-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zen42
tag
válasz
Bazsee71
#140320
üzenetére
Valami olyasmit szeretnék amivel konzisztens eredményt tudok produkálni. A Roastino-nál túl sok a változó és számomra túl kicsi az adag is. De míg keresgélek egy tésztaszűrővel fogok bepróbálkozni kíváncsiságból egyelőre.
(hogy adjak egy pofont a profilozásnak
)
A zöldkávé beszerzés problémáit nyilván te ismered, nekem arról még csak halvány fogalmaim vannak. Szerencsére úgy láttam, hogy ez a piac is kezd bővülni.
Elsőre nyilván nem a 95+ pontos extrákat kéne szénné pörkölnöm de azért past harvest maradékot sem akarok venni. Esetleg ha van tanácsod a magamfajta totál kezdőnek ilyen tekintetben azt megköszönöm.
Ha ez itt nem a reklám helye akkor privben is. -
Zen42
tag
válasz
JackFeryll
#140312
üzenetére
Megértem. Na, ezért fogok végül elkezdeni pörkölni ami ellen sokáig mereven elzárkóztam, csinálják a profik! De eljutottunk arra az árszintre ami már elég motivációt ad, hogy kipróbáljam.
Nem tervezek egetverő beruházást de nem is a kukorica-pattogtató szintű dolog amin gondolkodom. -
Zen42
tag
Úgy látszik túlpörkölték magukat mert sikerült a családdal venni 3 kilót és még mindig van! (Az előző rendeléseimet is beleszámítva most annyi kávém van, hogy csak győzzem inni!
)
Amúgy ez valami új, hogy 1 kilónál többet nem lehet rendelni egyszerre?
-
Zen42
tag
válasz
norkov84
#139339
üzenetére
"fagyasztóba viszont biztos nem fogom állandóan ki-/bepakolni napi szinten"
Na az meg végképp halál volna. Minden egyes felnyitásnál új levegő jut be még több pára ami kicsapódik a babokon.
Fagyasztani csak egyszer és csak a bontatlant, kibontás előtt pedig hagyni fölmelegedni - ez a szabàly.Írod, hogy neked a napi szinten hűtőben tartás bevált. Próbáltad már úgy, hogy egyik zacsit hűtöd, a másikat nem? Szerintem êreznéd a különbséget.
-
Zen42
tag
válasz
Alabástrom
#139326
üzenetére
Pontosan nem tudnám megmondani mert nem folyamatosan hűtőszekrényezek. Még az is lehet, hogy nem számít annyit az egész mint amennyit beleképzelek.

Lásd a lenti táblázatot. Nálam max 3-4 hónapig állt már a hűtőben espresso pöri és nem volt okom panaszkodni, de a táblázat alapján simán lehet, hogy fölöslegesen vesződöm vele.
-
Zen42
tag
-
-
Zen42
tag
válasz
RetepNyaraB
#139313
üzenetére
Arra értettem, hogy nem adagolom szét és fagyasztom le adagonként. Úgy, zacsistól én is szoktam néha mélyhűteni időnként ha valami különösen szuperre bukkanok és betárazok, de az max. néhány alkalom egy évben. A többit, pl. amikor ötletszerű vásárlás, kávénap vagy ajándékozás miatt túl sok halmozódik fel azt télen a spájzba teszem csak (kb 10 fok) nyáron meg a mezei hűtőbe (7 fok)
Sötét blendet én is vettem, tartottam, ugyanazért mint te is, de többé már nem. Az utolsó családtag aki még sötétet fogyasztott, felhagyott a kávézással. Aki pedig fanyalog a kávémra az legközelebb instantot kap, hadd örüljön.
-
Zen42
tag
válasz
Cathfaern
#139207
üzenetére
Csak akkor szoktam filterezni - az utóbbi évben inkább french press vagy Aeropress - ha nem boldogulok egy kávéval espresso-ként. Rengeteg alternatív kütyüm volt már és van is de Deep27-em nincs és bevallom őszintén (egyelőre) nem is vágyom rá. A V60 is azért porosodik a polcon mert sosem tudtam igazán olyan szintre emelni a dolgot amit elvártam tőle. Gondolom kellett volna egy kifejezetten filteres őrlő is és nem akartam elmenni abba az irányba. Már így is túlterpeszkedtem a konyhában a nejem szerint.

-
Zen42
tag
válasz
Toobee
#139205
üzenetére
Értem. Én kevés extra kivételtől eltekintve leszoktam a fagyóról mert túl sok macera volt.
A másnap állítani kell dolgot úgy értem, hogy felbontáskor van egy íze/illata a kávénak ami másnap már nem jön vagy megváltozik kissé, ilyesmi. Ha másnap belövöm, utána már a zacsiban lévő összes maradékra jó többnyire. Sokszor belefutok ebbe.
Nem a pangó őrlemény a hibás ha erre gondolsz. Babtartályt nem használok, mindig egy adagot őrlök, akkor is ha többen kávézunk. -
Zen42
tag
válasz
Toobee
#139202
üzenetére
50-60g az nagyon kevés. A nyomáskontroll biztos segíthet valamennyit, de igazából nem arra való, hogy korrigáld ha valamit benéztél. X szemcseméret mellett levett nyomáson, hogy tartsd a flow-t, 25 sec nem ugyanazt hozza mintha jól be lennének lőve a paraméterek.
Mindenkinél kialakul egy tapasztalat idővel, hogy ránézésre hogy állítja be a cuccot. Nem arról van szó, hogy amikor kinyitok egy zacsit akkor az első az ihatatlan, igazad van, hogy már abból tudja az ember, hogy mit várhat.D e 50-60g? Ha elsőre jó, a másodikra jobb, talán a harmadikra már összejön amit az illatából ki lehet hozni ha ügyes vagy és vége is?
Ez mazochizmus szerintem.
Ráadásul azt vettem észre, hogy másnap már szinte minden kávénál állítani kell. 100 g az a minimum elmegy a tisztességes belövésre nálam, de van, hogy utána is játszom vele időnként. Hol a vízzel, hol a hőmérséklettel, vagy épp csak állítok az őrlőn.
A 200-as, 250-es szortimentekkel meg az volt a gond, hogy szinte soha nem bírtam megállni, hogy ne bontsak ki több zacsit egyszerre. Úgy lassabban fogyott és rám öregedett. -
Zen42
tag
válasz
Alabástrom
#139179
üzenetére
+1
És még annyit, hogy néhány hónapja egy a szortimentről átálltam a kilósra. Nem azért mert olcsóbb hanem mert így jóval nagyobb teret kapok a kísérletezésre egy adott kávéval. -
Zen42
tag
válasz
Alabástrom
#139145
üzenetére
Filterhez?
Köszi. Úgy tűnik kissé túlértékeltem az erre vonatkozó tudásomat.
Ideje hogy egy időre visszavonuljak kicsit a barlangomba, olvasgatni.
-
Zen42
tag
válasz
Alabástrom
#139089
üzenetére
Ha jól veszem ki a számokból ezt espresso-ra hoztad össze. És mik a tapasztalataid az ízek terén?
Nekem kicsit fura ez a keverék mert az én eddig használt keverékeimez képest sokkal kevesebb, közel negyedannyi benne az MgSO4, de a MgCl2-vel együtt sem éri el azt a Mg szintet.
Amúgy nem tudom a többség hogy van vele de én sosem csináltam még koncentrátumot. Átszámolok minden receptet 6 L-re és annyit keverek ki egyszerre, így néhány századgramm ide vagy oda, teljesen mindegy. Főleg, hogy mint ahogy már többen is írták, még a lélegzetvételre is reagál a mérleg, de amúgy is, abszolút kizártnak tartam, hogy bárki is kiérezné a különbséget.
Nem beszélve arról, hogy a ml-es adagolásnál is simán elcsúszik az egész, a végeredményt tekintve, hacsak nem tudod pontosan, hogy az adott eszköznél egy ml az hány cseppet jelent. Anno amikor komolyabban kísérleteztünk, minden egyes új pipettát, bürettát kipróbáltunk mert különben hibás eredményeket kaptunk.(És azért 6 L-t keverek ki mert 2 l-es a víztartály a Silviában, így pont 3 adag lesz belőle. A 6l-es ásványvizes ballonokat félre szoktam tenni Horvátországi nyaralások alkalmával erre a célra.
) -
Zen42
tag
válasz
Alabástrom
#139048
üzenetére
WOW!
Szétszedted és felpolíroztad? K. jól néz ki! -
Zen42
tag
-
Zen42
tag
válasz
Toobee
#139003
üzenetére
A budakalászi csapvizen amit kaptam 333 PPM-et mértem. És erősen kálcium túlsúlyos. Szóval elvileg nem a kávés víz kategória. És házról van szó, nincs központi vízkezelés. #139011: Egy ideje már kizárólag csak CM jön, espresso pörik. Dupla espresso, mind a két kosár VST és ugyanakkora. Tényleg csak a víz más.
A neten lévő hivatalos adatok szerint lőrinci/kalászi víz:
Magnézium: 22/42 mg /l
Kálcium: 77/92 mg/l
Összes keménység: 157/226 mg/l
Szulfát: 57/76 mg/l
Nátrium: 0/11 mg/l
Mért PPM: 390/333Szóval mindenből több van benne. Igazából most így hirtelen nem is értem, hogy mitől magasabb a mért vezetőképessége a lőrincinek, de túl nagyok a táblázatok, jobban nem ástam bele magam. A lényeg, hogy a kalászi csapvíz is kőkemény, így a dolog teljesen érthetetlen.
#139004 hoffman_
Na, ez innentől érdekes.
A pestszenlőrinci vízzel próbálkoztam egyszer különböző hígításban és nem jött be. Ez meg töményen is jó, ilyen paraméterekkel. Rejtély.#139006 Alabástrom
Én nem érzem "vékonynak meg sterilnek", csak hiányosnak. Van elég teste, és úgy alapjában véve nem rossz csak azokat az illatokat és ízeket amiket Budakalászon érzek csak kis mértékben vagy egyáltalán nem tudom reprodukálni.
Mintha egy másik, kevésbé komplex kávét innék amivel amúgy nincs baj, csakhát... -
Zen42
tag
Nem győzlek benneteket olvasni.

Jó, hogy előkerült a víz téma újra. Én folyton módosítok a recepteken. Néha jobb lesz kicsit, de nem az igazi. Számomra nagyon úgy tűnik, hogy a keserűsó és szódabikarbóna RO vízhez adagolása inkább egyfajta elfogadható szükségmegoldás de az optimálistól azért még messze van. Kalcium kloriddal meg kétféle pufferrel nem próbálkoztam még.
Ami végképp nem hagy nyugodni a receptek tömegében, hogy a fiam Budakalászon csapvízet(!) használ és nagyon finom kávékat készít, míg én a kevergetett vizemmel nem jutok zöldágra.
Amikor először feltűnt a nyilvánvaló különbség, azt hittem, hogy az őrlője miatt lehet. De kipróbàltam és nem. Mindkét gép Silvia, csak neki a felső szűrő meg a kosár kivételével nyers. Úgy értem nincs benne PID vagy egyéb tuning, csak egy hőmérőt használ. Szóval a vége az lett, hogy hozott nekem egy adag Budakalászi csapvizet. Hamarosan kipróbálom. Hosszú távon nyilván nem akarom onnan hordani a vizet, meg a vízkővel sem szeretnék bajlódni, úgyhogy a végleges megoldás még várat magára. -
Zen42
tag
válasz
sz.zs.
#138203
üzenetére
Ha már szóba került a szilikonzsír kérdés,
Lejár ezeknek a szavatossága? Kétszer is jártam úgy, hogy idővel szétvált alkotóira és inkább nem használtam fel.
Még ha egy jó ideig kevergettem, akkor sem lett teljesen olyan mint az új. Vagy van valami trükkje ennek?
Másik kérdés, mi a régi szilikonzsír eltávolításának leghatékonyabb módja? Izopropyl-lal csináltam régebben, de nem volt egy egyszerű menet.
Köszi! -
Zen42
tag
válasz
Alabástrom
#138187
üzenetére
Múlt évről egyetlen egészen kiemelkedő tételt tudok említeni ami itthon készült:
Etióp Oromia Nensebo, Kávékalmár, 2024 május 22 pörkölés.
Azon ritka kávék egyike volt ahol minden egyes ízjegy felismerhető. (Citromfű, jázmin, fekete tea.)Volt még az Etióp Dambi Uddo, The Barn. május 27. Filter pöri, de iszonyú finom espressokat húztam belőle. Sajnos a harmadik napra eltűnt a varázsa, de az elején olyan finom volt, hogy az már önmagában megérte.
-
Zen42
tag
válasz
Parci
#138124
üzenetére
Már rég. Egyik első nagy kedvencem volt anno régen a kolumbiai szüreti gyümölcskávé. (Kapucziner) Aztán néhány rendelés után magamtól rájöttem, hogy az intenzív narancs íz nem a kávé sajátja hanem narancs illóolajjal van meglocsolva. Ha a fejemben úgymond lefejtem az összképről a narancsot, egy teljesen kommersz kávéíz ami marad mögötte.
Az, hogy ez ízesített kávé, mind a mai napig hiányzik a leírásból. -
Zen42
tag
Üdv és BUÉK mindenkinek előre is!
Kaptam egy ilyet.
Szeretném legalább egyszer kipróbálni de össze van ragadva az egész. Van egy-egy gumi tömítőgyűrű a felső rész alatt és az alsó rész fölött. Mindkettő mozdíthatatlannak tűnik. Volt valakinek ilyen? A kérdés az, hogy létezik-e hozzá kompatibilis tömítés. Ha igen akkor hogyan lehetne egyáltalán szétszedni ezt?
-
Zen42
tag
Kedves Mindenki! Sajnos azt tapasztaltam az utóbbi évek során, hogy az általam preferált pörkölők egy része annyira elment a sötét irányba, hogy egyes kávéknak amikről régen rajongással beszéltem volna egyszerűen kiégtek az aromái és az ízei, néha egyenesen jellegtelen egyenkommersz lett belőlük. Ihatóak voltak ugyan a sötét tartománynak való hőfokon (87-88 °C) de az egyszerűen nem az én világom.
Elkezdtem hát szimpatikusnak tűnő mintákat rendelni azoktól akiket már ismertem régebbről, meg újaktól is. Olyan pörkölőket keresek akik az espresso tartomány világosabb végében pörkölnek, de lehet sötétebb filter is. Alapvetően az üde, savas, virágos, gyümölcsös vonal amit kedvelek egyébként. Az orrba-szájba fermentált világ nem annyira bejövős nálam. Ha esetleg volna ajánlásotok azt előre is megköszönöm.
Privben ha kérhetem, hogy ne legyen reklám íze a dolognak. -
Zen42
tag
válasz
zolnagy
#135769
üzenetére
Csak ezért nem cserélem le, de ha muszáj volna sem vennék Omron-t mert horror ára van. Nézegettem amúgy és van belőle egész pici ami szépen mutatna a masinán na de közel 100 ropit nem ér meg nekem.
Ha minden part szakad van itthon egy vadiúj MyPin, bekötném azt amíg jön egy másik XMT7100-as.
Most ebéd után meg akartam mérni meddig tart a számlálgatás de úgy tűnik csak bizonyos hőmérséklet alatt csinálja, amikor teljesen kihűlt. Most 24 fokról kezdte és rögtön dolgozott. -
Zen42
tag
Jó reggelt,
Találkozott már vki olyannal, hogy a gép bekapcsolása után a PID nem a környezeti hőmérsékletről indul hanem 11-12 fokról kezd felfelé számlálgatni lassan, ezalatt nem fűt meg semmi, egész addig míg végül ténylegesen eléri a bojler (a szoba) aktuális hőmérsékletét és akkor kezdi el bekapcsolni a fűtést?
Lehet, hogy az offset beállítás miatt van?, Kb. másfél éve, hogy belőttem az offsetet de azóta legtöbbször okoskonnektorról indítottam, meg nézte a fene, bevallom őszintén.
Egyébként nincs vele gond. -
Zen42
tag
VST, ridgeless +1
Jut eszembe, nem mintha váltani akarnék, de van valaki itt még aki Renekával tolja?
Anno az volt a nagy álmom, hogy majd ha 58-as gépre váltok. Aztán végül a VST-nél kötöttem ki.
Arra emlékszem, hogy nagyon megbocsátó volt a Reneka, mintaszerű, fényképezni való lefolyásokat produkált de ízre a VST elpáholta. Persze az is lehet, hogy csak az adott kávékkal vagy az én tudásommal nem egyezett a Reneka. -
Zen42
tag
válasz
RetepNyaraB
#135560
üzenetére
"Sose találsz vissza..."
Azt nem tudom hogy csinálod. Nekem 2-3 zacsi is nyitva van olykor és mindig visszatalálok. Ha nem menne már rég eladtam volna a Majort. -
Zen42
tag
Nyaralási élmények
Szigetvár, Belvárosi Kávéház:
Nem tudja mi van az őrlőben, majd nagy nehezen előhalássza a zacsiját. Kérek egy duplát, kapok egy kb. 160 g-nyi mennyiséget. Mondom, ez kissé hosszúra sikeredett, állítani kéne azon az őrlőn. A srác álló helyzetben próbálja szűkebbre venni, mondom neki, az úgy nem fog menni, izzad a homloka. "Ezt nem szoktuk, csak jegeskávéba tenni, de a sötét be van állítva."
Ok, akkor legyen a sötétebb - mondom.
Ezúttal kb. 70 g-ra sikerül a dupla (15g-os kosárral), de már nem szólok, mindegy, megiszom (az ízén érezni, hogy amúgy egész jó kávé volna) Fizetek, elmegyek, vissza se nézek és azon jár az agyam, hogy a tetűbe kaphatott 4.8-at ez a hely a Google-on.Connect kávézó, Kaposvár
Belépve látom, hogy Roastopus termékek kitéve, na ez biztató. Szerencsém is lett. Siren az őrlőben, eszméletlen fincsi volt a dupla amit húzott a kislány.
Ettem fagyit is, életem legjobb pisztáciáját. A székesfehérvári Damnicki készíti.
Balázs burundi Siren-je pedig fenomenális, azt kell, hogy mondjam. -
Zen42
tag
válasz
Parci
#134775
üzenetére
Köszi, igen, be is ugrott közben, meg visszaolvastam.

Tehát tuningolva hozza a CasMo tesztpöri szintet. Nem azt mondom, hogy az nem volna megfelelő, de azért... na. 😁
És mi alapján döntöd el hol állsz le egy még sosem látott kávéval? Persze idővel nyilván ráérez az ember de engem még a folyton vàltozó származás és fajták is az őrületbe kergetnek néha, nem beszélve arról amikor a következő évben már nem azok az ízek jönnek és nem ott. Pedig néhány kivételtől eltekintve espressora pörkölt kávékat szoktam venni. -
Zen42
tag
válasz
Kávé Kálmán
#134759
üzenetére
A Silly Teasers videó nem tudom kinek az ötlete volt de jót szórakoztam rajta. 🙂
Szurkolok én is a kis betonkeverőnek!
Ha beindul a termék, a pörkölésben kevéssé járatosak (értsd: csont kezdők) biztosan örülnének valami támpontnak, használható profiloknak. Eddig mindig elhessegettem még a gondolatát is annak, hogy saját magam kezdjek el pörkölgetni mivel olyan sok faktorra kell figyelni, a bab víztartalmától a méretéig, de ez az eszköz annyira jópofa! -
Zen42
tag
válasz
kk831228
#134379
üzenetére
Csakis a tiszta szűrt vizet. Hosszú lenne végigmenni a témán, de a"visszasózó" patronok különbözőek ugyan de gyakran adnak hozzá olyan ionokat melyek nem alakítják kedvezően a kávé ízét és Ca túlsúlyosak.
(A visszasózás amúgy minden szempontból felesleges normális táplálkozás mellett és néha a patronok olyan dolgokat is adagolnak a vízbe amitől tényleg a falnak megy az ember a 21. század 3. évtizedében. Pl. fluoridot.) -
Zen42
tag
válasz
RetepNyaraB
#134345
üzenetére
A feleségem nem kávézik ugyan de van aminek az illatát kellemesnek érzi és van amire kifejezetten fintorog. A Kerinci az utóbbi kategória.

A gépemen még mindig nincs előáztatás (lustaság meg időhiány) de 6 Bar-ra van állítva. A 40-45 másodperc úgy kezdődik, hogy kigyöngyöződik a kávé és nagyon lassan, csöpögve indul meg, tulajdonképpen az előáztatás is megtörténik az első 15 másodpercben, de én csak egy kicsivel megyek túl az 1:2-n. 1:3-ban már túl híg lenne az én ízlésemnek, azt hiszem, de teszek majd egy próbát. -
Zen42
tag
válasz
RetepNyaraB
#134327
üzenetére
Igazad volt, 40 sec, nálam 92 fokon bejött, nem is érdemes rajta finomítani.

-
Zen42
tag
válasz
Bazsee71
#134335
üzenetére
Van egy olyan érzésem, hogy ez az egész fermentált kávé dolog kb. úgy született, ahogy a fekete tea. Berohadt a zöld tea amit a kínaiak tűz fölött megszárítottak majd eladták a nyugati idiótáknak.

Az első fermentált kávék esetében is úgy gondolom az lehetett, hogy valaki nem járt el kellő gondossággal de valami érdekes jött ki belőle ezért el tudta adni.
Sok érdekes tétel van közöttük de kár, hogy mára megváltozott emiatt a kínálat. -
Zen42
tag
válasz
RetepNyaraB
#134327
üzenetére
Nekem 20 másodperc körül jó, onnan viszont elkezd "sötétedni". Hány fokon húzod?
-
-
Zen42
tag
Köszi, akkor jól sejtettem, hogy több idő kell neki. Várok vele még 3 hetet, de nem túl biztató amit írtál.

Ha másfél hónaposan sem lesz jó akkor elajándékozom.
Egyébként sötétebb is mint vártam. A tiéden sem látszanak a babokon a fehér rostok középen? Mert az enyémen nem vagy alig. Kinézetre majdnem olyan mintha száraz tétel lenne amin kicsit megfutott a pörkölés. -
Zen42
tag
válasz
kchris78
#134284
üzenetére
Sötét nem lehet, de valóban azt kapsz amit kapsz. Régen ráírták, hogy minek a tesztpörije de végül felhagytak vele mert sokan a tesztpörivel kapcsolatos (részben itteni) kritikákból indultak ki amikor a végleges terméket vásárolták és ebből érthetően elegük lett.
A pörkölési szintet jelzik a honlapon. Lehet, hogy előfordul de bevallom még soha nem láttam filteres tesztpörit, ergo igazán világosat nem csak közepeset (espresso) kaphatsz. -
Zen42
tag
válasz
Toobee
#134285
üzenetére
Ha nagyon nyögtem egy kávéval régebben filterrel estem neki, de egy ideje már csak french press-el. Utóbbival az espresso-nál tapasztalt kellemetlen ízeket nem éreztem ugyan, de nem is hozott semmi pluszt ami miatt érdemes volna french pressel folytatni, azért is tettem félre. Most, hogy kérdezted, direkt megpróbáltam szabályos cuppinggal is de nem vettem észre különbséget a french presshez képest.
-
Zen42
tag
válasz
bbuffy
#134274
üzenetére
Ne máááár.
Pont most rendeltem tőle Jamaica BM-t. Még kell neki pihenni de nagyon remélem, hogy amit írtál nem lesz erre igaz.
"Kox ízzel" (ha arra gondolsz amikor a babokat a kezedben megdörzsölöd és kátrány szagú lesz a kezed) a mordori kávéknál találkoztam még régen, most nem tudom mizújs, mert anno feladtam, nem rendeltem többet onnan.Apropó. Életem első rendelése volt a Kalmártól nemrég, köztük egy kilónyi Peru Cajamarca-t. 3 hetes már a pöri és képtelen vagyok belőle értelmeset kihozni. Pattogtam a keserű és a fás között míg egy nagyon szűk tartományban iható lett, de nyilván nem ez a célom. Most egyelőre hagyom a maradékot későbbre, hátha. Esetleg valakinek van tapasztalata ezzel a kávéval?
(A közepesen pörkölt Nensebo-t bontottam még fel. Na azt sajnálom, hogy csak egy negyed kilót rendeltem mert rég nem ittam ilyen finomat.
2 hetesen is finom volt de éreztem, hogy van benne tartalék, félretettem. 3 hét után a babok illata is megváltozott és isteni espressok lettek belőle és az összes ízjegy határozottan kijött ami ritkaság.) -
Zen42
tag
CM La Claudina volt valakinél? Még márciusban pörkölték.
Valami egészen furcsát észleltem. Ennél a kávénál az első zacskó tartalma nagyobb szemcséjűre őrlés mellett nagyobb adagot kért mint a második zacsinál amit később bontottam fel és egy hangyányit (fél ricnit) szűkíteni kellett az őrlőn ahhoz, hogy jó legyen.
Először nagyobb szemcse, 14.9 g. Másodszor kisebb szemcse és 14.3, de szerintem lejjebb is mehettem volna. Páratartalom, hőmérséklet teljesen ugyanaz. Az elsőt kb. egy hónappal, a másodikat kettővel a pörkölés után bontottam fel. El nem tudom képzelni, hogy a fenébe lehetséges, hogy miközben szűkíteni kell az őrlőn, csökkenteni kell az adagot. Találkozott már valaki ilyennel? -
Zen42
tag
válasz
TheProb
#133240
üzenetére
Ha a gyűrű formájú kupac miatt csináltad, ez nem fogja megoldani a problémát. Az javít a dolgon ha kiemeléskor nem kezded mozgatni a dugót alul, hanem kiemeled egy lendülettel és feljebb kezded el a "harangozást". Tökéletes akkor sem lesz persze.
Létezik viszont egy vadiúj, kísérleti, kúpos formájú shaker "Donut Espresso Shaker" néven. Csak egy Flair-en mutatja be egyelőre a Youtube.on, azon semmilyen utólagos piszkálást nem igényel a pogácsa. -
Zen42
tag
válasz
cptskorzeny
#133217
üzenetére
Amiből persze egy büdös szó nem igaz, nyilvánvalóan.
-
Zen42
tag
válasz
cptskorzeny
#133208
üzenetére
Én meg múlt vasárnap este írtam neki, hogy másnap el tudok menni érte. Elolvasta de csak hétfőn reggel válaszolt, hogy 3 hétre el kell utaznia. Mondom nincs gond, adtam neki egy telefonszámot, hogy hívjon ha hazajött és mehetek. Ebben megállapodtuk.
Aztán ma reggel jött a kamuval, hogy komolyan érdekel-e mert sokan érdeklődnek meg hogy van aki előleget is fizetne. Erre írtam, hogy előleg nem mert a Marketplace-en nem de akár indulok most ha megbíz valakit maga helyett, bárkit.
A reagálása erre: "Akkor tárgytalan." -
Zen42
tag
Marketplace-en csaló hirdet egy Bezzera Unica-t. Ha megkeresed épp elutazik vagy más kifogás, hogy miért nem mehetsz el a termékért, de előleget kér. Az ilyen fajta csalók mesterien létrehozott álprofilokkal és lopott profilokkal dolgoznak, a pénz pedig egy vétlen harmadik személynél landol aki valóban eladott valamit a csalónak, csakhogy a te pénzeden!
Csak vigyázni! -
Zen42
tag
Van megint tesztpöri ha valakinek kéne.
-
Zen42
tag
válasz
#85578752
#132908
üzenetére
Ilyen néha akkor csináltam ha kilós szerelésben vettem a kávét és azt mértem szét négy vagy öt felé. De itt max 32-33 g-onként kéne az meg őrült macera.
Az jutott az eszembe, hogy ha a csontra friss, még gázt termelő kávét betenném egy megfelelő mérerű üvegcsébe aminek a tetejébe egy-egy gázszelepet ragasztanék régi zacsikról, de ez egyelőre csak egy kósza ötlet. -
Zen42
tag
válasz
RetepNyaraB
#132894
üzenetére
A shakeren sokkal kisebb az alsó nyílás mint a kosár átmérője. Mindenképpen kupacot csinál középre. Sima kis rázogatással megúszod és annyi? Nem szokott gyűrűs lefolyást okozni?
Csak mert próbálkoztam hasonlóval (nem igazi shakerrel) régebben és hogy igazán jó legyen, mindig rá kellett WDT-zzek a már a kosárban lévő őrleményre. Végül ezért vetettem el a blind shakert anno de most megint gondolkodom rajta. -
Zen42
tag
Tanácsot szeretnék kérni.
A kávék egy része úgy viselkedik, hogy kibontom és amíg el nem fogy a zacsi, fokozatosan laposodnak az ízei de nagyjából végig ugyanolyan. Ha 250-es akkor a végére már nem annyira komplex de még az is elfogadható egy hét múlva.
A másik típus az amelyiktől kibontáskor elszáll az agyam olyan finom, másnap viszont már képtelen vagyok kihozni belőle ugyanazt. Annyira idegesítő!
Nem nitrogénes hanem friss, 2.5-3 hetet legalább pihent pörkölésekről beszélek.
Mi a fenétől van ez?
Idegen nyelvű fórumokon csak vegyes találgatásokat találtam ezzel kapcsolatban, de az is látszik, hogy ez a kérdés sokakat foglalkoztat. -
-
Zen42
tag
Én is felhagytam vele hamar, ugyanaz miatt. Az íz nem igazán jött be, pontosabban a testéből túl sokat veszített. Ráadásul nagyon kicsi a mozgástér ami marad, ami valószínű, hogy így van a legtöbb standard késsel. A spéci SSP késekkel ahol az "uniformitás" az alap, lehet, hogy más, de olyanom sosem volt.
Most épp a fiam tervez szenvedni vele egyébként emiatt a video miatt. Neki egy K4 és egy K6-ja van. Ferdén tekerve belefutott az átzubogásba, egyelőre ennyi. De ő vegyesen hol espressozik, hol filterezik. Nem tudom mennyire jön majd be neki, de elsőre azt mondta, hogy a végtelenségig kellett tekerni az őrlőt ami kissé előrevetíti azt hogy le fog lohadni a lelkesedése.
-
Zen42
tag
Ez a téma rendszeresen felbukkan itt-ott, LH most cuppant rá. Elméleti szinten abszolút logikus de nem kapták fel még filteres berkekben sem pedig ott kéne hogy igazán remekeljen.
Ha espresso-ra kísérlezetel vele akkor csak annyit, hogy nem működik a szokásos gondolkodás, hogy X click vagy ricni az N másodperc lefolyás. Eleve a kések zárása közelében próbálkozz ha nem akarsz egy tonna kávét elpocsékolni. A kávé íze annyira megváltozik, mintha nem is ugyanaz az őrlő volna. Aztán ez vagy bejön neked vagy nem.
-
Zen42
tag
válasz
Blazsaj
#131693
üzenetére
Az inkonzisztenciát a te esetedben sok minden okozhatja. Az előkészítésre mindenesetre helyezz nagyobb hangsúlyt a csatornásodást elkerülendő.
A PID hiánya miatt pedig csak a temp surfing marad. Egy idő után rá lehet érezni de akkor is szívás. Ebben a tekintetben azt kéne tisztáznod, hogy mi az a "nem odavaló íz". (Égett-keserű, savany-keserű, savanyú (marja a kávé illata az orrodat), füstös, stb)
Szemcseméret, lefolyási hossz/hozam és esetedben a kiinduló hőmérséklet (vaktában, pusztán a termosztát kapcsolásai közötti időt mérve) amin változtatni tudsz. Egyszerre csak egy paraméteren változtass és előbb-utóbb ki fog derülni hol a hiba.
Elsőként a helyedben a termosztát kapcsolási középidőnél, 1:2 aránynál maradva a szemcsefinomsággal játszanék.
Ja és a "szűrt víz" bármit is értesz alatta, szintén változtat az ízen. Attól függ. -
Zen42
tag
Vizezés á la JH:
Paljoc kávéjával akartam tesztelni de elfelejtettem, hogy valami számomra rejtélyes okból annyira barátságosan viselkednek a kávék amiket pörköl, hogy simán beleőrlök a karba és nem kell neki WDT. Mivel a Guji Shakiso (pedig csak alig több mint 2 hetet pihentettem mert kifogytam) már elsőre tökéletes volt a szokásos egyetlen spriccel, ezért nem kezdtem el vele kísérletezni mert csak elrontanám. Ennek a kávénak nincs semmi extrára szüksége. Valaki esetleg jutott valamire a témában? -
Zen42
tag
válasz
RetepNyaraB
#131485
üzenetére
Na igen, ez a "hol így, hol nem úgy" amit nem értek. Amit eddig tapasztaltam és egyértelmű, hogy a lefolyások szebbek. Konzisztensen mintaszerűnek mondanám őket. De az íz az egyszerűen csak más. Van amikor jobb és tetszik van amikor rosszabb. Amikor rosszabb akkor ha a meghosszabbodott lefolyás miatt visszaveszek a PID-en ugyanoda jutok mintha hagyományos módon megcsinálom (de nem lesz jobb) viszont nem kell sepergetni az őrlőt. Az igazi kérdés az, hogy amikor tényleg jobb lesz a kávé az miért és melyik baboknál. (Mosott vagy száraz, pörkölési fok, stb.) A magam részéről biztosan fogok vizezni bizonyos babokat de nem mindegyiket.
(Most a projekt szünetel nálam.) -
Zen42
tag
válasz
sz.zs.
#131434
üzenetére
Na, ezt majd megpróbálom, köszi. Eddig amikor ilyesmire volt szükségem, kinyitottam a gőzcsapot kicsit majd pumpa be és mikor megjelentek a kávé cseppek a kosár alján akkor néhány másodperc múlva elzártam a csapot. A gond az volt, hogy borzasztó nehéz volt eltalálni, hogy épp mennyire nyissam ki. Ráadásul utána ha nem is mindig, de csöpögni kezdett a gőzcső és egy rendes gőzciklussal kell nyitni és zárni, hogy megint ne csöpögjön. Idegesítő macera volt, azért szoktam le róla. Arra nem gondoltam, hogy pusztán a bojlerben lévő gőzpárna leengedése is elég lehet.
Jobb ez a semminél de néha több 10 másodperces előáztatásokról hallok... -
Zen42
tag
Örülök, hogy végül csak fúrta más oldalát is a kíváncsiság a vizezéssel kapcsolatban.
További jó kísérletezést kívánok mindenkinek! Nálam most a karácsonyra olyan kis vagy ritka tételek jönnek sorban amiken nem akarok kísérletezni de pont ma érkezett be egy kilónyi - itt a fórumon is dicsért - kávé amit most hagyok pihenni egy hónapig és azon majd széttesztelem magam.Az eddigi tapasztalataim a túlvizezéssel nem annyira konzisztensek, ezért nem tartom őket mérvadónak. Minden más lesz és kényszert érez ez ember hogy bőszen állítgatni kezdjen, ezért nem teljesen egyértelmű még számomra, hogy az íz az végülis mitől lesz jobb amikor jobb lesz. Mert van amikor pl. nem tetszik ugyanolyan beállítással.
Elméletem szerint az olyan kávénak áll jól a túlspriccelés ami kiált az előáztatásért ami ugye nálam nincs, de a meghosszabbodott lefolyás, ezt kompenzálja minden más paraméter változatlanul tartása mellett. Hogy ez igaz-e majd csak hosszas próbálkozással fogok csak biztosra tudni.Az őrlőre feltapadást gyanítottam és így is volt. A szemcsék egy része feltapad az őrlőkamra falára, ahonnan csak többszöri újraindítással lehet "lerázni" később, miután tökéletesen megszáradt. Nem zavaró mennyiség, de akkor is. A kamra nyílásában is több kávé marad ha többet spriccelek és a tölcsér falán is. Összességében még mindig nem igazi mennyiségről beszélhetünk de az őrlőt többször kell takarítani. A Majorhoz van, hogy napokig nem nyúlok hozzá normálisan. Most, hogy ezzel szórakoztam, naponta (4-5 dupla) után azért szükségét éreztem.
-
Zen42
tag
válasz
RetepNyaraB
#131422
üzenetére
Szerintem ne zavarjon. Érdekes, hogy ilyen keveréket használsz. Én amúgy ezer éve keverem a vizet RO-ból de csak úgy egy kósza ötlettől vezérelve pár hónapja úgy gondoltam kipróbálom, hogy mi van ha nem RO+keserűsó+szódabikarbóna, hanem RO+helyi csapvíz, beállítva 70-80 PPM közé.(A csapvíz PPM-je nagy mértékben változik, azt mindig megmérem, az arányt pedig egy Excel tábla kiszákmolja.)
Nos, egy díjnyertes barista talán észrevenné a különbséget mivel készült a kávéja, de én nem! A vízkövesedés ezen a szinten, mivel a 8nK-t messze nem éri el, gyakorlatilag kizárható. Viszont mivel kálcium ionok is kerülnek az így készített keverékbe, a magvas, csokis ízvilágon elvileg akár lendíthet is egyet de azokkal nem próbálgattam, mivel ritkán fogyasztom őket. -
Zen42
tag
válasz
sz.zs.
#131374
üzenetére
Na jó, a "csucsog" egy kicsit talán túlzás.
A videóban amit JH föltett, 18g-ra 4 spricc volt. Én 15g-ra nyomtam eddig hármat. De lehet, hogy kettő is elég volna, ezt ki kell tapasztalnom. Nem mértem meg, hogy a diszpenzor g-ra mennyi vizet tol ki magából egy nyomásra. Eltart még egy darabig ez a kísérletezgetés. (Reméltem, hogy mást is érdekelni fog a téma és csatlakozik de nem harapott rá senki egyelőre.) -
Zen42
tag
válasz
sz.zs.
#131361
üzenetére
Sejtettem, de azért köszi a megerősítést.
Mondjuk itt nem a szokásos mennyiségű vízről van szó de akkor sem hinném, hogy rozsda előfordulhat. Feltapadó szennyeződés esetleg.
Egyelőre vegyesek a tapasztalataim egyébként. A kávék határozottan finomabbak, jobban hozzák a babokra jellemző illatokat. De nagyon furcsa, nem szimpatikus, hogy szinte csucsognak babok a víztől, kézzel kell egy részét kipiszkálni a pohárból amiben méricskélek.
Érdekes, hogy ilyen vizesen hosszabb ideig tart az őrlés is. A Major +151C kombival így is pillanatok alatt megvan, csak szokatlan. -
Zen42
tag
válasz
LazacX
#131341
üzenetére
Ez jó kérdés. A videóban említették, hogy a maradék pára gyorsan eltűnik. A Major szerintem pillanatok alatt teljesen kiszárítja magát.
De azért JH említett vmi olyasmit, hogy a "te darálód", te döntöd el. Nyilván, egyelőre még ő maga sem lehet biztos abban, hogy egy bizonyos fordulatszámú és adott késsel rendelkező őrlőt nem érhet károsodás a víz miatt. Mindenesetre az ilyen keménységű ötvözetekre amiből a jobb őrlők kései készülnek abszolút nem jellemző a rozsdásodás. A többit meg majd idővel meglátjuk. -
Zen42
tag
válasz
hogyaza
#131338
üzenetére
Akkor ez neked való kísérlet:

https://www.youtube.com/watch?v=nLnB99VJ0HE&t=847sEgyébként a többieknek is ajánlom, egyelőre rendkívül érdekesnek tűnik. Tömörítve a lényeg, hogy egy ürge írt egy tanulmányt a babok őrlés előtti spricceléséről. Kiderült, hogy ha nem simán csak egy spricc hanem 3-4 (16g-nál) akkor a lefolyás lelassul, a kivonatolás javul. Nekem a Majorral átlagosan a szokásos felével nőtt meg a lefolyási hossz ugyanolyan beállítások mellett egyébként, de nem akarok egyelőre a részletekbe belemenni, a dolog még annyira új. Nem merném kijelenteni de a nagyobb szemcseméretet követelő kávék esetében vagy a turbó shotnál ez sok mindent megváltoztathat. Kíváncsi mire juttok vele.
-
Zen42
tag
Penész ízű espresso?
Egyszer a múltkor belefutottam egy tételbe aminek penész íze volt de a hőmérsékletet megemelve ez megszűnt. Most megint egy ilyenhez van szerencsém. Kibontottam, világos pörkölésű, csodás illatú. Első beállítással minden szempontból jót sikerült húznom belőle. Egy kicsit updose-oltam, máshoz nem nyúltam. Nem tetszett neki, hamarabb folyt le de illatra ha nem is volt olyan mint az első, még teljesen rendben volt. Amikor viszont belekortyoltam, utóízként előjött ez a harsány penész íz. Normális ez bizonyos kávéknál, hogy ha kissé alulkivonatoltra sikerülnek akkor előtör belőlük ez a borzalom? -
Zen42
tag
válasz
Parci
#131136
üzenetére
Saját pörkölés? Én már az espresso-ban is teljesen elvesztem és még mindig tanulónak érzem magam, sok év után is. Izgat a dolog egyébként nagyon. Talán egyszer, csak, hogy elmondhassam, hogy az is mögvót, ki fogom próbálni, de érzem, hogy sokkal több időre volna szükség jó minőséget összehozni mint amennyim nekem van mostanában.
Lehet, hogy majd 5 év múlva ha nyugdíjba megyek.
-
Zen42
tag
válasz
sz.zs.
#131139
üzenetére
A világos filter pörikből elhiszem, hogy több fér bele valamivel bár amikor ilyesmivel próbálkoztam (filter meg omni) nagy különbséget vettem észre a közepesekhez képest. No de 17 meg 18.5 g?!
Nem lehetséges, hogy a Silvia feje annyival jobban benyúlik a kosárba? (IMS felső szűrő meg süllyesztett csavar ellenére.) -
Zen42
tag
válasz
Parci
#131068
üzenetére
Nekem is tetszett az F58. De pont abban a videóban amit említettél láttam, hogy JH nem volt képes sehogy sem 93 fok fölé menni a brew hőmérséklettel, még ha forrásban lévő vizet öntött is bele. Mondjuk hattyúnyakút használt a videóban ami eleve kicsit hűti a vizet öntéskor, lehet, hogy az a probléma de a fejfűtésnek akkor is kompenzálnia kéne elvileg.
Világos pöriknél a 93 fok sokszor nem elég ahogy én tapasztaltam. Olyankor mi a trükk? Finomabbra őrölsz? -
Zen42
tag
válasz
Parci
#131133
üzenetére
Persze, ez nem vitás, nekem is ez a fél gramm szórás (na jó, az egészen egyedi esetekkel együtt 0.9) a legkölönbözőbb kávékkal van így. Felteszem akkor, hogy Zsolt is a Mini Gaggiára utalt de nem fér a fejembe hogyan lehetséges ez.
Úgy 2 g a min-max, hogy a kar mindig ugyanúgy áll?
Én nem is volnék képes olyan finomra őrölni szerintem, hogy 17 g elférjen a kosárban normálisan. Ha még el is tudnám ezt érni, ezer %, hogy befulladna mint a sicc. -
Zen42
tag
válasz
sz.zs.
#131113
üzenetére
"...amennyivel a 15-öst használtam azelőtt, tehát 15-17 g-mal"
Biztos gépfüggő (fej/felső szűrő/tömítés) de 2 g különbség a max és min között elég durva. Nekem a Silvián egyetlen egyszer fordult csak elő, hogy belefért 15.2g a 15-ös VST-be, egyszer meg 14.3g, ez volt az abszolút minimum, de 14.6 és 15.0g között szokott lenni szinte mindig, azaz nagyjából fél grammon belül. Ha belepistulnék se tudnék 17g-ot belepasszírozni. -
Zen42
tag
válasz
paljoc
#130890
üzenetére
Azok a papírok amik sima papír dobozban vannak fólia nélkül, képesek magukba szívni bármilyen illatot, aromát ami aztán visszaköszön a kávéban ha nem vigyáz az ember. Szerencsére már magán a papíron is érezni olyankor, nem kell eljutni a kávéig.
De ez a kinyitott fehér V60-as papírral is előfordulhat ha nem jó helyen van tárolva. Én is jártam így és azóta egy fém dobozban tartom, hermetikusan lezárva. -
Zen42
tag
válasz
pető bá'
#130610
üzenetére
Nem tudom más hogy van ezzel, de nekem azért jöttek elő idővel az alternatív megoldások így a filterezés is mert voltak kávék amikkel hiába harcoltam meg nem mutatták meg az igazi arcukat espresso-ként míg simán csak cupping-ként finomabbak lettek, éltek.
Bár kezd kimenni a divatból én pl. imádom a cold brew-t is és azt is a fentiek miatt próbáltam ki először. A kezdeti cuppigolást (forralt víz a kávéra és kész) majd filterezést nálam a french press váltotta fel. Úgy gondoltam, hogy ha cuppinggal jó akkor már miért is ne legyen french press? Kicsit ráböngészve bukkantam JH videójára. Azóta bevallom csak porosodik a polcon a filteres cucc. A french press sokkal egyszerűbb mint a filter, nem kell annyira figyelni mindenre és ízre az eredmény mindig kb. ugyanolyan vagy jobb mint V60-nal. Az espresso-t viszont nálam nem váltotta fel egyik alternatív megoldás sem, csak kiegészítik egymást.Nekem - még mindig - nincs a gépen előáztatási lehetőségem de a 6 bar remek dolog. Kevésbé csatornásodik a pogácsa ez pedig érződik az kávé ízén. Filteres és omni pörikkel nem szoktam próbálkozni mert a VST kosár nagyon nem megbocsátó és a túlzottan világos pörikre még harciasabban reagál. De ha neked van rá lehetőséged, érdemes kipróbálni, nem leszel vele egyedül. Csak annyit, hogy általánosságban véve hosszabb lefolyási időre van szükség, hogy ugyanaz legyen az eredmény egy kávénál mintha 9 Bar-on készíted. A közepeseket 45 másodperc körül szoktam húzni. (Előáztatás nélkül.)
Hogy ízre ki lehet-e így hozni többet vagy mást a filterhez képest az szerintem kávéja válogatja. Van ami espresso-ként, vagy ami filterkén/french press-ként nyújt nagyobb élményt. Úgy vélem nem érdemes szembeállítani a kettőt. -
Zen42
tag
Most, hogy remélhetőleg egy időre vége a Maunika show-nak, volna egy kérdésem.
Adott a fiam Silviája. PID még nincs benne de ki akarjuk benne herélni az időzítőt. Elég csak egy normális kapcsolót tenni a kapcsolókörre vagy a cél érdekében ki kell iktatni az az egész elektronikát?
Nem volna baj ha a kikapcsolás úgy zajlik, hogy kikapcs-bekapcs-kikapcs, a cél csak, hogy az időzítő ne állítsa le a gépet. Felépítéstől függően akár lehet az is, hogy pont ugyanúgy leáll a gép egy idő után akkor is ha zárva van a kapcsolókör, azért kérdezem. Próbálta ezt már valaki? Köszi. -
Zen42
tag
válasz
danbenzin
#129736
üzenetére
Nem arról van szó, hogy vadul kóstolgatnak mindenfelé aztán ingyen osztogatják az elismerést. A Great Taste Award elég hiteles egyébként. Nevezni lehet díjazás ellenében, aztán vagy kap csillago(ka)t a termék vagy nem. Ha elég gyakran tejel valaki és igyekszik jól sikerült termékekkel nevezni annak előbb utóbb a nagy számok törvénye értelmében eredménye is szokott lenni. (De nem látom ott Mordort semmivel.)
-
Zen42
tag
válasz
Tomace91
#129552
üzenetére
Sajnos nem a flow-t hanem a nyomást szabàlyozza.
Az STM32-es változattal azt állították, hogy már meg lehet csinálni a flow szabàlyozást, sőt a profilozást is (az Arduino-s vàltozat csak a nyomásszabályozást és profilozást támogatja) de az STM32-es kiteket látva az a része egyelőre még nem működik, tekintve, hogy hiányzik belőle az áramlásmérő ami ahhoz kéne. -
Zen42
tag
válasz
kk831228
#129493
üzenetére
"kb nem sokat ba..kodnak vele és mégis jobb a végeredmény"
Igen, ezek a mai gépcsodák elképesztő dolgokra képesek. Szerintem is van bennük automatikus flow szabályozás ami rettentően sokat jelentene az otthoni gépekben de csak a Descent-ről tudok amiben ilyesmi van. Bárcsak létezne valami hack erre!
Mondjuk konkrétan keserű az nekem nem szokott lenni a kávém. (Közepes vagy világos pörik esetében, no robusta.) Vagy engedek az őrlőn vagy a hőmérsékleten és megoldódik.
Inkább az a bajom, a jobb kávézókban egy lágy, ballanszos shotot kapok ami az eddig használt eszközeimmel lehetetlennek bizonyult. Egy jó sötét keverékből csodákat hozok ki de a világosakat képtelen vagyok kimaxolni, mindig valahogy "karcosabb" lesz az eredmény. Egy ideje gondolkodom, hogy lehet, hogy egy manuális gép volna számomra a megváltás de eddig egybe sem tudtam igazán beleszeretni.
Érdekességképpen ha már a keserűséget említetted pont most próbáltam egy kávét ami standard hőmérsékleten és lefolyással keserű volt. Ha engedtem az őrlőn akkor csak szimplán alulkivonatolt, savanyú. Erre az eredeti szemcseméret mellett döntöttem de két fokkal csökkentettem a hőmérsékletet. Az eredmény: átütő penész íz. Borzalom volt. Még nem dobtam ki de kizárt hogy ebből bármi is lehet.RetepNyaraB
Pont ez a karcosság amiről írsz az én problémám. Én is 250 grammonként váltok többnyire, csak kivételes esetben veszek fél vagy egy kilót ugyanabból. De van egy táblázatom az eddig elfogyasztott kávékról amiből ki tudok indulni ha egy új kávé nem akar muzsikálni alaphangon, pusztán tapasztalati alapon nekiveselkedve. Mondjuk a régi adatok sokat nem érnek mert a régi gépek, régi őrlők, régi kosarak, régi nyomás (9-ről 6-ra váltás) stb. de néha azért jól jön.
A vizet viszont mindig keverem, milligrammra mérem a dolgokat és 6 literenként készítem el előre. Úgy érzem, hogy mindent összevetve még mindig van ott tartalék. Már csak a csepegtetős módszert nem próbáltam mert az már nekem is sok, amikor nullás vízzel jön le a kávé és utólag, cseppenként adagolja az ember az ásványokat. Mivel a kávézókban nem így készül ezért ez ejtve. -
Zen42
tag
válasz
Bazsee71
#129482
üzenetére
Én is ezekre tippentem, köszi. Megpróbálok kérni majd belőle ahol kiemelkedően ízlett a kávé. Ki kell szűrjem ezt végre.
qvik27
Finom a kávé a Flow-ban, de nem nagyon kószálok arrafelé. De ez a víz kérés jó ötlet.
Nekem csak egy tuning Silviám van egy Majorral.
Nyilván nem azonos kaliber egy Silvia a manapság használatos mindenre képes szupermasinákkal de eddig nem êreztem kényszert arra, hogy lecseréljem a csajt.
Jolida
Az túl kézenfekvő volna. A kávé maga nyilván nagyon sokat számít, de azon túl nem hiszem. Kávézó és kávézó közt is van különbség. De engem nem nyugtat meg ha valahol gyengébb kávét iszom mint otthon.
Az a kérdés, hogy a jobbak vagy igazán kivételesek mitől azok.RetepNyarab
Biztos sokat számítanak a brutálprofi gépek meg a rutin ha lelkesen csinálják, de én hiszem, hogy van még valami.
A kimaxolásról egyébként egy ideje leszoktam. Ha egyszer egy beállítás ízlik, nem kísérletezek tovább az érzékszerveimre hallgatva, hogy hátha így vagy úgy jobb lesz mert többnyire nem lesz jobb csak a kávét pocsékolom. Az a pillanatnyi boldogság amikor elvétve tényleg sikerül valami remekmúvet alkotni, nem éri meg.
De ha tudnám, hogy az általam érzékelt különbség leküzdhető akkor biztos vennék pár kiló jobb fajta kávét és addig nyomnám amíg ki nem derül mi a hiba.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Mikrotik routerek
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen switch-et vegyek?
- Háztartási gépek
- Pánikban a világ a Radeon RX 5000 és 6000 sorozat támogatása miatt
- Napelem
- Windows 11
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3391
- ÚJ akku! Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen2 i7-9850H 32GB 1TB GTX1650 500nit 4K 1 év teljeskörű gar.
- HP ProBook 440 G5 i3-7100 laptop
- Yurbuds Ironman fülhallgató
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
(hogy adjak egy pofont a profilozásnak
)
Ha ez itt nem a reklám helye akkor privben is.

)
Szétszedted és felpolíroztad? K. jól néz ki!
Amikor először feltűnt a nyilvánvaló különbség, azt hittem, hogy az őrlője miatt lehet. De kipróbàltam és nem. Mindkét gép Silvia, csak neki a felső szűrő meg a kosár kivételével nyers. Úgy értem nincs benne PID vagy egyéb tuning, csak egy hőmérőt használ. Szóval a vége az lett, hogy hozott nekem egy adag Budakalászi csapvizet. Hamarosan kipróbálom. Hosszú távon nyilván nem akarom onnan hordani a vizet, meg a vízkővel sem szeretnék bajlódni, úgyhogy a végleges megoldás még várat magára.
Minek?

Nem lehetséges, hogy a Silvia feje annyival jobban benyúlik a kosárba? (IMS felső szűrő meg süllyesztett csavar ellenére.)

