Új hozzászólás Aktív témák

  • aleister

    veterán

    Sziasztok!

    Jöttem helyzetjelenteni. :)

    1. Az őrlő tekintetében megfogadtam a tanácsokat, és beszereztem egy Kingrinder K6-ot. Gondolkoztam egy darabig a K7 és a K4-en is, de az előbbivel nemigen van tapasztalat netszerte, az utóbbival szemben meg találtam olcsóbban K6-ot, és különben is ezt ajánlottátok, ezért hamar bekerült a kosárba.
    Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy másoknak is el van tolva a 0 pontja? Az én példányom -3-nál van 0-án. A -4 már akadna. Van rá lehetőség, hogy valami mód eltoljam a zérót a tényleges helyére vagy mindig számoljak le 3-at az aktuális értékből?
    A leírás az espresso-hoz 40 klikket ajánl. Ennek értelmében 37-re csavartam. Nos, olyan finom lett a kávészemcse méret (vagy túl erősen tamperoltam), hogy piros zónába ment a nyomásmérő a kávéfőzőn lefolyás közben. :)

    2. A kávégép esetében viszont az ajánlott manuális helyett egy félprofinak csúfolt, olcsó kínai gépre esett a választásom. Nagyon jó véleménnyel vannak a Hibrew cumókról a youtubberek közül többen is, így úgy voltam vele, hogy kezdésnek/játszásnak tökéletes lesz. A tapipados, modern megjelenésű, felhasználóbarát kezelőszervű H13 helyett, egy korábbi modell továbbfesjlesztését, a H10 Plus-t rendeltem meg. Hetvenvalahányezer volt szállítással. Ez ugyan sima nyomógombos, ami gagyibb látványban, de cserébe nem tud elromlani (szemben az érintőképernyővel), van benne 3 utas szolenoid szelep és OPV is, duplakazános, 3 választható nyomás, PID, stb. A műanyag kasztnin és az alacsony belmagasságon kívül nem tudok egyelőre negatívumot mondani róla.

    3. Beszereztem egy itteni kedves PH-s kollégától egy használt Aeropress és French-press gépet is. Tökéletes állapotban volt mindkettő. :R

    ...és akkor nézzük a történéseket. :)

    Tegnap vettem egy kiló kávét a helyi kávés ismesősnél. Saját márkás, dél amerikai keverék 80% arabica, 20% robusta tartalommal és közepes pörköléssel. Tudom ez sem a filterhez, sem az espressohoz nem ideális, de mivel fater ilyet használ, és fele ment hozzá, ezért ez lett. Tegnap még nem jött meg az őrlőm, ezért édesapám Aldis, kupos késes gépével őrőltem le kb 50 grammot. Filterre lőttem be a szemcseméretet. Miután hazaértem csináltam egy cold-brew-t a French-press-ben, ami mára elvileg jó is lesz, és hamarosan csapra is verem. Valamint próbaképp lefolyattam az első presszómat.
    Nos, vagy a nagy szemcseméret, vagy a kevésbé erős tamperolás miatt a 16 gramm örleményen úgy folyt át 25 mp alatt a víz, hogy meg sem mozdult a nyomásmérő. :) Mondanom sem kell, hogy a kávé nem lett a legjobb. :)
    Tettem egy próbát a tejhabosítással is. Mndent úgy csináltam, mint a megnézett videókban volt, de visító hangon és némileg buborékos forró tejen kívül nemigen sikerült reprodukálnom a dolgot. :D

    Ma aztán megjött a kézi daráló is. A tegnapiból okulva most jobban nekifeküdtem a tamperolásnak. Az eredményt fent írtam. :)
    Majd egy percen keresztül folyt le a dupla, és hát ez sem lett életem legjbb csapolása.
    A tegnapról maradt durva szemcsés őrleményből ezért csináltam egy aeropress-t, ami vszont kifejezetten jó lett.
    Megnéztem másodjára is a tejgőzőlős videókat, nekiugrottam ismét a quest-nek, de ugyanolyan szar lett a végeredmény. A macskám örült mondjuk a tejnek. :)
    A visító hang elvéleg annak a jele, hogy túl mélyre dúgtam a gőzkart, pedig nem. A tej szintje alatt 3-4 mm-rel volt csak. Próbáltam feljebb húzni, de akkor meg nagyon a felszín közelébe került, és "krátert fújt" a tejbe.

    A fentiek alapján mondhatni nincs nagy sikerélményem, de egyáltalán nem szegte a dolog kedvem. Feltehetően túl finom lett az örleményem és/vagy erős a tömörítés. Holnap próbálkozom még. Ma már annyi koffein van bennem, hogy látom a hangokat. A tűs és a sima disztribútor még nem jött meg, így nyilván ez eloszlatás nem lett tökéletes. Érdekes módon a kávépogácsa ennek ellenére egész egységesnek tűnt. Minimális satornásodást láttam csak miután szétbányásztam.
    Természetesen szűrt vizet használtam.

    Abban segítsetek kérlek, hogy akik szintén Kingrinder K6-ot használnak, hányas klikk környékén őrölnek presszóra és filterre?
    Valamint szerintetek nem ajánlott kezdésnek inkább venni valami bolti pörkölt kávét, hogy az olcsó szemessel kísérletezgessek inkább? Tudom, hogy itt a zamatok már odavannak, így a cold-brew bukó, de az őrlőt bejáratni, őrlés finomságát megtalálni presszónál jó lehet, nem?

    ONTECH:
    Hasonló cipőben voltam én is nemrég. A rászánt összeg inkább lesz 100-150 között a végén . Nekem a Kingrinder K6 kéziőrlőt és a Flair manuális kávégépet ajánlották anno a nagyérdemű. Ha a fentit elolvasod, akkor látni fogod, hogy ez uótbbi helyett inkább egy félautomata, elektromos gép mellett döntöttem.
    Úgy érzem, hogy ez az eszközpark bőven elég kezdésnek. Nem ezek a limitáló tényezők, hanem a tudás/tapasztalat hiánya.

Új hozzászólás Aktív témák