-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
#142506
üzenetére
Ezt az AVX CG301 vs DF54-re írtad, ugye?
-
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
#142494
üzenetére
AVX őrlők közül nem inkább az CG301 Plasma az ajánlott? 64 mm-s síktárcsás, mint a DF54.
-
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
#142203
üzenetére
Ezen nem lepődök meg. A "technikai sportok" már csak ilyenek.

Igazából ez a kőkemény kétezer forint nem oszt, nem szoroz. Ha már csak lelki megnyugvást ad, hogy mindent megtettem az egységes kávépogácsa érdekében, akkor már megérte a dolog.
Csütörtök-péntek magasságában megérkezik. -
aleister
veterán
Igen, tűset (forgatható, kosáron felfekvőset) rendeltem. Van félretéve egy parafadugó, hogy esetleg telebökdössem tűvel, de rá kellett, hogy jöjjek, hogy egy 21. századi háztartásban nem feltétlenül van már otthon varrótű.

lojzi1:
Jelenleg én is kézzel rezegtetem szemre egységesre, aztán jön a tamper. A YT videókban - amikből felszedtem az induló tudásom- kivétel nélkül használták a tűs után a "forgatós" disztribútort, végül tömörítettek, így nekem az rögzült be, hogy ennek ez a "módja". Feltételezem, hogy ártani, nem árt, így most, hogy már megrendeltem ezeket, esélyesen használni is fogom őket, de ha ezt hamarabb tudom, akkor ez az összeg biztosan a KV alapban kötött volna ki.
-
aleister
veterán
...és Parci:
Köszi a válaszokat!
Azt hittem volna laikusként, hogy ha jobban összenyomódnak a kávészemcsék, akkor a tömörebb kávépogácsa miatt nehezebben megy át rajta a forró víz, ergo a nyomás is megnő.
A tamperem egyébként egész jó darab. Ha felesleges a rugós kivitel, akkor nem cserélném le.Mivel nincs még disztribútorom, ezért simán lehet, hogy akkor nem is a tömörítés erőssége, hanem a kávépogácsa homogenítása volt az eltérés oka.
De ez már bőven az a szint, ami hibahatáron belül van számomra. Legalábbis a jelenlegi szintemen. Biztos jobban kiérzem majd a különbségeket, ha finomodik a jövőben az ízlésem.
Köszi még egyszer a csoportnak a segítségeket!
-
aleister
veterán
No, a hétvégén sikerült kitapasztalnom presszóra az őrlés finomságát az aktuális kávéval. K6-on ez 42-43 tájékára esett attól függően, hogy mennyire erősen tömörítettem. Ha így őrlök, akkor szépen a "zöld zónába" esik a nyomásérték, és mind a lefolyás ideje, mind a crema olyan, amilyennek a nagykönyvben meg van írva...vagy legalábbis nagyon közel esik hozzá.

Összességében elmondható, hogy nem emlékszem, hogy valaha is ittam voltam ennyire finomat. Elképesztő, hogy ugyanolyan eszközparkkal, ugyanolyan összetevőkből mennyire más tud lenni a végeredmény. Egyedül már csak a tömörítésre kéne valami standardot találnom, főleg szimpla szűrőkosárral, mert a kevesebb örlemény esetén minimális különbség is jobban kijön.
Nektek a rugós tamperek mennyire jöttek be? Az esetükben gondolom konstans lesz a tömörítési erő.
-
aleister
veterán
Páran megkerestek privátban, hogy honnét tudtam ennyiért beszerezni a készülékeket. Beírim ide, hátha másnak is hasznos lesz.
Hibrew H10 Plus - 108e (benne van a szállítás és a vám). Ehhez találtam egy kuponkódot, így 231.99 USD lett a vége, ami kb 75-76e forint. (szerk: meg is van a kód: RVFQGZPXR (-$98.00 ))
Nem ismertem ezt a gyűjtőoldalt, így kicsit féltem a rendeléstől, de rekordidő alatt megjött a készülék. November 26-án este rendeltem, hétfőn már hozta a futár. Ez 4-5 nap.A Kingrinder K6 a német Amazonról van. 89.80 euro volt. December 6-8 közöttre ígérték, de ma kora délután már itt volt.Ennek azóta már felment sajnos az ára 16 euróval, de még mindig olcsóbb, mint itthon. Egyébként MO-n múlt héten nem lehetett kapni.
Mindkettő jó vétel szvsz főleg kezdőknek.
-
aleister
veterán
válasz
gubabela
#142155
üzenetére
Köszi a válaszokat!
16 grammot tettem a dupla kosárba. A boltos azt mondta, hogy hetente rendel a pörkölőtől, szóval nála biztos pörög a készlet. A pörkölőnél meg ki tudja. Sajnos a zacskón nincs feltűnteteve a pörkölés dátuma. Az AVX-nál láttam ilyet.Legközelebb tőlük fogok rendelni, akkor nagyobb eséllyel lesz friss.
Hétvégén megindulok akkor felfelé szemcseméretben, hogy megtaláljam ennél a kávénál az ideálisat. Bár kiderült, hogy H (High) nyomáson volt default a masina. Ami papíron akár 20 bar is lehet. Ezt most levettem L1-re (Low), ami elvileg a standard 9 bar. Bár nyíilván ksiebb nyomásom még tovább tartott volna amíg lefolyik a víz.Speti69:
Igen, az "időkkel" úgy nagyjából tisztában vagyok. Egyértelműen az én hibám, hogy nem lett tökéletes az eredmény. Simán lehet, hogy jó ez a kávé, csak meg kell találnom az ideális paramétereket. Hozzátenném, a céges Delonghi automatával főzött presszót már így elsőre is maga mögé utasította, pedig az 100% arabica-ból készül (bár tudom ez önmagában semmire sem garancia, sőt...).Az a baj, hogy én próbáltam a cső tejbe merülésének a magasságán változtatni, mert a visító hang miatt sejtettem, hogy ez a gond, de nem találtam meg a jó pozíciót ezek szerint. Lehet, hogy finomabban kell mozgatnom. Tán a szög sem volt ideális, pedig ránézésre úgy tartottam, mint a videókon láttam és eltoltam a középponttól is gőzcsövet. Random tejet használtam. Talán egy zsírosabbal több szerencsém lesz majd.

-
aleister
veterán
Sziasztok!
Jöttem helyzetjelenteni.

1. Az őrlő tekintetében megfogadtam a tanácsokat, és beszereztem egy Kingrinder K6-ot. Gondolkoztam egy darabig a K7 és a K4-en is, de az előbbivel nemigen van tapasztalat netszerte, az utóbbival szemben meg találtam olcsóbban K6-ot, és különben is ezt ajánlottátok, ezért hamar bekerült a kosárba.
Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy másoknak is el van tolva a 0 pontja? Az én példányom -3-nál van 0-án. A -4 már akadna. Van rá lehetőség, hogy valami mód eltoljam a zérót a tényleges helyére vagy mindig számoljak le 3-at az aktuális értékből?
A leírás az espresso-hoz 40 klikket ajánl. Ennek értelmében 37-re csavartam. Nos, olyan finom lett a kávészemcse méret (vagy túl erősen tamperoltam), hogy piros zónába ment a nyomásmérő a kávéfőzőn lefolyás közben.
2. A kávégép esetében viszont az ajánlott manuális helyett egy félprofinak csúfolt, olcsó kínai gépre esett a választásom. Nagyon jó véleménnyel vannak a Hibrew cumókról a youtubberek közül többen is, így úgy voltam vele, hogy kezdésnek/játszásnak tökéletes lesz. A tapipados, modern megjelenésű, felhasználóbarát kezelőszervű H13 helyett, egy korábbi modell továbbfesjlesztését, a H10 Plus-t rendeltem meg. Hetvenvalahányezer volt szállítással. Ez ugyan sima nyomógombos, ami gagyibb látványban, de cserébe nem tud elromlani (szemben az érintőképernyővel), van benne 3 utas szolenoid szelep és OPV is, duplakazános, 3 választható nyomás, PID, stb. A műanyag kasztnin és az alacsony belmagasságon kívül nem tudok egyelőre negatívumot mondani róla.
3. Beszereztem egy itteni kedves PH-s kollégától egy használt Aeropress és French-press gépet is. Tökéletes állapotban volt mindkettő.

...és akkor nézzük a történéseket.

Tegnap vettem egy kiló kávét a helyi kávés ismesősnél. Saját márkás, dél amerikai keverék 80% arabica, 20% robusta tartalommal és közepes pörköléssel. Tudom ez sem a filterhez, sem az espressohoz nem ideális, de mivel fater ilyet használ, és fele ment hozzá, ezért ez lett. Tegnap még nem jött meg az őrlőm, ezért édesapám Aldis, kupos késes gépével őrőltem le kb 50 grammot. Filterre lőttem be a szemcseméretet. Miután hazaértem csináltam egy cold-brew-t a French-press-ben, ami mára elvileg jó is lesz, és hamarosan csapra is verem. Valamint próbaképp lefolyattam az első presszómat.
Nos, vagy a nagy szemcseméret, vagy a kevésbé erős tamperolás miatt a 16 gramm örleményen úgy folyt át 25 mp alatt a víz, hogy meg sem mozdult a nyomásmérő.
Mondanom sem kell, hogy a kávé nem lett a legjobb. 
Tettem egy próbát a tejhabosítással is. Mndent úgy csináltam, mint a megnézett videókban volt, de visító hangon és némileg buborékos forró tejen kívül nemigen sikerült reprodukálnom a dolgot.
Ma aztán megjött a kézi daráló is. A tegnapiból okulva most jobban nekifeküdtem a tamperolásnak. Az eredményt fent írtam.

