-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
CB
senior tag
Esetleg nem akar megszabadulni valaki egy második generációs (mikrokapcsolós) nanofoamertől?
Szívesen átvenném. -
CB
senior tag
-
CB
senior tag
válasz
Gery0505
#125126
üzenetére
Ebben teljesen igazad van. Mikor a szűrő csavarját meghúzom, akkor kb. 2 mm-t közelebb húzza a szűrő közepét a szűrőtartóhoz (kvázi laposabb lesz a szűrő, szinte sík). Sosem figyeltem, hogy a széle mennyire fekszik fel a szűrőtartón.
Viszont a szűrő pozícióját nem határolja be semmi, tehát ahányszor leveszed és felteszed minden esetben más pozíciót vesz fel (elfordul). Viszont a csatornásodás mindig ugyanabban a pozícióban van.
Valaha volt egy időszak, amikor a vízterítő 4 darab kb. 3 mm-es furatát egyesek elkezdték kúpossá alakítani. A kúp a szűrő felé bővült. Ezt én is megcsináltam, megfelelő eszköz hiányában nem sikerült valami szépre, ezért kértem Tomace91-et, hogy ne tegyen fel róla fotót, de mindegy is, a lényeg, hogy derüljön már ki, miért csatornásodik.
Ha látjátok a fotót, ne sározzatok nagyon, élőben nem olyan szörnyű, mint a fotón. A kúp rendben van, csak nem sorjáztam le szépen a furatok szélét.
Akkor úgy emlékszem a kúp kialakításának az volt a lényege, hogy a víz sebessége a szűrő irányába lecsökkenjen. -
CB
senior tag
válasz
Uyuarasy
#125098
üzenetére
Köszönöm, de igazán nem erre gondoltam, hanem az általad megosztott vízterítő és a kapcsolódó fej (amire felszereled) metszetrajzára.
A probléma a következő:
eladtam az űrgaggiát, és Tomace91 jelenleg azzal küzd, hogy ertelmes lefolyást produkáljon.
58-as szűrővel folyamatosan csatornásodik a pogácsa (két helyen, azonos pozícióban). A szűrőtartót elfordította 180 fokkal, és a csatornák ugyanott keletkeznek.
Lehet, hogy tényleg a két alkatrész kapcsolódásánál szökik a víz? És mivel a szűrőtartót elfordította (a csatornák pozíciója maradt), így gyanús, hogy ha felületi gond van, akkor a fej felülete lehet problémás, nem a szűrőtartó csatlakozó "éle"? -
CB
senior tag
válasz
Serpenthelm
#125096
üzenetére
Nincs valakinek egy metszetrajza a GC fej-vízterítő kapcsolódási részéről?
Nem tenné ide fel?
Köszönöm -
CB
senior tag
Egy ismerősöm kért meg rá, hogy kérdezzek rá itt a fórumban a következőre:
"érdekelne egy Eureka Mignon (ha lehet Specialita ) , sőt van belőle XL kivitel is, amiben nem 50mm hanem 64mm kés van."
Szóval ha valaki éppen azon gondolkodik, hogy megválna a szeretett kávéőrlőjétől, akkor jelezze nekem, és továbbítom az üzenetét.
-
CB
senior tag
Olvasva a topikot arra a következtetésre jutottam, hogy full tuning GC-met Flair Classic-ra, vagy Robot-ra cserélném. Jelentkezni itt a topikban lehet......
-
CB
senior tag
-
CB
senior tag
Megérkezett végre......így akit érdekelne egy vadonatúj Nanofoamer, az privátban jelentkezzen.
Mivel mostanában nem kávézok, így továbbadnám.CB
-
CB
senior tag
Esetleg valaki nem futott bele valahol egy eladó Rancilio Silviába?
Egyik ismerősöm venne egyet. Szóljatok légyszi, ha láttatok valahol.
Köszi. -
CB
senior tag
Köszönöm szépen a válaszokat.
Szóval ildomos 2 hét pihentetés, majd fogyasztható...
Én is egy dunsztosüveget szántam neki. Holnap lezárom, és megy a polcra 2 hétre. -
CB
senior tag
Fris pörkölést hogy szoktátok pihentetni?
Azonnal szelepes zacsiban néhány napig, vagy nem szabad/szükséges a zárt helyre tenni azonnal? -
CB
senior tag
Boldog karácsonyt mindenkinek!
Úgy gondolom, idén mindenki megérdemli a meglepetés kávés ajándékokat. -
CB
senior tag
válasz
Parci
#100820
üzenetére
Persze meglehet ezt oldani.
Na de könyörgöm! 200 000 Ft-ért ne kelljen már se asztaloskodni, se ragasztgatni egy vadiúj terméken, utólag, hogy valahogy kinézzen, meg működjön.
Szerintem vissza kell küldeni. Vagy megfelelő alkatrészt kérni a gyártótól. Addig ne nyúlj hozzá, míg le nem kommunikáltad, mert majd azért nem csinálnak semmit, mert hozzányúltál. -
CB
senior tag
Urak!
Melyik most a preferált kartömítés GC-hez? -
CB
senior tag
Ezt láttátok?
Hátha valaki a gyerekkel együtt akar reggel tevékenykedni..... -
CB
senior tag
válasz
soldier2
#99353
üzenetére
Én már megvettem mindkettőt arra az esetre, ha kifogy a Vera.
Talán már használtam is volna, de az a recept, ami egyik nap még jó, az másnap már nem.....
vagy valaki teljesen más receptet tesz fel.
Korábban volt recept, ami aztán kikristályosodott magában az üvegben, majd másnapra teljesen más arányokkal lett leírva.
Sokkal egyszerűbb lenne az élet, ha a receptből meglenne a tuti.
Tudom, kajánál is így van, hogy ugyanaz az étel ezer féle képpen elkészíthető, de azért a kevert víz nem áll annyi összetevőből, csak háromból. -
CB
senior tag
válasz
WarLock07222
#99346
üzenetére
Én Veszprémben az Interspar-ban szoktam venni, valamikor jól betankoltam belőle.
Sajnos ritkán jutok el oda, az utóbbi fél évben egy alkalommal sem volt.
50-50%-os arányban használom. -
CB
senior tag
válasz
fragola.6035
#99341
üzenetére
Na! Ha gond lesz, nem lesz gond!

Remélem a Nestlé Vera+ DM-es víz keverékkel nem jön elő a probléma.A szűrő alatti fészekkel mélyebbre kellett menni a szűrő vastagságával, vagy egyszerűen betettél az "O" gyűrű alá egy szűrőt?
Vagy a szűrő átmérője akkora, hogy nincs is az "O" gyűrű alatt?
Bár azt látom, hogy jobban kiemelkedik a tömítés a fészekből, így gondolom alatta van. -
CB
senior tag
válasz
vicces1
#99293
üzenetére
Szerintem precíziós szűrőnek nem rossz ár, és lehet kérni normál csomagban, 9USD-ért.
De valóban, itthon ez olcsóbbra jön ki szállítással.....
Igazából 7 grammos LM szimplát kerestem eredetiben, az is ennyi, de az jó áron van ennyiért, én nem találtam olcsóbban. -
CB
senior tag
-
CB
senior tag
Lassan lesz rotopumpás GC, és onnantól a GC végleg verhetetlen lesz
-
CB
senior tag
válasz
gboszi
#99202
üzenetére
Szerintem egyiket sem érdemes kihagyni.
Két indokom van:
Az egyik, hogy ha csak egy részét csináltatod meg, előbb vagy utóbb vágyni fogsz a többire.
A másik indok, hogy sokkal egyszerűbb egyszer elvinne a mesterhez, egyszerűbb egyszer atomjaira bontani, és mindent egy kalap alatt megcsinálni.
Bojler tisztítás, vagy csere, rézcső, tágulási, szűkítő, nyomásmérő....van még valami? Most a pumpa szabályzót, réz bojlert nem említem. -
CB
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#99191
üzenetére
Nekem még a klón LM szimplába 9 grammnál többet semmilyen kávéból nem sikerült beletennem. Annál több az alsó rész fölé lóg, vagy befullad.
Ha 9-nél több a kávé, mindig roszabb az eredmény, mint ha 9 grammnál kevesebb...... -
CB
senior tag
válasz
soldier2
#99122
üzenetére
Köszi az összefoglalást. Jó volt olvasni. Szeretem az ilyen összeszedett írásokat, mert lehet belőlük tapasztalatot gyűjteni.
Valamelyik kicsomagolós videóban bemutatták, hogyan kell beállítani az őrlő pozícióját. De ha jól emlékszem az is le volt írva, hogy később gyártott modelleknél már nem kell beállítani, gyárilag beállítják.
Összességében elmondható, hogy összeszoktatok. Az őrlő javult, te pedig megszoktad a vele járó rigolyákat. Talán ezért is nehéz később tőle megválni. Kötődik az ember.
Én pont ezt az érzést keresem. Nem egyszerűen őrlőt keresek, hanem egy olyan eszközt, ami kiszolgál hosszú éveken át. Mint mikor nagypapám megmutatta a bicskáját, ami már harmincegynéhány éve megvolt neki. Kicsit használt volt, a penge elvékonyodott, de tette a dolgát. Jelenleg a GC-ről is azt gondolom, hogy megmarad. Egyszerűen jó. Könnyű volt kiismerni. Teszi a dolgát. Én ezt becsülöm. Már nehéz lenne tőle megválni. Még emlékszem, mikor sz.zs.-nél megláttam. Szerelem volt első látásra, és azóta sem csalódtam.
Biztosan van jobb is, nekem ez a szint megfelel.
De az is lehet, hogy még nem kapott el a gépszíj.
A linkelt Malwani Livi őrlő is tetszik.Ha eljön az ideje, beszámolok mire esett a választás. Addig meg érik a gondolat. -
CB
senior tag
válasz
soldier2
#99070
üzenetére
Szóval… ami nekem eszembe jut ezzel az őrlővel kapcsolatban, mikor megláttam, és megnéztem róla pár videót:
Hú de szép! Ez ám az alacsony fordulatszám…..és ebben aztán jó nagy méretű kés van!
Na meg az, hogy ezt még az ükunokám is tekergetheti.
Közben láttam pár motorosra átalakítós videót, és akkor meg az motoszkált bennem, hogy vajon azért alakították át, mert annyira lassú, és macerás, nehéz tekergetni?
Csak a szokásos kérdések, ezek talán másokat is érdekelnek:
Mennyire fér el? Nem érzed-e azt, hogy a tekerő tárcsa (lendkerék) miatt nagy hely kell neki?
Mennyire tartod stabilnak? Látom, hogy kétkezes, de tekerés közben nagyon akar mozogni az asztalon?
Mennyire tartod macerásnak vele a munkát?
Mennyire lehet finoman állítani vele az őrlemény minőségét?
Ahogy a videókat látom, pangó nem marad…..vagy mégis?
Milyen időközönként szoktad tisztítani, és mi a tapasztalat?
Volt-e már olyan, hogy felbosszantott, és olyan gondolatod támadt, hogy: „eladom a p.csába, és veszek egy rendes őrlőt”!
Te újonnan vetted? -
CB
senior tag
Akkor megtörve a csendet, még mindig őrlő téma.
Megnéztem pár videót, és ez érdekes volt.
Egyrészt volt már valakinek dolga a kézi őrlővel?
Másrészt a végen látható kávé íz, aroma teszt szokványos? Így szokták? -
CB
senior tag
Én az LM klón szimplaszűrővel olyan kávékat készítek, hogy sokszor jobb kávézókban nem iszok olyat. Bár most, hogy belegondolok, az otthoni mindig jobb.
Akkor szoktam 16 grammos szűrőre váltani, mikor a hűtőből kivett kávé már rosszabbik arcát mutatja. Akkor a 16 grammal még jó risztrettókat lehet kihozni belőle. Mondjuk pont most agyaltam, hogy a következő, rámeső homofiszra vennem kellene egy jobb 16 grammos szűrőt. -
CB
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#98970
üzenetére
Szimplánál nekem is az. Mindig. Ez ilyen. Nem számít. Nem rántja le kikapcsoláskor a vizet.
Duplanál nem vizes.
Erról jut eszembe: ha valaki eladná az eredeti LM szimplaszűrőjét, az írjon privátot. -
CB
senior tag
válasz
hkarcsii
#98885
üzenetére
Köszi. Valószínűleg időzítőre sosem lesz szükségem, mert szeretek adagokkal bajlódni (szertartáshoz tartozik). Így ez a szempont kilőve. Amúgy is nagyobb lépést szeretnék tenni, azt szeretném, ha az új őrlő több szempontnak felelne meg. Ez a BCG820 sokkal többet nem tudna adni mint a Graef. Talán Szebb, jobban állítható az őrlemény finomsága, digitális kijelző.
Csak az a baj, hogy a nagyobb lépés nagyobb őrlővel is jár. Kivéve ugye a NZ.
Mondjuk ez a Monolith Flat elférne még.....
-
CB
senior tag
Nagy őrlő nálam szóba se jöhet a kis konyhában. Szóval nálam az is fontos szempot.
Korábban a mazzer minivel szemeztem sokat, de élőben még azzal sem találkoztam.
A sage bcg 820-ban mekkora kés van? Abban is sok pangó maradt?
Most néztem pár videót róla, és tényleg nem valami gyors. -
CB
senior tag
Hú srácok! Kezd összeállni a kép. Ezekre a válaszokra vártam.
Ugye a beszélgetés nem a Niche-vel indult, hanem feltettem a kérdést, hogy milyen a jó őrlő.
Úgy tűnik, a Niche beletalált abba, amit a felhasználók kerestek az otthoni kávé készítés során.
Ami nagyon pozitív az elmondásotokból, hogy negatív tapasztalata senkinek nincs.
Kivétel koxx, akinek az adagonkénti örlés és a sebesség miatt nem hozza a maximum érzést.
Nem tagadom, beindult a bogár, na meg lassan kapok egy kis prémcsit a maszek munkámért, így került képbe ez a téma.
Nem lesz könnyű a döntés, ezért kellenek a tapasztalataitok. -
CB
senior tag
válasz
PeterAgos
#98809
üzenetére
Túl rendes tőled ez a felajánlás. Ha közel laknék hozzád, nem Pakson, akkor sem élnék vele, max. bekéretőznék hozzád, hogy megnézzem hogyan készül a kávé, hogy tanuljak...
Az én szabályom ugyanis, hogy pénzt, szerszámot, autót és az asszonyt senkinek nem adom kölcsön, és ez fordítva is igaz... -
CB
senior tag
A pontatlanságot elviseli, csak a hiba jelentkezik az őrleménynél.
Idézet egy cikkből:
"“A kúpos őrlőknél a tökéletes párhuzamosságot és a tökéletes koncentrikusságot kell elérni, míg a sík tárcsáknál csak a párhuzamosság fontos. Ezért könnyebb a lapos késekkel homogén szemcsét produkálni.”"De ez mind nem érdekel, mert ha finom a kávé otthon, akkor kit érdekel?
Arra szeretnék választ kapni - és nyilván azért itt kérdezem, mert itt már sok Niche felhasználó van - hogy mi volt az az indok, amiért a korábbi őrlőtől megváltak, és erre esett a választás. Ez nyilván mindenkinél más. Mi volt az előző, amiről váltott? Jobb lett? Megérte? vagy annyit nem ért, így utólag tesztelve?Nekem az is jó válasz, hogy megkóstoltam az ezzel készített kávét és finom volt. Vagy hogy a fórumban már volt öt embernek, és ezért én is ki akartam próbálni.
Nekem is van legalább öt fajta órám, mégis nézegetem mi lesz a hatodik.verti1: Hagyjuk a Graef örlőt. vannak itt sokan, akik Mazzert, Mahlköniget adtak el a Niche-ért. Miért? ez érdekel. Jobb? vagy a kávé nem jobb, csak halkabb, szebb, kevesebb a pangó?
-
CB
senior tag
Biztosan nagyon tapasztalt lehetsz a témában, én nem firtatom.
Milyen őrlőid voltak ezelőtt?
Az NZ előtt milyen őrlőd volt?
Miben jobb az NZ, mint a korábbi, vagy korábbiak? Téged mi fogott meg benne?Egyébként a kúpos késes őrlő csak annyira pontos és jó, mint a legpontatlanabb, leggyengébb alkatrésze. Tehát ha a tengely mondjuk műanyag perselyekben forog, a kés "lötyög" a tengelyen, akkor hiába van Kony kés az őrlőben. Nem láttam még szétszedős videót, nem tudom mi van belül. Bár nyilván ezeket az őrlőket már nem az örökkévalóságnak készítik.
-
CB
senior tag
Ti most nagyon támadásnak veszitek, amiről írok, pedig nem az.
Én csak beszélgetni szeretnék róla, és meg szeretném érteni azt a filozófiát, hogy egyesek miért nyergeltek át síktárcsás őrlőkről egy kúposra, mikor korábban a század milliméter pontosan beállított síktárcsás őrlő volt az "isten". Ráadásul azok az őrlők a Niche árának
70%-áért megvehetők kis túlzással.
A fő szempont nálatok a pangó csökkentése, vagy megszüntetése, és az adagonkénti őrlés?
Mint mondtam, nekem is a Niche a szimpi a legtöbb szempontból, de nem szeretnék abba a hibába esni, hogy fél év múlva kiderül, hogy a Graef-nél műszakilag alig jobb, 7 szeres áron. -
CB
senior tag
Mondjuk azt, hogy még nem láttam mindent....Kicsit finomabb is lehetnél.
Most már világos számomra, hogy a kések nem egyformák. Elfogadom, hogy sokkal jobb kései vannak a Niche-nek, ami minőségben is biztosan sokkal jobbat produkál.
A pontosság még kérdéses mert a pontosságról mérések kellenének. Talán a márka és a presztízs az, ami azt sugallja, hogy pontosnak kell lennie. A Niche-nek van valami múltja? -
CB
senior tag
Bejött még egy szempont, az pedig a külcsín. Többen említették, hogy milyen szép a Niche. Utóbbi időben ez is számít. nekem mindenképpen.
A mazzer mini is kúpos késes?
Most megnéztem a kések különbségét a Niche-Graef gépeknél. Valóban minőségibbnek látszik a Niche késpár.
Bár, ha nem tudnám melyik melyiké, és csak az élek profilját látnám, nem tudnám megmondani, melyikkel lesz jobb az őrlemény. Most csak arról az alsó, kb. 10 mm-es részéről beszélek a késeknek, ami a finomra őrlést végzi. A felső, durva őrlő-bevezető rész az tényleg teljesen különböző, az alsó rész, az naggyon hasonló. -
CB
senior tag
válasz
hkarcsii
#98757
üzenetére
Csak kötözködöm ám! Ne vedd komolyan.
Igazából azért,mert az árakra hívtad fel a figyelmet:
" akkor annak a felét az örlőre költsd. Különben a drága gép a gagyi örlő mellé olyan, mint rollerre szerelt ködlámpa"
Egyébként azt kérdezném, hogy hol kezdődik a nem gagyi őrlő?Most csak azért kérdezem, mert ugye a Graef702-t mindenki belépő szintnek tartja. nekem is az van.
A Mazzer családját mindenki dicséri. Viszont ezek 60e Ft-tól 130e Ft környékén láthatók. Más a kés, a pontosság, a tartósság. Mindenki dicséri. Sokan használják. Aki ilyet vett, az jórészt Graef-ről váltott feljebb.
Aztán most sokan váltottak Niche Zero-ra. Meg ne sértődjetek - elég sok videót néztem róla - de a kések, és szerintem a pontosság olyan mint a Graef702. Szép a dizájn, nincs pangó, halkabb, de 200 eFt. Egyből szuper vele a kávé. Sokan a Mazzer és hasonló kategóriájú társairól váltanak át, van, aki a Mahlkönig őrlőjét cserélte rá.
Félre ne értsetek. Csak felvetettem valamit, és jelzem, hogy én is Niche Zerot szeretnék venni!Értem én, hogy több szempont van. Eddig a síktárcsás őrlő volt a nyerő, mert azzal jobb volt az őrlemény, és a fórumot olvasva mindenki az őrlemény minőségét tartotta előnyben.
Most megjelent egy jobb dizájnal szerelt, nulla pangós őrlő, ami egyébként a késekben Graef, de azzal is szuper a kávé. -
CB
senior tag
válasz
fragola.6035
#98698
üzenetére
Szép szám, és nyilván büszke vagy, hisz ismert a neved, és garancia is.
Gép eladásánál elég hivatkozni rád.
Nekem pedig az esik jól, ha egy kávézóban érdeklődöm, erre persze rögtön visszakérdeznek, hogy milyen gépem van otthon.
Mikor elmondom, hogy full tuning GC, akkor teljesen másként alakul a további beszélgetés.
Pedig tényleg nem vagyok nagy májer, de azért nekem is jó érzés, hogy ha veszek valami új kávét, abból egészen jó eredményt lehet kihozni, kicsit bele lehet kortyolni abba, amit a profik éreznek a nyelvükkel. Mindezt otthon.
Na persze azért e nélkül a fórum nélkül még én is senseot innék.
Na, erről ennyit.
Holnap reggel egy blendet bontok, amit szombaton vettem Veszprémben a tizen1-ben. -
CB
senior tag
-
CB
senior tag
Szerintetek van még szeglete a világnak, ahol ennyi GC van tuningolva, és ilyen aprólékosan, és jó minőségben , mint kis hazánkban?
Néha-néha megakad a szemem egy youtube videón, amiben tuningolt GC van, de túl sok nincs.
Nem vagyok nagyon világlátott, lehet, hogy olaszban is ennyi van? -
CB
senior tag
Kb. egy hete volt róla szó, hogy a Graef702 őrlőm használatakor mindig marad pangó örlemény. Javasoltátok, hogy a kávéra cseppentsek vizet.
Beszereztem egy kis marok spricnit erre a célra, és azóta a kávéra egy spriccelés megy.
Köszi a tanácsot. Azóta egy gramm pangóm sincs. Az őrlemény is homogénebbnek látszik azóta, nem látok semmi rögösödést.
Korábban sokszor volt ajánlva ez a módszer, de ezen valahogy mindig átsiklottam.
Kár volt. Működik.
Köszi
-
CB
senior tag
Én meg hiába vacakolok a Graef-on tizedgrammal, úgyse azt adja ki, Még akkor sem, ha pofozom. Így ugyanott vagyok, mint bl4ze.
-
CB
senior tag
Na, ezt az egyet nem próbáltam még. Az általatok javasolt legegyszerűbb megoldást: Pár csepp víz a kávéra.
Itt van egy rövid videó az őrlőbe szerelt lapátról. Nagyon nem látszik, mert elég béna vagyok ilyen téren sajnos. -
CB
senior tag
válasz
sz.zs.
#97963
üzenetére
Hát, be kell valljam őszintén, hogy kutyából nem lesz szalonna....
A Graef 702 őrlő problémája a garat, és a garat előtti rész. Bármit teszek, rátapad a falra az őrlemény. Van úgy, hogy hiába paskolom, ütögetem, nem jön ki. Majd megiszom a kávét, visszamegyek rendet rakni, és alig érek az őrlőhöz, a kávé leválik az őrlő faláról, és az asztalon landol. Hogy a statikus feltöltődés miatt van, vagy mástól, azt nem tudom.
De ezeket a problémákat ti is ismeritek. Szóval nem tudok vele mit kezdeni, bármit újítok, ugyanaz a probléma.
Legutóbb a babtartály helyett készíttettem hozzá egy szűkítőt, hátha körtepumpával megyek valamire. Sajnos az 5-ös körtepumpa kicsi, kell vennem egy 7-es méretűt.
Más:
Közben a megszokott kávém hőfokát kikísérleteztem, miután rézcsövezett alu bojlerről űrgaggiára váltottam.
A végeredmény az lett, hogy az alu bojlernél 96 fokon finom kávém az átalakítást követően 89 fokon hozza a hasonló ízeket.
Amit még tapasztaltam, hogy sokkal lassabban fűti fel a bojlert a 6 darab patron. Pontosan 2 perc alatt éri el a beállított 89 fokot. Alu bojlerrel ezt nem mértem, de kb. a fele volt. Viszont csapoláskor nem esik annyit a hőmérséklet. 89-ről 88,8-ra esik csak a PID szerint. Az alu bojlerrel PID szerint 0,4 fokot esett.
Fragola dupla sor rézcsövet tett a réz bojler köré, talán ezért.
Szóval eddig is pöpec volt a GC. Most hogy tudom, nincs benne alu alkatrész, szerintem örök darab lehet.
Fragola megmutatta egyébként az alu bojlerem belsejét. Nestlé Vera+DM-es desztvízet használok 1:1 arányban. Az alu bojler belseje makulátlanul tiszta volt. Elmondása szerint a bojler belsejében csak kevés lehulló vízkövet talált alul. Mindezt úgy, hogy évente kb. kétszer vízköveztem citromsavval. -
-
CB
senior tag
Köszi a válaszokat.
A válaszaitokból tudom merre induljak el reggel.
Kialakul ez, de olyan, mintha új gépem lenne.
Kiderült, hogy a szűkítő màr tovább van fejlesztve, Ebben már a szűkítő 2.0 van. -
CB
senior tag
válasz
zolnagy
#97685
üzenetére
Azért kérdeztem, mert ma hoztam el fragolától a GC-t, és javasolta, hogy kicsit alacsonyabb hőfokon próbálkozzak. Hazaértem, és beüzemeltem a vasat egy kávé kedvéért.
A szokásos 96 fokon az új kazánnal nagyon keserű lett a végeredmény. Holnap reggel persze ki fogom tapasztalni a kellő hőmérsékletet, csak gondoltam már van rá általános tapasztalat.más: Pumpaszabályzó is került bele. Oktassatok! vannak-e általános szabályok a használatával kapcsolatban? Vagy hogy is kérdezzem? Ti már kitapasztaltátok....Hogy lehet ezzel még fincsibb a kávé?
Annyira finoman működik a GC, mint egy svájcióra.
..és még tetszik is.
Örülök, hogy anno sz.zs. rábeszélt.
-
CB
senior tag
ŰrGaggia tulajoktól kérdezném, hogy miután bekerült a réz kazán a GC-be, volt-e olyan tapasztalat, hogy a megszokott kávénál lejjebb (vagy feljebb) kellett vinni a hőfokot?
-
CB
senior tag
Az ízekről lehet vitatkozni, ízlésről nem. Ki mit szeret....na meg mivel és hogyan készíti el.......
Sok hazai pörkölő kávéját kipróbáltam már, egy darabig tudtam is fogyasztani őket, viszont azt vettem észre, hogy mindig visszakanyarodok egy márkához.
Van akinek ez, jön be, van akinek a másik. Ne erőltessük már egymásra azt, hogy a Pellini szar, mert nektek nem ízlett.
Biztosan jobban jár, ha olyan kávékat ajánlanak itt egyesek webshopokból, amiket soha ki sem próbált, de tuti jó, mert olasz, stb. Bocsi bl4ze!
Én legalább az ajánlott kávét ismerem, szeretem sokat fogyasztok belőle, nekem finom kategória (ha friss).
Én itt ebből a témából ki is szálltam.
-
-
CB
senior tag
válasz
MPowerPH
#97465
üzenetére
Ha olcsó kávéval akarsz kísérletezni, akkor ajánlom a Pellini N82-t
Nem drága, mindig lehet kapni aránylag frisset a boltokban, és lassan döglik meg. Persze felbontás után ajánlott ennél is a fagyasztó.
Vastag crema, étcsoki, keserűmandula, stb. Kísérletezéshez ideális.
A kritikákért ne izgulj, talán kicsit többet kérdeztél itt az utóbbi időben, mint ezen a fórumon megszokott. De ebből legalább tanulunk......
Hajrá! -
CB
senior tag
válasz
#85578752
#96839
üzenetére
Akkor gondolkozz logikusan. A csupasz kazánnál nagyobb a hőveszteség, mint a szigeteltnél. Ritkábban kapcsolgat a hőkapcsoló.
A PID pedig hőmérséklet függő, nem szigetelésfüggő.
Ráadásul a kazán körüli rézcsövezésem is gyorsabban felmelegszik a szigetelés alatt, és magasabb hőmérsékletűre, mint szigetelés nélkül. Tehát még forróbb víz jut a kazánba kávé készítéskor.
Gyakorlatban a PID mutatja a hőfokot, és csak tizedes ingadozások vannak kávé készítés közben. Én sem értek hozzá, mert ami ráz, ahhoz nem értek, de az élet bizonyítja, hogy jó a szigetelés.
Holnap majd lövök képet, hogy nálam mivel, és hogyan van szigetelve, hátha segít a szigetelő anyag választásban. -
CB
senior tag
-
CB
senior tag
A GC-nél én is szabadulok meg az alu alkatrészektől (ez az egyik oka a készülő bojler cserémnek). Viszont az eredeti felsőszűrőt már visszaszereltem, mert szerintem jobb vele a kávé. Persze ehhez tisztán és vízkőmentesen kell tartani, mert elég aprók a lyukak. A tisztaságot megoldja a papír a kávé tetején, a vízkőmentességet pedig a szűrő gyakori citromsavazása.
Gőzcső tekintetében azért el tudnék képzelni a GC-n egy olyat, mint az RS V4-en levő.
Érezni rajta, hogy jól meg van csinálva. Tök jó a vastagsága, jól megfogható, és minden irányban mozgatható. Szuper. -
CB
senior tag
válasz
sz.zs.
#96708
üzenetére
Biztosan jó lenne, ha kapna egy tuningolást. PID mindenképpen kellene. Kellene egy szűkítő.
Hogy nekem - aki otthon egyedül kávézik, és napi 1-2 presszót iszik - kellene-e rézcsövezés, azt nem tudom. Sajnos túl magasra tette a GC a mércét....
Jelen állapotában a tuningolt GC alatt van az elkészített kávé.
Néhány napig egymás mellett volt a két gép, és azt kell mondjam, hogy a GC még kinézetre is jobban tetszik.....és ez adta a döntést. Amikor a GC-t elhoztam tőled, az szerelem volt első látásra. Az RS-nél ilyet nem éreztem.
Ennyi. Nekem nem jött be. Más talán ebbe szeret bele. -
CB
senior tag
Urak!
Eladó bbuffy-tól július 27-én vásárolt Rancilio Silvia kávéfőző.
A gép azonos, hibátlan állapotban van, mint amikor én megvettem.
Az eladás oka:
Maradok a GC-nél, és fragolával tovább faragtatom űrgaggiává. -
CB
senior tag
Én a Nestlé Vera-t és a DM-es desztvizet használom 1:1-es arányban.
Saját gyártású 58-as szűrőpapír a kávéra.
Citromsavazni kb. 6-8 havonta kell (jelez a szűkítő), és a vízterítő puceválása is nagyon ritka, mert tiszta.
(Rézcsövezett GC)
Veszprémi Interspar-ban szoktam venni a Vera-t, szinte mindig van.
sz.zs.: most mi a tuti kevert víz recept? Egyszer már megvettem a hozzávalókat, de még nem jutottam el a keverésig, mert időnként rájöttetek, hogy mégsem az a jó, amit használtok.
Viszont most kipróbálnám a tutit. -
CB
senior tag
1-2 év múlva annyi eladó Niche lesz itt.......
Csak ki kell várni. -
CB
senior tag
válasz
sz.zs.
#96310
üzenetére
Bocs, akkor az előző hsz-ban én fogalmaztam rosszul. Elfér, csak nincs alatta annyi hely, hogy a fincsi crema-s kávé akadály nélkül a szűrőtartó furatába folyjon.
Az a baj vele, hogy (ugyan még tolómérővel nem mértem), de ha egy 10 forintost beteszek a szűrő alá, akkor már nem lehet bepattintani a helyére. Vagyis kb. 0,5 mm lehet a szűrő és a tartó között, ami a crema szempontjából nem sok, viszont szerintem kevés.

De meg fogom mérni tolómérővel is. -
CB
senior tag
Rotopumpa egy RS kávégépben........
Létezik olyan szűrőtartó RS géphez, amiben az 58-as, 7-9 grammos, klón SM szimpla szűrő mélységében elfér?
-
CB
senior tag
Ezt szerintem mindenkinek ki kell próbálni:

Tihanyban megtaláljátok.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Mikrotik routerek
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen switch-et vegyek?
- Háztartási gépek
- Pánikban a világ a Radeon RX 5000 és 6000 sorozat támogatása miatt
- Napelem
- Windows 11
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2183, 100% Akksi
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Motorola Edge 40 / 8/256 GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3856
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest


