-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
digiteye
csendes tag
válasz soldier2 #18295 üzenetére
Igen, ez ásványban igen szegény víz. Ezért nam csinál vízkövet, de ezért nam is finom. És itt a nagy ellentmondás: finom kávéhoz finom víz kéne. Az igazi megoldás az lenne, hogy enyhén bár, de ásványos a víz, és sűrűn kell vízkőtleníteni. Én lusta vagyok, ezért Norda vizet használok, és ritkábban vízkőtlenítek.
-
vendingo
veterán
válasz soldier2 #18309 üzenetére
Ez a pangó mennyiség nálam már elég nagy gondot okozna, mert sűrűn váltogatom a kávékat, van hogy minden főzés másból készül, illetve én iszok gyümiset, de a család csak csokisat... Mazzert csak kisöpröm aztán ennyi.
Korábban ascasot használtam az is szerette elnyelni a kávé egy részét, de nem is váltogattam naponta többször a kávékat. Együtt lehet élni ezzel a hibával, de az 5-6 gramm szerintem még így is sok. Ascaso ~3g körül raktározott, de jól tarkón vágva annak is kijött egy része.
Ha nincs sűrű kávécsere, akkor vállalhatóak ezek a gépek is.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
itaprak
csendes tag
válasz soldier2 #18410 üzenetére
Egy Raspberry PI-vel oldottam meg. Vettem hozzá egy kis szervomotort, amit közvetlenül tüskéire kötve tudok vezérelni.
Írtam hozzá egy pár soros python + php vezérlő szkriptet amit egy (HTTP) API hívással bárhonnan meg tudok hívni (böngészőből, pár perc alatt összedobott mobilalkalmazásból, ssh+terminál, ...stb).
Három dolgot szeretnék csinálni/kiváltani a PI-vel (fontossági sorrendben):
1.: Eltüntetni a REX C100 dobozt a gép oldaláról, mert szerintem nem illik oda és van egy olyan gyanúm, hogy nem is legjobb megoldás a fűtésszabályzáshoz. Bár az utóbbi elméletem a hétvégén a Paljoc cáfolta, szóval lehet, hogy vakvágány... Mindenesetre még várom hogy megérkezzen a messzi Ámerikából hozzá egy lapka.
2.: Ki/be kapcsolás távolról, az eredeti gombok és azok funkcióinak a meghagyásával
3.: A csaplás kezdetekor automatikusan induljon el egy stopper a mobilalkalmazásban (abban miből tudom ki/be kapcsolni a gépet, és a hőfokot állítani), a leállításkor pedig magától álljon meg.
Persze egy PI-vel rengeteg dolgot lehet még csinálni. Már most van egy halom további ötletem, de előbb ezeknek érjek a végére...
-
-HajTömeg-
őstag
válasz soldier2 #18457 üzenetére
Hát a kapszulás az nem occó,az biztos,de szerintem pontosan azért nem lehet kiszámítani a különbséget.
Egy karossal viszonylag sokszor mellé lehet lőni a kv-t, ráadásul a kávék közt is nagy az ár difi + ott sok mindenre figyelni kell. (tárolás, rendszeres napi tisztítás,légtelenítés stb)
Nálunk van neszpresszó is, mikor hajnal 5kor megyek el itthonról, eszembe nem jut darálgatni és tudom Istenkáromlás,de akkor kapszulásat iszom.
Ilyen mukka expressz kéne nekem is,csak elektromos.[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
zolnagy
őstag
válasz soldier2 #19395 üzenetére
Na ne, akkor ott vmi más gond lehet. Kések kopottak, vagy vmi más. Nekem is Nemox volt. A mostani macap m2m-nek sem érzem jobbnak az örleményminőségét. Fokozatmentesíteni lehet, de én nem éreztem szükségét.
Most olvasom "lejár a garancia". Akkor nem lehetnek még kopottak a kések...hmm, akkor lövésem sincs.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz soldier2 #19412 üzenetére
A macap jóval csendesebb és sztem tartósabb konstrukció. Mindenképp szerettem volna egy végleges örlőt és hozta is, amit vártam. Az örleményt is kevésbé szórja, mint a Nemox. Ott shotos pohárba őröltem, itt közvetlen a szűrőbe. De az örlemény minősége ugyanolyan jó volt a Nemoxnál is. Próbáld meg a szűrőben tömörítés előtt hústűvel vagy fogpiszkálóval elkeverni, ezzel segíted az eloszlást és a tömörítésed is jobb lesz.
A kávé változik állásában. Nekem volt olyan kávém is, ami 3 hét állás után volt az igazi, de jellemzően 1-2 hét kell neki pörkölés után.[ Szerkesztve ]
-
5381
aktív tag
válasz soldier2 #19412 üzenetére
Nekem is ilyen darálóm van és hiába a sok fokozat, néha kellene a kettő közé még egy. A fokozatmentesítés valóban nem néz ki nehéznek, az expolygonnál árulják is a hozzávaló Iberital alkatrészeket. Itt van hozzá egy leírás. Egyszer én is rászánom majd magam, szerintem.
Én nem karba, hanem "jégeres" pohárba őrlök, mindig mérlegelem. A végén, előre dőltve kap pár tockost a daráló, úgy még több, mint 1g kiesik belőle[ Szerkesztve ]
-
bullseye
addikt
válasz soldier2 #19422 üzenetére
Sajna ilyen mélységekben nem tudom. És ha elkezdenék finoman, feltűnésmentesen kérdezősködni, elszúrnám a meglepetést... Az biztos, hogy olaszos, és tippem szerint modern de nem túl drága masinán főzi (ezzel azt hiszem nem nagyon szűkítettem a kört).
'Micsoda nyűg" by Rest (FA Brotherhood) │ Szarkazmus valószínűsége: 70%
-
lagoon79
tag
válasz soldier2 #19563 üzenetére
nekem is volt, már az újabb szériás (nem olyan mint blazenek). elég hamar cserés lett, mert egyszer csak úgy döntött, h qva hangos lesz a csendesből. hiba okát nem tudták kideríteni, így cserélték. aztán gond volt még, h folyamatosan elállítódott ha fokozatot váltottam, ezzel pont meglőve a könnyű váltást a filter és eszpresszó között. vmint ne felejtsük el, hogy ennek az árából veszek két használt mazzert, amit most is használok. az ebben maradó őrlemény - ecseteléssel persze - 0,1-0,5 gramm. ennyi.
a kinézet egyébként meg mehet a polcra, ha használhatatlan egy őrlő.
[ Szerkesztve ]
-
pogácsa80
csendes tag
válasz soldier2 #19578 üzenetére
sziasztok, új vagyok itt, és kezdő a kv-témában. feltűnt, hogy a belépő szintű őrlők között senki nem említette ezt:
én ilyet használok a Gaggia Classic mellé, és egyelőre meg vagyok vele elégedve.
más
volt valaki a péntek esti kávés filmvetítésen a Lurdy házban? jó volt.[ Szerkesztve ]
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
válasz soldier2 #19612 üzenetére
tényleg, my bad. pedig gyak végigolvastam a topicot, csak már nem emlékeztem rá.
köszi"könnyen fokozatmentesíthető"
nocsak. ez érdekelne, ha van időd, kifejthetnéd."beépített ébresztő funkció"
wtfKérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
-
jolti
senior tag
válasz soldier2 #19745 üzenetére
Max a nyomás csinálni ki... A hő nem! A szilikon hőálló.
Ez a cső is szilikon, csak benne van ebben a védőfonatban, ami nyomásállóvá teszi.
Simán meghúzod a csövet és lejön. Lehet kicsit erősebben kell húzni. Vagy egy csavarhúzóval aláfeszítesz a bilincsnek és lejön. Letolod a csőcsonkról. -
bl4ze
veterán
-
dugesz77
őstag
válasz soldier2 #20058 üzenetére
Erről sajnos nem tudtam . Akkor elnézést... A világért sem szeretnék senkit rábeszélni egy ezek szerint "nemlétező" gépre.
Kicsit utána nézve a hirdetőnek ezt dobta ki: kávégépszervíz[ Szerkesztve ]
-
hunspikey
őstag
válasz soldier2 #20159 üzenetére
Próbálkoztam. Nem nagyon ment. Valahogy olyan mintha dugó lenne a gépben... ha durvábbra őrültem, hogy könnyebben, gyorsabban jöjjön ki, akkor full szar lett - pedig másodpercre jó volt. Ha finomabbra őröltem, hogy mégis legyen már egy kis teste, meg íze, akkor meg perc körüli időt kaptunk egy 50 ml-es espressonál.
Többféle kávét is már kipróbáltunk - nem jött a siker.
El fogom dobatni vele azt a szűrőt és vetetek vele egy bottomless kart, meg egy normális dupla illetve tripla szűrőt.
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
soldier2
őstag
válasz soldier2 #20254 üzenetére
varosban.blog.hu címlapján elérhető a cikk, mely szerint egy jó kávét kínáló kis kávézó található a kis földalatti Mexikói úti végállomásán. Mivel egész közel van a munkahelyemhez, ma délután lehet meglátogatom.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
killerjohn
addikt
válasz soldier2 #20422 üzenetére
megnéztem, és csak pár bajom van ezzel:
- olasz minőségben nem bízom, de ez a legkevesebb
- vajon ki fogja szervizelni? még a csapból is az folyik a fórumokon hogy az olasz kávégépek többet vannak szervízben mint üzemben
- darálni kell hozzá a kávét, ami idő, macera, kosz, és szintén fórumos infók alapján úgy veszem ki hogy még az sem mindegy hogy melyik égtáj felé fordulunk darálás közben. Előre látom ahogy kiderül hogy X kávéhoz Y daráló nem jó, mert a szubatomikus izébizbasz nem jön ki belőle rendesen... (ha nem lenne ez a hisztéria, akkor gondolom létezni 1 féle darálója minden márkának) -
killerjohn
addikt
válasz soldier2 #20453 üzenetére
köszönöm a részletes leírást! igen, az a baj hogy a kávé nálam úgy néz ki hogy 'megnyomja, megissza'. Mivel itthon dolgozom, ezért időm mint a tenger, de valahogy a kávéval nem alakult ki ilyen viszonyom. Pl sonkát olyat pácolok és préselek, hogy ha kóstolnád, boltit soha nem ennél többet - pedig azt is egyszerűbb megvenni. Az meg egészen sanszos hogy a harmadik rosszul sikerült kávénál kivágom az egészet a kukába... Sokszor mondom magamnak, hogy 'nem kell semmi más csak egy jó kv'. És ha azzal szívnom kell, az már rég rossz...
-
mester6
tag
válasz soldier2 #20607 üzenetére
Próbáld meg így: Kb 5gr kávét őrlök először karba. Ezt egy kicsit a 41mm-es tamperrel lesimítom. Ezután a még hiányzó 2gr-ot őrlöm rá.Most az egészet lesimítom, nem nagy erővel lenyomom, de inkább simítás az is.
30 sec , alatt szépen lejön a 30ml. Ha fröcsköl , több ok is lehet. Legelőször azt gondolnám, hogy durva az őrlemény, a 7gr-os szűrőhöz.
Sok sikert, ne add fel!!!!! -
And06
aktív tag
-
-
hifis50
csendes tag
válasz soldier2 #20738 üzenetére
Próbáld meg ezt a kóvályogtatós tömörítést:
A 3. perctől mutatja. -
soldier2
őstag
válasz soldier2 #20815 üzenetére
Külön köszönet hifis50 fórumtársnak a "kóvályogtatós" módszerért. Azzal, meg az őrlemény átszitálásával sikerült elérni ezt az eredményt.
Eyesis: rend a lelke mindennek, a gép tisztán, kimosakodva kezdi az új évet , terveztem valami hasonlót, de ez helyett inkább itt rohadok a munkában, és kávés fórumot olvasok LOL
BUÉK minden fórumtársnak
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.