Majd egy percen keresztül folyt le a dupla, és hát ez sem lett életem legjbb csapolása.
A tegnapról maradt durva szemcsés őrleményből ezért csináltam egy aeropress-t, ami vszont kifejezetten jó lett.
Megnéztem másodjára is a tejgőzőlős videókat, nekiugrottam ismét a quest-nek, de ugyanolyan szar lett a végeredmény. A macskám örült mondjuk a tejnek.
A visító hang elvéleg annak a jele, hogy túl mélyre dúgtam a gőzkart, pedig nem. A tej szintje alatt 3-4 mm-rel volt csak. Próbáltam feljebb húzni, de akkor meg nagyon a felszín közelébe került, és "krátert fújt" a tejbe.A fentiek alapján mondhatni nincs nagy sikerélményem, de egyáltalán nem szegte a dolog kedvem. Feltehetően túl finom lett az örleményem és/vagy erős a tömörítés. Holnap próbálkozom még. Ma már annyi koffein van bennem, hogy látom a hangokat. A tűs és a sima disztribútor még nem jött meg, így nyilván ez eloszlatás nem lett tökéletes. Érdekes módon a kávépogácsa ennek ellenére egész egységesnek tűnt. Minimális satornásodást láttam csak miután szétbányásztam.
Természetesen szűrt vizet használtam.Abban segítsetek kérlek, hogy akik szintén Kingrinder K6-ot használnak, hányas klikk környékén őrölnek presszóra és filterre?
Valamint szerintetek nem ajánlott kezdésnek inkább venni valami bolti pörkölt kávét, hogy az olcsó szemessel kísérletezgessek inkább? Tudom, hogy itt a zamatok már odavannak, így a cold-brew bukó, de az őrlőt bejáratni, őrlés finomságát megtalálni presszónál jó lehet, nem?
ONTECH:
Hasonló cipőben voltam én is nemrég. A rászánt összeg inkább lesz 100-150 között a végén . Nekem a Kingrinder K6 kéziőrlőt és a Flair manuális kávégépet ajánlották anno a nagyérdemű. Ha a fentit elolvasod, akkor látni fogod, hogy ez uótbbi helyett inkább egy félautomata, elektromos gép mellett döntöttem.
Úgy érzem, hogy ez az eszközpark bőven elég kezdésnek. Nem ezek a limitáló tényezők, hanem a tudás/tapasztalat hiánya. -
aleister
veterán
válasz
Parci
#142018
üzenetére
" el lehet veszni a nagy kávéfizika és kávékémia elméletben, de közben meg ez egy gasztrohobbi...a "mélyelmélet" abszolút félrevezető"
Igen, ezt abszolút érzem magamon. Szerintem abba is hagyom az utánolvasást, mert már nagyon elvesztem a technikai részletekben.

koxx
"De tény, hogy más lefolyást produkál egy 300 rpm-en és mást egy 1700-on őrőlt kv."
Már meg sem merem kérdezni, hogy miért.
Egyedül a nem homogén szemcseméret jutott eszembe, -
aleister
veterán
válasz
Cathfaern
#142013
üzenetére
Köszi a részletes kifejtést!
Nagy általánosságban egyébként elmondható, hogy a kézi őrlő inkább nagyobb szemcseméretre ajánlott? Jellemzően filterre?Parci:
Azért írtam, hogy kalibrált eszközök esetén, mert nagy gyártási szórásnál tök értelmetlen összevetni bármit is.ktg3:
Köszi az infót! Akkor szerintem bevállalom őket.
danbenzin:
Persze.
Ez a fordulatszám kérdés is érdekes számomra. Van ahol azt olvasni, hogy a magas fordulat megégetheti a szemeket, más forrásnál meg azt látni, hogy magasabb fordulaton homogénabb a végeredmény. Akkor ezek szerint mindog kontextusában kell nézni a dolgot, és adott késprofil és adott konstrukció függvényében érdesmes a fordulatszámot vizsgálni? -
aleister
veterán
válasz
qvik27
#142007
üzenetére
Szingapúr esetében a gari és a vitás szituációk rendezésének a nehézsége, ami visszatart. Ez mégis csak egy random webshop.
Kézi vs elektromos téma...laikusként tök fura számomra, hogy egy kisebb átmérőjű, kúpos késes, hullámzó fordulatszámú kézi jobb minőséget produkál expresszóhoz, mint egy konstans pörgő, mondjuk 64 mm-es síktárcsás gép (feltételezve, hogy mindkettő kalibrált).
Mivel mindenki ezt mondja, biztos így van, csak nem értem, hogy a kedvezőbb műszaki paraméterek miatt miért ez a konklúzió. -
aleister
veterán
No Urak, jelentem ismét túl vagyok egy nagy adag guglizás, YT review nézegetés és AI baráttal való csevegésen, és úgy néz ki végre megtaláltam a kezdésnek tökéletes őrlőmet a DF54 személyében. Drágább ugyan, mint az ajánlott Kingrinder K6, de cserébe elektromos és síktárcsás késes.
Amivel majd foglalkoznom kell, az a kések kalibrálása, ami nem tűnik nagy ördöngösségnek. Viszont találtam egy oldalt, ahol egyrészt olcsóbb, mint itthon, másrészt úgy hirdetik magukat, hogy ők maguk bekalibrálják már postázás előtt a gépet " All burrs, we will install and align, unlike other sellers."
DF64 Coffee a cég neve. Szingapúriak, ami kicsit riasztó. Hallott esetleg valaki róluk?Peti...(16v):
Biztos jó ez a masinam de ha megtudná a Zassony, hogy ennyit költöttem egy épp szárba szökkenni készülő hobbira, akkor mehetnék aludni a kutyák mellé.
qvik27:
Elengedtem az automatás vonalat.
Első körben darálót szerzek be, és nekiesek a low budget filteres dolgoknak (aeropress, cold brew, stb). Aztán majd meglátom merre tovább. -
aleister
veterán
Köszönöm mndkettőtöknek!
Körbenézek a webshopokban, hogy mit hol érdemes.Egy utolsó kérdésem lenne még a vízre vonatkozóan. Az egyik Cofffriends-es videóban volt egy elejtett mondat, hogy nem mindegyik vízszűrős kancsó (pontosabban szűrő) jó kávévíznek, mert van olyan szűrő, ami olyan ásványi anyagokat is visszasóz, ami nem feltétlenül jó. Szóval van esetleg olyan szűrőmárka, ami kifejezetten ajánlott vagy épp kerülendő erre a célra?
-
aleister
veterán
-
aleister
veterán
válasz
Parci
#141965
üzenetére
Köszi! Néztem ezt a modelt is. Az a bajom az automatákkal, hogy nincs teljes kontrollom a folyamat meg a gép fölött. Ahol meg már van, ott a drága gép árának a nagy része az olyan beprogramozott receptekre megy el, amit pont én szeretnék kézzel kikisérletezni.
Szóval gondoltam veszek egy őrlőt egy frenchpress vagy aeropress-t, aztán valami karos gépet. Nem szeretnék olyan mélységig belemenni, mint Ti, de el akarom kerülni, hogy a kísérltezésemben egy full zárt automata rendszer limitáljon.koxx:
Ööö...nem van.
-
aleister
veterán
Sziasztok!
Elnézést, hogy teljesen kezdőként ide írok, s nem a kezdős csoportba, de beleolvasva a kommentekbe, inkább itt fogok érdemi válaszokat kapni.
Rólam -és a háttérről- pár szóban annyit, hogy eddig olyan kávét ittam, ami akadt. Ez munkahelyen a random minőségű automatától, az itthoni kotyogós és instant kávén keresztül gyakorlatilag minden volt.
Kb 2 hete valami bekattant nálam, és igényem lett a jó kávéra. Első gondolatom nyilván egy jó automata volt, de minél többet olvastam utána, annál nyilvánvalóbbá vált, hogy van ennél tovább is, így végül kikötöttem a karos presszógépeknél. Ennek a megerősítése miatt lenne pár kérdésem.
1. Jól gondolom, hogy az automatáknál pont az egyik legkritikusabb pont, az örlő milyensége, ami miatt sok esetben nem lehet kihozni egy adott kávéből a maximumot?
2. Ismertek esetleg olyan automatát, amiben jónak nevezhető kávéörlő van, emiatt báran bevállalható?
3. Az örlemény homogén "eligazgatása" és a tömörítés már jónak mondható ezeknél a kávégépeknél, vagy az emberi, manuális megoldás még mindig jobb? (Nyilván helyes kivitelezés esetén)
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Cyberpunk 2077
- Drága Bluetooth tagek olcsóbb alternatívái (MiLi MiTag, LiTag, OTAG, stb.)
- Befutott a Code Vein II végső gépigénye
- Óvodások homokozója
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen autót vegyek?
- Gaming notebook topik
- Autós kamerák
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- További aktív témák...
- Redragon Kumara K552 RGB Brown Switch magyar billentyűzet
- Eladó Realme gt neo 2 5g Dobozában tokkal
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 14400F / RTX 3060Ti / 32GB DDR5 / 512GB SSD!
- Iphone Xs 64GB 100% (3hónap Garancia)
- Eladó Google Pixel 9 Pro 16/256GB / Ajándék fólia és tok! / Akku 100% / 24 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest



