 üzenetére
Talán a cady.hu
-
RetepNyaraB
veterán
Sziasztok, van ajánlott Lelit szervíz Pesten?
Vagy bármilyen is -
Tomace91
senior tag
válasz
zolnagy #141036 üzenetére
Persze, pont ezért szeretném megtanulni kivenni, hogy később ne legyen akadály, csak hát ugye alapból ŰrGaggia és ehhez lett hozzárakva a Gaggiuino és Lego build-del nem PCB-vel és még annyi hely sincs.
Valahogy okosan kell csinálnom a hollandi bontását mert feszíti a rézcsövezést és azt meg megsérteni ugye semmiféleképpen nem szeretném.
-
zolnagy
őstag
válasz
Tomace91 #141035 üzenetére
Ja, így értem már. Akkor oda nem kell loxeal, mert a manométer tömítőfelület és a “fluxuskondenzátor” felület feszül össze, így tömít, tehát jól meg kell húzni, ennyi.
Értem, nincs sok hely, kiszedés nélkül. Ismerős
Nekem az a tapasztalatom, hogy, ha sehogy nem férek hozzá, vagy nehezen, inkább kiszedem és úgy csinálom. Tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés -
Tomace91
senior tag
válasz
zolnagy #141032 üzenetére
A nyomásmérő hollandiját szeretném megbontani adott esetben csak.
Idézem fragolát még 2018-ból: "A fluxuskondenzátor egy sima hosszabbító,.hogy a nyomásmérő hollandiját könnyen lehessen rá/letekerni." - Amiatt szeretném bontatni, mert a nyomásmérő kapillárisa miatt nem tudom kivenni egyben az egész kazán mindenestűl, hogy meg tudjam nézni mi a helyzet benne. Bár, abból kiindulva, hogy leszedtem a 3 járatút és 1 csepp vízkövet vagy szűkülést nem találtam benne így nem hiszem, hogy lenne gond.
Továbbá nem férek hozzá a manométerhez sem, hogy abból az irányból próbáljam meg a bontást, mivel nincs hely a gép borítása miatt."négyszögletűhöz lehet egy állítható csavarkulcs is elfér" - nem kell, pontosan 15-ös villáskulcs fogja holtjáték nélkül kb, a hollandi meg 16-os villáskulcs.
"Azért én a hatlapfejű alját ellentartanám megfelelő kulccsal" - Ezt a műveletet például a pont említet teljes kazán kiszedés nélkül sehogy sem tudom kivitelezni jelenleg, mert útban van a gépnek a fém borítása és a nyomásmérő kapillárisa is.
Az egész inkább arról szól, hogy szeretném magam kiképezni, hogy ha bontatni kellene egyszer az egész rendszert akkor tudjam, hogyan kell.
-
Speti69
csendes újonc
válasz
hoffman_ #141029 üzenetére
Nekem ezek a user error dolgok kicsit kétélű dolgok.
Biztos, hogy bennünk van a hiba, mikor többszöri kísérletezés után sem áll össze a kávé?
Pont ma egy friss bontáson vagyok túl.
Nem egy izgalmasnak tűnő bab.
Kolumbiai, konyakmeggy nugát, étcsoki jegyekkel, presszó pörkölés.
Az alapreceptem Robottal 10-12mp előáztatás, 8baros maximummal egy kb össz 25-30mp alatt lejövő ital.
Kicsit gyors lefolyás, de egy szárító kesernye vezette a korty közepétől.
Úgy hagytam az őrlőt, 8mp előáztatás max 6bar, olyan 25mp alatt eljött. Gyümölcsök előrébb, de a kesernye ugyanott.
3.ra kicsit zártam az őrlőn, 5mp előáztatás majd 8baron 20mp alatt. Még több gyümölcs, de a kesernye ugyanolyan szárító.
Nem vagyok még öreg motoros a témában, de ezek után már el szoktam könyvelni, hogy a babbal lesz a gond. -
zolnagy
őstag
válasz
zolnagy #141032 üzenetére
Még annyi, igen a tágulásit simán letekered. Az alján van egy o gyűrű, azzal tömít az alsó hatlapfejhez. Azért én a hatlapfejű alját ellentartanám megfelelő kulccsal, mert az meg vszínű szintén loxeallal tömít, és ha a csavarástól meglazul, akkor már nem olyan jól tömít.
-
zolnagy
őstag
válasz
Tomace91 #141021 üzenetére
Ilyet még nem, de a pirossal karikázott nem a nyomásmérő, hanem a nyomásmérő (manométer) csatlakozik erre rá. Miért akarod leszedni? Amúgy igen, a visszarakáshoz vmi menettömítő/rögzítő kell (ajánlott), pl loxeal 55-03 vagy 15-36. A méreteket nem tudom, a négyszögletűhöz lehet egy állítható csavarkulcs is elfér. A lilával jelölt a tágulási tartály, azt leszedheted, ha ki akarod üríteni. Erre akkor van szükség, ha nagyon tele van vízzel, egyébként üresen járatva kis ideig a pumpát is kihozza a vizet.
-
kenyerta
csendes tag
Kis helyszín ajánló így szabadságolásból visszatérve.
Trieszt: Guatemala
Város széle fele egy lakóépület aljában található, két pici üzlethelység összenyitva. A bal oldal az inkább az üzlet és kassza rész, a jobb oldalon a pörkölőgép, raktár és egy kisebb kávés setup (kétfejes Faema gép, egy Mazzer meg két Eureka Specialita). Leülős rész nincs, az eszközök inkább kóstoltatásra vannak ott. A hölggyel inkább németül, az úrral inkább angolul beszélgettünk, végül elég hosszan, a nyelvi akadályoktól nem zavartatva. 1980 óta foglalkoznak ezzel, nyitottak az új trendekre, ezért is van speciality, single origin vonaluk, nagyon képben vannak. Meséltek az életükről, előkerült valami könyv is, amiben szerepelnek fotóval, felmerültek kávés trendek, stb. Beszélgetés mellett még meg is kávéztattak, az is nagyon rendben volt, vittem is belőle, még pihen. Az egész élmény nagyon közvetlen, kedves és nem utolsó sorban finom is volt. Aki arra jár, ne halogassa a meglátogatásukat, mert azon gondolkoznak, hogy eladják a céget és nyugdíjazzák magukatBolzano: Laboratorio Espresso
Egy szó: elképesztő. Igényes hely és enteriőr, pro eszközpark (pl. Astora Storm) komplett kávélap, egészen a mezei, sötétebb pörkölésű kávéktól kezdve a fagyasztóból előszedett különleges tételekig. Az ismertebbek közül volt pl. DAK, AMOC és Nomad. Én egy hibátlan AMOC gésát ittam presszón 5 EUR-ért és ez volt a középkategória. A fagyasztós, extra tételek 8 EUR körül voltak. A srác figyel arra is, hogy az ilyesmi vendégpörkölők mellett a helyiek is képviseljék magukat, pl. voltak Firenzei meg egy kisebb Bologna melletti pörkölőtől is babok. Épp csúcsidő volt, de amint volt kis ideje, foglalkozott velem, válaszolt a kérdéseimre. Az biztos, hogy nagyon össze van rakva a koncepció. Le a kalappal, hogy mindezt egy ennyire konzervatív kávés színtéren mint Olaszország bevállalja. Mondta, hogy nagy küzdelem, de bízik benne, hogy győzni fogMár megfordultam sok speciality helyen itt a közép-európai régióban, de ez benne van a top 3-ban.
-
-
Cathfaern
nagyúr
Nem rendeltem tőlük, de most jött szembe, hogy DAK is árul teszt, illetve régebbi pörköléseket nyomott áron (8.000 - 10.000 Ft / kg, plusz gondolom posta), külön weboldaluk van ezekre: [link]
-
Tomace91
senior tag
Lenne egy szakmai kérdésem.
A fragola által használ nyomásmérőt szedett már szét valaki? A pirossal karikázottra gondolok. Mennyire bonyolult a bontása és összerakása? Loxeal kell az összerakásához?
Egy 15-ös meg 16-os villáskulcs kell hozzá. Azért kérdem, mert ennek bontása nélkül ahogy nézem tudom kivenni magát az egész belsejét a kazánnal együtt, ha azt is meg akarnám később nézni milyen állapotban van.
A tágulásit (kékkel karikázott) meg csak simán megfogom kézzel/fogóval és letekerem, ha meg akarom nézni milyen állapotban van/üríteni szeretném, aztán ennyi?Köszi!
-
zolnagy
őstag
válasz
lszlfrng #141018 üzenetére
Nekem már legalább egy éve itt van asztalon egy GC evo. Vettem hozzá egy éve gaggiuinot, meg nemrég rézbojlert, de mindig halasztottam, mert a robot kiszolgál. Gaggiuinobol nekem még egy régebbi van, amit egyik kávés FB csoportból vettem. Ez még a 2,4” kijelzővel van. A hétvégén erőt vettem magamon és idáig eljutottam. Az elektronika még hátravan. Én teljes újrakábelezéssel csinálom, mert az tiszta, meg így a gyári időzítőelektronikás dobozba elfér a gaggiuino nyákja.
Még aliról várom az M4-es K hőelemet, mert a megvett kit en M3 volt (silviához jó). Addig már megcsináltam a pumpára a quickmill pulsort és a kivezetéseket, meg a réz opvt. -
zolnagy
őstag
válasz
Parci #141016 üzenetére
Ő nem ugyanarról a kávéról beszél. Viccesnek a 08.04-i pörkölése van, mint nekem. Ebből kapott Péter is. Eddig nekem is a rövid áztatás, majd gyors lefolyás jött be ezzel a kávéval leginkább. Eddig egyszer próbáltam a Toobee féle módszert, de azt még finomítanom kell, mert rosszabb lett számomra, mint at előzővel.
-
válasz
RetepNyaraB #141015 üzenetére
a "csípősség" inkább a szénsavasság szokott lenni pedig, nagyon friss pöriknél. amúgy meg mindenki csinálja, ahol jól esik, részemről szívesen iszom ezt a kávét a bontás óta.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Parci #141014 üzenetére
Én Vicces kartárstól kaptam egy zacsira valót. A blooming, pláne klasszik elkészítés nálam elég rosszul àll neki. Nem is kesernyés, de valami kellemetlen csípősség van benne. Ma próbáltam klasszik turbót (16mp 1:2.5-3 arány 6Bar) és pici kesernye is bejött a képbe.
Nálam a 3-5mp áztatás és nagy lendülettel kezdett, majd minél lejjebb ejtett nyomású gyors lefolyás 25-28mp 1:2.5 körül jön be leginkább. Itt minimális a szúrósság.
-
bbuffy
senior tag
Natessékkéremalássan:
[link] -
referálok én is a cmtp 08.12-ről, ha már ilyen népszerű lett ez a kör.
nagyon régóta minden kávét kb. ugyanúgy készítek (és ha valamiért nem adja ki, akkor változtatok csak): 1,5 baron előáztatok hosszan, mondjuk 10-20 mp, aztán kávéfüggő, hogy mennyire erőltetem a nyomást, de relatíve gyorsan lehúzom (etiópok "6 barosak", a kedvenc guatemalám "8-9 baros", de ez úgy is csak az első 1-2 mp, mert gyorsan ejtem és hamar jön a kofi).szóval "blooming" shot.
ez a cmtp egyébként valóban inkább a keményebb dió, az első pár napban azt mondtam, hogy pont jó a pörkölési szint, de a friss pöri mindig megtévesztő. sötétebb az én preferenciámnál is, és azért valóban igényel némi bűvészkedést, hogy a kesernyés ízeket háttérbe szorítsam, nem is mindig sikerül.
de, azért nagy duzzogva, széles mosollyal, "iható"
-
Alabástrom
senior tag
Van két mosott etióp a CM kínálatában: Chelbesa és Banko Michicha. Aki kóstolta mindkettőt, van minőségbeli előnye valamelyiknek? Ajánlottabb valamelyik?
Köszi! -
Nutra
tag
Hosszú pihenő után ma sikerült felélesztenem a Baratza Sette 207-t. A meghatásban műanyag fogaskerekes, gyakori hiba, hogy elnyalódik. A világ ottani felén a support szokott küldeni ingyen gearbox-ot, két sikertelen customer service kör után hagytam a fenébe.
Német szervízből pár nap alatt megjött az alkatrész és video + szervíz leírás alapján relatív könnyen ki is cseréltem. K6, JX Pro duo megpihenhet, nem kell a reggeli kávézáshoz felkelniük -
vicces1
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #141003 üzenetére
Nem, kijárattam mostanában a rendszert többször nullára.
Azért kitekertem, de teljesen üres a tágulási. -
zolnagy
őstag
válasz
Mano66 #141000 üzenetére
Én akkor használtam a duplakifolyót, amikor az erdőben egy 20 fős társaságnak készült vele a kofi. Igaz, akkor elő se melegítettem, de nem lett rossz vele. Legalábbis a természetben elfogyasztott kávé varázsa pótolt
Viszont a linkedet elmentem. A következő rendelésnél bedobom ezt is a kosárba -
Mano66
senior tag
válasz
sz.zs. #140990 üzenetére
Ne rakd fel a dupla kifolyót! Vegyél az Alin egy 75 ml kiöntőt. [75 ml Single Mouth] . Sokkal egyszerűbb a használata. Max annyit szoktam, hogy mivel csak félig töltöm a hattyúnyakút. Ezért a kiöntőbe öntök egy kis forró vizet. Így a nyakrész is és a 75 ml kiöntő is átmelegszik.
-
killboy007
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #140994 üzenetére
Az mit jelent, hogy nyomásszabályzós a GC? A pumpa potméterre gondolsz?
-
vicces1
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #140994 üzenetére
OK. vizet megpróbálom.
A GC-on sajna nem stabil a nyomásszabályzás. Ugrál.
Wacacon játszom még vele. -
Speti69
csendes újonc
Na most nem azért, de csak nem olyan rossz téma a tesztpöri! Teljesen felpörgött a fórum!
Egyébként rendes karos géppel is lehet turbót meg blooming shotot is sztem. Ha jól gondolom, előáztatási szakaszban, amikor el kezd csepegni, leállítjuk a gépet. Aztán az idő letelte után újból elindít.
De ha jól gondolom, a Toobee féle recept amolyan hibrid a turbo meg a blooming shot közt, bár mind1 minek hívjuk, műxik, az a lényeg -
Toobee
veterán
válasz
RetepNyaraB #140994 üzenetére
Nálam is az a víz, ezt kihagytam, de fontos ez is.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
vicces1 #140993 üzenetére
GC-vel lehet turbózni, dehonnem! Ha rendes, nyomásszabályzós, akkor mindenképp! Átfolyásszabályzás persze nem lesz, de azért
Ui.: haljak meg nem volt benne kesernye. Kis csípősség valahol hátul, de talán még hamarabb kell áttolni. Nyilván sötétebb kicsit, mint véglegesen tervezték. Ja, bright&juicy víz.
-
vicces1
aktív tag
válasz
Toobee #140986 üzenetére
Toobee, respect a fáradozásodért.
Én eljátszom ezzel az overkill metoddal amit levezettél, de ez nem egy normál kávékészítés, gyakorlatilag csak kézi karossal lehet így profilozni, az is kérdéses.
Ebből a cuccból nincs jó kávé szerintem, a kesernye mindenképpen ott van sajnos és nem a háttérben. -
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB #140988 üzenetére
+ @Toobee: én sem iszom sötétet már vagy 1,5 éve. Max közepest, de én nem nagyon melegítem a vizet 96 fok fölé, de van mikor 90-91 fokra állítom a forralót. De megpróbálom akkor én is elhagyni a kosártartó előmelegítését...
Köszi nektek! -
RetepNyaraB
veterán
válasz
tuzpenge #140983 üzenetére
Klasszik sötétre én 95 foknál nem megyek feljebb. De lejjebb sem feltétlenül érdemes (esetleg valami mocsárihoz), mert gyorsan hűl csapolás közben is. Ki kell próbálni. A lidlis "specialty" kolu-brazil szemeshez pl. jó a 95 fok. Kicsit talán magas is. De azt asszony issza, én csak megkóstolom mit követtem el.
-
Toobee
veterán
válasz
zolnagy #140981 üzenetére
Kézzel is nyugodtan meg lehet tartani, ha túl durva lett. Átáztatod a pogit teljesen, ezt tedd meg minél gyorsabb határozott mozdulattal, hogy lehetőleg homogén legyen, majd tartsd kézzel, hogy csak minimális csöpögés legyen (0.3-1 bar között lesz, csészében max 3-5 gramm kávé). Ez egy blooming, majd mehet át rajta pár mp alatt w többi víz. Ezzel a nagyon durva őrleményt is simán meg lehet menteni. Ezekkel a könnyen keseredő kavekkal max alacsonyabb vízhőfokkal lesz jó, de sima turbo shottal ez is oké. Robotot ne melegítsd elő, teljesen felesleges, csak tovább keseredik majd a kávé. Próbáld ki nyugodtan 90-95 fok közti vízzel felöntve, nem ördögtől való ez sem.
-
kchris78
veterán
válasz
zolnagy #140981 üzenetére
Ez nagggggyon durva őrlés akkor! 10-15mp teljes + 2sec preinfusion... Ez bármilyen kávé kiázatásához irtózatosan kevés... Nekem 8-10mp alatt jelennek meg a cseppek.. és ha 25mp alatt van az hogy 25-30ml lejöjjön akkor azt inkább kiöntöm.. Sokkal sokkal finomabb őrlésre van szükség.. Vagy duplafalú kosárra.
-
zolnagy
őstag
válasz
Toobee #140978 üzenetére
A mindenit, ez hasznos volt. Azt látom, hogy jó sokáig, több, mint 20s fél barral előáztatsz, aztán az egészet egy turbo lefolyással leküldöd. Ezt kipróbálom, de így biztosan finomabbra kell vennem az őrlést, mert nálam 2 s alatt megjön a kávé a csészébe, aztán ráadom a nyomást, de 4-5 barnal nem is menne nagyon feljebb, így is 10-15 s körül lejön 50g körül a 18,5-ből. Persze én nagyobb nyomással áztatok elő, legalább 1 bar, vagy több
Gondolom a rögzítést Kalmár féle bt nyomásmérővel csinálod, meg vmi bt mérleggel. Milyen alkalmazást használsz? -
Toobee
veterán
válasz
Toobee #140971 üzenetére
Mai. Ez már erősen csokis volt, 6 bar fölé ne menjetek vele szerintem. Tegnap az kellemesebbre sikerült. Szerintem ez nem egy rossz kávé, bár az én ízlésemnek már sötét.
cuppingoljátok mindig az ilyeneket, akkor rögtön kiderül, hogy mizu vele. -
zolnagy
őstag
válasz
Toobee #140971 üzenetére
Szuper, akkor megérkezett. Köszi, hogy megosztottad.
Közben én is erre jutottam. Turboként már fogyasztható. Valóban durvábbra állítottam és a csésze is hasonló lett, viszont ízre határozottan jobb. A finomabb/klasszik espressora őrlés tényleg nem áll jól neki ezek szerint. Meg nálam az is hozzátesz, hogy a szilvás ízjegyű kávék eddig sem ízlettek. Az egrest meg nem szeretem
-
-
Toobee
veterán
Zolnagynak innen is köszi, hogy küldött tesztpörit!
Egy turbóval kezdtem, szerintem meg is érkeztem. Ha tippelnem kellene a Las Lomas az, esetleg a Buena Vista, de egyiket sem kóstoltam még.
Nugát, kakaó, szilva, egres. Szerintem ott rontja el, akinek nem ízlik, hogy túl finomra darál. Az első két ízjegy turbóként pont kellemes, picit nagyobb nyomással, finomabb szemcsével gondolom rögtön keseredik, mokkás lesz. Sejtem, hogy mi nem ízlik benne sokaknak. Javaslom a turbot. Következő adagot már logolom appban is és megosztom.
-
válasz
Kávé Kálmán #140968 üzenetére
Engem néha jobb érdekel maga főzés, pörkölés, mint a fogyasztás. Jó ezeket látni -
válasz
Kávé Kálmán #140963 üzenetére
igen, hozzá kellett volna tennem, hogy a saját pörijeim alapján mondom, ami nyilván egy szűk részhalmaza a teljes kínálatnak. most már azt is tudom mondani, hogy casmo tp, vagy egyébként a tőletek legutóbb vett közepes pörinél picit világosabb.
(sötétebb pörinél emlékeim szerint még több idő kell)
-
válasz
Kávé Kálmán #140963 üzenetére
Szép darab!
Ki fogod azért próbálni?? -
gonnok
csendes tag
Utolsó kísérlet:
9Barista + K6, 180k. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
Parci #140962 üzenetére
És akkor még én belekotyognám, hogy mint oly sok mindenben a szubjekív megélés itt is más és más. A kávék/feldolgozási eljárások/pörkölési intenzitások eltérő viselkedéséről nem is beszélve. Megaztán, hogy milyen eszközzel készíted el a kávét az se mindegy. A nagyon megkancaficézett feldolgozásoknak eszpresszóként ritkán vagyok barátja. Amikor már inkább a processz dominál. Ezeket én is agyonpihentetem. Volt egy ilyen nemkicsitferment kávé, ami a kocsi kesztyűtartójából került elő több mint fél év után. Mindennek nevezhettem, de ledöglöttnek nem. Na, az ilyen nem szándékolt kísérletek sokszor nagy felismerésekhez vezetnek.
Áppropó kotyogás! Rég vásároltam ósdi kávés eszközt, de erre Francesco-nál nem tudtam nem rárepülni. Ő is örvendett, mert egy adag articsókával kedveskedett a kámbeknek. Olimpia Buby Express(asszem, a legnagyobb méret) a 60-as évekből. Mint az új. A név nem elírás. Volt egy időszak, amikor a márka még nem y-nal íródott.
-
gubabela
senior tag
Ok, köszi srácok a válaszokat, szerintem akkot még hagyom pihenni őket, van még úgyis yirgából, kb 1 hónapos, akkor azzal kísérletezek. Presszónak finom volt, viszont filternek nem akart sikerülni, ízetlen lett az első próbálkozásom belőle. Ilyenkor merre érdemes elindulni filternél? Töményebb, kisebb arány, vagy finomabb daráló?
-
Bazsee71
őstag
-
gubabela
senior tag
válasz
Bazsee71 #140954 üzenetére
Addig biztos nem várok. Fél éves pöri is fogyasztható volt, de világosabbak hamar ledöglenek tapasztalataim szerint. Régebben porcióztam, meg fagyasztottam, de már inkább annyit veszek amennyi hamar elfogy és simán zacsiból szedem amennyi kell. A srácok amúgy nem aprózták el a friedhatsnál, 25-ikei pörkölést ma hozta a posta.
-
gubabela
senior tag
Remélem ezekkel már több szerencsém.lesz
Pár napos pörik, mennyit érdemes várni? 1 hetet.kb? -
Őrlő téma, CF64v.
A beállítómegoldása hagy kívánnivalót maga után. Úgy vélem, az egyik javítási lehetőség a rugók erősebbre cserélése. Rugóbolt_hu-ról rendeltem, de sajna 0,5mm-rel keskenyebb kellene, olyan meg nekik nincs.
Tudtok olyan webboltot, ami korrekt, és nagy a választék? (Nem zárom ki, hogy 2-3000 Ft-ot adjak a rugók darabjáért, de nem is ragaszkodom hozzá.)
Előre is -
mjxb90
csendes tag
Sziasztok!
Erősen gondolkozom rajta, hogy beszerzek egy tuning Gaggia-t és találtam is egy eladó darabot, gaggiuino módosítással. Erről viszont nem sokat tudok, érdemes lehet ránézni? Eddig ilyen verzióval sajnos nem találkoztam élőben, Fragola félével már igen.
Köszönöm előre is! -
John3:16
csendes tag
válasz
John3:16 #140758 üzenetére
Eureka Atom kávédaráló eladó
levittem az árát 160e Ft-ra, ha valakit esetleg érdekelne. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
Kávé Kálmán #140913 üzenetére
Köszönöm az érdeklődést! Szétszaladtak a kecskék (még csak képletesen). Remélem, mind boldoggá teszi az új tulajokat. Ma 8-kor (pörkölési napon) elment az áram. A Roastino-val, a Robottal és a Nanofoamerrel múlatjuk az időt, Úgyhogy a GLS-sel kérte, azok holnap kerülnek feladásra
-
válasz
kchris78 #140939 üzenetére
nekem eddig egyszer nem jött be igazán a tesztpöri, akkor túl sötétnek éreztem. a többit kedveltem, ezt is.
illetve ami nagyon tetszik egyelőre, az a nanofoamer pro v1 "terméke", azaz a tejhab, amit készít. nem hittem volna, hogy ez ennyire jó. tisztítani nem az igazi, de azért túl is élhető. anyafej végre boldogan kéri a cappuccinóit
-
kchris78
veterán
válasz
Parci #140934 üzenetére
igen már nekem se hoz olyan cremat. Amúgy: az ember alap pszichológiája hogy "jól akar járni". És a CMTP ezt remekül hozza.
a) korlátozott elérhetőség
b) alacsony ár
c) nem lehet tudni mi lesz a csomagbanminden tulajdonság megvan hogy az ember agya hozza a megfelelő boldogsághormont ha azt érzi hogy olyan "mintha" megvett volna egy normál CM adagot
.
Kb tudatosan se lehetett volna jobban kitalálni - megvan a UX fíling pörkölősdiben
.
-
Mano66
senior tag
A Robothoz még mindig szerintem a legjobb [Fuego] mérleg.
-
válasz
qvik27 #140933 üzenetére
hát egymást minősíteni elég fölösleges miatta. de miután a hardcore topik fele fogyasztja a tesztpöriket, fura volna, ha nem kerülne szóba. és szerintem az is belefér, hogy valaki leírja, hogy nem ízlett.
én például most leírom, hogy a 08.12-i pörkölés egyelőre inkább picit romlik az idő előrehaladtával (de ez sok saját pörivel is így van, nagyon frissen még egész jó, aztán kb. 10 napig nem az igazi, aztán egy darabig tök jó, aztán elkezd ledögleni).
-
bbuffy
senior tag
Amúgy a TP nem fér bele a topik témába? Mégse zsárgacsibó level.
Csak a 20K per kg vagy felette? -
Toobee
veterán
Ez itt a testroast topik? Lett új hardcore?
-
danbenzin
csendes tag
Goriffee TP
Pozsonyból. Ha jól sejtem, akkor 2 csomagtól ingyenes a szállítás. Nekem bejövős -
Kávé Kálmán
tag
válasz
Kapucziner1 #140923 üzenetére
Kösz János! Üzentem privátban. G.
-
Kapucziner1
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán #140913 üzenetére
Szia Gábor!
Engem érdekelne egy, ha még aktuális.
Üdv:
János -
zolnagy
őstag
válasz
kchris78 #140921 üzenetére
Ez egy másik mérleg (már csak a méret és a kejelző alapján is). Amit én linkeltem az teljesen ugyanaz, mint az avxes, méretre is. Láttam a facebook kommentet. A méréshatárról is írt, hogy 3 kg, holott az is a másik mérlegre vonatkozott ( az adott oldalon 3 fajta mérleget árulnak). A részletes leírásban benne van a specifikáció, hogy 2000g/0,1. Sztem teljesen ugyanaz, mint amit 2 éve vettem avxen. A jelenlegi kc230-nak nem felel meg tényleg, mert az fém házas, ez meg a régi műanyag, amit anno avxen is árultak.
-
lbence
aktív tag
válasz
tuzpenge #140918 üzenetére
Nem erre a mérlegre hivatkozva írta ki az AVX a facebook-ra, hogy hamisítják (
) az AVX KC230M mérleget?
-
kchris78
veterán
válasz
tuzpenge #140915 üzenetére
+/1 0.1 gr:
18.56- az lehet 18.6 - pontosság miatt 18.7
19.84 - 19.8 - pontosság miatt kijelzett érték: 18.6.
Benéztem a számot - a 9es helyett 8-ast szerettem volna írni. Ez a számolás mondjuk végletesen sarkított - mivel van ilyen mérlegem és én nagyon nem vagyok vele megelégedve ezért kihoztam amit lehetett hogy lebeszéljem azt aki ezen gondolkodik
.
-
-
kchris78
veterán
válasz
tomci #140910 üzenetére
Bocsánat hogy én vagyok a kritikus.. De szerintem ezek a mérlegek nem sokat érnek. Én is rendeltem egy ilyet.. Szerintem ezeknek a belseje ugyanaz.. És nem különösebben pontatlanok de.. Amikor SAJÁT bevallásuk szerint 0.1g pontossággal működnek.. Amit szerintem a kijelzőre vonatkoztatnak akkor ez egész egyszerűen nem elég. Amikor nem mindegy hogy 18.56 vagy 19.84 gr őrlemény megy a kosárba (matek alapján mindkettő lehet 18.6... ha +/- 0.1 g a pontosság).. De nem is ez a fő gond. Hanem a hiszterézis. Rárakok kis poharat, dobálom bele kiskanállal a port (más anyag mindegy is), és MEG SE MOZDUL, aztán megnyomom, és máshova tér vissza.. na az a fő gáz. Plusz lassú.
Aki tényleg nem nagyjából kíváncsi arra hogy mennyi az annyi az szerintem nem éri be 0.1gr pontossággal. Étkezési naplót vezetek, és arra hogy 50gr 150gr vagy 500gr arra tökéletes. Meg időt mérni. -
Kávé Kálmán
tag
Sziasztok!
Pár éve a Goat Story-s srácokkal barterben állapodtunk meg, hogy a Smart Espresso Profilerrel támogassuk a Gina-t. Van 4 érintetlen, fekete smart modellem még. Minthogy a csere-bere miatt hivatalosan nem is kerültek készletre a shopon, ezért aztán az azon keresztül történő értékesítése sem került végül napirendre. 5-re nincs szükségem
Rendkívül szépen kivitelezett, Bluetooth mérleggel egybeépített filter eszköz, a kifolyó szelep totál finoman állítható (így a sima pour-overen túl, immersion brewerként is remekül használható). Szintén tartozéka egy cold brewer kiegészítő, azaz ténylegesen 3 az 1-ben! Shopja válogatja, de 200Eur körül árulják.100 eurónak megfelelő konvertibilis forintért szinte ajándék kategória. Mint privát személy adom el őket.
Ha jövő héten is van még belőle, akkor már 20 Eur-ral kedvezőbb lesz, úgyhogy a cseresznyejátékosok spekulálhatnak. No risk, no fun! Aki mindelviszi, az ezen a héten is alkudozhat
.
Keressetek rá a tesztekre, de kérdezzetek nyugodtan engem is!
Akinek nincs kérdése írjon privátban.
Üdv!
G.
-
Vadasz03.24
csendes újonc
Nekem is ilyen van a robot alatt mint zolnagynak. Tök jó amúgy.
-
zolnagy
őstag
válasz
Horvi #140907 üzenetére
Nem, több közül lehet választani az oldalon.
Itt kell kiválasztani, melyiket akarod:
Én erre gondolok:
[kép] [kép]
Bár rájöttem, hogy bejelentkezés nélkül néztem alin. Úgy mindig sokkal jobb árat mutat sok mindennél (talán, hogy bevonzza az új vevőket). Mindenesetre ez a 21,7 $ se olyan vészes (ezt már a bejelentkezéssel nézem). -
tuzpenge
őstag
válasz
Horvi #140907 üzenetére
A baj ezzel az hogy a 13 cm sehogy nem fog beférni a robot lábai közé....szóval ez nem lesz oda jó, meg a kolléga által linkelt se, mert az is pont annyi....
A robot lábai 10 cm-re vannak egymástól, attól keskenyebb mérleg kell. Az avx KC230M ilyen. Ez is hasonló kinézetű, de méretben nem olyan. -
kchris78
veterán
válasz
killboy007 #140905 üzenetére
igen az orles igaz... es ha mas a kesprofil siman massal kell kompenzalni.. kalyhat adhat hogy ne legyen tanacstalan az ember teljesen.
-
killboy007
csendes tag
válasz
kchris78 #140904 üzenetére
SegítHET. Bár szerintem a PID pont nem igazán egzakt, csak akkor, ha ugyanolyan gépen ugyanúgy van beállítva (pl egy GC PID érték majdhogynem irreleváns egy Sage-hez). Nem beszélve a többi változóról, legfőképp a késprofil, ami igencsak meghatározza, hogy milyen arányokkal fog működni egy adott kávé, egy adott gépen, egy adott ízlelőbimbónak/hangulatnak/fene tudja minek.
Kezdetben örültem, hogy az Impresso ad receptet a kávéhoz, de elég hamar rájöttem, hogy nem vagyok vele előrébb.
Szóval ezzel azért erősen vitatkoznék, hogy a hőfok, gramm in/out és az idő olyan egzakt lenne és ugyanazt az eredményt produkálná egy másik konfigon. -
kchris78
veterán
válasz
killboy007 #140903 üzenetére
Egzakt dolgokat azert lehet mindani. Hofok (pid) - suly - ml(nyilvan grammban ertendo) - ido. Ez azert sokat tud segiteni hogy elerje az ember egy szenvedos presso/vilagos pori eseten az izjegyeket.
-
killboy007
csendes tag
válasz
Alabástrom #140895 üzenetére
Na így már tiszta. Ez azért már jelentős különbség
-
kchris78
veterán
válasz
hoffman_ #140897 üzenetére
"(ui.: ez már a Mazda topik lenne, én csak azért nem tankolok százast, mert a versenymérnök barátom lebeszélt róla, ha nincs hozzáállítva a motor, nem jelent semmi többletet, tovább áll el télen. családi autónál utóbbi nem releváns.)"
3 hónap! Én keveset megyek az autóval - van hogy 1 hónap alatt párszáz km-t megyek az fél tank sincs... azt fél tankkal töltöm fel.. Mire _teljesen_ kicserélődne az üzemanyag nekem simán elkezd szétesni a 95-ös... (3 hónapot mondanak rá) -
vicces1
aktív tag
500gr 08.04.-es CM tesztpörit kínálok 250gr. 08.06. vagy 08.12.-es anyagért.
- "mentsük meg a földet" akció keretében. No anyagi okokból!
Esetleg, egy közös kávékóstolást, melynek keretében elfogyasztjuk ezt a nemes tételt mind az összes 08.04-es pörkölést.nem mellesleg az összes CM gyári kofi remek volt, és a tp 50-60% is elfogadható.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Vírusirtó topic
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- Windows 10
- Minden, ami Unreal Engine
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nők, nőügyek (18+)
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- További aktív témák...
- DJI Mini 4 pro Fly More Combo RC2 drón 6 akkumulátorral - Garancia, Care Refresh
- EREDETI NINTENDO Pokemon Go Plus autocatcher dobozban eladó
- Dji Neo FMC/Goggles/FPV RC 3
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett - Garancia, Care Refresh
- DJI Mavic 2 Pro Fly More Combo FMC drón - újszerű állapotban!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest