-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gery0505
aktív tag
Amikor én a GC-mre megvettem az IMS felsőszűrőt (most attól tekintsünk el, hogy ez a legrosszabb felsőszűrő a GC-re ami kapható, ezt akkor még nem tudtuk), akkor a lyuk kúpos volt a szűrőn, ahová a csavar ment bele. Emiatt nem feküdt fel a széle, a szűrőnek a vízterítő peremére, ha meghúztam a csavart, mindig eldeformálódott, és elállt. Ez amiatt volt, hogy a gyári szűrőhöz képest ez a középső kúp (vagy hívhatjuk süllyesztésnek) magasabb volt az IMS szűrőn, mint a gyárin.
Ezt úgy tudtam orvosolni, hogy ne kelljen lereszelni a drága szűrőt, hogy kisüllyesztettem a vízterítőt éppen csak annyira, hogy szépen felfeküdjön a széle is a szűrőnek, és egy pici rugalmas alakváltozással rögzüljön. Ekkor nekem is jó lett a vízterítés, és a furatokon jött a víz.@Tomace91: vedd le légyszi a felsőszűrőt és a vízterítőt, majd rakd össze az asztalon, rendesen csavarral ahogy a gépen is van, és úgy fotózd le, hogy lássuk. Plusz még kellene csak a vízterítőről is egy fotó.
-
icm
tag
Mivel a 180 fokban elforgatta és aktuálisan nem tudom értelmezni az ugyanott kijelentést, az eredeti helyére vonatkozik a kráteresedésnek? Mert akkor nem a felsőszűrő - szűrőtartó kapcsolatánál van a gond, de ha az elforgatás után forog a kráteresedés is akkor a felsőszűrő és szűrőtartó kapcsolat a problémás. Lehet egy benyomódás, karc, stb ahol a víz utat tör magának...
Arról sincs semmi szó, hogy pl az ipari felsőszűrő a szűrőtartóval össze lett forgatva, hogy minden beáramló furat ki van-e takarva? Azt nyilván nem gépbe szerelt állapotban tudja meg az ember. Ezt jó lenne azért tudni... Ha nem az expolys ipari vagy gyári van fent akkor kicsit szélmalom harcot érzek.
Ha megvan a szemrevételezéses hibafeltárás, akkor egyszerűbb megoldást találni. Kapkodunk a felszőszűrők, szűrőtartók után... kartömítés volt már cserélve (Verti javasolta)? -
Uyuarasy
tag
Valaki csinalt belole CAD modelt, eleg limitalt az idevago tudasom, de felbevagva ez igy nez ki:
-
Papacoffee
csendes tag
Nálam 10-12 napot áll pörkölés után olyan csavaros üvegben, hogy a lehető legkevesebb levevő maradjon benne. Aztán a fele megy a fagyasztóba lehegesztett zsákba (nem vákuumozom, csak kinyomom belőle a levegőt) A kint maradó meg több kisebb üvegbe a hűtőbe. Ha kijön a fagyról, akkor ezt is szétrakom kisebb üvegbe és a hűtőbe pihen. Bár nem sokáig, mert napi 9 deka a felhasználás.
-
bbuffy
senior tag
Ez nem olyan mint a rendes vakuum. Ez kitolja a levegőt. A durva vakuum meg roncsolhatja a kvt. Two different things.
Ebben tovább marad friss, párhuzamosan teszteltem tasak mellett. Amugy meg én pörkölök, kb pár nap egy ilyen doboz. Az én felhasználói indikátoraimhoz tökéletes.Annyira nem para az ár, persze ez teljesen egyéni. A lenyomós cucc, kétszer ennyi. (Airscape).
-
WarLock07222
tag
Igen, pont ez volt az én aggodalmam is. Pár napja pont feljött ez a téma de legalább 3 féle álláspont elhangzott. Ennek örömére ebdészünetben leszaladtam és vettem 2x6db Nordát az Italclubból referenciaképpen. Hegyekben áll náluk amúgy a zsugornyi Norda, szóval ha valakinek ahhoz jött meg az ihlet, akkor onnan beszerezhető. Mellette persze fogok tenni pár kísérletet a kevergetésekkel is. Gondolom a Nordát nem kell 50%-kal higítani, mint a Verát, mert kb. pont feleannyi benne a TDS, ugye?
-
WarLock07222
tag
-
Toobee
veterán
Nem emlékszem, hogy mennyiért vettem (szerintem olyan 4-5 ezer Ft lehetett). Én az E61 mellé ezt használom ~2015 óta, nagyon szeretem. GetUp vonalból 16 gramm körül megy bele, világosból 17-17,5. Számomra ideális, akkor is, ha egyedül kávézom. Látom néha, hogy ilyen 20-22 grammos duplák készülnek.
-
soldier2
őstag
Elfér, bár elég magas. A lendkeréknek kell hely természetesen, de ha elég erős vagy le is szerelheted, de kerékkel is elfér a 37 cm mély részén a konyhapultnak (másra úgy sem jó ez a rész).
Mennyire stabil? A gyári talpával nem valami stabil, hajlamos elmászni ha világos pörkölést őrölsz presszónak, én beszereztem alá az amazonról egy kb 20*20 cm-es tapadós szilikon lapot (sajnos már nem tudom milyen néven találtam), azzal stabil, és ha akarom simán mozdíthatom is (nem ragasztós, nem hagy nyomot, újrahasználható stb csak le kell mosni).
A munka egyáltalán nem macerás, volt némi popcorning de 1-2 szem ugrott ki max, majd a gyerek csinált ikeás műanyag vasalható gyöngyből kupakot, azóta ilyen probléma sincs.
Az őrlemény állítása bár fokozatos, de elég aprók a fokozatok (kb 5 s a lefolyásban).
Pangó nem marad semmi, olajosabbra pörkölt kávéból hajlamos némi kávé szatikusan feltöltődni és feltapadni a késre, de 2 csepp víz darálás előtt a kávéra ezt a problémát is kiküszöböli (vagy egy istenes pofon darálás után).
Tisztítani nem szoktam, minek. A kések vágó részén nem tapad meg semmi, és onnan a kávé kihullik a gyűjtőedénybe, nincs ahol elakadjon.
Újonnan vettem, és az első kávék után megfordult a fejemben, hogy kivágom a sunyiba annyira rossz volt vele a kávé (erre a gyártó is felhívta a figyelmet, de nem hittem, hogy ennyire szar lesz). Aztán a késeket bejárattam kb 10 kg olcsó kávéval (ez ment melóba a szarvasiba) de még legalább ennyi rendes kávé is kellett mire elérte a maximumot. Remélem azóta bejáratott késekkel árulják, mert ha nem csak fanatikusoknak ajánlanám. Évek óta megvan, és egyre jobban szeretem. Legnagyobb hibája talán, hogy a tengely viszonylag vékony és a késtől távol van rögzítve, így üresen lehet koncentrikus, de darálás közben vsz ennyire nem j a helyzet, de mivel az egész gép mozog, ilyenkor század mm pontosan mérni nem tudsz. Alternatívája esetleg a Malwani Livi németországból. Vastagabb tengely, a késhez közelebb rögzítve, áttételezett fogaskerekekkel, így tekerni is könnyebb. Lehet azt vettem volna, de még tervei sem voltak, mikor a HG-1-et vettem, és most, hogy végre tökéletesen működik eszem ágában sincs cserélni. 10 másodperc alatt tol le 14g kávét presszóhoz, az izmaim már megszokták, minek
-
dozó
tag
Akkor megtörve a csendet, még mindig őrlő téma.
Megnéztem pár videót, és ez érdekes volt.
Egyrészt volt már valakinek dolga a kézi őrlővel?
Kérdezd [soldier2] forumtársat, szerintem neki nem csak volt hanem van is dolga ilyen kézi őrlővel. -
hkarcsii
csendes tag
Nekem az van (BCG820)... Graefhez képest annyiban lehet előrelépés, hogy az időzítő miatt nem kell adagonként mérni a kávé babot. Nem tudom, hogy ez mennyire lassú, mert előtte kézim volt, de kb 18s alatt őröl le kb 18got. 0.2s-és lépésekben lehet állítani az időzítőt, így egész konzisztens a végeredmény. Viszont rögösít, így a fogpiszkáló kötelező tartozék
-
-
-
Karthmann
csendes tag
Ahhoz, hogy tudjad miért is jó egy 63-as kúpos ki kellene próbálni, egy Kony újonnan nagyjából 500e használtan meg annyi mint egy új Niche, ami minden oldalról nézve felhasználó barátabb. Az hogy megpróbálod összehasonlítani egy Cm702-vel az badarság nem lehet, továbbmegyek egy síktárcsás őrlővel sem lehet összehasonlítani mert mindkét típus más felhasználásra lett kitalálva. Sajnos kúpos ZM nem létezik, ha lenne én biztosan azt használnám.
-
Egy sage bcg 820-ról váltottam F64 evora, kb mintha egy Opel Corsa után beülnél egy Lamborghinibe
persze tudom, hogy a sebesség nem számít. De az őrleménye is nagyon rendben van, anno visszaolvastam a topikot milyen véleménnyel voltak a tulajok az őrlőről. Ami hátránya, hogy irdatlan nagy és nehéz, az aktív motorhűtés se halk. Pangó engem nem érdekel, nem csapkodom meg ütögetem, pedig nálam minden zacskó (250g) kv más. Most nem használom a babtartályt mert nyáron sztem megpunnyadt benne a kávé, helyette 3-3,5 adagot tárolok az alu garatban amit letakartam egy metamid kupakkal. -
NagyGL
csendes újonc
Graef-ről váltva nekem ezek voltak:
1. Fokozatmentes (Graef-en egy fokozat egyes kávéknál 6-8 mp-et is jelenthet lefolyásban, engem zavart, hogy volt kávé, amit így nem tudtam "ideálisra" belőni)
2. Nincs pangó, simán lehet váltani kávék között (én a világos pörkölést szeretem, abból is sokfélét kipróbálok, a feleségem a sötétet, és esténként van, hogy készül még egy-két mentes, ez napi szinten 2-3 féle kávé akár... és nem baj, ha nem keverednek az őrlőben
)
3. Kényelem, nincs pepecselés (nem kell hátbaveregetni, amitől a vendégek még furcsábban néznek - nem mintha a mérlegelés, mézesüveg, időmérés, simítgatás nem lenne önmagában figyelemfelkeltő
)
4. Halkabb (maga az őrlés is, és a hátbaveregetés hiánya is
)
5. Kiszámíthatóság (ha egy fokozaton 30 mp alatt jött le egy kávé, akkor legközelebb / másnap is 30 mp alatt fog, kivéve persze user error az előkészítésnél)
6. Szerintem igenis finomabb, legalábbis a világos pörkölés, de ezt nem tudom bizonyítani
7. Nagyon sok jó tapasztalat van vele itthon és küldölfön is, fel sem merül az upgraditis - most egy jó darabig megérkeztünk...Mazzer-t én nem használtam, de a fentiek közül a 2. és a 3. miatt nem az lett (+ persze a feleségem sem biztos, hogy beengedte volna a konyhába
).Én egyáltalán nem bánom, hogy Graef-al kezdtem, nagyon jó kis őrlő, de mindkettőt kipróbálva, az én igényeim esetében (főleg a 2., a többféle kávé váltogatása) van különbség.
-
PeterAgos
csendes tag
-
iatti
aktív tag
nálam még nincs használati tapasztalat
és hogy mért kell nekem?sodródom az árral
komolyabbra fordítva a szót. nem kell söprögetni a garatot,nem kell vizezni a babot,talán még fogpiszkálózni se kell,ahogy mondják csendesebb,meg az 58mm-es m.mini késnél talán jobb ez a kony
reméljük azért pár évet elmegy hiba nélkül. annyi futásteljesítmény úgy sem lesz benne,mint egy olasz kávézóban meghajtott mazzerben. gondolom nem is bírná
-
bbuffy
senior tag
No akkor zsamo.
sztem a Niche egy öszvér a szempontokat tekintve. Sorban véve, kiváló őrlemény, jó anyagfelhasználás, nulla pangó az ötletes kialakitás miatt, és emellett szép is.
nincs pacsmagolás, semmi! és varázslás sem. Kellően lassú, ami sztem jobb is a kávénak. Praktikusan adagolós, nem döglik a kávé a tartályban. Pár eve már kint van, eddig nincs panasz rá. De nem is egy év alatt dobták össze.
ja és halk is, kifejezetten tetszetős a hangja, átjön a massziv őrlőhqng, de nem visit mint az ipariak. -
nincsenek szentírások. egy pazar kávéból a graef őrlővel is fogsz tudni csinálni finom presszót. tehát, ha a cél az a magas minimum, amivel már elő tudod állítani a számodra finom kávét, akkor az emberek 99,9%-ának a graef is megfelel.
de.
ha ez valamennyire a hobbid, akkor vágyni fogsz a szépre, jóra, kényelmesre, és fizetsz az extrákért.
azzal kapcsolatban eléggé szkeptikus vagyok, hogy a topikból hányan tudnák vakon kikóstolni az nz őrleményének jobbságát a graefhez képest...
szóval elsősorban a többi szempontból jobb a niche zero. de valószínűleg az őrleménye is jobb, mert miért ne lenne. csak te kávét iszol, nem őrleményt.
egyébként egy bizonyos elmélkedési mennyiség fölött mindenkinek csak azt tudom tanácsolni, hogy gyakorlati oldalról közelítse meg az egészet. kávé, ivás, íz.
(totál el lehet veszni egy digicamnél is a szenzor érzékenységében és társaiban. vannak különbségek, van jobb és van rosszabb. de a rosszabb ott például azt jelenti, hogy egy picit kevesebbet tudó eszközzel mész neki a feladatnak. de ott is feladat, fotó van, az a végeredmény, nem a szenzor, nem a pixel.) -
bl4ze
veterán
Keress rá a nevemre itt, és az index fórumon - mindent megtalálsz.
Ne haragudj, de nem fogok 10+ évet felsorolni Neked részletesen.
A kávékorzó tesztelői között is megtalálsz, van fent elég sok tesztem, cikkem régről stb.
Ahogy mondtam : nem célom meggyőzni, de azt felejtsük már el, hogy a Graefot párhuzamba állítod az NZ-vel. Ez nettó butaság, ha megsértődsz, ha nem. -
bl4ze
veterán
Ne haragudj, de ez kiverte a biztosítékot.
Tényle rettentő hülyeséget írtál be, megbántani nem akartalak, de a véleményem fenntartom.
Nagyon sok őrlő átment már a kezemen, pár száz kávét életemben leteszteltem már, van némi tapasztalatom őrlőket, őrleményeket illetően.Ez a Graef-NZ Kony kés ősszehasonlítás olyan, mintha a Trabant mellé tennél egy Ferrarit.
Ha te úgy gondolod, hogy nem pontos, nézz utána kinti szakmai fórumokon, elég sokan utána mentek ennek már, megmérték ahogy néztem vásárlás előtt.
Részemről ennyi a téma, én nem meggyőzni akarlak, de hidd el vásárlás előtt élőben kipróbáltam, összehasonlítottam egy szintén kiváló őrlővel és a vásárlás mellett döntöttem, mert a minőség minden tekintetben nagyon meggyőzött. -
vicces1
aktív tag
Mazzer Kony késpár 63mm-es önmagában drágább vagy ugyanannyi mint a Greaf őrlő, meg jóval nagyobb késméret. Illetve nem fog imbolyogni, de még mindig ajánlott 30-35ezer körül egy új Graef, használtan meg 20-ért, mert annyiért mit kapni?! -egy "hájpolt" tampert, disztributort, meg felesleges cuccokat.
Én meghagyom tarcsiba, simán jó még világosabb kávékhoz presszó minőségben is.
Kontrasztnak, viszonyításnak is jó pl. egy új kávé próbálásnál, de láttam már kávézókban filterhez használva.
Vizezni kell a babokat, és ütni, ráindítgatni szegényt, de ez ilyen. -
őrlőnél három szempont lehet felhasználói oldalról szerintem:
- az őrlemény minősége
- az őrlő használatának milyensége (kényelme)
- az őrlő tartósságaha a harmadik szempont nagyon fontos, akkor a mazzert nem lehet megverni. a niche a második pontban nagyon erős. az első pont pedig nehezebben ítélhető meg, én azért sokkal jobban szerettem a mazzer robur/kony párost, mint a jolly késes mini-e-t.
de...
faterom maga pörköl, egy qm 0650-en (vagy a családi pavonin) főz, és egy fragola-féle super jolly-val darál.
és elnök kávékat csinál. savas, gyümölcsös, arányos, de icipicit már mokkás, nagyon jó egyensúlyt lőtt be, világos és közepes pöri között valahol. ha félreteszem a hibátlanul elkészített specialty világos vonalat, nem kell jobb.
-
Wolfy999
tag
Ha nem is tokeletes ra a kodlampas hasonlat, de lehet egy sima PIDes GC es egy mazzer osszessegeben jobb kavet produkalna. Ha azt vesszuk, hogy mondjuk 145 a full tuning GC, 30 a graef, akkor arban kb egy szint a sima PIDes Gaggia es egy jol kifogott mazzer. A budget fele orlore jo elv.
-
iatti
aktív tag
-
iatti
aktív tag
nálam is lassan elfogy a norda. én is dm-es víz+ásványvíz kombóra váltok.nem pöcsölök sókkal
de még a verát is macerás beszerezni,lehet én kékkútit veszek. ennek nagyobb az ásványi anyag tartalma,de 1:2---1:3 keveréssel jó lesz. írod hogy tapad az őrlemény. darálásnál vizezed a babokat? -
soldier2
őstag
Persze, mert a legolcsóbb alapanyagból dolgoznak, rosszul beállított darálóval. De a nagy gépek szintjét elérni a GC/Graef páros alatt eléggé nehéz (azonos kávéval természetesen). (alapvetően tuning nélküli GC-ről írtam, mint minum belépő)
Parci: "bizonyítékszerűséget arról, hogy a hibátlan hőstabilitás mellett készült kávé minden egyéb feltétel változatlansága mellett tényleg egyértelműen jobbabb, mint az 1-2 fokos csapolás alatti hőlengésű vasból jövő": a rézcsövezés mást nem ad csak hőstabilitást, mégis ha jól emléksze te is azt írtad, hogy nagyságrendekkel lett jobb a végeredmény. Ugyan sosem volt rezezett Gaggiám, de nincs okom kételkedni a sok pozitív véleményben.
-
zolnagy
őstag
pumpaszabályzót nem nagyon használom. Korábban egy Brasilia Ladyn próbálgattam. Akkor az volt a tapasztalatom, amit itt is többen leírtak, hogy klasszik kávéval nem érdemes használni, mert csak rosszabb. Világosabb pörköléssel lágyabb ízek jöttek, ha hosszabban előáztattam és kb 6 barig engedtem fel. Ugyanannál a kávénál az utóbbi “profilozáshoz” finomabbra kell őrölni. Ezt úgyis tapasztalod, ha kipróbálod.
Ennél mélyebben én nem mentem bele. -
próbáld ki például, hogy telibe letekered és úgy indítod el a csapolást, aztán vársz 10 mp-et, és utána finoman feltekered 10 barig. ez egy előáztatás, és óvatosan felfutó nyomás, jót tesz a poginak.
olaszos pöriknél mondjuk annyira nem jön be, mert sokszor keserű lesz, ott inkább rögtön óvatosan ráengedem a teli nyomást.
az abszolút hőfok a pid-en egyébként "mindegy", meg kell találni, hogy hol jó (az általad használt kávéval). nálam 90 és 88 fok között szokott menni (88, ha olaszosabb a pöri).
-
zolnagy
őstag
Általában másoktól is ezt olvastam anno, és nekem is lejjebb kellett menni a hővel. Nálam be van állítva egy 4 fokos offset, mert anno (nem pontosan) ennyit mértem ki a kifolyó víznèl. Ennek tudatában most pl Roastopus Starfisht készítettem 90 és 92 fokos pid beállítással. Mindkettő jó volt, de más ízt adott. Klasszikabb kávékat akár 5 fokkal is lejjebb kell venni ennél.
-
közben eszembe jutott, pellini break rosso volt, amit én ittam. borzalmas volt. de nem akarok ezen vitatkozni senkivel, tényleg ízlés dolga és nincs mit és nem is azért írtam, hogy másnak is legyen borzalmas
, csak hogy esetleg gondolkodjon abban is, mint megfejtés, hogy olyan kávéval "próbálkozik", ami így se, úgy se ízlene neki. -
bl4ze
veterán
-
Bazsee71
őstag
Ha nem haragszol, akkor erről inkább lebeszélném, életem legrosszabb tapasztalatai a Segafredo és Pellini kávékhoz fűződnek. Utóbbiból többfélét is próbáltam, Olaszországból is hoztunk haza nagyon friss pörköléseket, de az ihatatlan kategória volt. És most nem a sötét pörkölés ellen beszélek, a Goppion pl. nagy élmény volt.
-
MPowerPH
félisten
Kapni, van UK Pellini store. Akkor ez kiprobalos?
Itt a store, akar same day delivery is jatszik Amazonon keresztul.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Villanyszerelés
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Torrent meghívó kunyeráló
- Vezetékes FÜLhallgatók
- LEGO klub
- Battlefield 6
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- ASUS routerek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3685 100% Akkumulátor
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Update 11.01. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3583, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest




a többi csak időpazarlás


