-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ribarszki
őstag
válasz Viiktor1989 #137281 üzenetére
Nem jó. Adnak hozzá tampert. Arra lhet rakni 3d nyomtatott markolatot. Vagy külön robot tampert venni.
-
ribarszki
őstag
válasz Parci #137078 üzenetére
Ha felszabályzás alatt a kés szintezését érted, akkor igen, azt késcsere után is meg lehet csinálni. Nem kötelező, de van az a helyzet amikor sokat tud jelenteni. A Mazzer kések amúgy meglepően jók gyárilag. Vízszintben vannak. Állítottam Italmill kést Mazzer után ugyan abban a gépben, s lehetetlen volt kiszintezni.
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
válasz RetepNyaraB #136480 üzenetére
Köszi! Mekkorára érdemes cserélni? Nagyon szét kell szedni hozzá?
-
ribarszki
őstag
Sziasztok! A Majorom indításkor egyre jobban gyengélkedik. Ma reggel azzal a kávéval is megszorult, amivel eddig simán indult. Így most melegindítással használom. El tud gyengülni a kondenzátor? Úgy tudom, hogy nincs a nagyobb kondira kicserélve.
-
ribarszki
őstag
válasz Alabástrom #136382 üzenetére
Mindenki korrektül leírta a véleményét.
De akkor legyen negatívum. Még a Lunar sem fér be normálisan a lábai közé. A manométer alapból rossz helyen van, trükközni kell, hogy leolvasd, vagy átrakod. Illetve a karnak felhúzott állapotban jó lenne egy gyári rögzítő.[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
válasz Alabástrom #136357 üzenetére
Neked... nekem pedig előny, hogy nem kell kosarakkal baszkolódni. Nincs ez a jajjj most HE kosarat teszek be, most simát, de kilróbánám a 3.-at is.. köszi a nagy gépnél éppen elég. Számomra ez pont előny, hogy nem indult be a kosárbuzulás.
-
-
ribarszki
őstag
válasz Vadasz03.24 #135735 üzenetére
Én a gyári alatt használok ilyesmit. A vastagabb PS-ből nehéz kiimádkozni az kávéolajat. Persze ha használsz papírt, akkor nincs ilyen gond.
-
ribarszki
őstag
válasz Parci #135732 üzenetére
Ezeket a belsős infókat imadom olvasni,, ráadásil sokat is tanulok belőle. A filter profilnál akkor azt gondolom, hogy magasabb hőfokon megy a töltés, s a pörkölés során is több a környezeti hő. A ROR értek pedig így magasabb kell legyen, mint a presszó profil esetén. Pont most csináltatok nagyobb W számú fűtőszálat a hottopba, ki fogom próbálni. Hangosan gondolkodva: Ha mondjuk 7 percnél van az FC, akkor onnan a 10% DT már csak 42 másodpercet jelent, ami tényleg világosabb színt jelent.
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
válasz RetepNyaraB #135614 üzenetére
Ha teheted szintezd ki. Általában csak a felsőt kell szintezni, ha az alsót is, az macerásabb. Nekem kb 15perc alatt megvolt. Ha segítség kell a szintezésben, írj nyugodtan.
-
ribarszki
őstag
válasz RetepNyaraB #135612 üzenetére
Ja, de én nem szenvedek papírral. Ok, az biztos megfogja.
Akkor nálad gond van a Majorral. Magyon simán hozza ugyan azt az értéket, bárhova tekerem, s onnam vissza. S nem csak nálam, másnál sincs gond. Kap egy kis zsírt, tök jól jár a menetben. -
ribarszki
őstag
válasz RetepNyaraB #135560 üzenetére
Hogy érted ezt a "nem találsz vissza" kritikát? Én rendszeres állítgatom, mert 3-4 féle kv pörög nálam, s van ami 5-6 ricnivel durvább vagy éppen finomabb őrlést kíván, de mindig nagyon következetesen reagál. Pontosan ugyan oda állítom vissza, s pont annyival lesz lassabb a lefolyás amennyivel kell. A Major egyik jó tulajdonsága éppen az, hogy nagyon következetes...
-
ribarszki
őstag
válasz RetepNyaraB #135552 üzenetére
Nekem a Major a DF83 V2-nél is sokkal jobban bejön, szóval ezt tételesen cáfolom! Nagyon fel kell kötni a gatyáját annak a gyártónak aki egy Major+151C párossal akar versenyezni... A DF64 pedig nagyon nem az a kategória!
-
ribarszki
őstag
válasz Tomace91 #135546 üzenetére
[Itt] nálam is 2 mód aktóv csak. A sima mérés mód, és az első cseppre induló mérlegmód időzítővel és flow rate kijelzéssel, auto tare funkcióval.
Egy mozdulat így a váltás, mert minden más offolva.van.
A kávébabot lemérem a sima mérés módban, majd a gép alá teszem, rá a csésze magától nulláz, majd a kávécsepptől indul minden.
Az Acaia Lunar az egyik legjobb vásárlásom volt. Stabil, megbízható, s ezeket a funciókat betonbiztosan hozza, ellemtétben egy Timemore mérleggel. Másodpercig nem bántam meg. -
ribarszki
őstag
válasz Toobee #135443 üzenetére
Volt egy Holland nagyker, ahonnan a magyar Lets Roast rendelt. Azok voltak a legjobb minőségű kávék. De a magyar kereskedő lehúzta a rolót...
A RoastRebels nem rossz.
Viszont a román Kestar verhetetlen. Brutális választék, 83-87 pontos spec kávék. De klasszik vonalon nagyon korrekt csokis, mogyorós Brazil is 4-5k/kg áron jön ki.. -
ribarszki
őstag
válasz Vadasz03.24 #135441 üzenetére
Nyugodtan váltogathatsz. A zöld hűvös sötét helyen nagyon sokáig bírja. (Nekem van 1.5 éves zöldem is még, semmi baja.) Azért a pára ne legyen túl magas. Nálam most 5 tétel van megbontva egyszerre. 7k/kg körül korrekt zöldeket lehet már rendelni.
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
Van hozzá két kosár +extra tamper. Bár saját tapasztalat alapján a gyári, fém gombócok a karok végére sokkal fontosabbak, mint egy 2. kosár. Persze felhaszálás függő.
(Nagyon szép a piros élőben! Ahogy a kék és a zöld is. Amúgy múltheten a szálláson mindenki a zöld szín miatt jött oda megnézni a robotot, hogy milyen jó a színe, mi ez? )[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
válasz RetepNyaraB #135175 üzenetére
Akkor már Tchibo pides, hattyúnyakas. Robothoz használom, szeretem.
-
ribarszki
őstag
válasz public NMY #135086 üzenetére
Mióta megvan a Robot, be sem kapcsoltam a Biát.
-
ribarszki
őstag
2 napja éjszaka tudtam rendelni a CM tesztpöriből. Ma megérkezett, de régen nem volt rajta a fajta, vagy legalább a terület? Most a zacskón sincs semmi, csak tesztpörkölés.
-
ribarszki
őstag
válasz Parci #134767 üzenetére
Klasszik, középsötét vonalon simán hozom a hazai pörkölők színvonalát. Sőt... de ebbe ne menjünk bele. Spec vonal nem annyira mozgat, de pont most pörköltem egy gyümölcsös ruandait.
Amúgy pedig igen nagy százalékban a zöldön múlik. Persze kell a tapasztalat ezt nem vitatom el. De ha az alapanyag jó, azt nehéz elrontani. Én azt látom 3 év után, hogy nincs nagy csoda. Ha a zöld kurvajó akkor a vége is az lesz. Csak ugye erre áldozni kell.
Biztos jóoofa ez a kis pörkölő, de pontos babhő, Ror görbe nélkül nehéz lehet konzisztens pörkölni. Aztán lehet nincs igazam... -
ribarszki
őstag
Mielőtt megrendelem, megkérdezem itt is Tervez valaki Cafelat Robot eladást? Köszönöm
-
ribarszki
őstag
Én is végigjártam ezt a mérleg létrát. Az olcsó sajnos annyit is ér, hamar tönkremegy. Ami 10-20k körül van vagy nagyon lassú, vagy hatalmas tepsi, vagy megbízhatatlan. A következő 30-40k szint (Timemore Nano) nem volt rossz, de totál megbízhatatlan az első cseppre indulás, valamint a menü és beállítás része tragédia, és nagyon műanyag. Nekem nincsenek jó tapasztalataim a mérlegekkel Vagy csak én nyúltam bele a szarokba. (A mostani tökéletes, de az ára miatt ezt hagyjuk)
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
válasz RetepNyaraB #133360 üzenetére
Ez a Wong: (mágneses a csőr, egy mozdulat leszedni és kiseperni)
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
Eladó lett a [DF 83 V2] őrlőm.
-
ribarszki
őstag
Ha valaki belekóstolna az otthoni pörkölésbe. Eladó Gene
-
ribarszki
őstag
válasz sz.zs. #132323 üzenetére
Nagyon jó kérdés, én is gondolkoztam rajta. Voltage regulator 5-6 ezer forintért van Alin. [Ez] a videó először meghozta a kedvem, majd a kommentek elszomorítottak. Sajnos nem igazán működik. Amikor ténylegesen elkezdte csökkenni a fordulatszám, akkor megáll. A feszültség csökkentésével elveszíti a nyomatékot is. Sajnos ez a fajta utólagos megoldás nem működik. Pedig belelkesültem
-
ribarszki
őstag
válasz bbuffy #132086 üzenetére
Némileg árnyalja a képet a plusz áfa, vám, szállítás, opcionális Artisan kapcsolat és az első is 1m Ft környéke. ICM fórumtárs használ Kaleido M1 gépet. Nagyon szuper gép, bőven van benne erőtartalék, és zseniálisakat pörköl. Az Artisan kapcsolat hiányzik neki, azt elég horror felár ellenében kapod meg. Amúgy nagyon jó gépek, de a nagyobb kapacitásúak itt is millió felé vannak.
-
ribarszki
őstag
válasz Parci #132083 üzenetére
Annak én is örülnék.. Az Aillio Bullet is az a 1.5m Ft kategória... Ami ebben egy pici előrelépés itt a tuning Hottopnál, hogy elvileg ha bejön egy pörkölés, akkor az elmentett profil alapján automatizálni tudod a következő adagot. Persze ugyan annyi környezeti dobhőfokon kell tölteni, ugyan annyi grammot, ugyan abból a zöldből, de elvileg működhet. Még nem próbáltam, nem tudom. Annyi újdonság van az Artisanban, hogy sokat kell tanulom olvasni róla. De rengeteg jó lehetőség van benne.
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
-
ribarszki
őstag
válasz Bazsee71 #132068 üzenetére
Nagyon köszönöm mindekinek a kedves bíztató szavakat
Bazsee71: Külön is köszönöm, elismerés tőled. Azt látom a Gene után, hogy sokkal több infóval találkozom. Az biztos, hogy sokat kell gyakorolnom és ki kell tapasztalnom a gépet. Egyelőre 3 pörkölés után arra jutottam, hogy kicsit csökkentem a töltet mennyiségét is. De hiába a sok pörkölés a Gene gépen, ez más kávéház. Nem fogom megspórolni azt a jó pár kiló zöldet, amíg elkezdem nagyjából kitapasztalni a mennyiség, fűtőszál teljesítményt, pörkölési idő részt. És akkor hol van még a többi?
Nagyon köszönöm a könyvajánlást, és a segítséget az Artisanban. Át is állítom amiket írtál.
(A grafikont inkább csak szemléltetésként raktam be, nem a legjobban sikerült géptesztelő pöri lett )[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
Megosztom itt is, ha valaki nincs a FB csoportban, de érdekli a téma.
Vigyázat, otthoni pörkölés veszély, ami függőséget okozhat!Kicsit mélyvíz, kicsit hardcore, de azért remélem elfér. Avagy lépjünk előre egyet az otthoni pörkölésben.
Lassan 1,5 éve, hogy belekóstoltam az otthoni pörkölésbe egy Cafe Gene pörkölővel. Tulajdonképpen annyira megtetszett, hogy 1,5 éve nem is igazán vettem pörkölt kávét csak nyerset. Határozott véleményem, hogy a Gene az egyik legjobb otthoni kezdő pörkölőgép, pont az egyszerűsége miatt. Alig lehet rajta valamit elrontani, és bőven ad sikerélményt. Ugyanakkor az hátránya is, hogy alig lehet rajta állítani valamit.Mindig ott motoszkált bennem, hogy jó lenne többet látni, többet tudni a pörkölés alatt a babhőről, ha látnám a pontos százalékokat, a fordulópontot, a babhő emelkedését, stb..
Így jött szembe egy eladó, régebbi, nagyon egyszerűbb (a Genenél is egyszerűbb) Hottop. Bár azt megjegyzem, hogy a gép gyönyörű! Az előző tulaj is nagyon vigyázott rá. Nagyon jó tulajdonsága a babhűtő tálca, ami remekül működik és a nagy forgódob.Szóval kicsit alap, kicsit butácska ez a Hottop, de arra tökéletes, hogy felokosítsam. Tuning Gaggia után tuning HottopNem untatok senkit a részletekkel, mert aki szeretne belevágni, nagyon szívesen segítek neki. Csak nagy vonalakban. Végül eljutottam oda, hogy szinte teljes kontrollom van a pörkölő felett az Artisan pörkölő szoftverben. Ezt úgy értem el, hogy kapott egy Arduino lapkát és egy TC4+ vezérlőkártyát. Ezekbe csatlakozik egy SSR ami a fűtőszálat vezérli, a ventillátor és a 2 K hőszonda. A kártya előre konfigurált az Artisan szoftverhez.
Így százalékosan tudom állítani a fűtőszál teljesítményét, ugyan így a ventillátorét. Látom a környezeti dobhőt és a babhőt. Az Artisan pedig szépen kirajzolja a görbét, jelöli a forduló pontot, a babhő növekedési rátát, számolja a development timeot százalékban, el lehet menteni a profilokat, szóval számtalan hasznos dolog van benne. (Persze itt is kell jónéhány pörkölés, míg ismerkedik az ember az új géppel, de nagyon sok paraméter állítaható.)A tuning összköltsége a Hottopon kívül 70.000Ftban megáll. Ebből a legtöbb a TC4 vezérlőkártya (55.000Ft) De ha valaki szeret forrasztani és ért az Arduinohoz, akkor 25.000Ft körül már megkapja KIT-ben. https://www.tindie.com/.../tc4-coffee-roaster-shield-tc4.../ Ezen kívül SSR, 2db hőszonda, DC tápegység, usb kábel, apróságok, szállítási költség. Én tettem egy usb izolátort az usb kábel végére, hogy ha bármi rövidzárlat lenne, akkor a laptop védve legyen, de ez opcionális. (4.000Ft)Otthoni pörkölés keretin beül ez egy jelentősebb lépés a Gene után. Nagyobb a játéktér, több a lehetőség, de emiatt kicsit nehezebb is.2 hónapig készült, de imádtam minden percét, igazi szerelemgyerek.
Nagyon köszönöm ICM fórumtárs segítségét, a sok együtt gondolkodást, újra tervezést, a finom kávékat, a fúrásokat és, hogy rábeszélt az alap gépre
-
ribarszki
őstag
válasz zolnagy #130692 üzenetére
Tudom alapkérdés, de felsőszűrő takarítás, vegyszer visszaöblítés megvolt? Illetve milyen kosarat használtok? Mert vannak nagyon fröcskölős kosarak. A 9barral állítás nagyon jó ötlet volt. Lehet gond az őrlő késeivel is.. A hőfoknak 30perccel a bekapcsolódott után viszonylag stabilnak kell lennie.
-
ribarszki
őstag
válasz gboszi #130640 üzenetére
A 7gramm necces, Inkább 8.
Az LM klón szimpla kosár eldöcög 8 grammal, de kell hozzá 41mm-es tampersegéd és 41mm-es tamper. Én egy időben sok szimplát húztam ilyen kosárból.
Vagy ott az IMS The Single sorozata. Ennek nagy előnye, hogy az 58mm-es tamper jó hozzá.Lehet egyébként jókat szimplázni, rá lehet állni. De végül én is a dupláknál kötöttem ki. Ez nálam most pont 16 gramm a 16-os Renekában.
-
ribarszki
őstag
A feneketlen porta filter jobban megmutatja ha hiba volt az előkészítés során. Csak azt használom, sokkal jobban szeretem.
Kosarat érdemes cserélni, sajnos nagyon gyengusa kosarak járnak a gépekhez. Azért ezt a kettőt írtam, mert mind a kettő megbocsátó kosár. Az IMS kosarak nagyon jó kosarak kezdéshez is. Az 12-18 egy olcsó kosár, de az első 1-2 évben mindig ehhez tértem vissza. A Reneka is nagyon jó kosár. Állítólag a világossabb kávék ízeit kicsit mossa, de én csak középsörét d-amerikai kávékat iszok. Nagyon nehéz hibázni ezzel a kosárral, ha jól elő van készítve. Nem fröcsköl, nyíl egyenes lefolyás.
Szerintem bármelyik feneketlen portafilter rámegy, a lényeg, hogy 58mm-es legyen.Az akkupunkturás WDT szintén nagy segítség. Teljesen bolyhosra lehet keverni a kávét.
Régebben én is sima Lampert használtam, de a rugós Normcore-ral kellett volna kezdenem. Állandó nyomás, nincs változó. Ráadásul egy Normcore után nem fogsz tampert cserélgetni, mert nincs minek..Ami fontos, hogy a kávébabot is le kell mérni mielőtt darálsz, majd a kifolyó kávé mennyiségét is.
-
ribarszki
őstag
Ez egy nagyon kellemes kis setup. Olyan induló park, ami nagyon sokáig ki fog szolgálni. Már csak jó kávé és sok idő, szeretet, gyakorlás kell hozzá (Egy 16-os Reneka vagy 12-18IMS kosarat még lehetőség szerint szerezz be hozzá.) Ha később jobb tampert szeretnél, ami mindig egyenletesen tömörít, akkor a fórum által is szeretett rugós Normcore tamper a BB ajánlat. Még lehet akupunktúrás tűvel készült rögmentesítőt is lehet nézni, ez filléres tétel. Így nagyjából meg is leszel
szerk.: Bővel elég lesz a DF 64. Tudod, mindig van feljebb.. De amit kinéztél, az egy teljesen jó szint.
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
Annyi, hogy először kell lefőzni a kávét, utána gőzölni. Mert ha kávé - gőz - kávé - gőz soerrendet akarsz, akkor sokat kell várni a bojler visszahűlésére.
2 ember esetén ez nem nagy áldozat. Lefőzöl 2 duplát.. De ha vendégek jönnek, akkor szívás tud lenni. Már ha tejeset isznak.
(Ez a single bojler gépekre igaz.)[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
válasz Bazsee71 #130589 üzenetére
Fragola írt erről a blogjában. Idézve: "Ami a legjobban fáj ebben a gépben, hogy a PID hőelemét a bojler tetejére csavarozták. Ennél rosszabb megoldást talán el sem lehetne képzelni. Ez miatt kávéfőzés közben nagyon későn reagál a beömlő hideg vízre, amikor már szinte befejeztük a kávéfőzést. Utána teljesen külön életet él. A lenti videón jól látható. "
Mondjuk ő pont azt írja, hogy későn reagál. Jó lenne ha egy Anna tulaj jelentkezne, hogy nála mi a helyzet.
Szerk.: Valószínűleg annyi a trükk, hogy felül van a hőérzékelő. Csapolás közben elkezdi feltölteni vízzel, s felül hatalmas lesz a különbség. Mindenestre a kávét érő víz hőmérséklete ettől lehet konzisztens. Így valóban nem akkora dráma.
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
Ha megteheted, akkor ne az Annát nézd. Sőt, mondok jobbat. A Lelet Victoria nagyon jó áron van az Amazonon. Van benne programozható előáztatás, komolyabb gép mint a Glenda. Az 57mm-es portafilter hosszú távon szívás lesz.
Vagy belevágsz az Annával, és ha tetszik az egész folyamat, akkor úgyis cserélsz majd.
(Vagy ha sok tejeset isztok, akkor veszel egy Lelet Elizabethet, és az értelmes keretek között ez kb végállomás )
Tényleg nem is kérdeztem, inkább simán eszpresszóztok, vagy Flatwhiteot, Lattet, Capuccinot isztok?
Mindenestre ne a daráló kárára menj a jobb kávégép.[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
Merre laksz? Milyen kávégépeket érsz ott el? A Gaggia Classicot így alapesetben engedd el nyugodtan, sokkal jobb gépeket találsz.
Lehet nyitott ajtókat döngetek, de tudsz friss pörkölésű kávét venni pörkölőtől? Annak utánanéztél, hogy egy ilyen gép bemelegedési ideje 25-30 perc? Csak mert írtad, hogy a feleséged sok kávét és iszik, és nehogy csalódás legyen a vége. A feleségek általában nem szeretnek bemelegedési idővel, darálással, tamperolással, mérlegeléssel foglalkozni
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
Új gép esetében egy Lelittel jobban járnál. Egy Glenda már 58mm-es porta filtert fogad, és pid-es. Ha használt is játszik, akkor egy tuningolt Gaggia Classic, vagy Silvia is jó árban kifogható.
Darálónál gondolkodhatsz kéziben is, ha szeretsz tekerni. 1ZPresso vagy Kingrinder őrlői. Ebből nem mind eszpresszóképes, erre figyelj. De érdemes csatlakozni Facebookon a "Home barisat eszközök adás-vétele" vagy a "barisat eszköz piac" csoportba.(Remélem ez nem minősül reklámnak ) Nagyon szép állapotú gépi és kézi darálókat fogsz találni. Egy Eureka, egy DF64, vagy felújított Mazzer bőven ki fog szolgálni. 370k-ból ki tudod hozni simán. Még a mérlegre, disztribútorra, tamperre és egy jobb kosárra (pl az ima 12-18 kiváló alapkosár) tegyél félre.De ez csak egy vélemény, vannak nálam sokkal okosabbak
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Vác és környéke adok-veszek beszélgetek
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- OTP Bank topic
- Telekom mobilszolgáltatások
- PlayStation 5
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Politika
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- DJI Mavic 2 Pro Fly More Combo FMC drón - 1" Hasselblad kamerával (2 akkuval)
- UV Lámpa köröm ép0téshez. új 6hó jótállással!
- Philips Lumea Advanced SC1997/00 villanófényes IPL szőrtelenítő
- Tymo Ring kerámia hajsimító fésű új 6hó jótállás!
- Corength dönthető pad + 20kg-os súlyzókészlet + 2x5kg tárcsa + francia rúd
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest