-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
Toobee
#141441
üzenetére
Köszönöm (vendingo, Bazsee71, bbuffy, Cathfaern) és Igazatok van, elfelejtettem hogyan csináltam pár évvel ezelőtt. Ha vásárolnám egyetértek. Most 2 hét után nyitom ki és ha 5féle kávét pörköltem akkor szép sorjában húzok belőle egymás után. Egy nap alatt majd mindegyik sorra kerül. Nyitogatom a dobozt, kapja al levegőt. Ha jól értem a többiek hozzászólását, akkor nekik (neked) nem probléma a 8 hét, mert 4 hetesen veritek csapra.
Sajnos nagyon szeretek pörkölni és egy csomagért nem lenne érdemes beizzítani a gépeket. Ha több sikerül akkor 4 hét után meghirdetem, hátha van akinek kell, a közelben lakik és még ízlik is neki. Vagy pörkölök kérésre, kívánságra.
-
lszlfrng
csendes tag
Ti mit csináltok azzal a pörkölt kávéval ami már öregecske, egy hónapos? Csereberéltek? Folyamatosan pörkölök (magamnak meg ismerősöknek) néha túlszalad és pár dobozzal több sikerült. A fogyasztást már nem tudom növelni. Régebben fagyasztottam (van pár üveggel ott is), de mindig van friss utánpótlás. Ha eléri a 6-8 hetet kiöntöm a komposztba és olyankor eléggé szomorú vagyok.
-
lszlfrng
csendes tag
Biztosan láttatok már sok ilyet, de nekem ez az első. Pár hete elkészült és teljes megelégedéssel használok egy "mókolt" rancilio silvia v2-t. Darabokra kellett szedni és teljesen felújítani a gépet meg mindenét. A kazánt is át kellett alakítani, mert a fűtőszál zárlatos volt. Nem unatkoztam.
A "mókolás" egy gaggiuino féle átalakítás volt. A használatát még tanulni kell, mert el lehet veszni a lehetőségekben. Mérleg nincs rákötve, mert ez még nem tudja a vezeték nélkülit kezelni és teljes tálca átalakítást nem vállaltam.




Ez a legelső "shot". -
lszlfrng
csendes tag
válasz
zolnagy
#141020
üzenetére
Nekem is a kicsi kijelzős van, mert legalább 2 éve vettem meg a szettet. Úton van az újabbik verzió. A tied nagyon menő
, még rézcső is tekeredik. Azzal biztosan stabilabb a hőmérséklet. Lehet, hogy én is teszek rá. A rézbojlert is érdemes lenne. Lassan, de apad a kassza :-). A GC lehet, hogy jobb alap, kvázi egy nagy thermoblokk és gőzölést is szépen megoldották a szoftver is erre van optimalizálva (pláne, hogy bezárták a forráskódot). A mérleg sok fejtörést okozott, végül vettem egy bluetooth-os mérleget. -
lszlfrng
csendes tag
válasz
Bazsee71
#134907
üzenetére
Itt találtam kedvező árú szállítással a "Coffee Roasting: Best Practices - Scott Rao" könyvet.
-
lszlfrng
csendes tag
Sziasztok,
megakadtam a kávé pörköléssel, mint vasgolyó az üst alján. Ki kellene mozdítani, de egyedül már nem megy.
Tudtok olyan lehetőségről ahol lehet kávé pörkölést tanulni (nem csak elmélet)? Esetleg egy pörkölőmesterről aki szeretné vagy megosztaná a tudását egy hobbi pörkölővel? Természetesen nem baráti vállveregetésért, hanem megfelelő díjazás fejében.
Válaszokat, már itt megköszönöm.

-
lszlfrng
csendes tag
Sziasztok,
feltettem a hardverapróra két Isomac Venus gépet. Ha érdekel, kérdésed vagy csak beszélgetni szeretnél róla, írjál. -
lszlfrng
csendes tag
Sziasztok!
Ha valaki kávépörkölésre adná a fejét ... eladó lett a Gene Café CBR-101.
-
lszlfrng
csendes tag
Ha valakit érdekel egy új, KC200 mérleg itt megveheti.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
lszlfrng
#123051
üzenetére
@beleriand72, @Jhonny06 köszönöm a válaszokat és javaslatot.
Az aksi nem melegszik és 14 napon túl vagyok, de biztosan rossz a panel és ezért zümmög. Emlékeztem, hogy van több 7segment panelem és egyik hibás, mert zümmögőt ha fel volt húzva maximumra a fényerő. Beszélek a szállítóval hátha kicseréli vagy megjavítja, mert ezzel a hanggal a frász tör ki. Még egyszer, köszönet.
-
lszlfrng
csendes tag
Sziasztok,
kaptam egy AVX KC200 barista mérleget. Most próbálgatom és van egy nagyon zavaró jelensége: zümmög
. Amikor be van kapcsolva 39dB erősségben, zümmögő hangot ad ki. Olyan mintha egy buzzer (berregő) lenne benne ami folyamatosan kapja a jelet.Van valakinek ilyen mérlege és tapasztalt hasonlót? Mit javasoltok?
Válaszokat előre is köszönöm!
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
SoundON
#121176
üzenetére
Nekem is ugyan ez volt a bajom, de egy idő után elengedtem, mert pumpálni pumpál, csak nem szabad nagyon kicsire letekerni. Egyébként én minden kávét a dimerrel indítok, előáztatok, visszaveszem, majd addig tekerem, hogy kijöjjön a kívánt nyomás. Át kellene térni a PSM-féle módszerre, talán a decent is azt használja csak két pumpával. Késztettem egy modult hozzá (tudja mindkét módszert), de még nem meggyőző a szoftver és a teszt.
-
lszlfrng
csendes tag
Lehet, hogy a vezetékeket kell vastagabbra (rézhuzal keresztmetszetét) venni. Hátha van itt valaki aki szakember ebben és elmondja mi a teendő. Engem is érdekel és talán azokat is akik tuningolják ezeket a gépeket.
-
lszlfrng
csendes tag
Szia, onnan vettem és is az infót. Nekem nincs DB1-em. Engem az érdekel, hogy mi a neve annak a csavaros kütyünek amivel lehet a vízhozamot állítani.
-
lszlfrng
csendes tag
Sziasztok,
valahol olvastam, hogy az AVX DB1 gépeknél be kell állítani az átfolyó vízmennyigéset (13mp, 80ml). Tudja valaki, hogy milyen cucc van oda beépítve amivel ezt állítani lehet?
Előre is köszönöm a válaszokat. -
lszlfrng
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
#120110
üzenetére
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
fragola.6035
#120106
üzenetére
Kicsit azért igen. A mérőműszer - amivel mértem - azt előtte ellenőriztem a forrásban levő vízzel. Azt viszont nem ellenőriztem, hogy a PID-re kötött K-elem ugyan annyit mér mint a mérőműszer. Lehet, hogy a PID mást mér ugyan annál a °C-nál. Ha legközelebb szétkapom a GC-t (már érik, mert a 3járatú nem dolgozik rendesen) leellenőrzőm, hogy mi az amit a PID mér a valósághoz képest.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
zolnagy
#120043
üzenetére
Volt egy a felső szűrőbe beakasztott pucér K elem.
Volt ugyan ez a K elem közvetlenül a vízfolyásban.
És volt előmelegített hungarocell pohárban mérés is.
Mindhárom ugyan azt az eredményt hozta +-1°C.
Azért mértem így mert az érdekelt, hogy a kávéra milyen hőfokkal érkezik a víz és ezek tűnt valóságosabbnak.@Uyuarasy ismertem ezt a korrekciós funkciót, de még nem használtam. Megpróbálom majd vele az életet.
@icm logikus amit írsz, mert a víz hőmérséklete minden járaton amin áthalad és aminek kisebb a hőfoka, ott esik. Az lenne a tuti, ha minden eszköz a PID-en beállított hőfokon lenne és ezért kellhet 20 perccet is várni amíg stabilizálódik.
Ha azt mondjátok, hogy a 8-10°C normális a GC esetében akkor kompenzálom a PID-et.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
lszlfrng
#120037
üzenetére
Ha már kéznél volt a hőmérő (K, és nagyon pontos) gondoltam megmérem a GC-ből kilépő víznek a hőmérsékletét. 90°C-ra állítottam a PID-et és a kilépő víz 80°C volt és nagyon gyorsan esett 70°C alá. Azt hittem bénázok és többször nekifutottam, karral, kar nélkül. Nem változott. Felmerültek a kérdések,
- nálatok mi a tapasztalat?
- van valami spéci módszer a méréshez?
- emeljem fel a PID-et 100°C-ra, hogy 90°C-os vizet kapjon a kávé?A PID-en nincs beállítva hőkorrekció.
És egy off topic: csak nekem tűnik a GC egy kezdetleges thermoblokkos kávéfőzőnek? (Mivel nem a vizet melegíti, hanem a tartályt).

Minden választ előre köszönök!

-
lszlfrng
csendes tag
válasz
rastacsz
#120001
üzenetére
Megmértem a Brikkát. A kezdéskor, a kilépő kávé 78-80°C, utána szépen emelkedik és a végénél - amikor fröcsög - 93-94°C. A teljes lefolyás 60-90mp között volt. A mérést a modernebb, 2 személyes Brikkával készítettem (belül van a súlyszelep) . Van egy 4 személyesem is, régebbi, aminek a tetején van a nagy súlyszelep. Ezzel úgy emlékszem rövidebb ideig - nagyobb elánnal - folyt le a kávé.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
Cathfaern
#120000
üzenetére
Köszi
, megint tanultam valami újat. Utánanéztem a "turbo shot"-nak. Azt értettem meg eddig, hogy az őrlést kell annyira durvára venni, hogy 20mp környékén csorogjon le. Készítettem két tesztet egyre durvább őrléssel és valóban közelít az íz a brikkához. Az utóíze mindenképp.
Azt is mondják, hogy hiába a durvább őrlemény és gyorsabb lefolyás a kioldódás mértéke majdnem akkora mint a klasszikus presszónál. Ha ez így összejön, akkor a nálam félrecsúszott pörkölést lehet ezzel a módszerrel korrigálni. -
lszlfrng
csendes tag
Saját, közepesen-sötét pörkölés, 4 hetet pihent és a végeredmény sz@r. GC-m és NZ-m van. Állítgattam az őrlő finomságát, a hőmérsékletet (94-98°C), a lefolyás 25-35 mp között (14g őrleményből 28g kávé) volt. Szépen lefolyik, krémes, de penetránsan keserű is és egyben savanyú is. Mérgemben lefőztem egy adagot a kicsi Bialetti Brikkával és abban meg eltűntek a szélsőséges ízjegyek, előjött a klasszikus kávé íz, de érezni, hogy van még ott egy kicsi csokoládé meg gyümölcs. Teljesen vállalható lett.
A kérdés, hogy merre induljak tovább, mert a kávéban van lehetőség, de valamit elb@szok és nem jövök rá mit?

-
lszlfrng
csendes tag
válasz
haten
#119827
üzenetére
Amikor kínálom a családot a specialty kávémmal akkor alig várják, hogy elforduljak és öntik a növényre.
Ha adok nekik brikkából omniát akkor jólesően bólogatnak, hogy az a tuti és felöntik tejjel.
Igazat kell adjak nekik, mert a kávé íze az a klasszikus olasz kávé íze. Ki mit szeret. Azért a csokis-kávés íznek jóval nagyobb tábora lehet. -
lszlfrng
csendes tag
válasz
Waterman
#119797
üzenetére
Felejtős. Szerintem minimum kell tudni szabályozni a hőfokot és mérni a bab hőmérsékletét.
Egy belépő szintű pörkölő 1500-2000€ körül kezdődik, de ez az alja. Értem ezalatt az olyan pörkölőket amelyek mérik, rögzítik a hőmérsékleteket (levegő/dob bab), legalább 250g nyers kávét tudnak befogadni, lehet szabályozni a levegő áramlását és netalán még a pernyét is gyűjtik. Ha sötétre pörkölsz, akkor egyszerűbb gép is elég. "Szerintem" -
lszlfrng
csendes tag
válasz
dusangield
#119459
üzenetére
Géppel (is) lesz ott a gond. Akinek volt ilyen vagy hasonló gépe az tudja miről beszélek. Én végigcsináltam egy évet egy ilyen sage masinával. Nekem nem voltak ilyen szélsőséges ízjegyek, de egy rendes kávét nem tudtam vele elkészíteni. Talán a 70%-30% arabika robuszta blendekre megfelelő lehet. Az opv 15 bárra van állítva, a darálóját meg nem minősítem. Boldog voltam amikor túladtam rajta. Van fórumtársunk aki szintén vett hasonlót és ő még tuningolta mindenféle szűrőkkel, de végül eladta pár hónap után. Azóta ő is bódóg ember. Én Áttértem a GC-ra és mazzer őrlőre. Azzal nem lehet nagyon mellélőni. Amikor azt írják, hogy az őrlő egyik fontos láncszem akkor az úgy van. Lehet f@sz@ mazzered ha nem jó a kés vagy nincs beállítva. Azóta őrölt is cseréltem.
Ellen tesztet kell csinálni. Vidd el a kávédat egy olyan helyre ahol egy komolyabb összeállítással le tudjátok tesztelni és ha jobb az eredmény kukázd a mostani parkot és válts szintet. 15Kg kormos citromlé nagy büntetés, hogy önként vállaljuk.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
#85578752
#119181
üzenetére
Nálad is ott a pont.
, de azért kétszer húzás szimpla nem egyenlő egy dupla. Viszont egy dupla lehet két szimpla. Vagy hogyan is van ez? 
Érdekesség, hogy a magasan tamperelt kávé hengeres teteje nem esik szét (valahol láttam róla videót). Nekem az a kávé ami egy vonalban van a belső tölcsér vállával, húzás után kiemelkedik (megdagad), hengeres marad és nem esik szét. Szoktam is rácsodálkozni, hogy nééémáááá mikkk vannak.

-
lszlfrng
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
#119163
üzenetére
Az itt töltött idő megtanított, hogy jó az "öregekre" hallgatni. Amit észrevételként írtál az mind helytálló és logikus is.
Eddig bohóckodtam és ujjammal, a GC szimpla tamperével, 7-8g kávéból húztam, a közepes pörkölést.
Amit most tőled tanultam, az az, hogy a világos pörkölésből több kell, a többet is hengeresre kell tömöríteni úgy, hogy a a teteje ne terüljön szét.
Vagyis:
Ha sok szimplát iszol, ne bohóckodj, vedd meg pl. a tadamm szettet (tölcsér, tamper).
Ha jó szimplát akarsz, akkor több gramm kell és hozzá meg a szett, mert tornyot másképp nem építesz. -
lszlfrng
csendes tag
Van itt köztetek akinek van (vagy volt) kisebb (<=600g), gázos, kávépörkölője? Szeretnék feljebb lépni a genéről és tapasztalatok, tanácsok érdekelnek, ha megosztaná velem.

-
lszlfrng
csendes tag
válasz
hoffman_
#119139
üzenetére
Szerintem az a szűrő jó választás lesz. Nekem az a szűrő vált be leginkább. Próbáltam még párat, de ezt lehet a legkönnyebben tamperelni. Tadam tampert is néztem hozzá a megvezető tölcsérrel, de végül, maradtam a GC sima, classic műanyag tamperénél (nem vicc).
A 7-8gr kávéból, szimpla készítést pedig ne add fel, mert az nem szívás hanem tanulás. A nagyot könnyebb előkészíteni, de a kicsivel izgalmasabb a kísérletezgetés. Én is vissza-vissza térek rá, hiszen a standard presszó 7gr, 25ml.
-
lszlfrng
csendes tag
Tudnátok vélemény írni a Quick Mill Carola 0960 gépről?
Szeretnék kipróbálni egy e61-es gépet, hogy mennyivel ad jobb eredmény mint egy tuningolt GC. Tejhabosításra french presst használok ezért ezt találtam ami nem gőzölős. Az ára is elég kedvezőnek tűnik, még + áramlásszabályzóval is.
Minden hasznos észrevételt szívesen veszek és előre is megköszönöm a hozzászólásokat.
-
lszlfrng
csendes tag
Nekem annyi látszik, hogy mielőtt esik a nyomás a pumpa nem (vagy alig) dolgozik. Jó lenne látni a pidet is, hogy mikor kapcsol be.
Nálam amikor dolgozik a pid (fűt) leesik a nyomás (hullámzik a pumpa), de nem ennyire látványosan. A szakember azt mondta, hogy ennél a pid-es megoldásnál a kábel keresztmetszete miatt van (vastagabb kellene). Talán valamelyik kábeled nem csatlakozik jól vagy zárlatos (testkábel?).
Ha a nyomásszabályzót (PWM) kiiktatod (rövidre zárod), akkor ki lehet szűrni annak a hibáját.
És ezek csak tippek.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
Cathfaern
#118597
üzenetére
Mint írtam "nekem" ennyi jött. Te legalább érted is amit olvasol.
Vagyis ha egy nap alatt annyit öregszik a kávé mint fagyasztva 90 nap alatt, akkor (igazad van
) nem jelenti azt, hogy egy nap alatt a kávé tönkremegy.Ebben a fagyasztásos, vákuumos, kibontom, kiveszem, újravákuumozom majd visszateszem a fagyóba nem annyira hiszek. A levegő és annak páratartalma bemegy a szemek belsejébe és az újravákuumozással a levegőt igen, de a lecsapódott párát már nem tudják kiszívni. Ezért gondol(hattam), hogy vákuumozás és fagyasztás csak kis adagokban járható út.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
asus1
#118617
üzenetére
Szerintem tuningolt (pl fragola féle) GC-ja optimális megoldás.
Az én párom is tejkrémeset / tejhabosat iszik és azt az ikeás 0,4dl french press készítővel max 1 perc alatt megvan. Leszedtem róla a vasat és tetőt, max 1/3 tejjel, 1 percre mikróba teszem és után pár pumpálás. A tisztítása pedig ugyan úgy csak vízzel. Az eredmény a kifogástalan tejhab/tejkrém. A jútúbon több példát is találsz.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
rastacsz
#118479
üzenetére
Köszi a linket. Nekem annyi jött le, hogy ha nem fagyasztom le akkor bontástól számított napok alatt kampeca a kávénak. Ráadásul vákuumozni is kellene, kicsi adagokban.
Tapasztalatom meg az, hogy lezárt 3-4 hetes, saját pörkölés, bontás után 1-2 nap után kezd jó le. Igaz ez nem spéci speciality kávé, hanem monsooned malabar. Utána nem tudom, mert 200gr adagokban pörkölök és 5 nap alatt el is fogy.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
sz.zs.
#118375
üzenetére
Én úgy látom (de csalhat a szemem és a tudásom is hiányos) mintha többféle pörkölés lenne egyberakva. Van ami kráteres (olyan 2CR közeli) és van ami 1CR elején van. Ettől még lehet jó az ami a csészében landol.
Ezért kár volt az a gene-t eladnod.

Az darálásnál számít, hogy egyik szem világos a másik meg sötét (keménységük más-más) ?
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
#118362
üzenetére
Hát ez k@rv@ jól jó lett.
Gondolkodtam egy ilyen megoldáson, hogy tesztelni tudjam egy adott nyers kávé viselkedését a hőre. A te megoldásod jobbnak tűnik és mint látjuk működik is. Inkább elkérem tőled a terveket.
-
lszlfrng
csendes tag
Sziasztok! Két különálló kérdésem felétek:
- "self leveling tamper" hogyan hívják magyarul és hol lehet ezeket kapni (itthon)?
- avx db1 tapasztalatok? Képeken láttam a belső részt és a konstrukcióban nem találtam kifogásolnivalót. Hátha ti.
Köszönettel, minden választ!
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
iatti
#117355
üzenetére
Ha azt írná az ECM, hogy egy óra múlva hőstabil, akkor senki se venné meg. :-) Mindenki betippeli a 20 percet. A GC-nél is ennyit szoktam várni.
Nem értek hozzá, de az, hogy a fej kint lóg a környezet elég sok hőt von el tőle. Fűti a konyhát is. Az is lehet, hogy az legtöbb E61 fejnek ennyi a felfűtési ideje, hacsak nincs a keringetés kicsit felgyorsítva.
A grafikonon látszik, hogy lehet siettetni egy kis "hűtő csapolással".
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
stereofan
#117345
üzenetére
Köszi, megnéztem. Emlékeztem a különálló tartályra, itt a fórumon egy kicsit fikáztam is :-) De újra megnézve nekem bejön. Ráadásul kedvezőbb az ára is.
E61 kérdés: honnan tudja a gép, hogy indítania kell a pumpát? Nem látok a fejen levő karon kapcsolót vagy érzékelőt. Nyomásérzékelő kapcsoló van a körben?
-
lszlfrng
csendes tag
Tervezem, hogy váltok kávéfőzőt (GC-ről) és ki szeretném próbálni az e61-esek világát. Tejhabosítás nem feltétel, forró víz vételi lehetőség meg nem kellene. Ellenben szeretném állítani és látni amit lehet, kevesebb elektronika előny.
A hozam-, hő-, és nyomás állítás, előáztatás, fej-nyomás- és hőmérséklet mérés jól jönne. Lehetőleg belső tartályos. A régebbi, használt gépeket is szeretem, ha tudják a leírtakat (nagy részét).
Ár érték arányban melyik gépet ajánljátok? Ha valamit elnéztem (mert nem ismerem az HX és e61-esek világát) nyugodtam igazítsatok ki.
Minden választ és hozzászólást előre is megköszönöm.

-
lszlfrng
csendes tag
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
WarLock07222
#117092
üzenetére
De most komolyan! Évek óta itt az NZ és még a kínaik se tudtak egy hasonlót koppintani? Van akár csak egy kicsivel jobbat? Kézi őrlőből Dunát lehetne fakasztani, közben meg hozzák ki motoros hulladékot. A színét ne is nézd, mert az arany színű váztól csak megvakulni lehet.
Az eurekatól is annyi innováció tellett, hogy megdöntötték a házat? A nagy gyártók meg lesz@rják az otthoni felhasználót, mert az nekik nem piac.
-
lszlfrng
csendes tag
-
lszlfrng
csendes tag
Ezt az őrlőt ismeri valaki?
Állítólag a motor rendben van, a kés 64-es. 200e mindennel együtt, 2-3 hónap szállítással.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
Cathfaern
#117060
üzenetére
most olvasom, hogy már többen meg is megválaszolták ...
Nekem még az az infóm, hogy a z NZ 416£ + 20%ÁFA = 499£. Ha megrendeled akkor erre még rámegy a MO ÁFA a szállítással és vámmal. Az angol ÁFA-t (~40e HUF) valahogy vissza lehet igényelni, de nem tudom online hogyan kell. Ezért gondoltam, hogy dupla áfát fizetek.
Abban is van igazságod, hogy ha csak egyféle kávét iszom, akkor nem kell állítgatni.
A jobbfajta kézi őrlőkön nagyon finom az emelkedés és ha van rajta pozicionáló golyó, akkor pont oda áll vissza.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
Eugene Roe
#117057
üzenetére
Igazad van és elnézést, lassan én is kétbetűs lettem. A mikor kezdtem rákérdeztem, hogy mi az a GC?
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
rastacsz
#117051
üzenetére
1zpresso-t már próbáltam. Megpróbáltam vele megbarátkozni, még mini akkus behajtót is bevetettem, de nem jött be. Szerintem jó cucc, és teszi a dolgát, de a folyamat nekem nem vált be.
A Sette 270 jó megoldás lenne a pangó miatt, de valamiért nem kapkodnak érte. Talán hangosabb is kicsit, meg műanyagos kicsit. Itt se sokan ajánlották.
A kávék inkább kommerszebb kávék (pl. malabar), 1-2 reccs között (city+), nem olajosak.
A mini-e tudom, hogy jó, de nem tudom merre lépjek vele (kés, szabályozás, fitnesz) és egyszerűbbnek tűnt egy másik gépet venni amit könnyebb állítani. Ezrét ez a kúpos keresés.
Persze van megoldás: lepörkölök 1 kilót és csak azt iszom -> nem kell állítgatni.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
WarLock07222
#117056
üzenetére
Válaszolok a tudásom szerint.
Azt sejtem, hogy a mini egy jó gép, ha jófajta kés van benne és tutira be van szabályozva.
Az enyémben alapkés van, 8 ricnire hozná a presszó tartományt általában 4 ricnit kell állítgassak a kávéimnak.
A kávék saját pörkölés (city+ körül). Naplót vezetek a különböző daráló beállításról, de nem mindig sikerül (50%) pontosan visszatalálni (nehezen forgatható és nem mindegy, hogy alulról vagy felülről közelítem a beállítást, a jelölések se élesek).Amit szeretnék, hogy a presszó tartomány (beállító tárcsa elforgatási szöge) szélesebb legyen vagy pontosabban lehessen állítani. Plusz kés és beszabályozást.
vagy
Azért gondoltam a kúposra, mert van jó presszóra őrlő gép ami ilyennel működik (1zpresso, NZ, kinu47). De ez is csak gondolat.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
WarLock07222
#117039
üzenetére
A kézit próbáltam, de valamiért nem jött be a tekerés. A 1zpresso könyvében írják, hogy lehet akkus csavarbehajtóval is használni, de az már milyen?
NZ dupla áfával nem olyan kedvező (ha az angol áfa leesne az árból nem gondolkodnék rajta).
fragola írta, hogy hány ricnire van a presszó tartomány, hát az nekem 8-ra van és mostanában már nehéz eltalálni azt is (ötféle kávéból főzök azokhoz kell állandóan állítgatni). Vagyis megoldás késcsere és felszabályozás. Ha hozzá kell nyúlni akkor akár lehetne egy újat venni.
A mazzer mininek nehezen forgatható a gyűrűje (tudom, szilikonozni kell), az eureka csavarja szimpatikusabb, de úgy hallottam, hogy ott az atomtól felfelé van az ami jó, de a pangó nagyobb mint a mininél. Az eureka oro is jó lehet (mintha az XL-t váltotta volna), de azt se tudom mennyire pontos és ha kés+szabályozás kell hozzá, akkor megint ott vagyok.
Apropó pangó: az útmutatások alapján, a kivágott ablakrács, spriccelés és kicsi kapirgálás után a mini-e 0 pangót produkál, anélkül, hogy pofozgatni vagy pumpálni kellene.

Mostanra már nehezen bízom meg a gyártókban és állításaikban. Itt a fórumon meg olyan késekkel dobálóznak, hogy néha fogalmam sincs mit olvasok (ez már az én hiányosságom).
A fentiek írása közben jöttem rá, hogy k@rvára nem értek hozzá, de kell egy f@sza presszóra őrlő, aminek szélesebb a tartománya, amiben 100% meg tudok bízni. Szerintem csak a bizalom veszett el :-)
Ezért gondoltam, hogy a a kónuszos késekkel dolgozó őrlők, presszóra engedékenyebbek.
-
lszlfrng
csendes tag
Szeretnék váltani kónuszos késre, de sem kézi sem NZ nem jön számításba.
Csak presszót iszom és most egy régi, alapkéses, mazzer mini e-t használok.Szerintetek melyik az a kávéőrlő aminek kellően széles a presszó tartománya, nem batár nagy, hozza a mini szinte 0 pangóját anélkül, hogy fel kellene pofozni?
Az ajánlásokat előre is köszönöm

-
lszlfrng
csendes tag
válasz
Parci
#116939
üzenetére
Még nem szedtem szét a gene-t, de hallom, hogy a relék ki be kapcsolnak. A pid amikor kikapcsolja a fűtést akkor drasztikusan esik a kilépő hőmérséklet (van, hogy -15°C is). Szerintem szerencsésebb lenne egy fokozatmentes fűtés - ventilátor állítgatás. De tévedhetek is.
Valahol olvastam, hogy a pörkölés megkezdése és a vége között nem eshet a bab hőmérséklete. Amit írtál az így valós probléma, mert a beállított és gene által kijelzett hőmérséklet tartományhoz képes -5°C is képes alulteljesíteni. A babszonda hiányában eléggé szubjektív a pörkölés menete.
Valahogy mégis kellene mérni a bab hőjét. Például így.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
Parci
#116932
üzenetére
A gene-t nem nagyon lehet tuningolni. Max a be és kilépő hőmérsékletet figyelni és abból következtetni a bab-hőre, mert a babot nem tudod szondával elérni. Nekem még nem sikerült két egyforma pörit produkálni, de nem adom fel.
Lehet, hogy egy hőmérséklet görbe mentén, az idő előrehaladtval kézzel kellene állítgatni, hogy egy megfelelő ROR-t kapjunk. Csinált már valaki ilyet?
-
lszlfrng
csendes tag
Elnézést, de rágnám egy kicsit a gumicsontot ...

Havonta egyszer pörkölök, 4-5 féle kávét. Pörkölés után szelepes, zippes zacsiba rakom, szorosan lezárva. 3 hét után bontom ki, teszem kicsi üvegekbe (2 adag/üveg) és utána fagyasztóba. Kezdem unni.Kérdésem, hogy ha a szelepes zacsiból a kávékat 4 hét alatt megiszom és 12x nyitom ki (kb ennyi adag van egy zacskóban) akkor kell a fagyasztással foglalkozni vagy elég a szelepes zacsi és spájz?
Nyerek annyit a fagyasztással, hogy megérje vele bíbelődni?
A válaszokat előre is, itt, megköszönöm.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
sz.zs.
#116738
üzenetére
Ja, Egyik nap ilyen megoldással mértem, de a nyomás miatt fojt ki a kosárnál a víz. Aztán rájöttem, hogy a kosár karimája nem fekszik meg tökéletesen a tartón. Tekertem a kosárra szigetelőt és megoldódott. Ezt csak azért írtam, mert órát csesztem el, mert azt hittem a kartömítés és kosár között ereszt közben meg a kosár és tartó között szivárgott.
Nyomást meg gaggián máshol nem nagyon lehet mérni, mert úgy táncol a tű, hogy nem is látod. -
lszlfrng
csendes tag
válasz
Zen42
#115716
üzenetére
Köszönöm a választokat.
Én a szilikonra is gyanakszom mag az amit még kapott hozzá, de nem tudjuk, hogy mit. Azért is mert a trutyi zsíros volt és eltűnt a szilikon a kazán belselyéből. Savazva nem volt, kancsóm meg nincs. Sz.Zs. írta, hogy a gyantától lehet ilyen. Megnézem, hogy 3 hónap múlva, sima csapvízzel mi az eredmény.
Talán nem véletlen nem nagyon vannak alubojleres gépek.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
sz.zs.
#115622
üzenetére
Igen ez megvan. Volt egy tesztsorozatom amikor kimértem a GC hőmérsékleteit és akkor -3C lett az offset, azért hogy ugyan az legyen a PID-en mint a kazánban a víz. De ha már itt vagyok leírom mi történt.
Feltoltam a PID-et 100C-re, hogy mérjek kilépő hőt, aztán bekrepált a cucc. Tudtam, hogy eldugult és szétszedtem. a GC-nél a szűkítő tisztítása azt jelenti, hogy komplett szét kell kapni ezért levettem a fejegységet is és szomorú lettem. Augusztus óta valami takony-trutyi nőtte ki magát belül. Aztán megnéztem a régi képeket és arra gondoltam, hogy a trutyi az szilikonzsír és vízkő. Tapintásra zsíros és mint a kézkrém szét lehet kenni. Lehet, hogy ez kevert be a hőmérsékletbe is.
Elhatároztam, hogy nem hagyok a kazánban semmit, azt mindig szárazra tőrlőm és kifúlyatom. inkább vízkő legyen benne és azt majd kisavazom. 2 hónapig DM vizet kevertem, majd áttértem pár hétig a gyantára, de utolsó 2 hónapban már csak a csapvíz maradt.
Ti találkoztatok már hasonlóval? Tudjátok, hogy mi az a trutyi-takony ott a kazánban?
Képen az ilyen volt, ilyen lett.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
sz.zs.
#115565
üzenetére
Megtörtént az újabb mérés. Ez már jobb értéket adott. Tokozatlan K elem, közvetlen vízterítőbe. Pid 98C, kifolyó induláskor 90C után 5mp után 89C, 3mp után 88, újabb 3mp múlva 87C. A hőmérés jó, mert forrásban levő vízre 99-100C-t mutat.
Ez kb 10C eltérés és 2C esés a pid-hez képest. A pid egy mezei rex-c100. Érdemes vele foglalkozni vagy engedjem el a témát és emeljem fel a pidet 100C-ra aztán jó lesz?
-
lszlfrng
csendes tag
Tanítást kérek!
Előrebocsátom, hogy az alap-tuningolt GC (rézcső, pid, szűkítő) elkötelezett híve vagyok
és zseniálisnak tartom, hogy a fűtőmodul (fűtőszál) a bojler és rézcső tekercs között van. A segítség kérés inkább a kávéfőzésre vonatkozik és a tapasztalatotokra.Megmértem a kilépő hőmérsékletet (kar nélkül, műanyag pohár) és 90°C pidnél, 78°C, 98°C pidnél 85°C volt. Kb 12-13°C a különbség a kazán és pohárban levő víz között..
Ha az eszpresszó elkészítése 88 ± 2 °C ajánlott akkor nekem a pid-et 101 ± 2 °C kell állítsam? Egy GC-nél ez nem veszélyes, akkor már forrhat a víz? Nálatok mennyi a kilépő hőmérséklet?
Minden választ, tanítást előre is köszönöm!

-
lszlfrng
csendes tag
válasz
qvik27
#115211
üzenetére
A PID megnézi, hogy a rendszerben történő változást, a rendelkezésre álló fűtőegységgel (vagy hűtő) hogyan tudja a a leggyorsabban a beállított értékre hozni úgy, hogy ne lőjön nagyon felé és alá (kisimítja).
Nem mélyedtem bele a részletekbe, de nagyjából amit megértettem (saját bőrömön):
Amikor auto tuning üzemmódban fut, akkor láthatod, hogy engedi lecsökkenni a cél alá hőmérsékletet majd felfűt a cél felé jó pár fokkal és azt is hagyja lehűlni a célig. A lehűlés és melegedés sebességéből meghatározza a függvény (van vagy három) konstansait amivel aztán a céltól való eltérés esetén kiszámolja, hogy mennyi ideig kell fűtenie. Ezek az egyszerű pidek a fűtési időt határozzák meg és nem tudják a teljesítményt is állítani. Ezért villog 1-2 másodpercenként a fűtés lámpa.
Ha változtatsz a környezeten érdemes auto tuningot ráengedni. Én fent felejtettem a GC tetején egy törlőkendőt amitől egy kicsit másképpen viselkedett a rendszer. Ha kiveszel egy sor rézcsövet, akkor azt meg kell tanulnia a pidnek.
-
lszlfrng
csendes tag
Van fiókodban egy felesleges PID SSR kimenettel?
Postázod vagy elmegyek érte (Budapest, Kecsekmét vonalon)?Rendeltem aliexpressről, de 2 hét ígért szállítás után egyszer csak átváltott 90 napra. Kommunizmus ...

-
lszlfrng
csendes tag
válasz
sz.zs.
#115187
üzenetére
5 méter 6-os cső az 63ml, 4 méter 50ml.
Akkor valamiért a plusz 63ml, ~90 fokos víz is sokat segít rajta.
Valszeg csapolás közben a 0,7kg rézcső hamar le is adja a befolyó hideg víznek a hőt és még 63ml ha nem is forró, de meleg áll rendelkezésre. Elég kell legyen egy duplára. -
lszlfrng
csendes tag
válasz
hogyaza
#115183
üzenetére
(#115159) qvik27 meg hogyaza Mindkettőtöknek igaza van.

A belső fűtőszálas bojlereknél a bojler fala és a rézcső hőcserélőként működik és itt igaz lehet az, hogy mindkettő a hőmérséklet kiegyenlítésére törekszik, csak kicsit lassabban is történik meg, mert a rézcső csak egy vonal mentén érintkezik a bojler falával (de a levegő is vezet hőt). Ha hagyunk időt neki, akkor a rézcsőben levő víz is meleg lesz, de a külső felület nagysága miatt gyorsabban is hűl.
A gaggiánál a fűtőszál a külső falban van és egyszerre melegíti a kazánban és a rézcsőben is a vizet. Ettől zseniális a gaggia rézcső tuningja
, pláne, ha az egészet termikusan szigeteled. -
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
zolnagy
#115146
üzenetére
Előzmény: 110437
Erőltettem, a mazzer mini e vonalon a pumpálást. Egyéb problémák mellett, plusz idő kellet amíg kikaparásztam a rács mögül a rögöket amit nem lehetett kipumpálni.
Aztán megmagyarázták, hogy csak vegyem ki a rácsot. Azzal megoldódott a probléma és lekerült a szilikon pohár is. Most kevesebb idő alatt nyerem ki a kimért adagot és valóban zéró lett a pangó.
Aztán lehet, hogy csak bénáztam a pumpálással, de most
vagyok, csak ne lenne olyan gyenge a mazzer mini motorja. -
lszlfrng
csendes tag
válasz
sz.zs.
#115147
üzenetére
Nem elírás, nettó 3dl bojleres isomac venusról van szó. 1 réteg 8-as rézcsövet bírna el, de ki kell hagyjak helyet a biztonsági érzékelőnek és kb 1,3 métert tudnék feltekerni ami ~3,7dl. Az összesen ~6,7dl. lenne.
De ... olvastam, hogy a rézcsőtuning felboríthatja a hőháztartást ha gőzölésre is használod. Gondolom túlmelegszik a rendszer, meg a környezete.
Ha 3dl bojler, szigetelve + pid is elég lenne, akkor a rézcsővel se kellene szórakozni.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
hogyaza
#115132
üzenetére
(#115130) Warloo93
(#115131) hogyazaMegfogadom a tanácsotokat.
bármilyen logikusnak is tűnik egy 1300W-os előmelegítő. Egy réteg 8-as rézcsövet kap és jól bebugyolálom. Ezzel 0,6L lesz a kapacitása.Akkor is felejtős a thermoblock, ha gőzölök a géppel, és a gőzölés eléggé megkavarhatja a rézcső-tuningolt bojlert és rendszert?
Legutóbb bebuktam a "mazzer mini pumpálást"
és ha akkor jobban hiszek a fórumban akkor nem generálok magamnak problémát. -
lszlfrng
csendes tag
Nem jó kérdésre válaszoltam. A konkrét kérdés ez volt: (#115143) laskaimiki
Szoktam itt nézelődni. Találtam a keresett QM 0650-est és a szállítási költség is barátságos.
-
lszlfrng
csendes tag
Volt valakinek már olyan ötlete vagy tapasztalata, hogy a rézcsőtuning helyett egy kicsi thermoblock használjon?
Tegnap szétszedtem egy Dolce Gusto Krups KP1003 gépet és találtam benne egy kicsi thermoblock (>1000w) amiben egy hőérzékelő (ptn) elem is be van építve.
Szerintetek érdemes a gondolattal foglalkozni? A hőelem típusát ismeritek?
Minden választ előre is köszönök!

-
lszlfrng
csendes tag
Tudja valaki, hogy hol lehet kapni K típusú hőelemet (thermocouple) aminek a végén m3-as menet van? Aliexpress 1-2 hónap alatt hozza ki és nekem mostanában kellene 1-2 darab és ha lehet nem horror áron.
Válaszokat előre is köszönöm. -
lszlfrng
csendes tag
Információ kellene egy Isomac Venus géphez amelynek a kábelkötegből próbáltam a kapcsolási rajzát rekonstruálni és azt látom, hogy a gőz funkció nincs pumpára kötve.
Akit érdekel itt megnézeti a kapcsolási rajzot és ki is próbálhatja a kapcsolók kapcsolgatásával (a termosztátokat is lehet kapcsolgatni). Elég látványos cucc lett
.Kérdés: Hogyan működik az Isomac Venus gőz funkciója?
Előre is köszönök minden választ.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
fragola.6035
#114125
üzenetére
Köszönöm, tőled hallani ilyet az duplán számít.

A pumpa amikor szétszedtem nem nagyon volt vízköves, de kíváncsi voltam, hogyan készült. Aztán nehezen, de összeraktam. Az oldalán van egy csavar (talán valamilyen bypass), de nem jöttem rá mi célt szolgál. A videó végén a képek között vannak pumpásak.A legtöbb pótalkatrészt a gastroparts-tól vettem + expolygon meg danetti.
Kétszer ennyi cucc van, mert nem kellett mindent cserélni. Sok plusz tömítést vettem, ha elbaltáznám legyen kéznél csere.Az ára azért ennyi, hogy biztosan elvigyék. A gép 30 volt, alkatrészek még kétszer ennyi plusz a munka. Befigyelt egy kicsi autogén hegesztő is, de azt már eladtam. Mivel ehhez a szakmához is sok idő és befektetett munka kell, (ami nekem nincs és nem is lesz) ezért nekem megmarad hobbinak.
-
lszlfrng
csendes tag
Egy vendéglő pincéjéből kikukázott (és kifizetett), 35 éves HX-es gép felújítása arra volt jó, hogy a kávégép alapjait megismerjem. Drága és időigényes mulatság volt. Már úton van az új kihívás ezért reménykedve keresi HX-ért rajongó gazdáját. A fórumtársaknak kedvezmény jár.

-
lszlfrng
csendes tag
válasz
bbuffy
#114026
üzenetére
kvbzk-ból az 1% az sok vagy kevés?

Sokáig azt hittem én vagyok a jani a lavazza espresso kapszuláimmal. Aztán ittam egy azték chili megy egy dohány kávét a frei-nél. És tudom, hogy ízesített és tudom, hogy nem az eredeti recept szerint készültek, de valahogy mégis elindított a lejtőn a pressszó gépek, őrlők és pörkölők világába. És közben meg kvbzk lettem

-
lszlfrng
csendes tag
válasz
sz.zs.
#113984
üzenetére
Nálam a reccsenés alig hallható és az is csak kevés számban. Mintha csak pár babszem reccsenne. Aztán várok 1-2 perc között attól függően, hogy a bab hogyan sötétedik és leállítom.
A Malabart azért vettem, mert nem kell a gyümölcsöz ízjegyekre koncentrálni. Ha ezt már kitapasztaltam, akkor megpróbálom más kávéval is.
Olvasgattam a linkek tartalmát. Az egyik arról szól, hogy nem mindegy mekkora a feszültség a hálózatban, mert ~228V volton másképpen pörköl mint ~240 volton. A behmor-nál pl ezt be lehet állítani!
Aztán megtaláltam amit kerestem: (1) az naplózás lehetőségét adatbázisba és (2) jó pár (~500) napló bejegyzés a különböző pörkölésekről és ebből ~400 Gene-vel készült. Itt meg egy minta űrlap hozzá, hogy vissza lehessen nézni a tapasztaltakat.
További tucatnyi bejegyztés és infó a Gene-vel kapcsolatban.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
Parci
#113972
üzenetére
Való igaz amikor reccsen akkor mehet az ima vagy a mantra.
A Gene egy elégé furcsa kis hibrid gép, mert forgódobos és forró levegővel fűt. A pid-je a bemenő és kijövő hőt méri ezért, a környezeti hőmérséklet nagyban befolyásolja, hogy mennyire gyorsan tud reagálni. (pl. mennyire hideg a beszívott levegő) Ezért van, hogy az általad is leírt -5 fokos eltérés gyakran jelentkezik. A pid-je nem öntanuló.
Láttam már logolós meg módolt Genét. Itt találtam infót és linket (egy kicsit lassú a szerver).
Én azt találtam, ki hogy ha látom, hogy kezd esni a hőmérséklet, akkor 1-2 másodpercre szűkítem a kijövő levegő útját (fakanál), hogy gyorsabban magához térjen.
A profil azt írja, hogy az első reccsenéskor a 240-ről 220-re kell állítani a cél hőmérsékletet és nem azt, hogy az azonnal el kell azt érni. Ha gyorsítani akarod a hűtést akkor a tető felnyitásával lehet egy kicsit befolyásolni.
A Gene-vel valószínűleg nem fogom elérni a tökéletességet és reprodukálni se lehet majd egymás után a pörkölést, de lehet közelíteni hozzá. De az élmény megéri.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
sz.zs.
#113971
üzenetére
Van olyan hely ahova fel lehetne tenni a profilokat (több pörkölőgép többféle kávé) és hozzá mindenki írhatna, hogy neki mielyen volt a végeredmény és hogy milyen profil vált be a legjobban?
Ha nincs és lenne rá igény, akkor bevállalhatom az IT részét, csak "hiába" nem szeretnék dolgozni.Amit te kipróbáltál a Bantinál azt én teljesen véletlenül futtattam a Malabarnal és eddig az adta a legjobb eredményt.
Szerintem az se mindegy, hogy honnan van a kávé és mindegyik "zöld batch"-et ki ki kell tapasztalni. Én határozottan jobban érzem magam, hogy már nem mást kell szidjak azért ami a csészében van. Most már ha sz@ar kerül a csészébe akkor azért én felelek.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
mclord
#113933
üzenetére
Nekem pár hete van meg és 5 pörkölés után még nem szoktunk össze.
Szerintem kulturált kis gép. Itt találtam hozzá profilokat és ugyan itt vettem zöldkávét, mert azt írták, hogy 2021-es szüret.Elsőre az AVX-től vettem 1kg Malabart ami és szerintem nem volt már fiatal és 5 részletben pörköltem, egyiket túl- a másikat alul- lőttem a többi már jó lett. (ami nem jó azt a lányok tejhabbal megisszák).
Én megszerettem és pozitív a tapasztalatom, de egyben kompromisszumos is. Amit érdemes megemlíteni:
- a szemek nem egyenletes pörkölődnek (ezt tudtam)
- a hőmérséklet tartása nem elég stabil, néha hagyja leesni 5 fokot is majd lassan tornázza vissza
+ az üvegen keresztül nagyon jól látszik a folyamat
- a reccsenésre oda kell figyelni, mert a motor és a ventilátor hangja elnyomja
- a folyamat közben lehet állítgatni a hőmérsékletet
- a hőmérséklet mérés a kijövő levegő hőmérsékletét mutatja, de a bab tényleges hőmérséklete nem mérhető.
- a hűtési kapacitása lassúnak tűnik, ezért én kiveszem és magam hűtöm le.Itt van egy nem túl friss teszt róla. Létszik, hogy régóta gyártott cuccról van szó.
Ha lene hozzá jó gyakorlat (best practice) leírás, akkor azt szívesen venném én is.

-
lszlfrng
csendes tag
válasz
lszlfrng
#113792
üzenetére
Nektek külön köszönöm a válaszokat.

(#113793) vicces1
(#113794) p.lac
(#113795) sz.zs.
(#113800) (#113809) qvik27Összefoglalva (hogy mások is rátaláljanak):
Kérdés: hogyan tároljuk a frissen pörkölt kávét?
1Lehetőség: légmentes, egyirányú szeleppel ellátott zacskóban pár napig, esetleg 2 hétig és utána úgy ahogyan vásárlás után is tennéd.Olvasgattam "a kávépörkölők kézikönyvét", ott azt írja a szerző, hogy a kávé öregedéséért elsősorban az oxigén felel. Vagyis az oxigéntől kell elzárni. A egyirányú szeleppel ellátott, aromazáró tasak (+1). Azt, hogy kell-e pihentetni és mennyi ideig, arról nem szól a könyv (sok másról sem). Arról viszont ír, hogy a fagyasztás az egyik legjobb, hosszútávú tartósítás, csak használat előtt kell hagyni lassan kiolvadni. hogy utána ezt meddig kell felhasználni, arról nem ír.
Nekem megmaradt tucat aromazárós zacsi azokon jó a zárócsík, abba beleöntöm és jól lezárom. Ha puffad, akkor termeli a szén-dioxidot. Ha nem használom fel, akkor megy kiporciózva a fagyasztóba.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő




Ez a legelső "shot".
, még rézcső is tekeredik. Azzal biztosan stabilabb a hőmérséklet. Lehet, hogy én is teszek rá. A rézbojlert is érdemes lenne. Lassan, de apad a kassza :-). A GC lehet, hogy jobb alap, kvázi egy nagy thermoblokk és gőzölést is szépen megoldották a szoftver is erre van optimalizálva (pláne, hogy bezárták a forráskódot). A mérleg sok fejtörést okozott, végül vettem egy bluetooth-os mérleget.
. Amikor be van kapcsolva 39dB erősségben, zümmögő hangot ad ki. Olyan mintha egy buzzer (berregő) lenne benne ami folyamatosan kapja a jelet.
! Csak tudja valaki a kérdésre a választ.


, de azért kétszer húzás szimpla nem egyenlő egy dupla. Viszont egy dupla lehet két szimpla. Vagy hogyan is van ez?



és zseniálisnak tartom, hogy a fűtőmodul (fűtőszál) a bojler és rézcső tekercs között van. A segítség kérés inkább a kávéfőzésre vonatkozik és a tapasztalatotokra.

