-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csápájev
őstag
válasz gboszi #89920 üzenetére
Jó,ipari géppel ne hasonlítsd össze
Nézd meg a technikáját youtube videókon.
Nem kell agyongőzölni a tejet, az elején kicsit teszed a tejbe, utána mélyebben, a lényeg,hogy pörögjön a tejkiöntőben, ezzel "elkeverve" a buborékokat.
Asztalhoz csapkodod, szintén bubitlanítás céljából majd csészébe öntöd, na annak a technikája szerintem fontos.
Kicsit feléd megdöntött csésze,körkörösen kezdve, arra figyelj a videókon.
Menni fog -
jana86
csendes tag
válasz gboszi #89916 üzenetére
Ha már van hab, de elválik, akkor valószínűleg a habosítás elején befújt levegő után nem keveredik rendesen a hab meg a tej. Próbáld úgy tartani, hogy folyamatosan burmányok legyenek a tetején, ez nagyon fontos! Itt a csőr mélysége a felszín alatt, helyzete a kiöntőn belül és a szöge is befolyásoló tényezők! Ha elkészült, ne sokat várj vele, lehetőleg 10-20 másodpercen belül már a kiöntő óvatos pulthoz csapkodásával és körkörös mozgatásával kevegesd benne a tejhabkrémet és öntsd!
-
HÁZIGAZDA
válasz gboszi #89923 üzenetére
van egy mennyiség, ami jól áll az adott kancsónak, se több, se kevesebb nem lesz jó. icipicit ferdén kell tartani (ha oldalra áll a géphez képest a gőzcső, akkor arra ellentétesen dönteni, kicsit. szörcsögnie kell, ahogy viszed be a levegőt, ha nagy bubikat fúj és fröcsköl, picit beljebb kell tenni, ha csak forgatja, kijjebb. hideg tejjel kell indulni, és addig vinni be a levegőt, amíg az inox kancsó kézmeleg nem lesz. utána lejjebb engeded a gőzcsövet és "összeforgatod".
így és pont így csináld. milyen kancsód van pontosan?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz gboszi #89923 üzenetére
Esetleg nézz szét és keress egy latte art képzést (pl Mantra hamég tartanak). Egy délutánt megérhet rászánni, hogy megtanuld az alapokat.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
konzumpro
senior tag
válasz gboszi #89920 üzenetére
Nekem is megy, egyfajta mennyiséggel, az Alsela módszer.
https://www.youtube.com/watch?v=heKdbO6H86UÉn ezen tanultam meg tejet gőzölni...
Az a lényeg, hogy meglegyen a dőlésszög és a megfelelő távolság az edény falától. Gyakorlatilag van egy bevált pozíció aztán már csak azt kell alkalmazni.
Épp csak a csőrét rakja bele ahogy látod, a többi megy magától, amikor felhabosodik a legelején pár másodperc alatt a tej, már nem sodor be több levegőt, csak melegíti, meg a gőz kezd mikrobuborékokat képezni. De kell az elején egy kis levegő, mert amúgy csak forró tej lesz.
Én most automatán játszok Xsmall és Minuto gőzcsövekkel, cserélgetem, de nem nagyon van különbség, talán a hosszabb nem annyira erős mert nem ilyen ipari vastag cső a végén egy kis lyukkal, hanem végig aránylag szűk keresztmetszetű.. A dőlésszög mindegyikkel megvan ahol máris pörgeti a tejet és az elején be lehet szisszenteni egy kis levegőt.
Aztán van amikor nem találom egy másik mennyiségnél a megfelelő pozíciót, mert reggel 137 ml kell, délben 100 vagy 175, mindegyiket másképp kell ilyen rövid csöveknél.
A Sage/Catler gőzcsövek jók, ott is le lehet rakni a tejet és felgőzöli magát. Automatámon nincs olyan pozíció hogy le lehessen rakni akár teásdobozra, mindenképp meg kell dönteni.
-
MODERÁTOR
válasz gboszi #89934 üzenetére
One Elevennél voltam, nagyon jó ajánlom. Kiscsoportos 1-2 fő és cca 5-6 óra. Megnyugodhatsz, nem fogsz nyuszikat önteni egy basic latte art képzés után ahhoz kell pár tíz/száz óra gyakorlás.
konzumpro: próbáltam fix helyet találni a kiöntőnek, belőni a gőzcső szögét, de nekem így nem jött össze a jó tejkrém.
[ Szerkesztve ]
-
Csápájev
őstag
-
kurtuzov
senior tag
válasz gboszi #89934 üzenetére
Nekem is GC-m van, Fragola rakott rá Silvia gőzcsövet is.
Nyilván nem latte art magasságokban, de jól lehet gőzhabolni tejet még ekkora kazánból is.
Pedig kezdő vagyok. 350ml-es fém kancsóval csinálom.
Amit Parci írt az szerintem teljesen igaz. Nagyon nem mindegy milyen mélyen van a fúvóka a lében/habban.
Kérdés az, inkább capuccino mennyiségű keményebb habot akarsz, vagy a latte selymesebb rajzolásra is jó keverékét.
Nekem az előbbi jobban megy (amikor tovább engedem emelkedni a kiöntőben a szintet éppen csak a felszín alatt tartva a fúvókát és kicsit később nyomom lejjebb keverni egyet és úgy fejezem be). -
72lakiluk
tag
válasz gboszi #91162 üzenetére
Dehogy, nem beszélünk el, csak másképpen látjuk a dolgot. A wiki szerint az espresso valóban 25+-2.5 ml és a lefolyási időt is megadják hozzá. Létezik a dupla, mivel én is 12/18-as szűrővel dolgozok viszont ha netán a két kifolyóst teszem a karra és két csészébe engedem, akkor sem megyek az általam kedvelt, megszokott mennyiség fölé. ma pl. 10 óra körül a nejem akart inni még egy szimplát a reggeli kávéján túl, ezért kétfelé csapoltam a Diemme 75/25-ösét. 30mp- alatt jött le a 17g-ból 39g ital ( ez két csészében ). Kicsit laza is lett, le kellett volna nyomnom pár mp-cel hamarabb. Szóval nálam így megy kb. Kár is túlgondolni a témát
közben bl4ze pont kitette a Diemmét[ Szerkesztve ]
-
gboszi
senior tag
válasz gboszi #92955 üzenetére
Juj bocsi srácok ez félrement, rosszul fogalmaztam. Szóval PY-t ismerem, szeretem, de MÁST szeretnék kipróbálni. Van most olyan bolt, vagy inkább egyéni pörkölő akihez tudok menni holnap?
@sz.zs: wow, köszi
[ Szerkesztve ]
"If you're good at something, never do it for free!"
-
-
CB
senior tag
válasz gboszi #99202 üzenetére
Szerintem egyiket sem érdemes kihagyni.
Két indokom van:
Az egyik, hogy ha csak egy részét csináltatod meg, előbb vagy utóbb vágyni fogsz a többire.
A másik indok, hogy sokkal egyszerűbb egyszer elvinne a mesterhez, egyszerűbb egyszer atomjaira bontani, és mindent egy kalap alatt megcsinálni.
Bojler tisztítás, vagy csere, rézcső, tágulási, szűkítő, nyomásmérő....van még valami? Most a pumpa szabályzót, réz bojlert nem említem.[ Szerkesztve ]
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
Flashback
addikt
válasz gboszi #99279 üzenetére
A pangó mondjuk az igen jó érv. Nekem ebből ez a kiadás tetszik.
De ettől az ártól már nincs nagyon messze a mazzer mini-e és a niche sem. viszont az alap 390Eurós ára nagyon jónak tűnik. Ha valaki kompakt örlőt keres jó lehet.
Kíváncsi lennék élőben mekkora a különbség egy Eureka Special és egy Super Jolly között...[ Szerkesztve ]
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Flashback
addikt
válasz gboszi #99290 üzenetére
Lemaradt a a leírásomból hogy Eureka Special és egy Super Jolly hangja között mekkora lehet a különbség. Mert méret és súlybeli az bőven van...
Használtan ki lehet hozni 100ból egy presszó képes kezdő szettet. Csak aztán nézed a netet és megszületik a gondolat hogy mi a lesz a következő "lépés"... Mindíg lesz...Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
general
addikt
válasz gboszi #100978 üzenetére
Vajon észrevehető a babok minőségének (frissességének) "romlása", ha 3-5 napig a babtartályban állnak, kvázi a szabad levegőn? Ezen már sokat gondolkodtam. Most hűtőben tartom a szelepes eredeti csomagolásban, mindig 250 gr-kat veszek, és abból mérek ki adagot, aztán vissza a hűtőbe.
Erről mi a vélemény általában?
-
konzumpro
senior tag
válasz gboszi #102351 üzenetére
Szép dísztárgy. Able cone-nal (és cLone-nal) nem rossz amúgy, de papírral lassú a lefolyás, mert feltapad az üvegen, a hariot ezért jobban szeretik.
Bort is lehet benne dekantálni.
Nekem a 3-as van, épp hogy belefér annyi kávé egy fémtölcsérbe, hogy megfelelő legyen az arány fél adaghoz. De a V60 jobbat főz papírral. -
WarLock07222
tag
válasz gboszi #102351 üzenetére
A feleségem pont a Tigrisben volt, amikor ezt kiraktad, úgyhogy kértem, hogy hozzon belőle egyet. Ennyi pénzért tényleg jó víz / bor / akármi kiöntőkének is. Adnak amúgy mellé egy fémszűrőt, amit kiváncsiságból rögtön ki is próbáltam 16grammal. Azt hiszem ez a része a csomagnak megy a kukába, mert a víz úgy folyt rajta át, mintha ott se lenne, cserébe az összes fine is átment vele együtt, bele az italba. Szerencsére egy V60-vel még sikerült menteni rajta valamennyit utólag, de hát nem lett életem kávéja. Ahogy néztem amúgy a papír se túl olcsó ehhez a cucchoz (5000Ft/100db).
Szóval ha budget filterezés a cél, akkor tényleg inkább műanyag V60 + papír.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz gboszi #102667 üzenetére
Hario Skerton Pro
Ez szerintem a legolcsóbb, presszóképes őrlő, ha esetleg belefér. Persze nagy-nagy kompromisszumokkal, de elindulni valahonnan. Ha kotyogósra elég, akkor pl. Hario Mini Mill Plus."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Ketchup2020
lelkes újonc
válasz gboszi #102667 üzenetére
Szép estét.
Az elöttem szólóval kicsit vitáznék legalábbis én nem szerettem a hario skeleton prot a gaggia baby mellett. Nem konzisztens eredmény, sok törmelék szerintem enyit tudhat egy jól megválasztott Kínai Pl. alzánál vagy az árukeresőn. Én már csak a brikkához használom néha. Ha találsz egy tuningoltat használtan az talán.
Esetleg nézd meg az Avx-nél ott lesznek valami új örlők. Ott vannak olcsóbbak is. Én inkább próbálnék valami fém örlőműves darálot venni, azok inkább tudhatnak presszót. De az itthon nincs 20 ezer alatt.[ Szerkesztve ]